Кои са трите най-важни мерки за справяне с кризата?

Предложенията, мерките и псевдомерките за излизане от икономическата криза хвърчат във всички посоки всеки ден. Ако зависеше от вас, кои са трите неща, които бихте направили?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
22 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • + 5

  1) Реформи и съкращаване на заетите в бюджетния сектор.
  2) Осигуряване на социална сигурност на безработните, които биха нарастнали и поради първата мярка!
  3) Подобряване на събираемостта на налозите и ефективно разходване на бюджетните средства като в момента най-полезният начин е чрез усвояване на еврофондове и подобряване на енергийната ефективност.

  Нередност?
 • 2
  viva_bg avatar :-|
  VIVA_BG
  • - 8
  • + 5

  Извинявам се, че поствам, за 3-ти път този текст, но този форум, е точното място. Благодаря на всички за положителните оценки дадени при постването в „Проектомерките на кабинета са готови”.
  Скъпи сънародници, време е да приложим Антикиризистна мярка №1, а именно граждански протест „НЕ НА ПАРАЗИТИТЕ”. За да участвате в протеста, просто трябва да свиете потреблението си сериозно. Отложете всяка покупка, която не е крайно наложителна. Също така купувайте в по-големи количествa (за по дълъг период) и при възможност директно от производител, ако е български още по-добре – Пример: вместо да купувате от магазина по една паста за зъби, сапун или други дълготрайни консумативи, изчислете колко са ви необходими за половин или една година и заедно с приятел/и отидете до склад на едро или борса и си ги купете от там. Същото направете и с храни имащи дълъг срок на действие. Участието Ви в протеста ще спести значителни средства на семейния бюджет, но ще намали приходите от ДДС, главното перо, от което смучат паразитите в държавната машина. Десетилетия тази раздута, некадърна и корумпирана държавна машина съсипва живота ни. Ще им демонстрираме по единственият възможен начин, че не могат да се гарвят с нас, да си вдигат постоянно цени, данъци и осигуровки, без да предприемат каквито и да е реформи и съкращения. Очевидно е, че НЕ гласуване на избори, оплюване по форуми и всякакви други протести не дават никакъв резултат - просто да им врътнем кранчето.
  Искания:
  1. Намаление на ДДС на 18%.
  2. Нулев дефицит, осигурен или с намаление на щата или с намаление на други бюджетни разходи. Така и така всички разходи на държавната машина са паразитизъм, поне да се разполагат само, с това което си съберат.
  2.Съкращение на щата в полицията от 47 000 на 20 000 или от 618 паразита на 100 хиляди население на 263 полицая на 100 хиляди, което средно между Германия 304 и Румъния 209 на 100 хиляди.
  3. Спиране на емисии на държавен дълг, било вътрешен или външен, с изключение на заеми по инвестиционни проекти по европейски програми. Използване на фискалният резерв за текущите плащания по вече съществуващият държавен дълг, но това само при положение, че се спре емитирането на нов дълг. Безумно е сегашното поведение: фикалният резерв да гние на смешна лихва в БНБ, а правителството да емитира нов дълг с 10 пъти по-висока лихва, за да плаща стария дълг. Безумие след безумие.

  Ако имате предложения, които да бъдат включени в исканията пишете по форумите, но да бъдат конкретни, а не политически лозунги.
  Най-хубавите години от живота ми бяха съсипани от тези паразити, поне да не завещавам на детето си подобна долнопробна държава. Подобни усилия си заслужават.
  Благодаря Ви за вниманието!

  Нередност?
 • 3
  smileislife avatar :-|
  SML
  • - 2
  • + 6

  Краткосрочни мерки:

  1. Продажба на част от държавните дружества, задължително през БФБ (най-прозрачният начин). В България кризата е преди всичко ликвидна, а така ще се привлекат външни капитали в страната, един път от продажбата, към която несъмнено ще има външен интерес и втори път към самата борса.

  2. Запазване на бюджетна стабилност с дефицит до 3%. Всъщност няма особено значение дали дефицита ще е 3, 5 или 6%. Пак ще е един от най-ниските в ЕС, но колкото е по-голям, толкова по-малко желание за реформи ще има. За щастие Дянков много добре разбира това. За нещастие има и други министри в кабинета. Дефицитът трябва да се покрие от външен дълг, за да не влошава допълнително ликвидността на пазара. Нивото му не е чак такова високо и можем да си го позволим, а след година като се оправят нещата ще го купим обратно (вместо да харчим традиционните милиарди през декември за „обръчите”). В тази ситуация е немислимо да се вдигат данъците допълнително, затова трябва да се търсят резерви във всички министерства.

  3. Бързото връщане на ДДС и изплащане на задълженията към фирмите (поне към тези, които са си свършили работата честно, за другите - съд). Ако трябва да се вземе дълг, но да се изплатят до лятото, за да се размразят пазарите. В момента, в който банките преценят, че най-лошото е отминало ще възстановят кредитирането, а това е много по-важно от всички мерки, които правителството може да вземе.

  Средносрочни мерки:

  1. Бързо и значително намаляване на бюрокрацията и лицензионните режими. – Така ще се премахнат сериозни пречки пред развитието на бизнеса в България и едновременно с това отпадат някои от големите предпоставки за корупция. По този начин ще се развържат ръцете на предприемачите и ще се привлекат чуждестранни инвестиции. Тук влизат електронното правителство и плащането по банков път. Тази мярка е много по-важна за бизнеса от колкото изискването за начален капитал.

  2. Излизане на държавата от възможно най-много икономически сектори, или поне от тези, в които е очевидно не се справя. Като начало пенсионна и здравна реформа. Нека да има конкуренция между частните здравните фондове и пазара да покаже дали трябва да внасяме 8, 10 или 12%. В същото време държавата може да покрива минимален пакет от здравни услуги и минимална пенсия, както и да регулира активно участниците на пазара. Отново получаваме намаляване на корупцията и оптимизация на разходите. В същото време трябва да се внимава да не се създават частни монополи на мястото на държавния, както се случи с електроразпределителните дружества.

  3. Спазване на маастрихтските критерии и възможно най-бързо влизане в Еврозоната.- Намаляване на рисковата премия на България, елиминиране на валутния риск, които все пак съществува и подобряване на бизнес-средата. За съжаление тук въпросът е по-скоро политически и до голяма степен не зависи от нас.

  Нередност?
 • 4
  noclue avatar :-|
  noclue
  • - 2
  • + 4

  1) Съкращаване на разходите в бюджетната сфера: Намаление на част от заплатите и замразяване на останалите. Съкращаване на част от служителите. Замразяване на пенсиите. Изпълнението на тези мерки в разумна степен най-вероятно няма да е достатъчно за балансиране на бюджета. Поради това:
  2) Качване на пенсионната възраст (първо изравняване и после увеличение до 65). Това е дългосрочна мярка, която няма пряко да засегне изпълнението на бюджета, но ще подобри възможностите за кредитиране на България ( ще стабилизира кредит рейтинга, освен другите дългосрочни положителни ефекти). Така правителството няма да рискува понижение на кредит рейтинга, ако допусне дефицит, и ще се финансира по-евтино. Дефицитът, чийто размер зависи от ефекта на мерките в 1) и икономическата обстановка, трябва да не надхвърля 3% от БВП. За да е сигурно че границата няма да бъде прескочена, правителството трябва да се цели в 2%-2% и малко. Ако дефицитът се очертава да надхвърли целта, трябва да се качи ДДС (след като акцизите вече бяха качени и приемем че правителството прави всичко възможно да подобри събираемостта на приходната част).
  3) Първите две мерки са основни, след като засягат фискалната страна на възможните мерки, а монетарната е твърде ограничена в случаят на България. От там нататък правителството може да помага като подобри средата за бизнес (в смисъл на ненужни регулации, корупция и т.н.) и се пробва да влезе в ERM2, което може обаче да се обърне срещу тях при отказ.
  Като цяло, след тези мерки правителството трябва просто да изчака Българската икономика да се балансира след излишъците от строителния балон и огромната консумация причинена от твърде евтино кредитиране. След този период на балансиране, икономиката ще се върне към силен растеж, макар и не толкова значим като преди кризисния, но и без съпътстващите го дисбаланси.

  Нередност?
 • 5
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder
  • - 2
  • + 2

  1.Работа с човешкия фактор-подобряване образователното ниво,подобряване на здравният и културният статус на българиня,подобряване трудовата мотивация(ако трябва и малко насила).Програми за обучение.Решаване на демографския проблем,та да имаме повече здрави деца,от семейства които ще им дадат образование,културни и трудови навици!Програма от типа на "Крафт дурх Фройде"в Райха-участие на персонала в определени въпроси на управлението,постройка на детски домове,градини(в Райха са първите детски градини),-почивка на колективи(остров Рюген далеч-но почивки на Черно море са възможни)борба с тютюнопушенето и алкохола-за по здрав народ(в Райха за пръв път се борят)!Кадрите решават всичко!
  2.Работа в страната.Постройка на система от аутобани-за да могат инвеститорите да изградят производство във всека точка от страната.Така и населението няма да се трупа в София-ще има свободно пространство,чист въздух,спокойствие за всеки.За изграждането на аутобани в Райха е имало Държавна организация Тодт-подобна организация спешно да се изгради и тук.Постройка на хидротехнически съоръжения-като язовира "Хувър" за производство на енергия,за напояване.Изграждане на съвременни ж.п. линии,подобно на С-бановете-така хората и стоки,ще се транспортират бързо,наличие на развита инфраструктура е необходимо за всякаква инвестиция!Изграждане и усъвършенстване на пристанища, летища, електропреносна мрежа!
  3.Работа в обществото-Програми за трудова мотивация на значителна част от населението(ако трябва-и насилствени).Програма от типа на "Крафт дурх Фройде"в Райха-участие на персонала в определени въпроси на управлението,постройка на детски домове,градини(в Райха са първите детски градини),-почивка на колективи)остров Рюген далеч-но почивки на Черно море са възможни)борба с тютюнопушенето и алкохола-за по здрав народ(в Райха за пръв път се борят)!Мотивация на населението за своята страна-чувство на справедливост на хората,укрепване на българските семейства,повишаване на културното ниво..насаждане на нови обществени отношения относно корупция,престъпност...
  Подобни мерки са взимани в отделни държави..някои от тях,са безкрайно нужни-достатъчно е да спомена"демографски проблем" и да питам как без достатъчно качествени хора,и сега,и в близко бъдеще ще излезем от каквато и да е криза...

  Нередност?
 • 6
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder
  • - 2
  • + 1

  и именно работата в държавата безкрайно необходима!какво ДДС,какво излизане от кризата,каква еврозона,ако в страната останат под милион трудоспособни и полвината от тях работата им ще е да казват "Какоооо,дай двайсе стинкиииии"щото няма да чогат да четат и пишат...кой ще работи,кой ще излиза от криза?!?Къде ще се работи,дори и да има хора,ако няма инфраструктура,та да има инвестиции?!?

  Нередност?
 • 7
  viva_bg avatar :-|
  VIVA_BG
  • - 7
  • + 7

  Ох, промити мозъци: „..Продажба на част от държавните дружества..” Това не са държавни дружества, а наши активи на данакъплатците. Дай да ги оставим да доразпродадът всичко, за да си доохраним ченгеджийските търбуси. Чуждите компании, които ги купуват след това ни пият кръвта на малки капки, но сумарно ни доизтощават окончатело и така ще вегитираме още десетилетия.
  „..Запазване на бюджетна стабилност с дефицит до 3%..” Стабилност с дефицит от 3%, майко мила. Престъпниците от държавната машина използват понятието дефицит като процент от БВП, заради промите мозъци, защото така стойността им изглежда нищожна. Тези 3% са над 2 милиарда лева и са 13% повече разходи от приходите в бюджета. 13% преразход не звучи като 3% от БВП, нали! Не звучи достатъчно предизборно и има опастност да се осмисли дори и от най-промитите мозъци.
  „..Дефицитът трябва да се покрие от външен дълг, за да не влошава допълнително ликвидността на пазара. ..” Ало, „Г-н Ликвидност”, значи не само да им позволиме да излапат над 2 милиарда, но и да платим към тях над 1 милиард лихви и то към чуждестранни кредитори.
  „..Качване на пенсионната възраст. ..” Абе дайте да не се пенсионираме въобще, та паразитите да продължават да се пенсионират на 46 години, да взимат по над 10 заплати на куп и да им плащаме осигуровките.

  Нередност?
 • 8
  smileislife avatar :-P
  SML
  • - 4
  • + 7

  До коментар [#7] от "VIVA_BG":

  Хе, ние сме били с промити мозъци! Не ми били държавни дружества, най ми били наши активи. Какво означава наши активи?! Теб да са те викали на общо събрание да гласуваш за това как се управляват твоите активи? Да имаш някакъв контрол върху твоите активи? Да си получавал дивиденти от активите? Ти лично, не абстракцията „държава”. В най-добрия случай твоите активи са полу-безстопанствени на принципа „ми то е държавно”, а в най-лошия – феодални владения. Дали нещо ще се промени лично за теб с продажбата на дружествата, освен ако не работиш в едно от тях. Само да не дойдат мръсните империалисти с гадния им мениджмънт да карат хората да работят и да им пият кръвта...

  И да 3% дефицит е стабилност! Дефицита винаги и навсякъде се измерва като процент от БВП, защото това е стойността, която ти казва колко можеш да вземеш на заем без да нарушиш финансовата стабилност. И аз предпочитам балансиран бюджет, но за момента явно е невъзможно или и възможна на цената на още по-висока безработица и продължителна рецесия. А за чуждестранните кредитори, на теб лично какъв ти е проблемът дали държавата ще плаща на чуждестранни кредитори или на вътрешни? Като оставим на страна, че лихвите в евро са по ниски? Но виж за икономиката значението е голямо, по този начин не се изземват ресурси от вътрешния пазар, а се внасят. И да „ликвидността” е най-големия проблем в момента или с други думи – нема пари, а всички имат задължения.

  Увеличаването на пенсионната възраст за момента няма алтернатива! Или предпочиташ пенсионерите в България да продължават да мизерстват още 10-20 години? Естествено мярката не е идеална. В по средносрочен план трябва да се премине към смесена или направо изцяло към частна пенсионна система, за да можеш във всеки един момент да знаеш с какво разполагаш и да знаеш, че имаш едни пари и те са си твои. Тогава вече можеш да се пенсионираш когато решиш стига да смяташ, че можеш да си осигуриш страните с това което си спестил!

  Нередност?
 • 9
  huku avatar :-|
  Huku
  • - 1
  • + 8

  1. Съкращаване на заетите в бюджетната сфера с 20%.
  2. Съкращаване на заетите в бюджетната сфера с още 20%.
  3. Съкращаване на заетите в бюджетната сфера с още 20%.
  ... и държавата да спре да "помага" на бизнеса!

  Нередност?
 • 10
  viva_bg avatar :-|
  VIVA_BG
  • - 3
  • + 3

  До коментар [#8] от "freakecon":
  “А за чуждестранните кредитори, на теб лично какъв ти е проблемът дали държавата ще плаща на чуждестранни кредитори или на вътрешни?” Това изявление показва колко Ви е промит мозъка, защото държавата не плаща НИЩО, плащаме го ние данъкоплатците и аз не искам да плащам милиарди дефицит и държавни дългове, които се изпояждат от некадърна корумпирана държавна мафия. И за да говориш подобни глупости означава, че Вие или някой от семейството Ви е или е бил на държавното цокало и искаш да продължава да си тече като преди.
  Да, империализъм има и е много мръсен, повдига ми се от него като гледам какво прави с българският и с много други малки народи. Всичките мощни международни концерни идват от бивши империи, които само смениха лицето на империализма и вместо оръжие използват финансови и корпоративни методи, но ефекта е същият. Днеска Даймлер се съгласи на 10 милиона глоба за да получи извън съдебна сделка по обвинения в корупция и това е само върха на айсберга. А примери на родна почва с лопата да ринеш.
  Като българин ми се повдига от такива като тебе, според които българите сме мързеливци и е нужен здрав корпоративен мениджмът, за да ни накара да работим. Мнозинството от хората, които познавам са трудолюбиви и ученолюбиви хора и се борят като прасе с тиква, за да постигнат нещо, но имаме нещастието да сме управлявани от боклуци откак съществува нова българска държава.

  ”...Увеличаването на пенсионната възраст за момента няма алтернатива! Или предпочиташ пенсионерите в България да продължават да мизерстват още 10-20 години?..” Първо осигурителната система нарушава конституцията по-най безочлив начин, защото осигуровките са частна собственост и са неприкосновенни. Второ, има алтернатива и това е намаляване на сегашните, умишлено завишени, пенсии поне с 20%. Не стига, че им плащаме пенсиите и ние оставаме без пенсии ами плащаме още над 2 милиарда като данъкоплатци. Мизерстват защото са търпели един престъпен комунистически режим, а сега аз не искам да храня и да завещавам на сина си друг държавно мафиотски режим, който ти искаш да храниш с миларди от дефицити и кредити. Ако една частна фирма вземе кредит и произведе нещо това е ресурс, ако държавата вземе кредит и го прахоса, както се случва досега, това е бреме.

  Относно липсата на контрол от страна на данъкопладците по отношение на държавните активи. Без силни държавни компании в някои сектори, като енергийния и добивния, малък народ като нашия няма шанс за просперитет. За всичко останало съм за пълна децентрализация до общинско ниво. Концентрирането на огромни финансови и властови средсва в ръцете на малцина винаги води до катастрофални последици именно заради липсата на контрол. Хората в общините по се познават и ако решаването на проблемите им слезе до общинско ниво те ще са много по активни и контрола ще е налице. Само, че тази политико мутренска мафия няма да даде кокала.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал