Офшорна политика

Как и защо решихме първа страница на "Капитал" да изглежда по този начин

Тази седмица станахме свидетели на историческо събитие. Най-трудната приватизационна сделка на прехода - тази за "Булгатабак", се оказа едновременно и "най-лесна". Една седмица беше нужна на държавата да получи и одобри офертата на единствения кандидат-купувач, след което да парафира и договора с него. Това е абсолютен рекорд, достоен за книгата "Гинес". На предишните три правителства не им стигнаха 13 години, за да стигнат до края на заветната приватизация, която ще предаде в частни ръце не отделна компания, а цял един отрасъл.

Ако тази бързина на Агенцията за приватизация, ви се струва странна, не сте единствените. Тя още повече засилва подозренията, че "Булгартабак" е разменна монета в много по-голяма сделка, целяща да гарантира подкрепата на ДПС за управляващата ГЕРБ в предстоящите избори. Това би бил логичен финал на опорочената още в зародиш приватизация на тютюневия холдинг, която целеше да изгони още на старта стратегическите купувачи с безумните ангажименти за изкупуване на скъпия и нискокачествен български тютюн. Условие, което обслужва единствено интересите на партията на Доган, чиито избиратели ще запазят по този начин поминъка си още известно време. Колко точно - никой не знае. Както не е ясно и съдбата на самия Булгартабак, при положение че купувачът до последния момент грижливо криеше самоличността и плановете си за бъдещето на компанията.

Анонимността на купувача е основен проблем, при положение, че цената е съвсем малко над минималната определена от продавача. След като не получи подобаваща сума за активите, сега държавата е изправена пред още по-тежко предизвикателство - да си гарантира поне досегашните нива на акцизи от цигари в хазната.

За илюстрация на темата избрахме тази снимка на човек без лице. Тя точно описва ситуацията с купувача на "Булгартабак" - верига от офшорни компании, скрити зад руска банка, за които най-вероятно стоят български капитали. И също толкова вероятно е те да са свързани пряко или косвено с ДПС. Показателно е мълчанието на партията на Доган, която яростно се съпротивляваше при всички предишни опити за приватизация на "Булгартабак" и така успя да извоюва оставането на холдинга под крилото на държавата. Този път ДПС подозрително запази мълчание. Защо ли?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  Уф, много се надявам да сте намерили човек , който наистина е да ви е разказал за тази по-голяма сделка между Герб и ДПС, ама се опасявам, че нямате такъв човек. И всичко ще бъде ей така: "засилва подозренията", "би бил логичен финал", "които най-вероятно стоят", "И също толкова вероятно е". И ако на това му викате разследване ...

 • 2
  ariman_info avatar :-P
  Ariman

  До коментар [#1] от "Neyk":

  Колега къде видя да пише "журналистическо разследване"?

 • 3
  antonalex avatar :-|
  OMUNVINGE

  До коментар [#1] от "Neyk":

  Много си прав тази статия, не е статия а разказ с елементи на въображение няма факти няма нищо. Боли ме разменна монета ли е или не 200 млн. са си 200 млн.

 • 4
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  О извинявай, аз наистина бях помислил, че ще е "журналистическо разследване" :)

 • 5
  acetilholin avatar :-|
  acetilholin

  Най-лесно е да се топят ДПС за всичко, особено покрай избори. И нещо друго - в тая мафиотска държава, и аз да бях, и аз щях да се крия кой съм, ако бях потенциален купувач, иначе можеше да свърша много успешно и бързо в някоя канавка или на дъното на някой язовир... Все пак подкрепям приватизацията. Нека не остане нищо в ръцете на дъртите комунистически мазници!

 • 6
  hadjov avatar :-?
  дон Клеменца

  Такава сделка трябваше да е факт преди много години. Все пак мисля, че това е крачка напред, независимо от неясния произход на капиталите на фирмата купувач. Дано само клаузите на договора да не позволяват безотговорно ликвидиране на активите на дружеството, както стана навремето с проватизационните сделки на почти всички правителства.

 • 7
  greda avatar :-|
  вземи тая греда

  До коментар [#5] от "acetilholin":

  Аз също съм на мнение, че БТ трябваше да се приватизира, но с тези неизвестни как можеш да бъдеш сигурен, че купувачът не е някой от въпросните комунисти, които така страстно ненавиждаме ?

 • 8
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  А защо изобщо трябва да се приватизира печелившо предприятие ?
  Нямам предвид само "Булгартабак" . Изтърваме сигурни приходи към бюджета . И сега пак ще се чудим как да ги контролираме , като енергоразпределителните дружества и Лук ойл .Ще се създават комисии , които да наблюдават и регулират нещо , а те просто ще са предпоставка за корупция на високите нива .

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "rkirov": от теоретическа гледна точка, за да си играем на либерален капитализъм, от практическа гледна точка, за да няма постъпления в бюджета, от човешка за да сме първите в Европа, ама от зад напред, сега сме втори пред Албания.... почти сме успели ....

 • 10
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  До коментар [#8] от "rkirov":

  А ти защо мислиш, че "контролираме" БТ сега? Няма ли сега предпоставки за източването на БТ? Припомни си бившия шеф Лачев защо го принудиха да напусне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал