Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Спортният флирт на царя

След като стана патрон на борците, премиерът показа благосклонност и към мотоциклетизма

Подобно на мнозина български политици премиерът Симеон Сакскобургготски пое представителни функции и в спорта. Той бе патрон на световно първенство по борба в София, лично посрещна олимпийската делегация от зимните игри в Солт лейк сити и участва в церемонии по награждаване на настоящи спортисти и ветерани, съпровождан от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Васил Иванов-Лучано. Среща се и с президента на Български олимпийски комитет и Български футболен съюз Иван Славков.
Това обаче бе само увертюра към по-мащабно присъствие в спортното направление - почетното председателство на организационния комитет на кръговете от световния и европейския шампионат по мотокрос, които ще се проведат на мотополигона край севлиевското село Горна Росица. Макар на пръв поглед царското благоразположение към нетрадиционен за страната ни спорт като мотоциклетизма да изглежда странно, то има своето логично обяснение. Този спорт е твърде популярен сред аристократичните фамилии в Западна Европа, начело с тази на испанския крал Хуан Карлос, който разполага с внушителен парк от 12 мотоциклета.
Председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) Богдан Николов съобщи, че премиерът Сакскобургготски е приел да бъде почетен председател на организационния комитет в продължение на следващите пет години. “Още миналото лято внесохме предложение в Министерския съвет да бъде подкрепена кандидатурата ни, тъй като съгласно изискванията на международната федерация правителството на страната домакин трябва да стои зад проявата. След това подписахме петгодишен договор с международната централа, който гарантира на България провеждането на най-малко две състезания от такъв ранг годишно”, обясни Богдан Николов. Първото състезание ще е на 12 май - втори кръг от световния шампионат за мотори с кош, на 23 юни е кръгът от шампионата в трите класически класа - до 125, до 250 и до 500 куб. см а на 8 септември е финалът на европейския шампионат по мотокрос в клас до 125 и до 250 куб. см.
Премиерът и министърът на държавната администрация Димитър Калчев посетиха мотополигона, където Богдан Николов ги запозна с проекта за реконструкцията на трасето и изграждане на трибуна. Състезанията ще бъдат предавани от 26 сателитни телевизии, ще се излъчват пряко от специализирания спортен канал “Евроспорт” и още 20 европейски телевизии, информираха организаторите. Според договора “Евроспорт” предоставя безплатно 60 секунди рекламно време (според тарифата на канала цената му е 70 000 долара) преди всяко излъчване на състезания от България, което БФМ е дала на Министерството на туризма.
Вдъхновен от интересите на царя към мотоциклетния спорт, Васил Иванов отпусна на федерацията по мотоциклетизъм допълнително 150 000 лв. от парите на тотото с анекс към договора в края на миналата година. Обикновено моторните спортове по света се финансират изключително от фирмите рекламодатели, като преобладават дистрибуторите на горива и масла, застрахователните компании, както и марките от тютюневата промишленост. При царската визита в Севлиево бе съобщено, че състезанието все пак е обезпечено откъм спонсори. Сред тях са фирмите “Итонг”, “Баумит” и “Видима”.
През есента премиерът оглави и световното първенство по борба свободен стил, което се проведе в София. Ние първи успяхме да убедим царя да стане патрон, казаха близки до Българска федерация по борба (БФБ). В организационния комитет тогава влязоха Димитър Калчев, секретарят на МВР Бойко Борисов и ресорният министър Неджет Моллов. За по-малко от месец в БФБ бяха събрани 600 000 лв., необходими за попълване на бюджета на първенството, като се има предвид, че домакинството бе възложено на София в последния момент. По програма първенството трябваше да се проведе в Ню Йорк, но бе отложено заради терористичните атентати. По думите на члена на управителния съвет на федерацията Рахмат Сукра (шампион от Токио’90) набирането на средства е станало с помощта на “приятели на борбата”. Точно тогава обаче управителят на “Литекс комерс” Гриша Ганчев, който поддържа финансово най-силните български състезатели, отказа каквато и да било помощ при организацията заради конфликт с президента на федерацията Валентин Йорданов. Твърдеше се, че ангажирането на Симеон Сакскобургготски за патрон на състезанието е било осъществено по две линии - от една страна с авторитета на Валентин Йорданов, и от друга чрез старата връзка на члена на управителния съвет на федерацията Илия Павлов с вицепремиера Димитър Калчев, бивш шеф на клона на Кредитна банка. Президентът на “Ем Джи холдинг” демонстрира голяма активност именно покрай борцовия турнир, като обеща и впоследствие раздаде по 10 000 долара на двамата ни шампиони Серафим Бързаков и Николай Паслар.
В актива на премиера по отношение на спорта влиза и изпълненото обещание да направи спортно министерство на мястото на досега съществуващата държавна агенция. Друг е въпросът дали то ще бъде оглавено от най-подходящия министър.

Промените в ръководството на спорта у нас бяха продължени с включването на трети представител от новосъздадения бизнесклуб “Възраждане” в управленските структури. Председателят на клуба Емил Кюлев бе избран за втори път начело на Българската федерация по плувни спортове (БФПС). Той заемаше този пост в продължение на десет години до декември 2000, когато отстъпи мястото на депутата от СДС д-р Михаил Михайлов. Кюлев обеща да осигури на БФПС 200 000 лв. от необходимия годишен бюджет от 600 000 лв.
Каква е връзката на Емил Кюлев с плуването? Освен че е бивш състезател, прокуристът на Росексимбанк е и собственик на хотел “Сандански”. Градската управа неколкократно изрази намеренията си да привлече отбори именно от плувните спортове на предолимпийска подготовка в Сандански преди игрите в Атина през 2004 г. Басейните там обаче изискват сериозни инвестиции за модернизация. “Кюлев е взел на концесия минералната вода, с която пълни басейна на хотела си, като по закон плаща 30% от наема в общината. Ако се заеме да реконструира базата на плувния интернат в града, общината би могла да му опрости тези плащания”, каза Кирил Русинов, началник на отдел “Общински имоти” в Сандански.
Федерацията по плуване от много време се опитва да получи право на стопанисване на басейните “Диана” в София и “Спортпалас” във Варна заедно с прилежащите към тях площи. Възможно е с влиянието на Кюлев тези намерения да бъдат осъществени в най-скоро време. БФПС вече индиректно държи басейна на Спортната палата чрез избраната за изпълнителен директор на централата олимпийска шампионка по плуване от Сеул’88 Таня Богомилова-Дангалакова. Тя е експертен директор в дирекция “Спорт”, отговаря за олимпийската подготовка и има тригодишен договор за наем на съоръжението.
Останалите двама от бизнесклуб “Възраждане”, представени в ръководствата на спортните федерации, са Илия Павлов и Васил Божков. Президентът на “Ем Джи холдинг” е в управителния съвет на Българска федерация по борба (БФБ), докато цялото ръководство на стрелците, начело с Весела Лечева и олимпийския шампион Таню Киряков, е под контрола на собственика на “Нове холдинг”.
Логично е да се очаква, че някои от федерациите, които все още са под опеката на министри от кабинета на Иван Костов, ще потърсят рано или късно алтернативен вариант за ръководство предвид изискванията на новото време. Първият от този тип спортни ръководители, който бе сменен, стана бившият земеделски министър Венцислав Върбанов. Той отстъпи поста на инж. Данчо Лазаров, собственик на строителната фирма “Сиконко”. В управиетлния съвет на федерацията влезе Петьо Петков, който е един от шефовете на “Роял фуудс”, фирмата която държи марките “Роял кейк” и “Девин”. Петков е съпредседател на комисията по маркетинга във федерацията, но ефектът от работата на тази комисия е най-вече в наличието на реклами на негови фирми във волейболните зали. Националните ни отбори вече са облечени с екипи “Асикс”, чийто вносител е друга фирма, свързвана с Петьо Петков - “Роял спорт”. В управителния съвет на волейбола влиза Петромил Сотиров, който има участие в множество фирми с различна дейност. Преди време той бе съдружник във фирма “Супер секюрити сървиз”, в която впоследствие участва Илия Павлов.
От бившите министри засега стоят на постовете си Марио Тагарински, който още държи позиции в леката атлетика, и Валентин Василев във федерацията по ски.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал