Изборът на редактора: Отречената идея за национализация на пенсионни фондове

И други текстове от седмицата, които си заслужава да прочетете

Стоян Мавродиев (вляво) и Владислав Горанов отрекоха да са обсъждали национализация на пенсионни фондове
Стоян Мавродиев (вляво) и Владислав Горанов отрекоха да са обсъждали национализация на пенсионни фондове    ©  Надежда Чипева
Стоян Мавродиев (вляво) и Владислав Горанов отрекоха да са обсъждали национализация на пенсионни фондове
Стоян Мавродиев (вляво) и Владислав Горанов отрекоха да са обсъждали национализация на пенсионни фондове    ©  Надежда Чипева
Максимални температури за страната днес:

София 6°

Пловдив 11°

Варна 8°

Бургас 10°

Русе 8°

Благоевград 10°

България

Нова идея - национализация на частните пенсионни фондове Частична национализация и намерение за пренасочване на част от вноските от частните пенсионни фондове към държавната система. Такива идеи се обсъждат между представители на Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор, съобщиха за "Капитал Daily" три независими източника. Според тях финансовият министър Владислав Горанов и председателят на КФН Стоян Мавродиев са обсъждали идеята в понеделник вечерта. След публикацията от двете институции отрекоха да е имало такава среща и идея. (Капитал)

Несъстоятелността на КТБ се отложи (Капитал) Управляващите непрозрачно смениха председателя на Фонда за гарантиране на влоговете (Капитал) Изборът на синдици на фалиралата банка става без критерии (Капитал) Управляващите се зарекоха да отменят всички цесии и прихващания в КТБ (Капитал)

Прокуратурата преправила инициалите Д.П. в тефтерчето на Златанов на 10 (Дневник)

Патриотичният фронт влезе в конфликт с ГЕРБ и Реформаторите заради зам.-министър и даде ултиматум на Борисов (Дневник)

Бизнес

Уникредит Булбанк продава ВЕЦ "Жребчево" за 7.5 млн. евро на фирма на Петър Курумбашев (Капитал)

Онлайн платформа може да намали с 30% разходите за доставки Auxionize ще постави силата в ръцете на купувачите, а не на продавачите. Или поне такава е амбицията на създателите на системата - Ивайло Пенчев, собственик на българския производител на катерачни стени "Уолтопия", и Петър Митев, съосновател на софтуерната компания Chaos Group. Те представиха новата услуга, която може да бъде използвана както от малкия и средния бизнес, така и от големи компании.. (Капитал)

Върховният административен съд застана зад "Булгартабак" и срещу закона Капиталовият пазар получи удар от съдии - с тяхно решение за "Булгартабак холдинг" магистратите де факто обявиха, че миноритарните акционери няма защо да чакат справедлива цена, когато мажоритарният собственик в публична компания се смени. Лишаването от права идва след решение от 12 ноември на тричленен състав на Върховния административен съд по жалбата, заведена от основния акционер в "Булгартабак холдинг" - BT Invest, срещу санкция, наложена от Комисията за финансов надзор (КФН). През юни регулаторът поиска новият собственик на дружеството (Делян Пеевски по думите на Цветан Василев) да отправи търгово предложение и го лиши от право на глас в общото събрание. Офшорният притежател на холдинга обаче не се съобрази и гласува.(Капитал)

Вложителите в ТБ "Виктория" ще имат пълен достъп до парите си на 12 декември Три банки – Токуда банка, Сосиете женерал Експресбанк и Централна кооперативна банка (ЦКБ), ще купят част от кредитния портфейл на ТБ "Виктория". С осигурените от продажбата пари ще се изплатят гарантираните и негарантираните влогове в затворената банката. От БНБ очакват чрез продажбата на части от кредитния портфейл да се осигурят ликвидни средства общо за около 180 млн. лв. Оценката на регулатора е, че те ще са достатъчни за пълното изплащане на гарантираните и негарантираните влогове. Те са общо 160 млн. лв. (Капитал)

Свят

Сондата Philae откри органични молекули на кометата 67P

Смята се, че кометите съдържат в най-чист вид материали от Слънчевата система с възраст около 4.5 млрд. години. Предишните проучвания посочват, че кометите може да образуват органичен материал в атмосферите си. Една от теориите за създаването на живота на Земята е, че първият органичен материал може да е донесен точно от комета. (Дневник)

Още от Капитал