Демоните на шистовия газ

Как и защо решихме първа страница на "Капитал" да изглежда по този начин

"Демоните" на шистовия газ са едно от "виденията" на ясновидци, според които чрез сондажите те ще излязат на повърхността, за да сеят смърт и ужас. Те са и най-крайният пример за това колко далече могат да отидат ирационалните страхове по тема, която раздели хората на два много крайни лагера.

Само за няколко седмици около шистовия газ се създаде толкова истерична атмосфера, че да си съставиш обективно мнение вече е супер трудно. Темата беше силно замърсена от крайни емоции и елементарни обяснения. Който е "против" шистовия газ защитава руските интереси, който е "за" - американските. Който е "за" този начин на добив взима страната на безсърдечните и алчни компании. Който е "против"... Списъкът може да продължи дълго, но изводът от него е, че темата се превърна в кауза за много хора.

Когато тръгвахме да правим темата на броя в "Капитал" нямахме твърдо мнение по въпроса. Съзнателно не слушахме крайните аргументи, защото истината рядко е във виковете. Искахме да ви предложим тези факти и мнения, които да ви помогнат спокойно да си съставите мнение каква трябва да е позицията за проучването и добива на шистов газ в България.

Даваме си сметка, че в тази ситуация подходът ни към темата ще остави много хора недоволни. Когато по един сюжет има толкова полярни мнения, умерената позиция и тон не се харесват на нито една от страните.

Хората, за които спирането на проучванията за шистов газ е кауза (позиция, която без съмнения уважаваме, макар и да не сме напълно съгласни с нея), ще бъдат разочаровани от това, че не сме изцяло на тяхна страна. Привържениците на добива няма да бъдат доволни, че някои от аргументите на противниците са напълно основателни.

Разработихме темата по този начин, защото сме сигурни какви хора четат Капитал – че те мислят рационално и са достатъчно свободни, за да си съставят мнение сами.

Илюстрацията на 1-ва страница направи Инна Павлова. Тя се опита да нарисува истерията – видя я разтревожена с разрошена коса и големи вежди. В текстовете по темата обаче няма да се срещнете с нея. Там са само фактите и анализът им. Вижте и кажете какво мислите...

Още от Капитал