Ремонтът на стадион “Васил Левски” навлезе в етапа на източване

Редица незаконни договори и нерентабилни разходи при ремонта на стадион “Васил Левски” откри ревизията на “Национална спортна база” ЕАД. По-голямата част от нарушенията са извършени от новото ръководство на дружеството, което встъпи в длъжност на 20 април тази година. Оттогава започват случаите на източване на НСБ, констатира проверката на Държавен финансов контрол (ДФК). Ревизията, поръчана от изпълнителния директор Борис Редански да внесе яснота за състоянието на НСБ, всъщност се обърна срещу самия него.
В последните три месеца и половина на стадиона са изпълнени нищожно количество строително-ремонтни работи. За сметка на това само за два месеца са сключени множество нови договори, част от които ревизионният акт окачествява като незаконосъобразни. Актът е в процес на обжалване и е възможно заключението на ДФК да внесе допълнителни пояснения.

Извършеното до април

Финансовата проверка в основната си част е съсредоточена върху изразходваните средства за основния ремонт на трибуните на националния стадион “Васил Левски”. Сагата с ремонта започва на 29 юли 1998 г., когато след проведен конкурс “Риалти” ООД е избрана за главен изпълнител на строителните дейности. В процеса на работа се установява, че е необходимо извършването на допълнителни дейности. Една година по-късно се сключва втори договор с “Риалти”, като се фиксира краен пусков срок 31 март 2000 г. Строителството обаче се забавя, а като оправдание в ревизията се изтъкват недостатъчните финансови средства. Според окончателния вариант на договора пълната сума по ремонта възлиза на близо 15 милиона лева без ДДС. Между 10 септември 1998 г. и 24 февруари 2000 г. едноличният собственик на НСБ - Комитетът за младежта, физическото възпитание и спорта (КМФВС), превежда едва 6 553 406 лв. От тях главният изпълнител “Риалти” е усвоил 5 395 442 лв.
В този период ревизията констатира няколко по-фрапантни нарушения. Липсва фактура за изплатени с разходен касов ордер 6000 лева на “Риалти”. Освен това НСБ е получила 1150 седалки по-малко от платените 45 000 седалки с неподвижна долна част на “НИКРОМ Mебел” АД. Тъй като крайният срок за доставка е бил 15 ноември 1999 г., ревизията отчита, че фирмата изпълнител дължи неустойка от 20 000 лв. Ръководството на НСБ ЕАД не е направило иск, с което са пропуснати ползи за дружеството.

Активно преподписване

Амбициран да завърши ремонта, новият шеф на НСБ ЕАД Борис Редански предприема мащабна акция по ревизия на сключените вече договори. Повечето от тях довеждат до увеличаване на разходите на дружеството, без да са постигнати особени положителни резултати. Ревизията констатира, че голяма част от договорите са незаконосъобразни.
С работата си до този момент “Риалти” оставя дълбоко съмнение за недобросъвестен изпълнител. Наскоро проведена експертиза от Научноизследователския строителен институт (НИСИ) констатира некачествено извършване на строителството. Въпреки това на 15 май НСБ ЕАД сключва второ допълнително споразумение с “Риалти”, с което продължава срока на договора до 30 август 2000 г. Вероятно Борис Редански е прибягнал до този вариант, за да се избегне процедурата по обявяване на нов конкурс.
Новите клаузи в споразумението с “Риалти” са в разрез със законите. Фирмата на Добри Рагин, която преди години се провали със строежа на бизнесцентър на ул. “Гурко”, получава правото да сключва договори с фирми подизпълнители. Така на сцената се появяват “Лайф груп” ЕООД, ТБГ-РДР ООД и Транспортни войски (поделение 58300).
Според Закона за обществените поръчки, по който бе проведен и конкурсът за фирма изпълнител, това е недопустимо и създава безконтролни възможности за неоснователно забогатяване на “Риалти”, констатират ревизорите. От това споразумение може да се облагодетелства и Борис Редански, който има крайната дума при определянето на подизпълнителите.
Ревизорите смятат, че е трябвало договорът с “Риалти” да се прекрати, щом фирмата не може да изпълни поетите ангажименти. “Недопустимо е изпълнителят да не извърши лично възложената му работа”, пише в документа. Всички допълнителни договори, сключени на базата на това допълнително споразумение, са незаконосъобразни и всички изплатени суми следва да бъдат възстановени на възложителя, т.е. “Риалти” трябва да върне парите на НСБ ЕАД.
През юни НСБ превежда на три пъти 54 000 лв. на ТБГ-РДР за закупуване на бетон. По фактури е получен материал за 40 532 лв., т.е, платени са в повече 13 467 лв., с което фирмата е кредитирана безлихвено. Другият подизпълнител, “Лайф груп” ООД, е получил 40 992 лв. за неясно какви услуги.
Стига се до парадокс да се сключват договори за дейности, за които вече има сключени такива и дори изпълнени. Типичен пример за това е именно новото проектиране на противоземетръсното укрепване на сектор Б. ЕТ “Неварт” е получил 22 036 лв. за проект за противоземетръсно укрепване с метална конструкция на трибуните на левскарския сектор. Под въпрос е дали е било необходимо допълнително усилване на сектора. Такъв проект вече е бил изготвен от Научно-изследователския сектор при Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който е получил и пари за това.
Борис Редански не прекратява предишните договори, както е редно по закон. В същото време подписва други договори за същата дейност. Договорът с НИСИ на стойност 11 760 лв. за техническа експертиза на положения бетон идва след друг подобен договор, който не е прекратен и по който вече е извършено плащане на УАСГ.
Отговорност за допуснатите нарушения може да се търси от изпълнителния директор на НСБ Борис Редански, чийто подпис се чете под документите, узаконяващи гореописаните договори.

Разхищения, без които може

На целия този пейзаж изпълнителният директор на НСБ Борис Редански решава да сключи предварителен договор за покупко-продажба на лизинг на автомобил “Мерцедес” 420 СЕ, въпреки че НСБ вече разполага със служебен автомобил “Мицубиши”, модел “Галант”. Държавни пари се харчат дори и за наемане на фирма, която да пусне обява във вестниците. На фирма “Аргент” АД са изплатени в брой 3534 лв. за публикуване на обява в пет всекидневника във връзка с обявяване на конкурс за строителен надзор.
Във факс до редакцията Борис Редански поясни, че е изпратил възражения и допълнителни материали по ревизионния акт на министъра на финансите, с копие до началника на ГУ ДФК и СУ ДФК. “На базата на възражението и предоставените материали би трябвало да се представят заключенията по ревизионния акт. Докато те не се изнесат, не мога да дам информация относно възраженията от моя страна, още повече че има констатирани нарушения от ППЗДФК”, се казва във факса на г-н Редански.
Безспорен факт е, че за близо тримесечното си управление назначеният по незнайни критерии нов изпълнителен директор е направил толкова нерентабилни разходи, колкото неговите предшественици за няколко години. Резултатът е, че ремонтът на стадион “Васил Левски” не е мръднал ни най-малко към фаза завършване, заради което Редански бе назначен от бившия председател на КМФВС Цвятко Барчовски. И до днес не е ясно по какви критерии бе извършена рокадата в НСБ ЕАД и как се е стигнало до избора на новия изпълнителен директор.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал