Лучано притисна директорката на тотото да намали парите за издръжка

Български спортен тотализатор:

Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Васил Иванов-Лучано постави ултиматум на новото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) да намали процента, отчисляван от постъпленията за издръжка на организацията.
“Ако до два месеца управителният съвет и това ръководство не намалят издръжката на спортния тотализатор и ако аз съм председател на ДАМС тогава (бел.ред. - предстои създаване на министерство), всички те ще бъдат освободени”, каза Иванов пред телевизионния “Канал 3”.
Наскоро той обяви желанието си БСТ да се издържа с 4-5% по-малко. Сега по това перо влизат 21% от постъпленията на тотализатора. Разликата трябвало да отиде за спорта и спортните съоръжения в страната. Този въпрос бе поставен и на заседание на парламентарната комисия за младежта и спорта, на което се обсъди концепцията за развитие на БСТ. По време на дебата стана ясно, че управляващите БСТ нямат готовност за намаляване на процента за издръжка, както и че ръководството не се ангажира със запазване или увеличаване на миналогодишните постъпления от 95 млн. лв. и през 2002 г.
В новата концепция, за която изпълнителния директор на БСТ Ирена Кръстева твърди, че е първата от 45 години насам, е написано, че тотализаторът ще намалява средствата за дълготрайните активи, ще пести от поддръжката и рекламата, но никъде не е посочено, че икономиите ще отиват за спорта.
Тази година бюджетът на ДАМС е намален и от ръководството на тотализатора се очаква да положи усилия за осигуряване на повече средства за спорта, каза председателят на комисията Александър Праматарски. Той допълни, че точно упорството на бившия изпълнителен директор Неделчо Прошков да остави този процент непроменен е причина за освобождаването му на 26 февруари.
Екипът на Кръстева изложи относително детайлизирано пред комисията единствено въпроса за намаляване на разходите по рекламата, които за последните четири години са 10 млн. лв.
“С имиджова реклама, каквато се е правило досега, са се източвали пари и ние го установихме на 100 процента. Ще се опитаме да развалим договора с рекламна къща “Лео Бърнет”, на която Прошков е превел 1.2 млн. лв авансово през декември. Ще си вземем парите, ако трябва и по съдебен път”, каза Кръстева. Тя обяви, че ще търси нова рекламна агенция и ако цените не са приемливи, тотализаторът ще състави собствен екип за тази дейност.
Новото ръководство има още идеи за по-ефективна реклама. “Ще направим тегленето на тиража по БНТ по-атрактивно. Ако тотото издържа дадена спортна база, то тя ще трябва да сложи рекламни пана. Ако елитен спортист получи средства за подготовка от нас, то той трябва да носи рекламата ни върху екипа си”, каза Нешка Робева, която е член на управителния съвет на БСТ. Тя обвини Прошков в разсипничество. “Разполагам с документи как Прошков е купувал срамно скъпи подаръци за парламентаристи и е плащал командировки на журналисти”, допълни именитата треньорка по художествена гимнастика.
Икономии ще се правят и от строеж на тото-пунктовете, които сега струват 17 000 долара за 16 кв.м площ. Цената можело да бъде намалена почти наполовина.
Идеите за намаляване на разходите, които новото ръководство на БСТ изложи пред комисията, обаче не кореспондират с някои от действията, предприети от Кръстева, откакто е на власт в тотото.
Първото нещо, което тя направи е да наеме 24-часова въоръжена охрана от фирма “Ипон”, с която замени портиера и охранителната система на СОТ. Според Кръстева причината за такова подсигуряване е, че Неделчо Прошков не е оставил никаква документация. “Бившето ръководство не ни предаде документите. Прошков се скри като плъх, затова поставихме засилена охрана навсякъде, където е необходимо. Наехме хора от “Ипон”, но камери нямаме, както се твърди по медиите”, допълни Кръстева. Тя каза, че не е длъжна да дава информация колко плаща за новата охрана.
На 13 март Ирена Кръстева е изпратила уведомителни писма до районните дирекции, за отмяна заповедта от 1 февруари на предшественика си Неделчо Прошков за намаляване на разходите по издръжката на тотализатора. Новата началничка оставя в сила нормативите, действали през 2001 г., т.е. за издръжка на тотото пак ще отиват 21% от постъпленията.
При идването си на новата работа Кръстева твърдеше публично, че не може да се правят поправки в схемата на разпределението на постъпленията, тъй като тя вече е одобрена за цялата година. Прошков от своя страна твърди, че промяна в устройствения правилник на тотото може да се прави по всяко време. Той самият е провел акция за съкращаване на разходите в районните дирекции, като в началото на ноември 2001 г. е изискал от всички директори предложения за икономии. Спестеното - между два и три процента, е трябвало да се използва за усъвършенстване на системата за залагания.
Кръстева все пак е решила да се възползва от разработките за икономии, направени от директорите, въпреки че на 15 март уволни седем от общо 11 началници. Дни преди освобождаването им тя е изискала предложенията, обсъждани на заседание във Велинград в началото на ноември 2001 г.
Паралелно с апела за икономии Кръстева увеличи основните заплати на близо 1200 касиер-приемчици от 140 на 150 лв. Прошков също бе заложил вдигане на заплатите на работещите в пунктовете, а освен това редовно е раздавал коледни и дори великденски премии. Впрочем възнагражденията на касиерите в пунктовете в никакъв случай не са мизерни, както твърди Нешка Робева. Освен основната заплата в тях влиза и процент за надвишен лимит постъпления в даден пункт. За играта “6 от 49” той е 1% за приходите над 1250 лв, а за всички останали игри на БСТ заедно е 3% над 1250 лв. По тази схема по време на джакпотите на приемчици в столицата например са изплащани рекордни суми от около 1400 лв. месечно.
Наскоро БТС влезе в ролята на дарител и даде на фондация “Български спорт” 5000 лв. за издаване на книгата “Моят живот в спорта” на председателя на Българския съюз за физкултура и спорт (БСФС) по времето на Тодор Живков - Трендафил Мартински. “Сумата преведохме на издателство “Христо Ботев”, за да отпечатат книгата”, обясни Цено Ценов, председател на фондацията. Кръстева е дала и 1000 лв на фондация “Рома” в Лом за организиране на детски олимпийски игри. “Мартински е направил много за спорта, затова с решение на целия управителен съвет дадохме пари да бъде издадена книгата му. Смятам че постъпвам благородно, като подкрепих и децата от ромски произход”, каза Кръстева.
Най-вероятно ръководството на БСТ ще смени фирмата, която отпечатва тото-фишовете - шуменската “Хермес и Хермес”. Преустановени са всички поръчки към изпълнителя и в момента районните дирекции теглят от буферния склад, в който по принцип се складират фишове за екстрени ситуации като тази с големия джакпот. “Нямаме поръчки от БСТ, откакто се смени ръководството. Последната заявка бе за 6000 лв. и е изпълнена, но никъде в дирекциите не я искат и няма кой да ни я плати. Научихме, че новото ръководство е разпоредило да изчислят за колко време ще стигне резервът. Най-вероятно пресмятат времето, необходимо им за подготовка по прехвърлянето на поръчката на друг изпълнител, но нас никой не ни е уведомил какво става”, каза управителят на “Хермес и Хермес” Красен Тенев.
Кръстева обясни, че в момента прави проучване за нов изпълнител и събира оферти от БНБ, “Демакс принт” и издателство “Наука и просвета”. Тя уточни, че по-късно ще има и конкурс за обществена поръчка. Печатниците, които имат машини за отпечатването на такива фишове, са ограничени на брой. Прошков бе атакуван именно за това, че избрал “Хермес и Хермес”, без да проучи пазара. Нешка Робева го обвини, че не се е обърнал към БНБ. Проучването показва, че другата фирма, която може да изпълни такава поръчка, е софийската “Демакс принт”. БСТ е работил с нея през 1998 г., но Прошков не е преподписал договора. Към 10.02.1998 г. единичната цена на тотофиша там е 14.63 лв. (по цени преди деноминацията), а в “Хермес и Хермес” към 26.02.1998 - 11.42 лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал