Правилото “Босман” влиза и в българския футбол
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Правилото “Босман” влиза и в българския футбол

Правилото “Босман” влиза и в българския футбол

Промените в трансферната система налагат прецизиране на инвестициите

3078 прочитания

Пет години след въвеждането на правилото “Босман” в Европа то влиза и в трансферната система на българския футбол. В края на месеца изпълкомът на Българския футболен съюз (БФС) се очаква да одобри новия правилник за статута и трансферите на футболистите, изработен съобразно европейското законодателство и нормативите на ФИФА.

Правилото, въведено след като неизвестният белгийски футболист Жан-Марк Босман осъди ФИФА чрез Европейския съд, навлезе уеднаквено в Европа от октомври 2001 г., а за България имаше допълнителен гратисен период. “Основната причина за забавянето бе, че тази материя не е съвсем разбираема за президентите на клубовете и трябваше време за адаптация”, каза Антон Антонов, член на апелативната комисия на БФС и президент на агенция Еurobalkanconsult. Присъдата по делото “Босман” през 1997 г. доведе до отмяна на изискването, съобразно което един клуб, привличащ състезател с изтекъл договор, трябваше да заплати обезщетение на предишния отбор на играча въпреки прекратяването на договорните отношения с него. Босман и адвокатите му доказаха, че това изискване е нанесло имуществени щети на футболиста, който не е могъл да си намери нов отбор поради голямото обезщетение, което е трябвало да се плати на последния клуб, в който е играл. В резултат на това бе създаден новият трансферен правилник на ФИФА, който влиза в сила и у нас. Досега при изтекъл договор клубовете имаха право да получат обезщетение за футболистите си, чийто максимален размер бе 35 000 лева и се определяше съобразно възрастта на играча и приходите му в последния един или няколко сезона. Сега контрактите, сключени след 1 септември 2001 г., ще се ползват от новия статут.
Освен че

Осигурява пълна свобода на футболистите

след изтичането на договорите им, трансферната наредба гарантира редовното плащане на всички договорени суми, както и разтрогването на контракта, ако клубът не изпълнява коректно и редовно финансовите си задължения към играча. В резултат на промените се прогнозира, че цените на футболистите ще паднат, както и размерът на техните трансферни траншове - суми, които се договарят в анекс към трудовия договор и доскоро бяха известни като пари на ръка. За разлика от друга година сега анексите ще се внасят в БФС при картотекирането на футболиста. Досега често пъти се договаряха много по-високи трансферни суми, отколкото всъщност е реалната цена на играча, и след това се оказваше, че клубовете не са в състояние да изпълнят поетите задължения. Според Емил Данчев, директор на мениджърската агенция ЦСКА АС-23, новият правилник ще наложи да се прецизира политиката на клубовете към играчите със статут на собствени юноши.

След навършване на 23 години те ще добиват право на свободен трансфер без обезщетение за клуба, инвестирал в състезателя. “Получава се рискова ситуация, при която даден клуб инвестира в определен състезател от школата си, но го губи след няколко години, обясни Данчев. Това е загуба на жива сила и капитал, но във въртележката същите клубове могат да вземат също такива 23-годишни футболисти от други отбори. Най-важното е, че вече се избягва абсурдът да се слага цена на играч с изтекъл договор.” Стефан Милушев, президент на “Марек” и търговец на едро с бяла техника, отбелязва като важно задължителното изискване през първата година от договора си футболистът да няма право да сменя клубната си принадлежност. “Досега много клубове купуваха юноши или по-млади състезатели, след което веднага ги отдаваха под наем в други отбори, но запазваха правата над тях, казва той. Сега, ако желаем да вземем млад състезател от друг отбор, ще трябва да го включваме веднага в състава.” Либерализирането на трансферния правилник е съчетано с изисквания спрямо детско-юношеските школи, очевидно за да не се стигне до ситуация, при която клубовете ще се възползват от облекчената процедура по привличане на играчи. В промените влиза глава за

Закрила на непълнолетните

за каквито се смятат футболисти до 21 години, и в нея се акцентира на младите футболисти и на техните права. Изготвена е таблица за компенсации и обучение на футболисти от 12 до 21 години в четири категории клубове. Например за футболист на 12 години клубът трябва да осигури 1250 лв. годишно за издръжка - за храна, екип, училище, здравни осигуровки и др. За играч на 21 години сумата е 75 000 лв.

Валентин Христов, собственик от осем години на частна футболна школа “Валекс” в Трявна с четири отбора в различни възрасти и 120 футболисти, е на мнение, че бизнесът няма да загине при новите правила. “За школата в Трявна харча много повече пари от това, което се изисква на човек. Осигурявам пансион, храна и всичко необходимо за юношите си, които плащат такси от 50 до 100 лв. месечно. Хубавото е, че трансферният правилник е фиксирал цени при продажба на такива футболисти от 12 000 до 25 000 лв., което гарантира известна възвращаемост. Вече имам запитвания за мои футболисти и обсъждаме оферти. Този месец отиваме в Германия на турнир и няколко мениджъри ще наблюдават играчите ми с цел продажба”, каза Христов. Той препоръчва на спонсори с по-ограничени възможности да започнат с един отбор и постепенно да разширяват школите си. Новият правилник поне на теория

Ограничава възможните некоректни номера

чрез които ръководителите на клубове успяваха често да обвържат с договори футболистите. “Тук очаквам да се получи естествен конфликт между собствениците на клубовете, футболистите и БФС, твърди Антон Антонов. Досега какво ставаше? Футболист, особено такъв в непълнолетна възраст, без елементарна правна представа за своите интереси, след обещание да получи 50 000 лв. бе готов да се подпише на празен лист, който след това се попълва от хора в клуба и се вписват съвсем други условия. Подобно предложение е изкушаващо на такава възраст и при икономическата нестабилност на страната. Голямата част от проблемите, които се създават пред арбитражната комисия на БФС, са именно такива абсурдни договаряния. Липсваше договорна стабилност.” Относно тези неща може да се състави цяла книга в новата история на футбола ни, когато начело на клубовете се изредиха всички шефове на фалирали банки и силови групировки. Емблематичен е случаят, при който Божидар Искренов-Гибона например подписва договор с ФК “Шумен” през 1993 г. и анекс към него за трансферната си сума, но сключен не с футболния клуб, а с фирмата на тогавашния спонсор на “Шумен” Гриша Топалов. “Досега трудовите договори на играчите пак бяха типизирани, но в тях не беше отразена чисто футболната специфика, че става въпрос за трудов договор на професионален футболист. Сега възможността един футболист да бъде измамен от работодателя му е сведена до минимум”, допълни Антонов.

Дончо Донев - действащ футболист и президент на Професионалния футболен синдикат, отбелязва и факта, че в новата наредба има фиксирано условие, според което всеки клуб трябва да представи в БФС финансова гаранция, че разполага със средства да се разплаща с футболистите си, което е задължително условие за получаване на професионален лиценз. “Повсеместни са случаите, при които ръководствата на клубове не изплащат на състезателите си договорените преди това суми. Що се отнася до новия трансферен правилник, очаквам това да доведе до повишаване на заплащането на най-добрите играчи в отделните отбори и сключване на по-дългосрочни договори”, твърди той. Николай Ишков, президент на “Спартак” (Вн) с осемгодишен стаж във футболното управление, също смята, че минималната продължителност на договорите с футболистите ще стане поне две години. “Вече нямаме никакъв интерес да подписваме с играч за една година, при положение че след това няма да получим обезщетение от следващия му клуб. Смущаващо е обаче, че при трансфер в чужбина ще трябва да се правят отчисления към всички клубове, инвестирали във футболиста, вместо всички пари да отиват в клуба, реализирал трансфера”, твърди Ишков. Условията в новия трансферен правилник се очертават като неблагоприятни главно за отборите от провинцията, които са с по-ограничен бюджет и досега получаваха професионален лиценз след затваряне на очите от страна на лицензионната комисия на БФС. Повечето от тези отбори попълваха бюджетите си именно след получаването на компенсации от трансферите на футболисти, чиито договори вече са изтекли. “Миналата година получих общо 130 000 лева по този начин, което беше половината от бюджета ни”, твърди президент на клуб от Първа професионална лига.

Въпреки че ръководството на БФС реши да увеличи броя на професионалните отбори от 28 на 32 за една година чрез разширяване на съставите на двете групи до 16 отбора всяка, доста клубове към днешна дата или не отговарят на условията за финансиране и конюнктурата, или едва се вместват в тях. Инж. Петко Матеев, президент на “Светкавица” (Търговище) и шеф на местния винпром, обобщава ситуацията в Първа група така: “Ако в момента предложа договор на футболист до трихилядната година, той ще го подпише. От една страна, при нас плащаме добре като за футбол на това ниво, а от друга, едва ли в групата ще се намери клуб, който е в състояние да му предложи по-добри условия.”

Пет години след въвеждането на правилото “Босман” в Европа то влиза и в трансферната система на българския футбол. В края на месеца изпълкомът на Българския футболен съюз (БФС) се очаква да одобри новия правилник за статута и трансферите на футболистите, изработен съобразно европейското законодателство и нормативите на ФИФА.

Правилото, въведено след като неизвестният белгийски футболист Жан-Марк Босман осъди ФИФА чрез Европейския съд, навлезе уеднаквено в Европа от октомври 2001 г., а за България имаше допълнителен гратисен период. “Основната причина за забавянето бе, че тази материя не е съвсем разбираема за президентите на клубовете и трябваше време за адаптация”, каза Антон Антонов, член на апелативната комисия на БФС и президент на агенция Еurobalkanconsult.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.