Новият брой:
Служебната президентска република

Уроци по голф

Спонсорските турнири повишават новото на голфърите и разширяват бутиковата общност

Компаниите гледат голфърите, като добри посланици на тяхната марка.<br />
Компаниите гледат голфърите, като добри посланици на тяхната марка.<br />
Компаниите гледат голфърите, като добри посланици на тяхната марка.<br />    ©  Надежда Чипева
Компаниите гледат голфърите, като добри посланици на тяхната марка.<br />    ©  Надежда Чипева

Четири години тренировки, сериозен доход, бизнес, който гарантира свободно време, и много желание са били необходими на Емил Марков да стане българския голф-играч с най-нисък хендикап - 4. Хенди...какво? Хендикап е личен коефициент за аматьори, изчислен според техните постижения, степен на голф умения, при който от даден кредит точки се приспада съответен брой удари от реално направените. Когато играта се подобрява, този коефициент пада.

Емил Марков стъпва за пръв път на голф игрище "Ер София" в Ихтиман през 2004 г., две години по-късно вече записва участие в първия си турнир, а миналия уикенд добави 30-та си титла във витрината от турнира "Виваком". "Уроци не съм вземал, гледах турнири по телевизията, в интернет, четох книжки и вложих много упоритост и постоянство в практика. Участвах на десетки турнири в страната", обяснява успеха си бизнесменът.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  ха!
  • - 1
  • + 1

  Въпреки лошите коментари по форумите за голф игрищата лично аз се надявам да се появят много повече в България, изградени с частни средства. Това са инвестиции, които малко влияят на околната среда.

  В хазната на Шотландия влизат толкова постъпления от голф-туризъм, колкото в България от летен и зимен туризъм взети заедно.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  истината
  • + 1

  Спорта на крадците на прехода, като Райчев-Стойчев. Едни от голямите унищожители на природната среда в България.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-?
  хомо сапиенс
  • - 3
  • + 1

  ГОЛФ ИГРИЩА-пространства от затворен тип,придобити по престъпен начин.
  СОБСТВЕНИЦИ НА ГОЛФ ИГРИЩА-бивши глашатаи на социализма,вип доносници на ДС,с една дума лица на мирния преход.
  МАСАЖИСТКА В ГОЛФ КОМПЛЕКС- магистрална труженичка ,която се сменя периодично и се преглежда за трипер.По желание се доставя и масажист.
  ТУРНИР ЗА ГОЛФ ИГРАЧИ ''АМАТЬОРИ''-занимание на богати бизнес престъпници,които използват голфа за срещи,така че да замислят сделки за законно разграбване на страната помежду си.
  ГОЛФ-арогантно,елитарно,бесмислено занимание за хора,които не са спечелили и един лев по честен начин.Трябва да имаш много подарени пари,за да ги прахосваш по този начин.

  Нередност?
 • 4
  k__ avatar :-|
  K.

  Голф в държава с ограничени водни ресурси като БГ?

  Вижте Испания докъде го докараха така...

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Clubmaker

  Очевидно част от коментиралите тук изобщо не са в час с голфа. Още повече че той стана олимпийски спорт! Проблемът е по-скоро политически. Прави впечатление и продължаващото от годините на социализма насаждане на мнение, че голфът е спорт само за богаташите, без да се коментира фактът, че тойе възникнал като забавление на обикновенните овчари в Шотландия...В Щатите, Канада, а и на други места по света голфът е масов спорт, защото държавата създава условия за това. Там можете да си купите на безценица употребявана екипировка и да отидете да играете безплатно или срещу минимална такса на обществено игрище... Така се прави масов спорт, от който да излязат добри професионалисти, които да представят държавите си и на международни състезания! И не само това - това е и един от начините да се изкарат младите хора сред природата, да спортуват, вместо да слушаме всеки ден за деца употребявали алкохол, наркотици и т.н. За съжаление у нас в България целта на инвестицията в голфа е на първо място печалбата, като цените за практикуването му вместо да падат, се повишават. Относно екологията, трябва да отбележим тенденцията в световен мащаб, игрищата да се сертифицират по ISO 14001 и използването на системи за управление на околната среда като e-Par. Едно от удоволствията в голфа е околната среда да остане автентична и непроменена! Това е истината и нейното изопачаване и побългаряване няма нищо общо със световните тенденции.
  Писаното от хомо сапиенс по-горе мога да приема само като лична обида, тъй като играя голф, но никога не съм бил богаташ и дори не се имам и за средна класа българин...

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  ATL

  Тия домакини на турнири трябва да нямат никакви разходи, че да направят 70 хиляди кинта печалба при 70 хиляди приходи... Пък и не всеки участник е длъжен да прахоса 1000 лв за един турнир.

  Интересно е, че има програма по голф в НСА. Дано поне има екипировка и къде да играят студентите.

  Относно масовия характер на голфа зад океана - вярно е, че общините са собственици на поне едно-две игрища във всеки град в Щатите. Но, все пак си плащаш за удоволствието някъде около 50%-75% от цената на някое средна ръка чстно игрище. Но пък условията са доста посредствени на общинските игрища. Добър пример е Torrey Pines в Сан Диего - през повечето време там играят местните пенсионери за $20 на рунд и му разказват играта на терена. Обаче за туристите цената е над $100 ако се появиш на място или около $300, ако запазиш online.

  Общините обикновено са собственици на стари игрища, които са били пред фалит и са купени евтинко. Поддръжката е ужасна, но пък това държи цените ниски. И наистина, там има доста добра посещаемост през цялата седмица. Също така, те имат и детски школи, но родителите си плащат.

  Основен тласък за популярността на голфа тук според мен е силната конкуренция на пазара за екипировка, огромният брой частни игрища и драйвинг рейнджове, които са отворени за посетители срещу такса и телевизионното отразяване на турнири. Но това определено не е в резултат на целенасочена държавна политика. Ако имаше такава, досега голфът да е умрял като спорт :)

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал