Стилът "Лече"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стилът "Лече"

Футболният клуб ЦСКА, откъдето Лечков излезе да играе в чужбина, отдавна е трън в очите му

Стилът "Лече"

Или как сливенският кмет решава проблемите на "ОФК Сливен" с теглене на "една, както аз си знам"

Георги Филипов
8420 прочитания

Футболният клуб ЦСКА, откъдето Лечков излезе да играе в чужбина, отдавна е трън в очите му

© Асен Тонев


Когато си играл в "Хамбургер" и "Марсилия", се очаква да разбираш от футбол. Когато си втори мандат кмет на един от големите градове в България, се очаква да разбираш от администрация и управление. А ако двете обстоятелства се съберат накуп, вероятно би трябвало да се получи един много силен футболен клуб. Не така се получава обаче с "Общински футболен клуб Сливен 2000".

Вместо да е най-малкото сред стабилните отбори в първенството, вдъхновеният от кмета на Сливен Йордан Лечков клуб изпадна от А група през миналия сезон. Проблемите са сходни с повечето клубове в А група – почти няма отбор, включително и най-големите, който да не е закъсал с плащанията. Но примерът, който ще ви опишем, е типичен за стила "Лечков" - голяма доза арогантност, липса на финансова дисциплина и дори призиви за погазване на законовите норми.

В последните две години най-големият проблем на "Сливен" е ЦСКА. През лятото на 2009 г. клубът продава на червените четирима от най-добрите си футболисти – Иван Стоянов, Костадин Стоянов, Коста Янев и вратаря Здравко Чавдаров. Общата сума за четиримата е 750 хиляди евро плюс различни суми или проценти при следващ трансфер.

Тогава ЦСКА вече се управлява от фирмата за сметопочистване "Титан", а това е първата мащабна селекция на новите собственици. Но както се оказва само няколко месеца по-късно - компанията започва да бави плащания, от които следват проблеми с "Пирин", "Черноморец" и "Сливен". По твърдения на техни представители те не успяват да си получат сумите по трансферите.

Дълг след дълг

Още преди изтичането на футболния сезон започват и съмненията дали ЦСКА ще може да получи лиценз заради задълженията към най-различни контрагенти. Изчистването на дълговете към клубовете са основно изискване за издаването на лиценз и за българското първенство, и за Европа. Един от най-активните в претенциите си, основателни към онази дата, е самият Лечков.

Той твърди, че чака парите от ЦСКА, за да може клубът му да функционира спокойно. Междувременно започва да задлъжнява към своите играчи. След спечелено дело в съда футболистът Васил Велев се обръща през ноември към частен съдебен изпълнител, за да си прибере 24 хиляди лева от неполучени заплати. Постепенно към него се присъединяват още петима играчи, които имат да получават пари. Към днешна дата Лечков твърди, че с бавенето на плащания ЦСКА води няколко клуба към фалит и това звучи логично.

В резултат на делата от футболисти обаче частният съдебен изпълнител Милен Бъзински блокира сметките на "Сливен". "След този запор се оказа, че "Сливен" има задължения от над 500 хиляди лева от данъчни задължения още от 2007 г., които никога не са били търсени от клуба", коментира за "Капитал" Бъзински, който движи делото.

Всъщност твърдението, че ЦСКА въобще не плаща, се оказва невярно. Червените изплащат изцяло правата на най-скъпия футболист – Иван Стоянов, още до края на 2009 г., като превеждат на три пъти общо 821 448.60 лв. Това е сумата по договор от 350 хиляди евро плюс ДДС. Тогава са платени и почти 350 хиляди лева за защитника Костадин Стоянов, чиято цена е 200 хиляди евро. До 30 април на следващата година и по неговия трансфер всичко е платено, както и 117 хиляди лева по трансфера на полузащитника Коста Янев. ЦСКА спира да плаща по-нататък през 2010 г., което предизвика нови заплахи в медиите за отнемане на лиценза.

По втория начин

За да избегнат проблемите от страна на Лечков, който е и член на изпълкома на БФС и близък приятел на президента Борислав Михайлов, червените отново започват да плащат, но по доста странен начин. На 11 януари тази година ЦСКА плаща на Лечков 100 хиляди лева, които са осчетоводени с разходен касов ордер и касова бележка. Към този момент все още плащането на такива големи суми на ръка не е незаконно (от февруари суми над 15 хиляди лева трябва да минават по банков път), но по мнение на финансови експерти е нехигиенично.

Нормалната практика е да става по банков път, но това не е станало така най-вероятно, защото сметките на "Сливен" към този момент вече са блокирани, а от 15 декември 2010 г. са запорирани и всички вземания от ЦСКА. Всички влизащи в клуба суми от червените трябва да минат през съдебния изпълнител и да отидат за удовлетворяване на ищците – първо по трудови договори, след това държавните институции. Нещо, което явно не се харесва на сливенския кмет.

Два дни след това плащане, за което гласност не се е получавала досега,  Лечков казва за "Дневник", че ЦСКА му дължи 420 хиляди лева. В друго изявление пред медиите дни по-късно твърди друго: "Дължат ми 610 хиляди лева, които отдавна трябваше да получим. До началото на втория сезон трябва да ни се издължат, иначе няма да могат да започнат участието си в първенството. По правилник, който не си изчисти задълженията, не може да картотекира футболисти. Ние няма да им позволим да започнат, ако не ни платят парите."

Заобикалянето на изпълнителното дело и плащането на ръка води до глоба за изпълнителния директор на ЦСКА Венцислав Живков. Резултатът е, че от този момент нататък червените започват да плащат през частния съдебен изпълнител. И както се оказва, го правят редовно. От края на януари до края на юни дългът на ЦСКА намалява до 362 458.88 лева, които се формират най-вече от задължението от 130 хиляди евро без ДДС за продажбата на Иван Стоянов на трети клуб (руския "Алания").

Преди седмица Лечков отново заяви пред bTV: "Към днешна дата с лихвите и адвокатските такси ни дължат повече от 500 хиляди лева, това са пари на "ОФК Сливен". Аз съм лицето и собственик на "ОФК Сливен". Нека бъдат така добри да ни платят." Два дни преди това изявление той говори официално пред медиите за 650 хиляди лева. Последното плащане на ЦСКА е от 12 юли за 25 хиляди лева, с което дългът им намалява още – на по-малко от 340 хиляди лева. Лечков потвърди тази сума пред "Капитал", но с уговорката, че сумата набъбва от адвокатски разходи и лихви.

Именно заради редовните плащания и по надлежния ред, а не на ръка, Бъзински дава положително становище за червените пред БФС за издаването на лиценз за следващия сезон. В него дори предупреждава футболния съюз, че опитите да бъде принуден ЦСКА да плаща директно на "Сливен" е нарушение на законите.

Може би точно заради това в интервюто пред bTV Лечков казва: "ЦСКА не са изчистили нищо чрез един съдия изпълнител, който,  казвам го на камерата, да му видя очичките да му тегля една, както аз си знам. Това е злоупотребата със служебното положение."

Пред "Капитал" Лечков уточни, че неговите претенции са за лихвите по сумата. "ЦСКА си плаща задълженията, но кой плаща лихвите? Плаща ги "Сливен". Кой му дава право на частния съдебен изпълнител да ни наказва? Да ги събере дълговете, но за един ден. А не осем месеца, откакто е влязъл, ние да плащаме лихвите. Искам само да си върши работата", коментира сливенският кмет пред "Капитал".

Попитан за коментар, частният съдебен изпълнител Бъзински заяви, че въпросът с лихвите се решава от съда, а в неговите права е да събира безспорните вземания. "За мен ситуацията е ясна. Има спазване на законна процедура и призиви от страна на Йордан Лечков, за които се носи и наказателна отговорност, да не се спазва процедурата. Няма разсрочване на задълженията. Моят интерес е: ЦСКА да си плащат, те го правят и това е видимо от документите – от 750 хиляди евро дългът им е намалял на около 170 хиляди евро. Даже си плащат благодарение на Лечков", каза той.

По негова оценка, когато ЦСКА се издължи изцяло, "Сливен" ще продължава да има дългове за над половин милион лева. Йордан Лечков заяви пред "Капитал", че клубът му ще започне новия сезон на чисто, защото вече "сме платили част от задълженията към НОИ и НАП". Едва ли някой в настоящото ръководство на БФС ще обърне внимание на тези детайли при издаването на лиценз. А иначе "Сливен" наистина можеше да бъде един стабилен клуб от А група, стига наистина да се управляваше добре и най-вече с повече законност и по-малко "теглене на една".

Когато си играл в "Хамбургер" и "Марсилия", се очаква да разбираш от футбол. Когато си втори мандат кмет на един от големите градове в България, се очаква да разбираш от администрация и управление. А ако двете обстоятелства се съберат накуп, вероятно би трябвало да се получи един много силен футболен клуб. Не така се получава обаче с "Общински футболен клуб Сливен 2000".

Вместо да е най-малкото сред стабилните отбори в първенството, вдъхновеният от кмета на Сливен Йордан Лечков клуб изпадна от А група през миналия сезон. Проблемите са сходни с повечето клубове в А група – почти няма отбор, включително и най-големите, който да не е закъсал с плащанията. Но примерът, който ще ви опишем, е типичен за стила "Лечков" - голяма доза арогантност, липса на финансова дисциплина и дори призиви за погазване на законовите норми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 2
  radovasto avatar :-|
  radovasto

  Лечков не е цвете за мирисане, но номера на чорбаро-боклуците със съдия изпълнителя е достоен за приза "измама на годината". Ако този съдия изпълнител искаше да събира дългове, то досега щеше да ги е събрал, ама той никак не бърза, защото може би клиент му е длъжника ЦСКА.

 • 3
  23 avatar :-|
  Rowan Atkinson

  Разбира се че ЦСКА трябва да си платят каквото дължат, но големия бизнесмен Лечков не можа ли да изкара от джоба си 200 000 евро и да плати заплатите в Сливен. Можеха да останат в А- група.
  Явно въпреки всичките далавери е закъсал яко с парите и ако падне от власт или ще го застрелят или ще иде в затвора.
  За него тези избори ще са на живот и смърт!

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Нали не си представяте, че ще учите Лечков, как се управлява футболен отбор в Сливен?
  Щото ако сте толкова самоуверени и нахални, продайте "наука" на АЕЦ Дай Ичи във Фукушима.... хората имат проблеми и плащат за съвети.... умни, разбира се, глупави и те си имат.....

 • 5
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#1] от "ventsy":

  Не си разбрал - само данъчните задълженията на Сливен са 500 000 лева иначе имат още бая дългове от неизплатени заплати, ремонти на стадиона и тн. Лечков един лев не е извадил от собствения си джоб за този клуб - всичко е на кредит!

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "anihilator_jack": Няма и нужда да "вкарва" свои пари, каквото и да разбираш по това, при капитализЪма най важното за един бизнес, бизнесмен, е да има доверието, кредита, на банките... т.е. да се е доказал и те да му вярват, като му кредитират начинанията...... много тънка и трудна работа, да ти "вярват" банките и да ти дават кредити....
  Щом банките кредитират Лечков н начинанията му и като кмет и като мениджер на футболен клуб, значи е пекан и си заслужава....

  Те, банките са които имат думата по въпроса за кредита, публиката може само да подскача, да завижда и да коментира.....

 • 7
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#6] от "boby1945":

  Няма да е първия път, когато банките са се хващали на въдицата на разни сладкодумци като Лечков, а и предполагам че като нищо е заложил общински земи и активи така че по един или друг начин на края на деня те ще си вземат своето.

 • 8
  nba avatar :-|
  HA

  До коментар [#6] от "boby1945":

  "Щом банките кредитират Лечков н начинанията му и като кмет и като мениджер на футболен клуб, значи е пекан и си заслужава.... "

  Да, пекан мошеник :)

 • 9
  kodjauzun avatar :-|
  kodjauzun

  От статията се разбира, че ЦСКА все още дължат голяма сума, но не става ясно, до кога е трябвало да я платят, дали е пресрочена.
  Напълно ясно е, че и на двата клуба финансите не са изрядни, не разбирам дали в статията журналистът се опитва да оневини единия клуб, като търси кусури само на другия.

 • 10
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  До коментар [#7] от "anihilator_jack":
  До коментар [#8] от "HA": както и да е само бъдещето може да покаже, кое как ще стане.... засега Лечков се справя, затова и има доверието на тези дето въртят парите..... и очевадно на тези които гласуват......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK