Сутрешен блок: 7 януари

Борисов призова ГЕРБ да гласуват с "не" на референдума; укриването на осигуровки ще се наказва със затвор; Великобритания ще приема имигранти само с осигурена работа

   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
Максимални температури за страната днес:

София -1°

Пловдив -2°

Варна 1°

Бургас 3°

Русе -2°

Благоевград 0°

България


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  >"Не",ще бъдат указанията към членовете на ГЕРБ за Референдума,който ще се проведе на 27 януари за бъдещето на ядрената енергетика у нас,
  >Ще се отмени ли строежа върху дюните в Несебър?-можело да се окаже пожелание и добра воля,
  >Григор Димитров, загуби на финала на първия за годината турнир по тенис.

 • 2
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Кризата удари по целия свят. Но си тръгна само на някои места. Разликата между държавите след криза и тези все още в криза, е в противокризисните мерки.
  В Естония и Латвия сработи по-добрият от двата подхода - този с рязането на разходи, при което минимизирането на публичните разходи първоначално създава усещане за задълбочаване на кризата. В крайна сметка икономиката намира ново устойчиво положение и тръгва напред.
  На другия полюс са някои от по-мощните икономики, които вдигат публичните си разходи. И сега всички се връщат към кризисни показатели, показващи неустойчивостта на модела и краткотрайните ефекти от субсидираната заетост. Най-жалкият случай е Франция, която точно преди да се надигне смени президента и модела на възстановяването си, и сега пропада устойчиво, докато се превърне в поредния европейски болен...

 • 3
  dggm avatar :-|
  dggm

  [quote#2:"тимирут'"]Франци ... докато се превърне в поредния европейски болен...[/quote]

  Тя отдавна е поредния болен. Дори изначалния болен в ЕС. Още когато се възползваха от Първата световна, за да ограбят Германия, и така спомогнаха за идването на власт на откачения австриец и превръщането й в тоталитарна държава.

  Като цяло дърпат ЕС надолу. Интеграцията на УК вероятно ще е много по-приемлива за англичаните ако Франция не беше в ЕС или поне беше маргинален член (като България).

 • 4
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  До коментар [#3] от "dggm":

  Технически погледнато си напълно прав. Франция е "голяма икономика" само защото е голяма държавата - мого народ и на голяма площ. Иначе нямат нищо уникално в икономиката си, нямат нищо голямо, само амбициите си, които постоянно са били бити по войните. Мисълта ми беше, че от държава следваща Германия и възстановяваща се с добри темпове, се превръщат в поредния евро-клетник, отиват при Италия и Испания. Трите държави заедно вече имат шанса да обърнат "колата", прекалено висока става криичната маса и прекалено скъпо ще е да бъдат спасени. С други думи - покаже ли Франция големи дефицити, еврото си заминава.

 • 5
  dggm avatar :-|
  dggm

  [quote#4:"тимирут'"]покаже ли Франция големи дефицити, еврото си заминава[/quote]

  Ако се запаси настоящето разпределение на силите в ЕС, вероятно си прав.

  Може би икономическите трусове ще доведат до политически промени в ЕС. В момента например сградите на всички институции са в З. Европа, там е центърът на властта, лобизма и задклулисните игри. Източна Европа е в периферията на политическите договорки.

  И се надявам, че това ще се промени. "евро" днес и "евро" след 5 г. може да са толкова различни като съдържание, че общото да е само названието. В такъв смисъл съм оптимист. Не че ще се запази настоящето статукво, сякаш запазването на статуквото ("спасяването на еврото") автоматично е добро. Добро е за стара Европа, не за ЦИЕ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал