Сутрешен блок: 29 януари

Под натиск от Брюксел Борисов поиска и получи три оставки за час; Прокурорът по САПАРД стана обвиняем; Нито един жп гигант не се интересува от "БДЖ - Товарни превози"; Пълна мъгла за активността на референдума

   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
Максимални температури за страната днес:

София 3°

Пловдив 3°

Варна 1°

Бургас 1°

Русе 1°

Благоевград 5°

България

Четирима на влака Първа инвестиционна банка, Кирил Домусчиев през наскоро учреденото "Бългериан карго експрес", румънският жп превозвач Grup Feroviar Roman и австрийската Donau Finanz, занимаваща се с консултантски услуги. Това е списъкът със заинтересованите кандидати от приватизацията на "БДЖ - Товарни превози". От него се очертават няколко извода. Първо, кандидатите са повече от явилите се на дебютната процедура от лятото на миналата година, когато имаше само един желаещ. Но вторият е по-неприятен - това е поредната приватизация на държавното дружество, която не предизвика никакъв интерес сред големите международни компании в дадения сектор, в случая отсъстват жп гиганти. (Капитал Daily)

Под натиск от Брюксел Борисов поиска и получи три оставки за час Три оставки поиска и получи премиерът Бойко Борисов, за да тушира проблемите, които правителството му има заради неспазване на европейски директиви и принципи. След като три месеца беше глух за драстичните нарушения в научния фонд, той изведнъж повярва на учените и реши да жертва просветния си министър Сергей Игнатов. Решението му идва дни преди лично председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу да изслуша учените в Брюксел. С Игнатов си отива и управителят на фонд "Научни изследвания" Христо Петров. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък се оказа виновник за двете съдебни процедури, които Брюксел откри заради монопола на пазара на ток и природен газ. Засега на поста си остават министрите на транспорта Ивайло Московски и на екологията Нона Караджова, въпреки че и в техните ресори започнаха наказателни процедури, които могат да завършат с огромни глоби. (Сега)

Спрягат Милена Дамянова за министър Зам.-министър Милена Дамянова е най-вероятният наследник на Сергей Игнатов, който се прости с поста си. В момента тя отговаря за средното образование. Дамянова е кадър на ГЕРБ и основният двигател на училищния закон, който в момента се гледа на второ четене в парламента. Досега обаче не се е занимавала с темата за висше образование и наука. След уволнението на Игнатов тя отказа официален коментар с мотива, че е изненадана от рокадата, а и никой не е водил официални разговори с нея по темата. (Стандарт)

Прокурорът по САПАРД стана обвиняем Софийската градска прокуратура (СГП) е привляка като обвиняем в понеделник прокурора от Софийската апелативна прокуратура Стойчо Ненков. Обвинителят, който в края на миналата година оттегли частично протеста срещу оправдателните присъди по делото САПАРД за двама от подсъдимите - Марио Николов и Людмил Стойков, в момента е с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лв. (Капитал Daily)

Пълна мъгла за активността на референдума Повече от 24 часа след края на референдума за бъдещето на ядрената ни енергетика ЦИК продължава да не е наясно каква е била активността, макар че малко преди края на изборния ден говорителят Бисер Троянов обяви, че тя е около 20%. Беше обявено и съотношението между противници и поддръжници на АЕЦ. По-нататък ЦИК продължи да съобщава колко процента са "за" и колко - "против", но не и колко общо са гласували. (Сега, Дневник)

Петролно изгаряне Прокуратурата и съдът ще имат последната дума по спора със собствеността на "Петрол холдинг" между Митко Събев (47.5%), от една страна, и Денис Ершов (47.5%) и Александър Мелник (5%), от друга. Спорът между тях, която е от близо три години, влезе в нова фаза, след като потенциалният нов инвеститор в компанията - президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов, обяви чрез свои представилите, че е направен опит да му откраднат акциите, които е придобил от Ершов и Мелник. (Капитал Daily)

Скок на несъбраните данъци и осигуровки Сериозен скок на несъбраните данъци и осигуровки от Националната агенция за приходите е регистриран само за две години. От 11,8 млрд. лв. в края на 2009 г. несъбраните налози са скочили на 16,8 млрд. лв. в края на 2011 г. Ръстът е с 5 млрд. лв. или 41%, става ясно от одит на Сметната палата на контролната дейност на НАП. Скокът се дължи на увеличаващите се с бързи темпове допълнително разкрити задължения при ревизии. (Труд)

Кабинетът и "Топлофикация" с антинаградите "Биг Брадър" за 2012 г. Министерският съвет и "Топлофикация София" са носители на традиционните награди "Големият брат" на фондация "Програма Достъп до информация" за 2012 г. в двете подкатегории – държавни институции и частни компании/структури. Наградата за правителството е мотивирана с бездействието на Министерски съвет по внасяне на промени, гарантиращи по-висока степен на защита на личната сфера, в регламентацията по използване на специални разузнавателни средства и достъп до трафични данни. "Топлофикация София" спечели, тъй като изисква от абонатите си копия от нотариални актове. За това дружеството е глобено от Комисията за защита на личните данни. Поддържа и неактуални регистри, в които се съдържа информация, надхвърляща в пъти целите, за които се събира (Дневник)

Свят

Холандската кралица отстъпи трона на сина си Кралица Беатрикс, следвайки холандската традиция, обяви днес, че ще абдикира от трона. В обръщение, направено по обществената телевизия, тя обяви, че "е време ново поколение да поеме отговорността за нацията". В навечерието на 75-тия си рожден ден и 200 годишнината от създаването на Кралство Нидерландия, кралица Беатрикс обяви, че официалната абдикация и коронацията на крал Вилем-Александер ще бъде на 30 април – Денят на кралицата. (Дневник)

Шумен шпионски скандал разтресе Люксембург Хиляди хора в Люксембург са били незаконно подслушвани, събщи Дойче веле. Сред "жертвите" е и премиерът Жан-Клод Юнкер, който отговаря за дейността на разузнаването. Разследваща комисия в парламента вече изслуша показанията на шефа на тайните служби Чарлз Хофман. След него трябва да говори и министър-председателят Жан Клод Юнкер. Обект на проверката са операциите на разузнаването и надеждността на контролните механизми с цел да се установят и накажат евентуалните нарушения на общите правни практики. Поводът - в периода 2007-2009 г. без съдебно решение са били подслушвани многобройни телефонни разговори, както призна сегашният шеф на разузнаването. (24 часа)

Предстоящи събития днес

-
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще даде пресконференция на тема: "Готвените законови промени няма да спасят Черноморието, а отварят нови вратички за строителство"

- Премиерът Бойко Борисов ще участва в работен обяд с представителите на Американската търговска камара. Предвидено е в рамките на събитието той да изнесе презентация на тема: "Правителствени приоритети и политики през новия програмен период и многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014 - 2020 г."

- Заседание на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране

Още от Капитал