От какви речи има смисъл по време на празници?

Трябва ли политиците да произнасят речи на официалните празници? Или е по-добре да замълчат, тъй като и без друго са в ефир през цялата година?
Трябва ли политиците да произнасят речи на официалните празници? Или е по-добре да замълчат, тъй като и без друго са в ефир през цялата година?    ©  Красимир Юскеселиев
Трябва ли политиците да произнасят речи на официалните празници? Или е по-добре да замълчат, тъй като и без друго са в ефир през цялата година?
Трябва ли политиците да произнасят речи на официалните празници? Или е по-добре да замълчат, тъй като и без друго са в ефир през цялата година?    ©  Красимир Юскеселиев

Честването на 126 години от Съединението на България мина по утвърдения от години модел - с тържествена заря-проверка в Пловдив, на която присъстваха представителни гвардейски части, политици и обикновени граждани. От трибуната се чуха познатите официални слова, които бяха излъчени на живо в ефира на националните електронни медии. Накрая всичко приключи със задължителните фойерверки.

Най-обичайното за такива поводи са високопарните речи на политиците, които обичат да говорят за героичното минало на нацията и да изтъкват подвига на борците за освобождение. Ако човек се заслуша обаче в речите им, ще установи, че често пъти те повтарят едни и същи клишета, често лишени от смисъл. За пример само ще посочим забележителното изречение от речта на Цецка Цачева, произнесена вчера в Пловдив: "Съединението съединява, единява българския народ".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  selqnin avatar :-|
  selqnin

  Политиците има смисъл да произнасят празнични слова САМО ако ни припомнят от историята ни събития, които ни правят горди, че сме българи.Този подход не работи в тяхна полза, защото в съизмерване със Строителите на съвременна България техният ръст е нищоженОнези, които ползват клишета и "дървен език"просто отчитат дейност и използват възможността да се покажат в ефир, от което нищо не печелят!

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Пполитиците ни са прости.... това е ясно. Още по-ясно е, че най-кратките речи са най-смеслени.

 • 3
  ariman_info avatar :-P
  Ariman

  Да добавим още от Цецка Ц.: "българите да се стремят да са единни, не само по професии, по заниятия, но и в живота" - глупост на еднта степен...

 • 4
  hipokrattt avatar :-|
  Todor Nikolov

  Има смисъл естествено от речи но не и тези кретении. Друг е въпроса за пред кой ще бъдат речите тъй като българина твърде често се съединява, обединява и единява от кебапи с чалга привкус, и обича да казва "ти пари ми дай, аз акъл неща"!!!

 • 5
  iglena avatar :-|
  IP

  Ако си припомним речта на Мартин Лутър Кинг "I have a dream", би трябвало да кажем: Да, разбира се, че има смисъл политиците да говорят на народа и на празници, и в делници. Стига обаче ораторите да имат какво да кажат или поне онези, които им пишат речите, да притежават поне 3 гънки в главите и да боравят с повече от 500 думи в речника си. За съжаление, животът ме е научил да спазвам духовна хигиена и когато политик у нас си отвори устата да държи реч, аз да си изключвам съзнанието и да си мисля, например, за ланшния сняг.

 • 6
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Принципно съм съгласен, с IP че политиците трябва да говорят и на празници и в делници, стига да имат какво да кажат. Точно в това е разковничето - да имат какво да кажат. И понеже като се замисля какво трябва да казват в речите, не се сещам за нищо и си мисля, че май е по-добре да не говрят поне на празници. Особоено тези, които днес управляват и се оказва, че през целия си живот са прочели само една книга

 • 7
  damyanova avatar :-|
  Боряна Дамянова

  И зарята-проверка и речите са дотегнали на всички, защото се правят по толкова поводи, че си губят смисъла.

 • 8
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Разбира се, че има смисъл от речи, но не и на подобни, произнесени от нашенските политици. За тях това е тегоба, досадно задължение, а съчетано и с очевидно скромният им капацитет, откъм словоизказ и мисловно усилие ... нещата се превръщат в гротеска и по-скоро в пример "Как не бива да се прави..." Проблема е много сериозен и се корени в това, че никой от нашенските политици не е "израстнал", "развил" се в йерархията по нормален начин, благодарение на своите способности, а е "поставен" там, "назначен" по нечие благоволение, интерес или принадлежност към определено лоби. Така, той няма нито собствено лице, нито позиция, камо ли възглед или мисъл, които би могъл сносно и обосновано да изложи пред обществеността. И с които да й въздейства - което е и целта на една реч. Ораторството си е творчество и се учи и няма нищо общо с ритането на топка, рязане на лентички и заемане на героични пози със строг поглед....

 • 9
  cheta avatar :-|
  cheta

  "Как мога да знам какво мисля, преди да видя, какво казвам" гласи една сентенция. Публичната реч е полезно упражнение, все пак.

 • 10
  jamm avatar :-P
  jamm

  Опазил бог подобен оратор да ти е кум - да се чудиш как да събудиш гостите след неговата реч.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал