Пътят до К-2 минава през Броуд пик

Група туристи ще може да гледа изкачването на хималайския осемхилядник от базовия лагер

Българска национална експедиция се подготвя да изкачи през 2002 г. втория по височина връх в света К-2 (8611 м), смятан за най-труден и най-красив на планетата. Пътят до основната цел ще мине през щурмуване на намиращия се на няколко километра встрани осемхилядник Броуд пик (8047 м) следващия месец. Въпреки че е обявен като подготовка за К-2, сам по себе си Броуд пик е едно сериозно предизвикателство, казват участниците в експедицията.
Водачи на експедицията, организирана от Федерацията по алпинизъм, са покорителят на Еверест от 1984 г. Николай Петков и Минко Занковски, за когото това ще е второ изкачване на върха. След тях са готови да тръгнат още 13 алпинисти, между които опитните Петко Тотев, д-р Стайко Кулаксъзов, както и младоци по на 23 години.
Паралелно с експедицията се набира група от туристи, които срещу такса от 1200 долара (без самолетния билет) ще могат да проследят от базовия лагер (4950 м) осъществяването на една от най-сериозните цели за българския алпинизъм в последните години.
Началото на прехода започва от Кашмир, спорна област и размирна граница между Индия и Пакистан. Режисьорът Мартин Кемпбъл прави опит да пресъздаде обстановката в местността с нашумелия екшън “Вертикална граница”. Военните постове и обстрелите с оръдия от филма са самата действителност, потвърди Занковски. За “комфорт” пакистанското правителство “прикачва” задължително към експедициите скъпоплатен военен офицер, а към туристическата група - планински водач.

Изкачването

Генералната репетиция за К-2 до Броуд пик е абсолютно наложителна поради факта, че в България не е организирана национална екпедиция от 1989 г. (има успешно проведени общо три - две до Еверест през 1981 и 1984 г. и една до Анапурна). При липсата на редовни изкачвания на подобни височини се скъса връзката между поколенията и само малка част от по-опитните алпинисти продължават да са активни. От 45 явили се на тестовете по проект “К-2 2002” само 13 са определени за абсолютно пригодни.
Експедицията до Броуд пик е финансирана от различни източници. Държавната агенция за младежта и спорта плаща 9000 долара за таксата за разрешение от пакистанските власти, а спонсорски дарения от частни фирми и лични парични вноски на участниците ще се използват за набавяне на храна, въжета, палатки, чували, радиостанции и други вещи от първа необходимост .
“Отделни участници ще платят по 1500 долара, защото не успяхме да съберем необходимата сума. Ако се бяха включили в комерсиална експедиция обаче, изкачването ще им струва близо 6000 долара”, каза Петков.
Маршрутът към Броуд пик включва директно изкачване по скален ръб, който пресъздава обстановката на К-2. Трасето е технически по-сложно и по-престижно от тривиалния път и се смята за по-безопасно от лавини.
“Ще се изкачваме по едно ребро, което е като опънат вертикално конец, но само ако ни останат въжета. Носим 1800 м. В района ще има три експедиции и ще се опитаме да договорим взаимно използваме на въжетата. Единствено така ще можем да се качим по този път”, обясни Петков.
Друга особеност е, че щурмовият лагер е доста ниско на кота 7000 м, което означава, че до върха има много голяма денивелация от 1047 м.
Поради многочислеността на експедицията се увеличава и опасността от нещастия, като основен проблем си остава слизането. Скоростта на придвижването е 100 - 150 м/ч, което означава, че щурмът ще е с продължителност около 10 часа. Дори и да тръгне в 2 часа през нощта, групата ще е на върха следобед, след което започва слизане. Ако се случи така, че слънчевите лъчи предизвикат лавини, връщането ще е много опасно. Екипът няма да ползва кислородни бутилки.

Групата на туристите

Бюджетът на експедицията се подпомага и от таксите на т. нар. група на туристите. Изпитанието за туристите включва осемдневен преход до базовия лагер. По описание на организаторите това ще е нещо подобно на петдневен преход из Пирин, а последните три дни са добро предизвикателство за търсачи на умерени екстремни усещания без сериозни опасности.
Планинската верига Каракорум е малко по-сурова и вълнуваща от Хималаите, където трекингите се провеждат в по-приятелска обстановка откъм природни дадености и туристите могат всяка вечер да спят в легло и да си поръчват храна. В Каракорум е по-сурово, ледниците присъстват по-силно и подслонът е възможен само в палатки.
Организаторите на експедицията са наели местна трекинг-агенция за партньор на чуждата територия. Тя ще защитава интересите в неизбежните взаимодействия с местните власти. Експедициите се провеждат на територии, контролирани от Пакистан, но практически оспорвани от Индия, и самостоятелното придвижване на хора е забранено. Затова се изисква наличието на агенция, която да “заобикаля” проблемите. Експедицията ще използва общо 130 носачи от местни племена, натоварени с по 25 кг багаж. Разходът по носач е 70 долара или общо 9100 долара. За сравнение шерпите в Непал се товарят с по 30 кг за по-малко пари.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал