Куца работа

Как и защо решихме 1-ва страница на Капитал да изглежда по този начин

Ако се чудите защо напоследък пишем толкова много за съдебната система, чуйте това: тя е в основата на всички по-големи проблеми в България. От престъпността, през корупцията, до нелоялната конкуренция и въобще нарушаването на правилата, което пречи на почтените хора да бъдат режисьори на собствения си живот. Обръщаме толкова много внимание на съдебната система, защото според нас дефицитът на справедливост в България е основната причина за ниското качество на живот. Това, освен всичко друго, създава усещането за обреченост и безперспективност. Именно заради дефицита на справедливост в България в момента много хора мислят, че успехът е възможен не ако спазваш правилата, а напротив – само ако ги нарушаваш.

Идващите седмици са ключови за съдебната система. Предстои да се избере нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), който има сериозна власт върху магистратите. Той избира шефовете на прокуратурата и големите съдилища, повишава и наказва съдиите и прокурорите. Ако във ВСС сега влязат читави хора, то има шанс от тях започне обновяване на цялата съдебна система и тя постепенно да поеме ролята, която заслужава – да бъде този обективен арбитър, към който хората да се обръщат, когато търсят справедливост. Такъв шанс все още има, но той уви и е по-малък. Интензивните совалки между различни политици и магистрати на високи позиции показват, че статуквото се опитва да си уреди още един мандат. Ако това се случи, ще означава още няколко години да получаваме от съдебната система същото като досега – проблясъци принципност сред океана от юридическа посредственост. Ще плащаме издръжката на съдебна система, която неприемливо често ще злоупотребява с властта си, за да защитава себе си, заедно с хлъзгавата коалиция от политически и корпоративни интереси. Накратко, узурпацията на съдебната власт ще продължи с пълна сила.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Това е поредната пародия!

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Браво на Капитал. Избирането на ВСС е най-важното събитие у нас!
  Надявам се на професионален и задълбочен анализ, а не просто поредните критики към правителството и как Кунева ще ни оправи.

 • 3
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Съгласен съм и аз и приветствам осветляването на темата за съдебната власт!

  Уви, в България хората ги интересува повече къде ще играе Бербатов, отколкото това, кой ще дава справедливост 6 години наред.

  Ако зависеше от мене, щях да пусна пряко предаване по националната телевизия с коментатори и международно признати експерти-наблюдатели.

  Ако трябва да съм честен - направо ми се свива сърцето като помисля за голямата вероятност да не се промени нищо.

 • 4
  danailov avatar :-|
  danailov

  Много точно подбрана тема върху един нерешен проблем от години - нереформирането на съдебната система, или по - правилно имитацийте на реформи. За съжаление не съм сред оптимистите, защото повечето от "реформаторите" са едни и същи "незаменими професионалисти", родово и партийно обвързани, и докато са те, нищо добро не ни чака.

 • 5
  mi4o avatar :-|
  mi4o

  Важна тема, разбила се.

  Статуквото обаче има много силна власт в сянка и не мисля, че е възможно да се оттегли без бой.

  Държавата ни е залята от посредственост и алчност, ерго КАК съдебната система да е по-различна от блатото, около нея ???

 • 6
  spasko84 avatar :-|
  spasko84

  Чудесно, чудесно...изключително красноречива и подходяща снимка сте избрали!

 • 7
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Добра работа - и снимката е концептуална, и темата е добре разработена. Възмутително е обществото да нехае за най-важното събитие в държавата до следващите парламентарни избори. Когато се провали избирането на качествено различен състав на ВСС, това значи още един мандат безвремие за съдебната система. Това значи избирането на удобен Главен прокурор и Председател на ВКС, и продължаване на ненаказуемостта по чувствителни дела. До голяма степен резултатът от избора на ВСС ще е предпоставка и следващото парламентарно мнозинство да не проведе съдебна реформа, а после да се оправдава за безпорядъка в страната със съдебната система.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал