Футбол на плещите на един премиер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Футбол на плещите на един премиер

Бойко Борисов се ангажира в помагането на българския футбол от любов към играта

Футбол на плещите на един премиер

Клубовете искат все повече помощ от държавата, а Бойко Борисов дава все повече обещания

Георги Филипов
9216 прочитания

Бойко Борисов се ангажира в помагането на българския футбол от любов към играта

© Анелия Николова


След двадесет години, в които футболът беше арена на някакво подобие на частна инициатива, място за изграждане на имидж и задкулисни сделки, той отново се върна там, където беше през 80-те години. Един клуб стана ведомствен, няколко са общински, а министър-председателят взе под крилото си няколко други отбора и лично помага за намирането на спонсори. Единственото, което липсва, е да дава насоки чрез статии или постановления за развитието на футбола в България, както това правеха неговите предшественици в средата на 80-те.

Преди два месеца активността на Бойко Борисов в сферата на футбола изглеждаше само като предизборна акция, тъй като решението за одържавяването на старозагорския "Берое" и помощта за намиране на спонсор на "Марек" от Дупница дойдоха в навечерието на местните избори. Но тази тенденция се оказа по-трайна. Министър-председателят се ангажира с намирането на спонсор на любимия си "Левски", а оттам се прехвърли и към ЦСКА, обещания за пари за стадионите и за изграждането на нов национален стадион, отпускане на допълнителна субсидия за БНТ за телевизионните права.

Това не е единственият път, по който пари на данъкоплатците отиват в най-популярния спорт. Някои от т.нар. елитни футболни клубове получават и общинска помощ. И въпреки това за много от тях това е малко и собствениците им настояват за още държавна подкрепа. Така краят на пълната либерализация на футболния бизнес, доколкото той въобще не успя да се вмести в истинските представи за такъв, изглежда все по-близък. И ситуацията постепенно заприличва на завръщане към миналото.

Пряка държавна помощ

Най-директно държавата се намеси в старозагорския "Берое", който през миналата есен стана собственост на ТЕЦ "Марица-изток 2". Акциите на клуба бяха придобити безвъзмездно от сдруженията с нестопанска цел "Бизнесът за "Берое" и "Национален фенклуб "Берое". Така някогашният шампион от Стара Загора се превърна в първия държавен клубен тим от 90-те години насам. Тогава "Нефтохимик" се издържаше от бургаската рафинерия, а редица по-малки отбори също се водеха ведомствени към оцелелите държавни предприятия, предимно монополисти в своята област.

В последните дни представителите на ТЕЦ "Марица-изток 2" извадиха от управлението на клуба и последните независими членове, като изцяло повериха ръководството в ръцете на финансовия директор на централата Боян Боев. Още когато през септември сделката стана факт, Борисов даде да се разбере, че това няма да е инцидентен случай. Тогава се заговори за интерес към "Ботев" (Враца) от страна на АЕЦ "Козлодуй", но засега няма потвърждение за очаквана сделка. Централата все пак подпомага финансово клуба от няколко сезона.

Все по-тайни спонсори

Пак преди изборите Бойко Борисов обеща и осигури помощ на няколко клуба, сред които най-явна беше тя за дупнишкия "Марек". Славният някога клуб се намира във В група и продължи да съществува със 150 хиляди лева от неизвестен и до днес спонсор. "Просто съм им намерил спонсори, които подписаха договор и си им дават. Мисля, че 100 хиляди са им превели и още 50 хиляди до края на годината остават. Грижа се за тях. Помагаме с каквото можем, и то в най-голямата криза", каза Борисов тогава пред БНТ.

Борисов обеща да помогне и на друг отбор в криза - "Пирин", с 1 млн. лева от бюджета за ремонт на спортния интернат в Благоевград, както и за поставяне на осветление и строеж на трибуна на общинския стадион "Христо Ботев". "Пирин" беше изваден от професионалния футбол, тъй като не получи лиценз.

Намирането на спонсори се превърна в заразна акция и преди повече от месец Борисов обяви, че е намерил втори спонсор на "Левски". И засега не е ясно откъде ще дойдат парите, които според собственика на клуба Тодор Батков ще са в рамките на 3 милиона лева на година. По непотвърдена информация става дума за руската банка ВТБ, която купи "Булгартабак". Батков заяви, че очаква договорът да бъде за три години.

Освен това един от новите шефове на "Левски" - Иво Тонев, е член и на управителния съвет на Българския спортен тотализатор. В края на декември той заяви, че тотото няма да става спонсор на "сините".

Малко по-късно Борисов обяви, че е намерил спонсор на ЦСКА, но там обещанието не се реализира. Изпълнителният директор на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков обясни, че акционерите на предприятието са съгласни да бъдат отпуснати 100 хиляди лева еднократно и че не става въпрос за дългосрочно партньорство. Затова наскоро премиерът допълни, че продължава да търси и други варианти за червените.

Стадиони тук, стадиони там

Помощта за спортната база засега се очертава като най-обсъждана и в същото време спорна тема. Първоначалната идея беше с парите от продажбата на няколко софийски актива, като например стадион "Юнак" в Борисовата градина, стадион "Септември" в Красна поляна и стадион "Раковски", да бъдат подпомогнати водещите клубове да модернизират стадионите си.  "Левски", ЦСКА, "Славия", "Локомотив" и "Академик" дори регистрираха сдружението "Футболна София", което да защитава интересите им пред държавата. Премиерът и спортният министър Свилен Нейков заявиха, че базите можело дори да се продадат "през борсата", както и да бъде обявена централизирана обществена поръчка за ремонтните работи. В началото футболните клубове проявиха активност и изглеждаха обединени в идеята да получат едни, по груби оценки на премиера, 100 милиона. После тази тема изчезна и към момента няма развитие.

"Положението със стадионите е тежко. Трябва да търсим някаква помощ, защото със собствени средства не можем да се справим. Толкова години демокрация, нищо обаче не се случи със спортните бази. Преди десет години можеше онези 120 млн. да се дадат на петте софийски отбора вместо за националния стадион и ситуацията сега щеше да е друга", заяви преди време президентът на ЦСКА Димитър Борисов.

Засега продажбата на имоти не е започнала и това на практика лишава столичните клубове от възможност да претендират за каквито и да било средства. Освен това се оказа, че различните клубове ползват стадионите с различен статут. ЦСКА например е на път да получи "Българска армия" под наем за 30 години, след като изчисти над 2 милиона лева задължения към спортното министерство. Липсата на такъв дългосрочен договор беше основание според собствениците на червения клуб да не инвестират в стадиона. Но "Славия" няма такъв проблем, защото базата е в активите на клуба и няма пречки да се развива. До момента белите са инвестирали в тренировъчните терени, но не и в основния стадион.

В "Левски" също няма проблем с дългосрочното ползване, защото базата е получена от Столичната община. А "Локомотив" на практика няма стадион, защото там теренът е държавен и има редица реституционни претенции. Собственикът Николай Гигов обяви, че клубът може да бъде закрит, ако не получи базата си. "Локомотив" не може да съществува по този начин, защото той е абсурден. Не може да се плащат огромни наеми, за да играем извън нашата база", коментира наскоро той, а след последното общо събрание в понеделник добави, че имало обещание на премиера да реши въпроса. "Само за наеми на стадионите плащаме между 18 и 30 хиляди лева. Имам уверението на премиера Бойко Борисов, че до две-три седмици въпросът за стадион "Локомотив" ще бъде решен положително, а неговата дума тежи", каза той. Все още не е ясно доколко обещаната помощ от премиера ще бъде реализирана. Но, изглежда, желаещите да я получат ще се увеличават.

Кой с какво помага

ЦСКА

ЦСКА очаква да получи стадион "Българска армия" и базата в Панчарево за 30 години под наем, но без да плаща сума. Клубът вече загуби интерес към базата на 4-ти километър, която се превърна в паркинг на зала "Арена Армеец". Клубът плати над 2 млн. лева задължения към спортното министерство по стари договори, за да може да се стартира процедура по отдаването на базата под наем. Клубът очаква помощ от премиера за спонсор и за средства за ремонт на стадион "Българска армия".

"Левски"

"Левски" ползва дългосрочно стадион "Георги Аспарухов" и част от прилежащата база, които са общински. Клубът от дълги години се опитва да получи целия терен около стадиона, който сега поделя със спортния клуб "Левски". Това преди време предизвика напрежение между двете организации. Сините чакат по 3 милиона лева на година от осигурен от премиера спонсор и средства за ремонт на стадиона. Все още името на спонсора е обвито в секретност.

"Локомотив" (София)

Ситуацията около столичния "Локомотив" е най-сложна, тъй като към терените на стадиона има реституционни претенции. В началото на декември областният управител на София Данаил Кирилов заяви, че тези претенции не могат в момента да бъдат удовлетворени и предстои възобновяване на съдебните процедури. "Налице е политическа воля да се уреди нормативната база с ясен регламент, така че при прозрачно законодателство футболните клубове да придобиват спортните съоръжения на концесия", заяви той. Собственикът на "Локомотив" Николай Гигов заяви: "Сега търсим по какъв законов ред да заобиколим този проблем, защото няма как иначе. Освен това на този стадион при това висящо положение няма как да бъде направена паспортизация, а оттам не можем и да го вземем на концесия, тъй като неясната му собственост не позволява. В момента, в който проблемът се реши, започваме ремонт."

"Локомотив" (Пловдив)

Община Пловдив обяви обществената поръчка за изработване на проект за изграждане на осветлението на стадион "Локомотив" в Пловдив. Офертите ще се отварят в края на месеца. Процедурата дойде като резултат от срещата на представители на клуба с кмета Иван Тотев, на която според медийни публикации той е "дал думата си за реконструкцията на алейното осветление в комплекс "Локомотив", както и стартиране на строителството на изкуствено игрище на "Лаута". Новата управа се ангажирала с провеждането на редовни опознавателни срещи. Във връзка с идеята за изграждане на нова трибуна на мястото на срутила се преди време трибуна Иван Тотев казва: "Бих използвал всички възможни начини да съдействам за осъществяването на този идеен проект и защо не още през следващата година да бъдат отпуснати средства за изготвянето на цялостното проектиране по това задание. Това би дало зелена светлина да се търсят различни възможности за финансиране изграждането на тази трибуна." А изграждането на осветлението, което по груби оценки ще струва 1 милион лева, определя като "основен мой приоритет".

"Черно море"

Във Варна през есента ръководството на "Черно море", собственост на "Химимпорт", обяви възобновяване на идеята за строителство на нов стадион на мястото на бившия "Юрий Гагарин". Ръководството на дружеството е взело решение съоръжението да се оптимизира до футболен стадион, а на по-късен етап да добавят нови зали, съоръжения и други. Строителството трябва да приключи до една година и половина, съобщи днес изпълнителният директор на дружеството "Спортен комплекс Варна" Марин Митев. Акционери в "Спортен комплекс Варна" са "Химимпорт", който притежава 65 процента от капитала, и община Варна, която участва с апортна вноска в размер на 35% от капитала. Сега отборът играе на стадион "Тича".

"Черноморец"

Заради икономическата криза строителството на новия спортен комплекс "Черноморец" в Бургас зацикли. Поради "негативния обществен отзвук" през 2010 г. кметът Димитър Николов предложи да се създаде ново дружество, което да се занимава с изграждане, управление и стопанисване на комплекса, а акционерите да са община Бургас и "Петрол холдинг" АД при равно участие в капитала - 50 на 50 процента. В момента отборът играе мачовете си на стадион "Лазур". През есента излезе информация, че клубът има неплатени сметки за ток и EVN е заплашил да го спре. "Не съм уведомен официално от клуба. Готов съм да помогна и да реша този проблем, ако ме потърсят от ръководството", коментира тогава кметът Николов.

"Ботев" (Враца)

"Ботев" е изцяло собственост на община Враца. В началото на миналата година общината гласува бюджет от 300 хил. лв., тя се грижи за поддръжката на стадиона и разходите по пътуванията. За футболистите, които не са от града, е осигурен хотел на стадиона. Останалите средства, най-вече за премии, идват от "една-две местни фирми" по думите на Чавдар Атанасов, който на практика изпълнява функциите на президент.

Новият национален стадион остава на дневен ред

В края на миналата година Христо Стоичков обяви, че в началото на тази може да се случи първата копка на новия национален стадион. Засега обаче няма изгледи това да се случи, въпреки че стадионът остава приоритет. В последното си интервю пред вестник "Труд" премиерът обяви, че не е възможно съоръжението да се построи в квартал "Враждебна", тъй като ще пречи на летището и ще доведе до сваляне на категорията му. Като нов вариант той споменава бившия военен комплекс на 4-ти километър, който се ползваше от спортната школа на ЦСКА.

Все още няма обаче твърдо решение къде да бъде разположен стадионът, който по груби оценки се очаква да струва около 100 - 120 милиона лева. Ако се беше реализирал планът на испанските инвеститори, доведени от Стоичков, към стадиона би трябвало да се изградят и търговски площи, за да има от какво да се печели. "Испанци и французи искат публично-частно партньорство за стадиона. Най-вероятно ще се работи за национален стадион срещу "Арена Армеец", там където беше школата "Чавдар". Оформя се идеята този район да стане огромен комплекс, защото зад арената има занемарени игрища", коментира той.

След двадесет години, в които футболът беше арена на някакво подобие на частна инициатива, място за изграждане на имидж и задкулисни сделки, той отново се върна там, където беше през 80-те години. Един клуб стана ведомствен, няколко са общински, а министър-председателят взе под крилото си няколко други отбора и лично помага за намирането на спонсори. Единственото, което липсва, е да дава насоки чрез статии или постановления за развитието на футбола в България, както това правеха неговите предшественици в средата на 80-те.

Преди два месеца активността на Бойко Борисов в сферата на футбола изглеждаше само като предизборна акция, тъй като решението за одържавяването на старозагорския "Берое" и помощта за намиране на спонсор на "Марек" от Дупница дойдоха в навечерието на местните избори. Но тази тенденция се оказа по-трайна. Министър-председателят се ангажира с намирането на спонсор на любимия си "Левски", а оттам се прехвърли и към ЦСКА, обещания за пари за стадионите и за изграждането на нов национален стадион, отпускане на допълнителна субсидия за БНТ за телевизионните права.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Ние не сме Англия или Испания за да разчитаме на напор от инвеститори да си налеят парите си във футбола ни. А това е най-важния спорт, защото е най-популярния- дава много силна реклама.

  Би трябвало помощта да има ясни критерии- колко пари се дават и поне
  половината да отиват за детско-юношески футбол.

  Като заралия подкрепям взимането на Берое от ТЕЦ-овете. Парите които ще дадат са смешни, а имат много тежки дългове към здравето на хората в областта...

 • 2
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  ББ е популист - обича да обещава, без да знае дали ще може да изпълни обещанията си. Клубовете пък толкова са го закъсали че са готови да клекнат на всеки.

  Държавата може да помогне - с адекватна политика за развитието на спорта. Почти всички стадиони са държавни или общински, може да бъдат дадени на концесия или дългосрочен наем, и по този начин да се стимулират частни инвестиции. Държавата може да участва като партньор - да даде парите дългосрочни ниско лихвени заеми, част от които могат да бъдат опростени.

  Най-вече трябва да се върнат хората по стадионите. Огромната корупция и слабото ниво на футбола които се играе убиват футбола в България. Колко е средната посещаемост на А група ? 3 000 ?? 5 000 ? Това е огромен потенциал за приходи. Ще съживи и рекламодателите, и ТВ правата, да не говорим за билети, фен артикули и какво ли не ...

 • 3
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  Ако държавата ще дава, да е ясно какво ще получава, защото финансови печалби надали. Да се наблегне на детско-юношеския футбол, защото не виждам логика Берое /харесвам отбора/ с държавни пари да купува Ричард Еромоигбе. Да се възстановят спортните училища, или поне някои от тях.
  Важен начин държавата да помогне на играта е БОРБАТА С ФУТБОЛНОТО ХУЛИГАНСТВО. Въпрос на законова инициатива и прилагането му. Много хора ще се върнат на стадионите, а това също са пари.

 • 4
  drake avatar :-|
  drake

  Днес държавна подкрепа за футбола, утре държавна помощ за чалготеките: няма как, свързани индустрии са. А насериозно: защо точно трябва да се дават държавни пари за футбола? С какво е по-добър от баскетбола, волейбола и шаха примерно? А..да, с това че е под контрола на тъмни "национални" капиталисти с офшорен привкус и здрави политически връзки. Това обяснява нещата.

 • 5
  ace avatar :-?
  ace

  До коментар [#1] от "Трезвен":

  Извинявай, но не искам и една стотинка да отива за футбол. Можеш ли да ми обясниш защо, по дяволите, трябва данъкоплатеца да плаща за кефа на някакви фенове на някакви игри? Не мога да осмисля понятието "реклама на България в чужбина". Кой ще се впечатли от какво и ще направи какво. Имаме премиер, който е трогателен инфантил. Да вземе да си раздава личните пари, а обществените да изразходва по целесъобразност.

 • 6
  65vesso avatar :-|
  65vesso

  Това е безумие!Какво общо има БГфутбол със спорта?Освен изроди-запалянковци,друго няма!Защо трябва да ми вземат от данъците и да дават на хора каращи често пияни автомобили за над 100хил.лв.,получаващи месечна заплата от 5хил.,до60хил.лв.,пръскащи по 1000лв.на вечер в чалготека,сменящи силиконови кукли като носни кърпички и плащащи символични осигуровки и данъци?????И накрая се оказва,че футболните хулигани получават от клубовете по 200-400лв.месечно за да се бият с полицаи,вземат живота и здравето на случайни граждани,да рушат имущество и инфраструктура.Спорта е бизнес и ако по популиски причини се пръскат за него нашите пари,вместо за профилактични прегледи на децата или за онкоболни ще продължават да ни бият аматьорските отбори в Европа.

 • 7
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  Поредните пари изхарчени за глупости. Българският футбол е мъртъв от години, тотален провал. Световният футбол също отива натам, защото ако Барса поиграят на това ниво още две-три години, никой няма да иска да гледа други отбори.

  Инжекциите в България трябва да спрат. Парите да се наливат в плуване, лека атлетика и колоездене на населението.

  До коментар [#1] от "Трезвен":

  Няма печалба от рекламата във футбола. Само се перат пари.

 • 8
  gope avatar :-|
  Gopeто

  До коментар [#1] от "Трезвен":Колко пари според теб са смешни? И смешно ли е, че ще ги дадат на футболистите вместо на работниците, които ги изкарват. И ако заплатите на 50 човека и разходите по един футболен отбор за теб са смешни пари, защо ти не вземеш "Берое". Ако ги нямаш парите, не прави сметка на чуждите

 • 9
  teri_beri avatar :-P
  Terry bear

  [quote#7:"motochristo"]Пореднит пари изхарчени за глупости. Българският футбол е мъртъв от години, тотален провал.[/quote]


  [quote#7:"motochristo"]Инжекциие в България трябва да спрат. Парите да се наливат в плуване, лека атлетика и колоездене на населението. [/quote]

  Абсолютно съм съгласна!
  БФС да се закрие и парите, вместо да се дават за футбол, да се пренасочват към талантливите ни деца, например. Те имат нужда от пари, за да продължават да ни носят златни медали, независимо дали в спорта или науката.

 • 10
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#9] от "teri_beri":

  Да се закрие БФС е една много добра идея.
  Аз дори си мисля, че парите трябва да се дават не само за талантливите деца, но за децата въобще.
  Смятам, че подходът да се търсят "талантливи" хора, и да се финансират, трябва да се изостави.
  Далеч по-добре е да се гарантират прилични (дори не добри) условия, за да се развиват талантите, а не да се следват номенклатурни предписания.
  Повече по темата:
  http://www.ted.com/talks/lang/bg/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK