Дим? Да го няма

Как и защо решихме първа страница на Капитал да изглежда по този начин

Ситуацията със забраната на пушенето в заведенията (всъщност – липсата на забрана) е много добър пример за вредата от това да се търсят компромисни решения. Изкуството да управляваш, разбира се, понякога включва умението да отстъпваш и да търсиш пресечната точка между различни интереси. Има обаче и ситуации, в които компромисът в вреден и за двете страни. Така е с ограничението на пушенето в заведенията. За пръв път през 2009 г. се прие, че то ще бъде напълно забранено, но това непрекъснато се отлага, най-вече под натиска на собствениците на заведения и търговци на цигари. Именно бизнесът с тютюн е единственият, който ще пострада от ограничението. Всички други ще имат много големи ползи. Пълната забрана да се пуши в заведенията води до по-малко болести, а това са спестени пари за здравеопазването, които могат да отидат за повишаване на качеството на услугите там. Косвените ползи за икономиката също не са малки, защото повече хора ще са по-работоспособни, по-дълго време и ще произвеждат повече. Заведенията разбира се няма да пострадат, защото всички ще продължат да излизат, просто няма да пушат вътре.

В момента заведенията губят много повече от половинчатата забрана. Те трябва да плащат за допълнително преграждане и вентилация, и рискуват местата за непушачи да са по-малко заети.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


44 коментара
 • 1
  ages avatar :-|
  ages

  Поздравления за избора! Бил съм и от двете страни - преди пушач и сега - непушач. Това дали пушиш или не, не те прави по-добър или по-лош. По-лош може да си, ако вредиш на здравето на другите. Забраната за пушене не вреди на никой, обективно погледнато. Наистина няма пушачи, които са умрели, защото няколко часа не са пушили.
  Да направим цивилизованият избор.

 • 2
  stefan_dimitrov avatar :-|
  Stefan Dimitrov

  "...димната завеса. Тази, която разделя цивилизованите и ефективни държави, от обърканите и назадничави"
  В Холандията съм чел, че режима към употреба на марихуана е доста по-либерален. Значи ли това, че...виж по-горе

 • 3
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  Алексей,
  бих казал, че позицията ти е погрешна. влиянието върху бизнеса с цигари ще е нищожно. навсякъде по света пушачите излизат навън, за да си изпушат цигарата, няма да е различно при нас.
  проблема е, че нашите управници са пушачи и за разлика от тези по широкия свят нямат съзнание. как така ще ходи навън да си пуши цигарата, нали е важен вече?
  а смятам, че и повечето пушачи дори в къщи пушат на терасата, което си е самоналожена забрана.

 • 4
  cashe avatar :-?
  Aleko

  В Испания от началото на годината е в сила пълната забрана за пушене и искам да ви кажа , че е страхотно да си пиеш кафето без дим и като се прибереш да не трябва да си простираш дрехите навън, за да не ти се вмирише цялата стая. Тук никой до сега не се е оплакал и хората си излизат да изпушат по някой друг фас в студа и се прибират.

 • 5
  thomasbg avatar :-|
  thomasbg

  Не е да не го бях написал преди доста време...
  http://thomas.blog.bg/politika/2010/05/24/zashto-zabranata-e-po-dobra-ot-liberalniia-rejim.550468

 • 6
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Номер 2 - в холандия има пълна забрана също

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  ju_li avatar :-|
  ju.li

  Дрън-дрън. Всички много добре знаете, че навсякъде където е въведена забраната има клубове в които хората съвсем спокойно си пият кафето и виното с цигара, просто вие сте свикнали да се чувствте добре само в макдоналдс и още не сте се усетили, че има и друг живот.
  И тук ще стане така и непушачите отново ще страдат, че са изолирани.
  Резултата от акцията ще бъде: повече закусвални на видни места и още повече условно казано "заведения" на по-закътани и данъчно уединени места.

 • 8
  machineready avatar :-|
  Alexander Karakashev

  Чудя се, все пак, дали някога ще се появи и първа страница, призоваваща собствениците на заведения да се заемат принципно с вентилацията на подобечните им обекти* и прилежащите кухни, и в частност - през зимата. Или, всъщност, признак за нецивилизованост е единствено ако дрехите ти миришат на цигарен дим. Ако от теб се носи ароматът на последните няколко места, на които си консумирал храна... човещинка е, не вреди на здравето, нали...
  *(и тук не става въпрос за кварталните "пицарии" и закусвалните по автогарите)

 • 9
  mto avatar :-|
  mto

  @КАПИТАЛ

  Мисля, че трябва да поставите каузата за пълна забрана на пушенето под главата на печатното издание на вестника, докато този въпрос не се разреши веднъж завинаги.
  Всяка седмица първа страница е различна, а въпросът е наистина важен, но управляващите желаят да го омаловажават постоянно. Така поне с едно изречение, ще напомняте всяка седмица, че нещо наистина важно все още не е свършено!

 • 10
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Juli - ако имаше такива нямаше да се казва "пълна забрана"

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал