"Локомотив" под пара
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Локомотив" под пара

"Локомотив" под пара

Панаирът около продажбата на пловдивския футболен клуб предлага богата палитра скандали

2433 прочитания

Българският футбол е странна и необичайна сфера, когато става въпрос за бизнес.

В това се убедиха през последните две седмици желаещите да закупят контролния пакет от акции в останалия без ръководство и финансиране футболен клуб "Локомотив" (Пд). Само за две седмици кандидат-инвеститорите се нагледаха на първокачествен сеир: като се започне от скандали между собственици на дялове в отбора, мине се през намеса на запалянковци, съд и прокуратура в клубните дела, и се стигне до нашарване на стадиона с ксенофобски надписи.

Кой притежава "Локомотив" (Пд)

Нуждата от намиране на нов собственик на "Локомотив" възникна след 14 май, когато бе застрелян президентът на клуба Александър Тасев - едър износител на череши от Кюстендилско. На тезгяха се оказаха 97% от акциите на ПФК "Локомотив 1936 Пловдив" АД, които принадлежат на търговското дружество "Локомотив" ООД. То е регистрирано в Кюстендил и според Дакси 52-процентов дял в него принадлежи на Тасев, а останалите 48% се водят на името на изпълнителния директор на футболния клуб Емил Наков.

Първият скандал гръмна именно около това дружество. Таня Тасева - вдовица на убития президент на "Локомотив", съобщи, че Емил Наков не я допуска нито до управлението на дружеството, нито до преговорите с бъдещите купувачи, въпреки че тя се явява наследник на дела на съпруга си. Наков, който на практика е последният останал от хората около бившата ВИС-2 в клуба, даде да се разбере, че възнамерява да използва правото си да изкупи дела на покойния си съдружник и най-вероятно да преобразува дружеството в ЕООД. Той заяви също, че ако продажбата на клуба не се осъществи бързо, ще внесе документи за ликвидацията му. Значителна част от финансирането на "Локомотив" (Пд) се е осъществявала с договори за кредитиране, а не чрез спонсорство. Наков обаче не уточни какви са размерите на задълженията.

Нуждата от бързи пари

Ако ставаше въпрос за друг сектор, забавянето на сделката нямаше да бъде фатално. В случая обаче става въпрос за футболен клуб, който се нуждае от бързи пари за селекция, лятна подготовка и стартиране на шампионата в началото на август. Това изнерви привържениците на "Локомотив" и около 500 от тях осуетиха първата тренировка на отбора в знак на протест. Те недоволстваха и от това, че според тях Наков е продал за нищожните 48 000 лева на "Локомотив" (Сф) двама от най-силните играчи - македонецът Зоран Балдовалиев и Христо Златински. Привържениците на пловдивския тим, които са едни от най-многобройните и най-добре организирани в страната, заподозряха Наков, че в тази сделка е взел нещо под масата. Феновете, които притежават около 3% от акциите на клуба, заявиха, че са сезирали прокуратурата за тази сделка, както и за някои предишни плащания по трансфери в клуба. Същевременно в играта се намеси и съдът - той трябва да реши дали Наков е изпълнителен директор на "Локомотив" (Пд), или тези функции трябва да изпълнява Станимир Велев - кум на Тасеви, който е бил назначен с пълномощно на този пост от Александър Тасев няколко дни преди убийството.

Сто декара стадион

Въпреки хаоса кандидатите за нови собственици на клуба буквално са се подредили на опашка. Основната причина за това, разбира се, едва ли е само безграничната любов към футбола, а и обстоятелството, че бъдещият собственик на "Локомотив" (Пд) ще получи правото да вземе на концесия стадиона в парк "Лаута". Съоръжението, макар и в окаян вид, има бъдеще заради разположението си в тази доста атрактивна част на Пловдив. Преди години бившите собственици на клуба от ВИС-2 два пъти бяха канени да участват в търг за концесиониране на обекта, но така и не подадоха документи. Сега офертата е по-примамлива, тъй като съоръжението ще върви с парцел - общо сто декара, както съобщи пред "Капитал" зам.-кметът на Пловдив Петко Атанасов.

Кой сте вие, г-н Назифоглу

Преговори по въпроса със стадиона вече бяха проведени от фаворит №1 за бъдещ шеф на "Локомотив" (Пд) - турския бизнесмен Левент Назифоглу, бивш вратар на "Галатасарай". Той и партньорът му Зеки Байрам дори стигнаха до предварително споразумение с Емил Наков за закупуване на клуба срещу 600 000 евро по думите на Наков. Назифоглу и Байрам се срещнаха с кмета на Пловдив Иван Чомаков, а с двамата беше и Галя Топалова. Тя и Байрам са в управлението на фирмата "Етап Адресс", която съвместно с "Литекс комерс" и Столичната община притежава Централната автогара в София. "Г-н Назифоглу заяви, че има интерес и готовност да купи футболния клуб, съобщи Иван Чомаков пред "Капитал". Той, разбира се, се интересуваше и как стои въпросът със собствеността на стодиона." Кметът обаче не дава гаранции, че бъдещият собственик на "Локомотив" ще получи на всяка цена концесионното право върху стадиона.

Левент Назифоглу заяви, че зад него стоят хора, свързани с управлението на истанбулския гранд "Галатасарай". Най-вероятно става въпрос за фамилията Кънай, която оперира в туристическия и хотелиерския бизнес, в това число и по българското Черноморие. Самият Назифоглу е съдружник с Атилла Кънай във фирмата си "Меджик консултинг", официален представител в България на "Хенкел" за продуктите, програмите и технологиите за третиране на вода. Другият брат от семейството - Джем Кънай, е президент на компанията "Меджик лайф" - специализирана международна верига със седалище във Виена и 23 плажни и зимни клуба в шест страни, в това число и България. Тя е и фирмата, която менажира легловата база на курорта "Дюни". Той от своя страна е собственост на Людмил Стойков, пернишки бизнесмен, за който се твърди че е гравитирал около ВИС-2. Така кръгът около преговорите се затваря.

Левент Назифоглу каза, че е готов да финализира преговорите, и единствената пречка в момента се явяват проблемите между Емил Наков и Таня Тасева. За да засвидетелства намеренията си, турчинът финансира първия подготвителен лагер на отбора в Добринище. Той срещна много широка подкрепа сред големите бивши играчи на "Локомотив" (Пд) начело с Христо Бонев, тъй като се познава с повечето от тях от футболните срещи между ветераните на пловдивския тим и "Галатасарай". Бонев и хората му излязоха с декларация в подкрепа на турската оферта. Назифоглу проведе срещи с отделните фракции на запалянковците и успя да се разбере с повечето от тях. Една малка група фенове обаче се обяви против сделката и в сряда - 4 юли, стадион "Локомотив" осъмна с антитурски надписи.

Офертата на "Челсфийлд партнер"

Другият кандидат да поеме клуба е "Челсфийлд партнер" с представител Димитър Герасимов. Британската компания, оперираща на пазара за недвижими имоти, има интереси в Пловдив - наскоро тя искаше да построи в града многофункционална спортна зала с 5000 места, а като компенсация трябваше да получи 30 декара общински терен за строеж на търговски център. Общинските съветници обаче не допуснаха въпроса до гласуване. Иван Чомаков съобщи пред "Капитал", че все още се работи с "Челсфийлд партнер" по този проект. Компанията има поддръжката на т.нар. бизнес група към фенклуба на "Локомотив" (Пд), оглавявана от известния стоматолог д-р Костадин Думанов. Интерес към закупуване на отбора прояви и пловдивската фамилия Маринови, която построи спортен комплекс в село Брестник за 1.8 млн. лева - на него играе едноименният аматьорски футболен тим.

В крайна сметка неизвестността около бъдещето на "Локомотив", забавянето на сделката и заплахата от финансова криза и разпродажба на отбора изнервиха всички. Футболистите и треньорският щаб предупредиха, че биха прибягнали и до стачка, тъй като "не виждат смисъл да хабят нерви и усилия за неясни каузи". Главният секретар на клуба Атанас Узунов съобщи, че играчите са си получили всички заплати до момента, но се налага да се действа бързо за финализиране на преговорите и сключване на сделка.

Кой и кога ще поеме "Локомотив" (Пд)? Логично е да се прогнозира, че сделката ще бъде сключена скоро, стига да не се окаже, че клубът има прекалено високи задължения. Очевидно е и това, че турската оферта засега има солидна преднина. Бъдещият собственик вероятно ще се опита да направи някакъв по-нормален бизнес покрай футбола и едва ли ще го използва за изпиране на пари и репутация, каквото беше съвсем доскоро глобалното предназначение на българския клубен футбол.

Българският футбол е странна и необичайна сфера, когато става въпрос за бизнес.

В това се убедиха през последните две седмици желаещите да закупят контролния пакет от акции в останалия без ръководство и финансиране футболен клуб "Локомотив" (Пд). Само за две седмици кандидат-инвеститорите се нагледаха на първокачествен сеир: като се започне от скандали между собственици на дялове в отбора, мине се през намеса на запалянковци, съд и прокуратура в клубните дела, и се стигне до нашарване на стадиона с ксенофобски надписи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  k

  кой го измисли това с раздробяването на статиите на по 5 страници с по 5 реда на всяка?
  мн е дразнещо - да го махнете веднага

 • 2
  Avatar :-|
  petko_bg

  много е тъпо


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.