Новият брой: Накъде след вота
Close

Стадион “Васил Левски” - едно тъй дълго ремонтиране

Ремонтът на националния стадион “Васил Левски” в София има всички шансове да мине в графата “исторически”. През миналата седмица Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) нареди да се преустанови изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи. Това означава, че и последните най-оптимистични срокове за пускане на обекта в експлоатация няма да бъдат спазени. При добро стечение на обстоятелствата стадион “Васил Левски” може да отвори врати за футболен мач в началото на следващото първенство, или след около година. При песимистичния вариант такива конкретни срокове не могат да бъдат дадени. Когато през есента на 1998 г. започна да се работи по трибуните, шефовете на спортния комитет обещаваха да играем с Англия през май 1999 г. на обновен стадион
Заповед №1328 от 21 август на ДНСК идва като резултат от проверката, предизвикана от Научно-изследователския съвет на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Те претендираха, че проектът им не се изпълнява. Проверката обаче установи, основният ремонт на трибуните на стадиона е незаконен. Редица документи, сред които всички необходими строителни книжа като одобрен проект, разрешение за строеж и др., не са легализирани по предвидения в законите ред. Ремонтът се изпълнява, без да се оказва необходимият контрол и при неспазване на технологичните и техническите изисквания.
Започнал като подмяна на хидроизолацията и седалките, ремонтът преминава абсолютно незаконно към цялостна реконструкция на трибуните. Днес по-голямата част от работата е свършена, но без да има законно основание за това и в голямата си част доста некачествено.
Заповедта на ДНСК завари довършителните работи в момент, в който трябва да се приключи изливането на бетонната основа на трибуните в сектор Г. ДНСК дава 10-дневен срок за приключване на демонтажа на електронното табло и ремонта на хидроизолацията на козирката над централната трибуна. След това цялата строителна техника и материали трябва да бъдат изнесени от стадиона, а достъпът до строежа забранен.
Проектантите от НИС на УАСГ обаче смятат да обжалват заповедта на ДНСК във Върховния административен съд, което допълнително може да забави приключването на ремонта.

Спешно консервиране

Възстановяването на работата ще зависи от желанието на всички органи да се приключи със сагата, наречена “ремонт на стадион “Васил Левски”. Процедурата изисква съставянето на акт 10, който да установи какво и как е извършено досега. Веднага след това трябва да започне работа по запазване и замразяване на обекта, докато бъде узаконена цялата документация. Едва след това ще може отново да се довършат трибуните и да се премине към монтаж на седалки.
“Належащо е замразяването на обекта да стане възможно най-бързо. В никакъв случай не трябва да се позволява трибуните да останат в сегашното полуразрушено състояние. Ако не се приключи с бетоновото покритие, това ще бъде пагубно за намиращите се под стадиона зали, а и за самия стадион”, заяви инж. Димитър Топалов от “Новострой контрол” - фирмата, която е наета да извършва контрола по строежа отсега нататък.
Преди това независима експертиза на Научноизследователския строителен институт (НИСИ) установява наличието на пукнатини, напуквания, обрушване и замръзване на бетоните. На места пукнатините достигат до 2 мм ширина и 6 мм дълбочина.
“Причината за пукнатините е в проекта. Някой не е помислил достатъчно, опитал се е да спести бетон и накрая е станало така, че е съхнел с различна скорост. Естествено са се появили и пукнатините. Ако не бъдат запълнени до есента, ще се напълнят с вода, ще започнат течове под трибуните и бетонът ще започне да се руши. Така всичко, извършено до момента, ще отиде на вятъра”, твърди инж. Топалов.
Любопитен факт е, че още в проектосметката по ремонта са предвидени 42 километра пукнатини до два милиметра. Това означава, че в проекта е заложено некачествено изпълнение на работите. За запълването им ще бъдат изразходвани 81 000 лева.
“Има доброто желание от всички държавни органи документацията по ремонта да бъде узаконена възможно най-бързо. Никой не иска да затвори окончателно стадиона и досега похарчените близо седем милиона лева да бъдат безвъзвратно загубени”, заяви шефът на “Национална спортна база” ЕАД Борис Редански. Фирмата е стопанин на стадион “Васил Левски”.

Нови изпълнители

Фирмата изпълнител “Риалти” ще бъде отстранена от по-нататъшния ремонт на стадион “Васил Левски”. Договорът й с НСБ ЕАД приключва на 30 август и няма да бъде продължен. Основната причина е некачествената работа до момента. Експертизите установяват, че вместо два бетона са използвани различни марки бетон от неустановени бетонови възли без необходимата мразоустойчивост. На места бетонът е замръзнал и това налага да се извършват козметични промени. Освен пукнатините с просто око се вижда, че правата линия на редовете за зрители всъщност е крива.
“Риалти” ООД с президент Димитър Рагин е на път да загуби втора голяма държавна поръчка. Преди години той бе изхвърлен от строежа на бизнесцентъра на ул. “Гурко” на мястото на бившата Столична библиотека.
Една от фирмите, които отскоро доставят бетон за стадион “Васил Левски” - ТБГ-РДР ООД, е изпратила писмо, че само за три поръчки във връзка с този ремонт “Риалти” дължи около 5000 лева. Като цяло задълженията на Рагин към бетоновия възел са около 61 000 лева.
“Риалти” има да получава още около 400 000 лева за свършеното досега по стадиона. Те ще й бъдат изплатени само ако дооправи лошо изпълнената работа до момента. В противен случай ще й бъдат удържани.
Отстраняването на “Риалти” ще доведе до обявяването на нов конкурс за изпълнител по Закона за обществените поръчки, което също може да забави довършването на ремонта.
Голям скандал се оформя и по въпроса за седалките. Доставените над 43 850 седалки тип “Марсилия” може би няма да бъдат монтирани на стадиона. За общо 45 000 седалки НСБ ЕАД е платила на “Никром мебел” 978 000 лева. Преди няколко месеца министър Александър Праматарски обеща в парламента разследване, което да установи дали цената от 19.50 лева за една седалка е реална.
В момента мостри от седалките са дадени за експертиза и едва след нейното приключване ще се реши дали да се монтират. Досегашните проби обаче показват, че пластмасата не издържа на изискванията за горимост. “Малко е вероятно тези седалки да бъдат монтирани на този стадион. Някъде другаде може”, намекна Борис Редански.
Ако експертизите докажат, че столчетата “Марсилия” са нестандартни, ще трябва да се обяви нов конкурс за доставка на седалки, а вероятно и извършването на нови разходи. Дори трибуните да станат готови след една година, това няма да доведе до пускането на стадиона. Преди това ще трябва да се довърши лекоатлетическата писта и да се извършат други ремонтни работи. Сегашното електронно табло се демонтира изцяло, тъй като освен морално остаряло, е и опасно. Оказва се, че конструкцията на сектор Б не е била предвидена да издържи допълнителни 30 тона и е цяло чудо, че не е имало инцидент до момента.
“Обещавам, че ремонтът няма да се оскъпи. Ще се вместим в бюджета от близо 15 милиона лева. Най-много да има преразход в 100 или 200 хиляди лева, което ще е незначително при тези огромни суми, които ще се изразходват”, заяви шефът на НСБ ЕАД Борис Редански.

6 юли 1998 г. - “Риалти” ООД печели търга за извършване на ремонта на стадион “Васил Левски”
2 септември 1998 г. - подписва се договор между НСБ ЕАД и КМФВС за целево финансиране в размер на четири милиона лева. Графикът предвижда финансиране на 12 етапа от 20 септември 1998 до 10 август 1999 г.
2 октомври 1998 г. - НСБ ЕАД подписва договор с “Арико инженеринг”, която печели търга за изготвяне на идеен проект.
30 май 1999 г. - сметката за ремонта нараства на 6.5 милиона лева.
22 юли 1999 г. - възлага се на НИС-УАСГ да преработи съществуващия проект. Месец по-късно договорът с “Арико инженеринг” се прекратява. НИС-УАСГ поема изготвянето на новия проект и супервайзърския контрол.
30 юли 1999 г. - подписва се втори договор с “Риалти” предвид промените в проекта. Пусковият срок на стадиона става 31 март 2000 г.
18 декември 1999 г. - изготвя се проектосметка за окончателното завършване на ремонта. Стойността му достига 14.9 милиона лева.
15 май 2000 г. - договорът с “Риалти” се продължава до 30 август 2000 г.
16 юни 2000 г. - подписва се допълнително споразумение между НСБ и КМФВС. Крайният пусков срок се фиксира на 30 октомври 2000 г. НСБ иска от КМФВС да й се преведат 7.7 милиона лева за завършване на ремонта, след като вече са изразходвани около седем милиона лева.
6 юли 2000 г. - ДНСК установява незаконен строеж “Основен ремонт на национален стадион “Васил Левски” и препоръчва изготвянето на независима експертиза. НИСИ констатира некачествено извършени строителни работи.
21 август 2000 г. - ДНСК спира ремонта на стадион “Васил Левски”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал