Скритата истина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Скритата истина

Със скандалите ръководството на ЦСКА отклони атаките на феновете от себе си към БФС

Скритата истина

БФС и ЦСКА се вкопчиха в битки, базирани на слабо управление и недоверие

Божидар Къртунов
4956 прочитания

Със скандалите ръководството на ЦСКА отклони атаките на феновете от себе си към БФС

© Георги Кожухаров


Има поне две групи хора, които трябва да са благодарни на БФС и ЦСКА за юридическото риалити, което се разиграва вече четири месеца студентите по връзки с обществеността и тези от юридическия факултет. Първите гледат панаира как две спортни институции се замерват с обвинения, вторите се забавляват от публичните упражнения по административно право.

Футболният съюз и ЦСКА са в открита битка от началото на годината по няколко спорни казуса. Впечатлението, че ЦСКА и БФС са в окопна война се налага от няколко публични конфликта - размерът на наказаните само с три месеца трима играчи на червените за употреба на допинг, отказът на БФС да картотекира бившия футболист на "Черноморец" Абел Анисе, който ЦСКА взе през зимната пауза, както и наказанието на новото попълнение Нджонго Присо за седем мача за поведението му в мача срещу "Локомотив" (Пловдив) преди месец.

Големият въпрос е дали наистина БФС е застанало на принципни позиции срещу червения клуб, който президентът на федерацията Борислав Михайлов определя като "(отбор), който обича да се движи по ръба на закона" или просто се заяжда с него и върти дребни интриги, защото в УС на БФС няма нито един представител на ЦСКА и го мачка като за световно. Или ръководството на червените допуска грешка след грешка.

1. Достатъчно ли е наказанието за хванатите с допинг играчи на ЦСКА

В основата на противоречията между ЦСКА и БФС застана случаят с тримата футболисти с положителни допинг тестове. Капитанът на червените Тодор Янчев, Румен Трифонов и Костадин Стоянов привлякоха вниманието, след като се разбра, че в кръвта им е открит метилхексамин през декември 2011 г. Казусът веднага придоби етикета ключов, защото е пръв по рода си в българския футбол. А в комбинация с факта, че става дума за ЦСКА, доведе до суматоха. Тримата бяха наказани за по три месеца.

"Стандартното наказание при подобни случаи е спиране на правата за две години", казва адвокат Иво Ивков, който е член на Апелативната комисия към УЕФА, пред "Капитал". Той уточни, че не е запознат в детайли с конкретния случай, но обясни какви са практиките: "Когато е под юрисдикцията на УЕФА, се назначава разследване от дисциплинарен инспектор, който установява детайлите. Тук е ясно, че в кръвта на футболистите има забранени вещества. Добрата новина за клуба е, че това не се е случило в евротурнирите, защото щеше да се разглежда от УЕФА. Освен по-сурови наказания за футболистите се прилага и наказание за клуба, когато има повече от двама състезатели с положителни проби в рамките на един сезон. А тук са двама само в един мач."

ЦСКА потърси спасителен ход, като обвини доктора Мирчо Крайнов за проблемите и го уволни. Ивков уточни, че лекарят е част от официалните лица на клуба и не следва да се разглежда отделно. БФС обжалва решението на дисциплинарната комисия на БОК. Според сегашната си версия целта е била то да се преразгледа, за да се прецени дали е най-доброто. От арбитража отхвърлиха обжалването, като се позоваха на сходни международни казуси. "Лишаването от състезателни права за три месеца е необходима и достатъчна санкция, съответстваща на извършеното нарушение", обяви съдът. В официалното становище е обяснено, че метилхексанаминът попада в графата със "специфичните вещества" в списъка със забранените вещества на Световната антидопингова агенция (УАДА).

В правилника пише, че наказанието при употреба на такива вещества варира от порицание до спиране на правата за две години. "Логиката на правилата е, че "специфични вещества" водят до неволно нарушение на антидопинговите регламенти поради честото им наличие в медицински продукти или които са по-малко успешни при приемането им като допингиращи вещества", добавиха в становището си от арбитража. Според Ивков конкретното вещество не е от такова значение. "УЕФА и ФИФА са обявили нулева толерантност в борбата с допинга. Разчита се, че професионалните футболисти са достатъчно подготвени, за да не допускат да приемат забранени вещества."

2. Кога можеха да играят отново тримата футболисти

Наказанието трябваше да изтече на 23 март, но след това от ЦСКА се страхуваха да ги използват, защото обжалването на БФС предстоеше да се разглежда на 5 април. На 24 март клубът поиска разрешение да ги използва, но футболният съюз отговори, че ЦСКА не е страна. След три дни футболистите лично подадоха молби, но отново им беше отказано. След още четири дни БФС обяви, че Янчев, Трифонов и Стоянов могат да играят, но подобно писмо е имало от БОК още на 19 март. ЦСКА твърди, че футболният съюз не ги е информирал, но очевидно не е и било необходимо да иска разрешение за нещо (възстановяване на правата), което по принцип им е разрешено.

Според Ивков след изтичането на наказанието правата на състезателите се връщат и не е необходимо да се иска разрешение. Той добави, че досега не е станало ясно, че БОК трябва да информира УАДА и ФИФА за случая. Макар те да не са страни, могат да обжалват. Важен въпрос е, че по-голямата част от наказанието изтече по време на зимната пауза. "Обикновено санкциите са за две години и не е толкова важно кога започват. Но при три месеца би трябвало да е съобразено със сезона и мачовете." С решението на арбитража казусът приключи и треньорът на червените Стойчо Младенов вече може да използва тримата състезатели. "Правдата възтържествува", обявиха от ЦСКА на сайта си.

3. Правилно ли не е картотекиран "откраднатият" Анисе

Някъде през януари се породи и друг конфликт. "Черноморец" каза, че футболистът Абел Анисе е откраднат от ЦСКА. Червените смятаха, че африканецът е подписал неправомерен договор с бургазлии, защото е бил на изпитателен срок, което не е позволено от разпоредбите на БФС. Затова Анисе разтрогна договора си, а ЦСКА искаше да го картотекират като свободен агент. ЦСКА дори представи официално футболиста като ново попълнение. "Той разтрогна без основателна причина, в случая клубът, който го иска, е подбудител. Това лесно може да бъде доказано, тъй като футболистът беше представен с фланелката. Според мен клубът (в случая ЦСКА) трябва да е благодарен, че не беше наказан. БФС обаче взе половинчато решение и това доведе до създаване на шум около случай, който не е особено сложен", коментира Ивков.

По думите му за българския футбол би било пагубно, ако футболния съюз беше създал прецедент. "Тогава щеше да настъпи пълна анархия и клубовете щяха да взимат играчи помежду си, а от това биха могли да се възползват дори и чужди клубове", твърди Ивков.  Четири месеца след представянето си Анисе е играл единствено в приятелски срещи, а официалните ги гледа от ложите или по телевизията. ЦСКА използва всички възможни механизми да го картотекира, но последното решение на Арбитражния съд в Лозана отхвърля и последната възможност за картотека до лятото.

4. Расист или хулиган е Нджонго Присо

Между останалите спорове се появи и наказанието на новото попълнение на ЦСКА Нджонго Присо, който се оказа много ценен с оглед на осакатения състав на червените. Той първо беше наказан за два мача за червения картон срещу "Локомотив" (Пловдив), а след това с още пет за бурното си поведение при напускането на терена. ЦСКА обжалва и спечели пред по-горна комисия с твърдението, че даден футболист не може да бъде наказван за деяние, за което няма повдигнато обвинение от прокуратурата. "Във футбола има нарушения, а не престъпления. Това, че не е съден за престъпление, не означава, че не може да бъде наказан според правилата", каза Ивков.

Адвокатът на ЦСКА Радостин Василев се аргументира с правилника на БФС и заяви, че полицаите не са служебни лица и съответно евентуалното провинение на Присо не следва да бъде наказвано. Според Ивков проблемът в случая идва от начина на работа в БФС. "Две комисии дадоха коренно различни решения. Отново се действа под натиска на тълпата, а не се следват разпоредбите." След първоначално обявеното наказание от пет мача ЦСКА обжалва, като припомни сходни случаи с Гара Дембеле от "Левски" и с Дока Мадурейра от "Литекс". "Това е проблемът - прави се прецедент и след това всички останали го дават за пример. Футболният съюз трябва да бъде безпристрастен и да следва само правилниците си, без да се влияе дали става дума за Дембеле, Присо или някоя друга примадона от грандовете", заяви Ивков. В този смисъл наказанието на Присо вероятно трябваше да остане седем мача, но след прецедентите с Дембеле и Дока вече изглежда трудно за налагане.

5. Трябваше ли ЦСКА да е шампион през 2006 г. вместо "Левски"

Ръководството на ЦСКА няма шампионска титла от идването си на власт през пролетта на 2009 г. Заради начина си на управление собствениците на клуба Димитър Борисов и Иво Иванов трябваше да се изправят срещу протестите на привържениците. Някъде около конфликта с БФС вниманието беше пренесено от "Титан" към футболния съюз. По-мълчаливият от двамата собственици - Иванов, за първи път говори обширно, като обясни, че ЦСКА няма да си мълчи срещу своеволията на БФС. "Ако ЦСКА толкова пречи на футболния съюз, да го закрият. Омръзна ни да ни плашат: "Мълчете си", "Преклонена главица сабя не я сече", "Ще ви вземем лиценза", ще ни канят като любовница на тайна среща... Футболен клуб ЦСКА казва: "Стига", каза той.

На помощ на кампанията дойдоха документите, които извади работещият с ЦСКА мениджър Георги Градев. Според негови документи през 2006 г. "Левски" е станал неправомерно шампион за сметка на ЦСКА. Причината е участието на Георги Иванов-Гонзо, който е бил картотекиран при сините нередовно. През същия сезон е играл за "Самсунспор" и "Газиантепспор", а ФИФА забранява на един футболист за три клуба за един сезон. "Ако само беше играл, може да се спори. Но той освен това вкара победния гол от дузпа за 1:0 срещу ЦСКА. В края на сезона "Левски" стана шампион с три точки пред ЦСКА. Това е некомпетентност на БФС, "Левски" и на мениджъра Лъчезар Танев, който го е довел", каза Градев за "Капитал".

ЦСКА призова БФС да преизчисли класирането и да обяви червените за шампион. "Досега нямаме отговор, а обикновено  не очакваме такъв от футболния съюз. Ако до края на седмицата не получим, ще предприемем мерки. Подготвяме се да се обърнем към международни инстанции, но засега няма да кажа повече", обясни адвокатът на ЦСКА Василев. Тук все още е трудно да се каже какви са шансовете на ЦСКА, но едва ли са големи, най-малкото оттогава са изтекли шест години.

6. Може ли да се избегнат бъдещи скандали

Ивков смята, че позициите на ЦСКА по нашумелите казуси трудно могат да издържат правно, но и БФС трябва да започне да работи по-професионално. "Необходимо е да се направи синхронизация на актовете, да има ясни правила, в комисиите да работят хора с авторитет. Трябва да има еднакво отношение към всички. УЕФА и ФИФА нямат никаква толерантност към проблеми като допинга, корупцията и расизма. По въпроса с расизма е важно да се вземат мерки, защото засега се разминаваме с лека ръка. Клубовете ни могат да пострадат сериозно в международните мачове." Адвокатът твърди, че от 12 години работи на високо ниво в тази област и досега не му е оказван натиск за някакво решение: "В момента непрекъснато се взимат странни решения. Това е или заради липса на познания, или заради натиск." Градев има сходно мнение, като твърди, че всичко се прави умишлено: "Много хора от ръководството на БФС ще свършат в затвора."

Един от основните проблеми на червените е, че нямат никакво лоби в БФС след конфликта на ръководството с Емил Костадинов. От клуба използват това, за да защитават твърдението си, че са ощетени. А понеже дълги години, включително и сега, БФС дава основания да се смята, че някои клубове имат по-силни позиции, се създава една много приятна среда за скандали. Тази липса на независимост и доверие във футболния съюз раждат ситуация, в която всеки клуб може да твърди, че се работи умишлено срещу него. И да се възползва, като пренесе  вината за слабото си управление.

Има поне две групи хора, които трябва да са благодарни на БФС и ЦСКА за юридическото риалити, което се разиграва вече четири месеца студентите по връзки с обществеността и тези от юридическия факултет. Първите гледат панаира как две спортни институции се замерват с обвинения, вторите се забавляват от публичните упражнения по административно право.

Футболният съюз и ЦСКА са в открита битка от началото на годината по няколко спорни казуса. Впечатлението, че ЦСКА и БФС са в окопна война се налага от няколко публични конфликта - размерът на наказаните само с три месеца трима играчи на червените за употреба на допинг, отказът на БФС да картотекира бившия футболист на "Черноморец" Абел Анисе, който ЦСКА взе през зимната пауза, както и наказанието на новото попълнение Нджонго Присо за седем мача за поведението му в мача срещу "Локомотив" (Пловдив) преди месец.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  zaniza avatar :-?
  ЗаНиЗа

  "...неправомерен договор с бургазлии, защото е бил на изпитателен срок..." - значи ли, че след като са го "изпитали" що за футболист е, от отбора може да го шитнат, някъде?! Как БФС-то регистрира подобни договори - пред ФИФА, УЕФА, НОИ, НАП или съгласно КТ в България?!

 • 2
  zaniza avatar :-(
  ЗаНиЗа

  "Много хора от ръководството на БФС ще свършат в затвора." - НЯМА да свършат, защото няма ХОРА в БГ, които да не са обвързани със системата, която загробва не само футбола...

 • 3
  nepykata avatar :-|
  nepykata

  Доста некоректно е да се цитира само едната страна - И.Ивков (сина на футболиста от Левски" К. Ивков.

  Колкото до присъдената след очевидна измама титла за "Левски" , къде точно прочетохте , какъв е срока на давност ?

  И ако в нормална държава се разкрие подобна измама, какъв скандал щеше да настане ?!

 • 4
  unknoun avatar :-|
  Чичо Ваньо

  До коментар [#3] от "nepykata":Раздел 12 ,чл.35 и чл.36 от Наредба за първенства и турнири за 2005/2006г..Накратко определят реда за обжалване относно формални нарушения,нередовни състезатели (какъвто според ЦСКА е бил Гонзо) и т.н..Жалби могат да бъдат подавани в три дневен срок,а ако срещата е от последните три кръга срокът е 24 часа.Към днешна дата настоящето ръководство на ЦСКА може да има претенции само към шефовете от сезон 2005/06,затова,че са пропуснали законните срокове.

 • 5
  feyenoord260 avatar :-|
  feyenoord

  Абсолютно некоректна статия, която представя аргументите само на И. Ивков, който е меко казано пристрастен.

  В правно отношение ФК ЦСКА е прав по всяка от точките и това беше подкрепено с необходимите аргументи, които за съжаление не са представени в материала.

  Не очаквах от екипа на Капитал да представи само една гледна точка по даден казус и то по толкова пристрастен начин - нали се оптивате да бъдете обективни по всеки казсус или проблем ?

 • 6
  nk_ avatar :-|
  NK /имигрант в родната страна/

  Като знам какво стана с Присо и как го обърнаха на дявол за отрицателно време... статията по никакъв начин не ми се струва обективна. А направи мнооого добър мач тогава и май точно там е заровен проблема.

  Обиждан, освиркван, провокиран, неправилно отстранен и накрая наказан за всичко това, а домакините... "пей сърце"... Това за удара срещу полицая само БФС май го видяха. Ако беше истина можеше да го обвинят в нападение срещу длъжностно лице и да му бъде повдигнато обвинение.

  Излиза, че статията представя само едната гледна точка, т.е. не е обективна. Несериозно за медия като КАПИТАЛ!!!

 • 7
  amotera avatar :-|
  amotera

  Капител се излага с едностранното мнение на левскара Ивков !

 • 8
  plamenj avatar :-|
  alderweireld

  "Расист или хулиган е Нджонго Присо" е епичен акцент, евала за новаторската перспектива. Not.

 • 9
  kaddisfly avatar :-?
  kaddisfly

  Със сигурност информацията по тези казуси, която спортните медии бълват не е напълно вярна! Търсят се само интригите и провокациите!

  Но си задавам въпроса (ако се окаже че БФС по-горе са прави):
  "Честно ли ще е, от морална (спортна) гледна точка ЦСКА да станат шампиони този сезон?", като имаме в предвид:
  - казуса с 3та 'дрогирани' играчи.
  - казуса с 'биача' Присо.
  - 'крадливия' казус с Анисе.

  !?

  (* не съм фен на Левски)

 • 10
  bojidar avatar :-|
  Божидар Къртунов

  До коментар [#3] от "nepykata":

  Иво Ивков на практика не е страна в случая. Потърсен е като специалист, който е член на Апелативната комисия на УЕФА. Той сам помоли да говори за казусите "по принцип" като такива, а не за БФС и ЦСКА конкретно, като даде мнението си за това как те биха били разгледани и евентуално решени в УЕФА.

  Няколко пъти каза, че БФС трябва да се води от правилниците си, а не от настроенията на обществото. Между редовете се вижда и мнението му за намаленото наказание на Дембеле миналия сезон.

  Целта на статията далеч не е била да се търси тенденциозност, а по-скоро да се представи странично мнение на специалист, защото казусите са достатъчно сложни и неясни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK