Медиите са ни скъпи

Отдавна не бяхме слагали жива снимка на първа страница в Капитал. Честно казано понякога нарочно бягаме от това, защото голяма част от героите на публичния ни живот са изхабени и трудно могат да обяснят идеята на текстовете ни.

Тази седмица случаят е различен.

Двамата основни участници в сюжета, за който ще прочетете – банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски, са от сравнително скоро в публичността. В разследването на Капитал се раказва, как чрез сложна схема те участват в собствеността и управлението на (поне) седем вестника, две телевизии и разпространителски фирми. Както ще видите в текста, по време на предишното правителство банката на Цветан Василев управляваше парите от големите държавни компании в сферата на влияние на ДПС (и не само), а редакционната политика на вестниците беше напълно успоредна на политиката, следвана от Ахмед Доган. Преди изборите те агресивно атакуваха Бойко Борисов, а след тях смениха посоката. Медиите, контролирани от Цветан Василев обаче започнаха да бъдат употребявани не само политически, но и в услуга на търговските интереси на компаниите, свързани с Корпоративна търговска банка, като злепоставят конкурентите им за различни държавни поръчки. Упражнение със съмнителен смисъл (все пак вече всички знаят за интересите на лицата зад тези вестници), но с много ясна вреда за доверието в медиите и българската журналистика.

Снимката на 1-ва страница е интересна и самостоятелно. Цветан Василев и финансистът на ДПС Делян Пеевски формално не могат да бъдат свързани. В случая те са заснети на софийския бул. "Витоша", придружавани от охранителите си, докато се връщат към колите си, след среща в заведение, малко по-нагоре по улицата. Снимката взехме назаем от списание "Тема", чиито бдителен фотограф Кирил Константинов е видял Василев, Пеевски и охраната им да излизат от кафето.

Още от Капитал