Допинг топи тима за Пекин

България остана без щангисти на игрите заради 11 положителни проби

"Драга Стефка, бих искал да изразя моето съжаление за злополучните допинг резултати на българските щангисти... може би най-финото решение би било да оттеглите целия отбор от участие в олимпийските игри в Пекин." Това е част от факса, който президентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) Тамаш Аян изпрати миналата седмица до председателя на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова. Поводът за съжалението е положителна допинг проба на 11 щангисти - осем мъже и три жени, от които трябваше да се попълни съставът за игрите. Няколко дни по-рано, в утрото на 26 юни, националната състезателка по спортна стрелба Антоанета Бонева заедно с треньора Христо Маринов посетиха Психологичната лаборатория на МВР в София. Целта бе детекторът на лъжата да покаже, че състезателката не е вземала наркотични вещества. Бонева беше уличена от Международната федерация по стрелба в употребата на кокаин и участието й на олимпийските игри е под въпрос до отварянето на втората проба. През същата тази допинг седмица стана ясно, че френска лаборатория е хванала високо съдържание на синтетичната версия на тестостерон при колоездача Радослав Константинов още през 19 юли 2007 г. Той дори не се е явил при анализа на Б-пробата, а България загуби олимпийската си квота в колоезденето на шосе. Така, вместо да допълва и без това рехавия списък за състезатели в Пекин, българският спорт подгря с допинг скандали, щедро отразени в световната преса.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  До преводача

  Ако "най-финото" идва от the finest, то би следвало да се преведе като "най-удачното" или "най-доброто." Иначе просто няма много смисъл.

  От Канада

 • 2
  Avatar :-|
  бря

  На федерацията по щанги снасяме 5 милиона. По половин милион на калпак. Все пак придружаващите го лица са в голяма степен общи за всичките. БФТА признава, че никакви техни заместници няма, били на светлинни години по постижения, ерго целият тоя спорт се крепи саамо на 11 калпака. И защо въобще го развиваме тогава? И трябва ли България да продължава със соцтрадицията да се развиват изкуствени спортове за едното показване и някакви медали. Щом с тоя спорт се занимават само 20 човека в държавата и 50 чиновника зад тях на държавна ясла, закриваш и спорта и федерацията му. Който иска да го спортува, да си го прави за своя сметка.

 • 3
  Avatar :-(
  ЙОАН

  ЩАНГИСТ
  ЩНАИГТС
  ЩГНАИТС
  ЩИАГНТС
  ЩТС
  ЩТ
  Щ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал