Промените в хазартния бизнес удариха и по тотализатора

Уволнението на генералния директор на БСТ Неделчо Прошков може да е от полза за “Еврофутбол” и Кокалис

За малко повече от седмица хазартният бизнес у нас претърпя две големи промени. След като на 18 февруари гръцкият милиардер Сократис Кокалис купи 49 процента от частната агенция за залагания “Еврофутбол”, осем дни по-късно основният му конкурент на пазара - Българският спортен тотализатор (БСТ), се раздели с генералния си директор Неделчо Прошков. На негово място бе назначена Ирена Кръстева, досегашен изпълнителен директор на “Олимпика” ЕАД.
Шефът на тотото бе уволнен от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Васил Иванов-Лучано с мотив, че БСТ има нужда от по-добър мениджмънт. Тотото реализира рекорден приход от 95 милиона лева за последната година, основно от цифровите игри 6 от 49, 6 от 42 и 5 от 35. Според Лучано съществува реална възможност Кокалис и “Еврофутбол” да започнат да развиват игри, сходни с тези на БСТ, и по този начин ще бъде засилена конкуренцията. Това наложило смяната на Прошков. Каквото и да означава това.
Друг възможен мотив, който засега не е изтъкнат от ДАМС, е ревизия в БСТ за периода октомври 1994 - декември 1995 г. В края на миналата година два вестника публикуваха данни за злоупотреби със служебно положение и лично облагодетелстване на Прошков, във връзка с което тотализаторът е бил ощетен с 10.5 милиона долара. В скандала бяха замесени още членове от семейството му и дори неговото куче, порода френски булдог, което е рекламно лице на тотото. По тези поводи Неделчо Прошков е бил викан за обяснение в парламентарната комисия за младежта и спорта, която е приела аргументите му.
Дали обаче назначението на Ирена Кръстева не е част и от оформянето на

Новата политическа номенклатура

Четиридесет и шест годишната филоложка бе назначена на 20 септември 2001 г. за изпълнителен директор на “Олимпика”, едно от търговските дружества на ДАМС. Нейното име дотогава бе напълно непознато в средите, които се занимават с управление и маркетинг на спорта. По същото време синът є Делян Пеевски, който е едва на 21 години, става председател на управителния съвет на държавната фирма “Пристанище Варна” ЕАД. Според съдебния регистър Пеевски е и председател на “Национално младежко движение Симеон Втори”, а негов заместник е Росен Дичев, син на пресаташето на царя Галя Дичева. Пеевски е и парламентарен секретар в Министерството на транспорта.
Името на Ирена Кръстева се среща в още четири фирми - “Амарант БГ - Ирена Кръстева” ЕТ, врачанското “Орловец - БГ”, “Костел-И” ООД и фондацията “Балкани 2000”. За петте месеца, през които ръководи “Олимпика”, тя се замеси в голям скандал с уволнения на служители, заемащи ключови позиции в дружеството, които впоследствие потърсиха правата си и по съдебен път. В декларация до парламентарната комисия по жалбите отстранените твърдят, че през своето управление Кръстева “сключва договори с нелегитимни субекти и договаря устно прояви при неизгодни за дружеството условия”. Включени са още излишна според служителите покупка на последен модел джип “Хюндай” за 52 000 лв., “случаи на дневни и нощни алкохолни сбирки в кабинета є” и данни за нецелесъобразно изразходване на парични резерви на дружеството. С факс до “Капитал” Ирена Кръстева твърди, че се касае за подвеждане на синдикалната организация в “Олимпика” от служителя Кирил Портарски, който впоследствие е уволнен. “На 1 февруари членовете на синдикалната организация на КНСБ при дружеството спонтанно и по своя инициатива и впечатлени от добрия социален диалог в дружеството са декларирали желанието си за съвместна работа с новото ръководството”, пише Кръстева.
С жалбата вече са се ангажирали депутатите Весела Лечева и Мария Гигова. Очаква се към председателя на ДАМС Васил Иванов да има парламентарно питане по случая с “Олимпика”, съобщиха от комисията. Срещу Кръстева са заведени и две съдебни дела за неправомерно уволнение от управителя на ВСК “Белмекен” Никола Крулев и отговорния счетоводител на базата Светломира Рускова.
Освен Кръстева Васил Иванов-Лучано включи в управителния съвет на БСТ още

Трима треньори и един бивш борец

които замениха досегашния екип от юристи и икономисти. Заедно с Прошков си отидоха и останалите от ръководството - юристите Пламен Христов и Мария Николаева, бившият заместник-министър на финансите Пламен Орешарски и секретарят на Столичния общински съвет Асен Дюлгеров. На тяхно място влязоха Нешка Робева (художествена гимнастика), Дамян Дамянов (кану-каяк), Христо Марков (лека атлетика) и бившият световен шампион по борба Александър Томов. Странното е, че тази петорка, в която липсва специалист финансист или юрист, ще управлява финансова организация като БСТ. Мотивът, че тези хора ще следят за по-правилното разпределение на парите между отделните федерации, не изглежда съвсем логичен, тъй като тотализаторът превежда на ДАМС глобалната сума, полагаща се за спорта - 21 процента от общите постъпления, а агенцията след това ги преразпределя между централите на отделните видове спорт. Функциите на ръководството на БСТ са да менажира тотото така, че да има възможно по-големи постъпления - дейност, в която нито един от петимата нови управници не се е упражнявал досега. За отбелязване е, че Робева, Дамянов и Марков твърде често са ангажирани с пътувания извън столицата и в чужбина във връзка със спортната си дейност. Александър Томов - бивш световен шампион по борба и шеф на борцовия клуб “Левски”, е от групата, минаваща за ценители на изкуството от кръга около Боян Радев и съратник на бившия силов застраховател Димитър Джамов.
Поверяването на БСТ в ръцете на хора без специфично образование и компетенция да ръководят финансова организация като тотализатора носи реално съществуващ риск за намаляване на постъпленията в държавното тото и изместването им към основния му конкурент на пазара “Еврофутбол”. Броят на играещите в Тото 2 е твърде относителен и зависи изключително от начина на ръководене на БСТ. Затова двойката Божков - Кокалис може да се окаже печеливша от смяната в ръководството на държавния тотализатор. Не е съвсем логично да се очаква повишаване на приходите от тотото при новото ръководство, тъй като 95-те милиона постъпления за миналата година са с 375 процента повече от 20-те милиона за 1997 г., при положение че за този период покупателната способност на населението е намаляла от въвеждането на валутния борд насам.
Освен това властта в спорта демонстрира много добро отношение към новия акционер със съмнителна репутация в “Еврофутбол” Сократис Кокалис. По време на официалното сключване на сделката освен министъра на икономиката Николай Василев на коктейла в “Шератон” присъстваха зам.-председателят на ДАМС Стефка Костадинова и секретарят на агенцията Николай Боршуков (по това време Лучано беше в САЩ за зимните олимпийски игри). Според Васил Иванов е твърде вероятно един от плановете на Кокалис да включва пускането чрез “Еврофутбол” у нас на по-широк набор от игри, в това число и тези с цифрови лотарии, които ще допълнят досегашните залагания на резултати от футболни срещи и ще се конкурират с тези на Тото 2. БСТ има запазена марка само за игрите 6 от 49, 5 от 35 и 6 от 42, но не и за останалите, които се играят по света и биха могли да се внедрят у нас. По данни от "Интралот", фирма, която е част от групировката на Кокалис "Интраком", "Еврофутбл" държи 22% от сегашния пазар на залаганията у нас. Плановeте на новите ивнеститори на "Еврофутбол" са големи и първите резултати ще са видими още през следващите няколко месеца - нови продукти, онлайн залагания и др., заявиха от централата.
Според Васил Иванов генералният директор е отстранен за слаби мениджърски качества, но самият Прошков твърди, че мотивът е бил за уронване на престижа на ДАМС. Това е второ му уволнение. Той бе шеф на тотото от 1992 г. до 1995 г., когато правителството на Жан Виденов го освободи от поста. Две години по-късно с падането на Виденов той бе възстановен.
Именно Неделчо Прошков се явява един от най-неудобните за гръцкия милиардер Кокалис хора в България. Бившият генерален директор на БСТ на два пъти разтрогва договора с фирмата на Кокалис “Интраком”, сключен през юли 1992 г., за доставка и инсталиране на системи за приемане и обработка на фишовете. Контрактът бе сключен от самия Прошков заедно с тогавашния спортен шеф Груйо Юруков. След неговото прекъсване Кокалис осъди БСТ на арбитражния съд в Париж да му плати над 7.5 милиона долара без лихвите. Месеци след като Прошков подписва договора с "Интаком" той сключва контракт за подобна поръчка с фирмата на най-големия враг на Кокалис "Гебо'92" собственост на гръцкия магнат Павлос Вардиноянис.
Вестник “Сега” твърди, че

Лучано има лични причини да смени Прошков

Става въпрос за прекратяването на договор, според който фирмата на Иванов ползва хотела на БСТ “Тотошанс” в Златни пясъци.
Смяната на Прошков на практика е втората сериозна персонална промяна в управлението на важните структури, развиващи и контролиращи хазарта у нас. В края на миналата година правителството предприе шокираща подмяна в тогавашната главна дирекция за контрол върху хазарта (впоследствие преименувана на Държавна комисия по хазарта), като замени Калоян Кръстев с нашумелия с мъдрия си прякор бивш земеделски депутат Георги Петров. Версията тогава бе, че назначението на Петров е продиктувано от бившия директор на премиерския кабинет Стоян Ганев. Сред инициаторите е бил и депутатът от НДСВ Камен Влахов, който в продължение на четири години е работил като юридически съветник на “Нове холдинг” - фирмата, която държи “Еврофутбол” и е собственост на Васил Божков. Самият Ганев също не криеше близките си отношения с боса на “Еврофутбол”.
Ден преди подмяната на ръководството на БСТ Васил Иванов се завърна от Гърция, където според официалната версия е договорил с колегите си у нас да идват гръцки спортисти на подготовка. В гръцкия спорт именно Кокалис е един от най-едрите инвеститори - той е президент на футболния клуб “Олимпиакос”, а спонсорира и едноименния баскетболен отбор.
Смяната в ръководството на БСТ може да се окаже временна предвид очакваното преструктуриране на ДАМС в спортно министерство през първата половина на март. Ако Васил Иванов-Лучано не остане начело на ведомството, може да се очаква, че новият министър ще се заеме с нови кадрови промени в БСТ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове