На Витоша са необходими 22 милиона евро инвестиции

Петер Шрьокснадел, президент на Австрийската федерация по ски, пред „Капитал“

Вашата фирмата „Ферайнигте Бергбанен България“ ООД закупи лифтовите съо­ръжения на пистата „Витошко лале 1“ и „Витошко лале 2“ през пролетта. След това афишира намерения да изгради нов четириседалков лифт „Алеко - Резена“ на мястото на „Заека“, който е собственост на Министерството на младежта и спорта (ММС). Докъде стигнахте с този проект?

- За нас е важно, че взехме стратегическото решение да участваме активно в развитието на Витоша като съвременен ски регион, защото виждаме огромен потенциал в тази планина в близост до София. Тук не става дума да получим собственост върху един лифт, а за цялостно изграждане на региона. Тези лифтове, които купихме на Витоша, на практика не отговарят на световните стандарти. По тази причина искаме да сключим договор с Министерството на младежта и спорта и да изградим нов четириседалков лифт с ускорителна лента „Алеко - Резена“ на мястото на остарелия „Заека“. В интерес на истината искахме да започнем проекта още тази година, но не ни достигна времето.

Министърът на спорта Васил Иванов заяви, че сте му представили готов договор за Витоша, който трябва да бъде прегледан от юристите на министерството на спорта, за да са защитени интересите на държавата. Какво съдържа този договор?

- Договорът обхваща точно съвместното изграждане на лифта „Алеко - Резена“, което ще започне веднага след като подпишем споразумението. В момента считаме, че за целия регион на Витоша са необходими 22 милиона евро. Трябва да се изготви концепция за цялата местност, да се знае къде ще има отсечки за алпийски спортове, за ски бягане, за обучение на деца и др. Това според мен трябва да се направи от съвместен екип от български и австрийски специалисти. Понякога вземането на бързи решения води до допускане на грешки, които остават за дълго време, и по тази причина трябва много добре да се осмисли концепцията за Витоша. Затова ние много внимателно подхождаме към този проект и искаме стъпка по стъпка да върви напред. Австрия е туристическа страна и голяма част от приходите идват от зимния туризъм. За нас е много важно да създадем алианс със страни като вашата, която има голям потенциал за ски спорт, защото се надяваме, че и българските туристи биха могли да посещават Австрия през зимата. Другата причина да съм в България е, че София подготвя кандидатура за зимни олимпийски игри.

Какви промени ще има този сезон на „Витошко лале“?

- Поради твърде ограниченото време до началото на сезона първото нещо, което вече направихме, е да внесем инсталация за изкуствен сняг на стойност 700 000 евро. Така в долната част на пистата ще има изкуствен сняг и това на практика ще удължи сезона.

Вие проведохте срещи с премиера и различни институции в страната. Какво точно договаряхте с тях?

- За нас е изключително важно да изградим ски регион, който добре да се управлява и развива. Затова се нуждаем от одобрението на различни институции в страната. Ние не търсим финансова подкрепа, но има една важна предпос­тавка - политиците на България да ни подкрепят в това начинание. Срещата с премиера е гаранция, че правителството на България е зад този проект. Второто важно нещо е отношенията ни с Министерството на околната среда, защото искаме всичко, което правим, да бъде съобразено с техните правила. С министър Долорес Арсенова постигнахме съгласие по всички въпроси. Нуждаем се още и от договор за ползване на пистите, понеже земята е собственост на Министерството на земеделието и горите. С министър Милена Плугчиева се разбрахме да подадем молба, след което можем да сключим договор за ползване на пистите за период от 30 години. В Австрия по този въпрос са направени грешки в Алпите и уверих г-жа Плугчиева, че това не бива да се допусне в България. За нея бе важно да се увери, че съм високо компетентен инвеститор, който близо 40 години работи в този бранш.

Какво обсъждате с кмета Стефан Софиянски?

- С него това е втора среща. Когато става въпрос за кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г., нашата дейност на Витоша би била от голяма полза за евентуалния успех на България в това начинание. Защото едно от изискванията е не само да има обещания, че нещо ще се направи в следващите години, а до 2006 г. трябва да има конкретни резултати, постигнати в планината. А това може да стане само съвместно с българската администрация.

Ще се включи ли вашата компания в изграждането на добър път от София за „Алеко“?

- Имаме идея да инвестираме в шатъл автобуси, които безплатно да извозват хората до „Алеко“. Няма да останем безучастни в подобряването на пътя дотам, което също бе включено в разговорите ни с кмета Софиянски.

Преди време „Ферайнигте Бергбанен България“ обяви, че преговаря и с „АКБ Форес“, която държи над 70% от ски съоръженията на Витоша, за закупуването на останалите влекове в планината. Как се развиват нещата?

- Засега няма нищо по този въпрос, но ще продължим разговорите, за да видим какво може да се направи.

Ако вашият проект се реализира успешно, каква възвращаемост на средствата очаквате?

- Вижте, ски регионите са много консервативна инвестиция и никога не са били толкова голям бизнес. В Австрия имаме седем региона и те са добра спестовна касичка. Връщането на инвестициите винаги продължава дълго. Бързи пари сигурно могат да се направят, но на друго място.

Предвидили ли сте създаване на акционерно дружество за плана на Витоша?

- Няма да правим акционерно дружество, ще се справим със собствени средства.

Роденият през 1941 г. в Инсбрук Петер Шрьокснадел ръководи австрийската федерация от 14 години. Освен това според списание Вusiness people той е собственик на процъфтяващи компании и притежава въжени линии в седем зимни центъра в Австрия. Неговата фирма SITOUR Productions и рекламната му агенция работят в повече от 1000 ски курорта и имат годишен оборот от около 30 млн. евро в целия свят. Специализираната в монтирането на лифтовите съоръжения компанията „Ферайнигте Бергбанен“ със седалище в Инсбрук, също е собственост на австрийския предприемач. Шрьокснадел е и персонален мениджър на легендарния скиор Херман Майер. Според австрийския вестник „Курир“ за периода на неговото президентство бюджетът на австрийската ски федерация се е увеличил десетократно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал