Сутрешен блок: Безпринципни назначения и принципни уволнения

Правителството смени председателя на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете; Патриотичният блок настоява да смени и зам.-министър; Няма яснота кой ще смени Иван Искров; БСП и Атака не успяха да отменят плоския данък

Масивна снежна буря парализира североизточните американски щати и доведе до поне седем жертви.
Масивна снежна буря парализира североизточните американски щати и доведе до поне седем жертви.    ©  Lindsay Dedario
Масивна снежна буря парализира североизточните американски щати и доведе до поне седем жертви.
Масивна снежна буря парализира североизточните американски щати и доведе до поне седем жертви.    ©  Lindsay Dedario
Максимални температури за страната днес:

София 8°

Пловдив 12°

Варна 13°

Бургас 13°

Русе 9°

Благоевград 10°

България

Правителството изненадващо смени шефа на фонда за гарантиране на влоговете "Голяма изненада. Никой не знаеше. Принуден е да подаде оставка." Това бяха коментарите в банковия сектор след разпространената от пресслужбата на Министерския съвет (МС) информация за смяната на председателя на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов в сряда, дни преди да започне изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ).

В решението се казва само, че правителството го е освободило по негова молба и е определило на поста Радослав Миленков. Следва кратка биографична справка за Миленков (виж карето). В съобщението няма обявени мотиви за подадената оставка. В писмото на Николов до Министерския съвет - също. Там той единствено уверява, че освобождаването му няма да попречи на фонда да изпълни функциите си по изплащане на влоговете по контрол на синдика. Смяната идва неочаквано предвид предстоящото изплащане на гарантираните влогове в КТБ и предстоящата ключова роля на фонда в процеса на несъстоятелността на банката. (Капитал) В края на деня финансовият министър Владислав Горанов е коментирал, че на Росен Николов ще бъде предоставен друг пост в банковата сфера, без да уточни какъв. (Дарик)

Търси се политически консенсус за новия шеф на БНБ Новият управител на БНБ ще е ясен, след като партиите постигнат консенсус за кандидата, съобщи финансовият министър Владислав Горанов в парламента в сряда, малко след като депутати и от управляващото мнозинство, и от опозицията, се изказаха положително за възможността следващият шеф на БНБ да бъде избран чрез международен конкурс. Във вторник управителят на Централната банка Иван Искров и премиерът Бойко Борисов имаха около 20-минутна среща в Министерския съвет, но така и не стана ясно за какво са си говорили. Въпреки многобройните призиви към Искров да си подаде оставка, такава до момента няма. (Mediapool)

"Щурмът" на БСП и "Атака" срещу плоския данък не мина Парламентът вчера отхвърли два законопроекта, които по същество предлагаха премахване на 10-процентния данък върху доходите и заместването му с различни по размер ставки. Проектите бяха внесени от БСП и "Атака". Темата за съдбата на плоския данък за кратко създаде ново мнозинство в Народното събрание - ГЕРБ и Реформаторският блок заедно с ДПС защитиха десятъка и гласуваха против прогресивното облагане на доходите на гражданите. Неуспешният опит на "Атака" и социалистите да катурнат плоския данък бе подкрепен от Патриотичния фронт, "Българския демократичен център" и АБВ, но така създалата се петорна коалиция се оказа малцинство.

В пленарната зала прозвучаха познатите аргументи "за" и против" плоския данък. Социалистите наблегнаха на декларации от типа на изказването на Янаки Стоилов, че земята не е плоска и че "плоската политика на плоското мислене трябва да бъде променена".(Сега)

Патриотичният фронт даде седмица на Борисов да реши казуса със зам.-министър Исмаилов

Патриотичният фронт ще изчака решението на премиера Бойко Борисов за заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство". Това се разбра от изказвания на двамата съпредседатели на фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Очакванията на Фронта са министър-председателя да вземе решението по казуса не по-късно от една седмица, след това, ако Исмаилов запази поста си, ще бъдат свикани партийните национални органи, които да решат дали а продължи подкрепата за правителството.

"Ние не желаем да събаряме правителството в навечерието на зимата, отговорни патриоти сме", заяви Симеонов след продължилата час и половина среща с премиера. На късната сбирка, около 15 минути е била обсъждане темата за заместник-министъра на отбраната, а в останалото време се е говорило за цената на тока, ревизията в сектор енергетика, добивът на конвенционален газ и кадрови промени в ДКЕВР. (Дневник)

Меглена Кунева става силов вицепремиер Меглена Кунева бе определена за силов вицепремиер в кабинета, става ясно от заповед на премиера Бойко Борисов, с която той разпределя ресорите на заместниците си, научи "Труд". Кунева ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията. Тя ще наблюдава още агенцията за българите в чужбина и за бежанците. (Труд)

Бизнес

Вложителите в ТБ "Виктория" ще имат пълен достъп до парите си на 12 декември Три банки – Токуда банка, Сосиете женерал Експресбанк и Централна кооперативна банка (ЦКБ), ще купят част от кредитния портфейл на ТБ "Виктория". С осигурените от продажбата пари ще се изплатят гарантираните и негарантираните влогове в затворената банката. На 12 декември тя ще отвори, като ще предостави пълен и неограничен достъп на вложителите до средствата им. От 12 декември ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност. Тези решения са взети от управителния съвет на БНБ в сряда, съобщиха от централната банка.

За целта на частичната продажба на кредитите БНБ удължава специалния надзор във "Виктория" до 22 декември 2014 г. По отношение на изпълнението на другите задължения на банката към други кредитори като банката майка КТБ остава в сила забраната до новия краен срок на специалния й надзор. След това се предвижда банката да се върне към нормална дейност.

От БНБ очакват чрез продажбата на части от кредитния портфейл да се осигурят ликвидни средства общо за около 180 млн. лв. Оценката на регулатора е, че те ще са достатъчни за пълното изплащане на гарантираните и негарантираните влогове. Те са общо 160 млн. лв. (Капитал) Същевременно решението за отнемнето н лиценза на КТБ по неофициална информация се обжалва от дружеството на Цветан Василев "Бромак" във Върховния административен съд (Mediapool)

Върховният административен съд застана на страната на "Булгартабак" и срещу закона Капиталовият пазар получи удар от съдии - с тяхно решение за "Булгартабак холдинг" магистратите де факто обявиха, че миноритарните акционери няма защо да чакат справедлива цена, когато мажоритарният собственик в публична компания се смени. Лишаването от права идва след решение от 12 ноември на тричленен състав на Върховния административен съд по жалбата, заведена от основния акционер в "Булгартабак холдинг" - BT Invest, срещу санкция, наложена от Комисията за финансов надзор (КФН). През юни регулаторът поиска новият собственик на дружеството (Делян Пеевски по думите на Цветан Василев) да отправи търгово предложение и го лиши от право на глас в общото събрание. Офшорният притежател на холдинга обаче не се съобрази и гласува.

Сега с решението си съдиите на практика казват, че промяна в собствеността на публично дружество не задължава мажоритарния акционер да откупи книжата на малките инвеститори, въпреки че законът за публично предлагане недвусмислено го изисква. Процесът е знаков, защото става въпрос за второто по големина публично дружество с борсова капитализация от почти 370 млн. лв. (Капитал)

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Политически назначения и рокади:
  -сменен е управителя на фонда за гарантиране на влоговете;
  -Меглена Кунева става силов вицепремиер;
  -търси се международен консенсус за следващ управител на БНБ.

 • 2
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  Тайната схема е Кадиев да си присвои отнетата банка Виктория, управлявайки като протектор на задкулисния Цветан Василев. В България стана модерно престъпниците да защитават престъпници.

 • 3
  anthony68 avatar :-|
  anthony68

  Като стана дума за КТБ и "Виктория", се сетих, че снощи коментирахме вариант, в който Цв. Василев си връща "Виктория" с подставено лице. И подставеното лице не е кой да е, а г-н социалистическия депутат Георги Кадиев. Въпреки принципното си говорене, г-на Кадиев се оказва доста безпринципен в действията си.

 • 4
  sapundzieva avatar :-|
  sapundzieva

  Може ли журналистите да се помъчат да отговорят на въпроса за връзката на Кадиев с Цветан Василев, както и каква е била причината за срещата между двамата в края на месец юли? Също така из нета се появиха коментари, че именно Кадиев ще е човекът на Василев в сянка, който ще поеме и ръководството на ТБ "Виктория". Дали това е истина и защо се свързват тези две имена ще ми е много любопитно да науча.

 • 5
  green.day avatar :-?
  Green Day

  Абе, що никой не скача срещу скандалното предложение за Флоров? Как па шумяхте срещу Пеевски цяла година, а сега всички трайкат? Къде изчезнаха принципите? Или медиите и "гражданското общество" имат два вида принципи - едни за Орешарски и други за Боко? Или пък, може би, голямото протестиране и съответното медийно отразяване не бяха безплатни?
  изкуствените вайкания около Исмаилов ми приличат на димка...

 • 6
  turlakov avatar :-|
  turlakov

  Вчера четох изказване на Кадиев мисля, за голямата грешка на БСП и въвеждането на плоския данък. Сега пък искали да го махнат, за да може да си измият ръцете от тази тема. Само не знам къде ще им излезе кяра, ако наистина го бяха махнали, особено на далавераджии, като Кадиев...

 • 7
  blondiva avatar :-?
  Iv Varbanova

  До коментар [#5] от "Green Day":

  зависи кой чии интереси обслужва и момента удобен ли е. Играта винаги е доста по-сложна от очевидното. Аз примерно признавам за Пеевски ня бях чувала преди да се зашуми, за Прокопиев не бях, банката Виктория и нея не бях я мяркала, но това не значи, че в слуховете няма големи дози истина. Сега чета коментари и статии и за Кадиев и въпреки, че той е доста познат, чак сега се замислям и за него какво може да излезе накрая.

 • 8
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Имам въпрос: откъде ще се вземат пари за връщане и на "негарантираните" влогове, моля?

 • 9
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Да: ето откъде например ще се вземат парите за връщане на влоговете, в т.ч. "негарантираните". Не от Цв.Василев, не от Доги -ауър Биг Брадър, не.
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1360594

  Следващият въпрос е - А защо трябва да се връщат негарантираните влогове, моля? И защо аз, ти , всички ние трябва да ги връщаме, защо, моля? Моля?!

  Ай донт уонт то лив ин дис кънтри.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал