Търгът за тв правата на Висшата лига завърши без изненада

"Нова броудкастинг груп" купи английския футбол за още три години

Дидие Щосъл смята, че спечелването на правата е плод на комплекс от фактори
Дидие Щосъл смята, че спечелването на правата е плод на комплекс от фактори    ©  Цветелина Белутова
Дидие Щосъл смята, че спечелването на правата е плод на комплекс от фактори
Дидие Щосъл смята, че спечелването на правата е плод на комплекс от фактори    ©  Цветелина Белутова

Пъзелът с разпределението на телевизионните спортни права се нареди окончателно, след като "Нова броудкастинг груп" придоби правата за излъчване на английската Висша лига за България за следващите три години. Един от ключовите футболни продукти беше силно желан от поне няколко компании и можеше да доведе до разместване на пазара, но в крайна сметка остана там, където се определя като "неговия български дом".

Там, където (почти) винаги е бил


Каналите "Нова телевизия", "Диема" и "Нова спорт" отново получават възможността да излъчват всички мачове от английското първенство, както и правото на обширно интернет отразяване и развитие на специализирания сайт за Висшата лига novasportplay.bg. "Нова броудкастинг груп", част от шведската медийна група Modern Times Group, ще може да показва по 380 мача на сезон, като близо 200 от тях са в различен часови пояс. Договорът започва да действа от следващия сезон и ще приключи в края на сезон 2015-2016. В последното десетилетие "Диема" изпусна правата само за една година, когато бяха в ББТ.

"Радваме се, че именно Modern Times Group спечели отново правото да излъчва мачовете от елита на английския футбол в България. Убедени сме, че както досега, те ще продължат да предлагат на многобройните фенове на английския футбол в страната най-доброто отразяване", заяви изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скъдамор в съвместно прессъобщение.

"Нова" е спечелила правата в силна конкуренция с други български телевизии, като най-сериозна от тях се оценява "Би Ти Ви медиа груп". ТВ+ също е бил сред кандидатите, но вероятно заради проблемите в последно време не е успял да предостави достатъчно силна оферта. Освен това оценката е била комплексна, а финансовата страна не е била решаваща според изпълнителния директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосъл. Той смята, че успехът в търга се дължи на комплекс от фактори - дългосрочното партньорство, отличния екип и финансовото предложение.

"От една страна, MTG е огромен партньор на Висшата лига в скандинавските страни. От друга, имаме водещите коментатори в България. Тези неща се забелязват в Лондон. Не си мислете, че те не виждат как отразяваме техния продукт. Определено финансовата страна не беше решаваща", добави Щосъл на пресконференция и отказа да уточни цената на продукта, който преди три години струваше 2.5 милиона евро на сезон.

Без футбол по "Нова телевизия"


Мачовете ще продължат да се излъчват преимуществено по "Диема" и "Нова спорт" въпреки сътресенията в уикендовата програма на "Нова телевизия" след напускането на продуценти с техните предавания. "И досега от време на време давахме възможност на английския футбол да бъде част от програмата на "Нова", за последно това се видя по Коледа. Не предвиждаме обаче трайно да излъчваме мачове там и ще продължим с досегашната практика да ни гостуват епизодично", добави той.

Щосъл обяви, че придобиването на важен продукт няма да стане причина за предоговаряне на таксите с кабелните и сателитните оператори, както се опитваха да направят негови преки конкуренти. "Ние винаги сме работили в добро сътрудничество и разбиране с кабелните оператори. Имаме дългосрочни договори с тях. Израствахме заедно. Те разбират, че нашите разходи по производството на продукция се увеличават", коментира той.

Всичко на мястото

С приключването на търга за Висшата лига пазарът на футболни права на българския телевизионен пазар се нареди и всеки от големите участници си получи парче от него. "Би Ти Ви медиа груп" държи правата за Шампионската лига и Лига Европа (без първи избор на мач) за още две години. За същия период ТВ+ притежава първенството на Испания, а Eurosport  - на германската Бундеслига.

ТВ7 държи правата за италианската Серия А и българското футболно първенство до лятото и вероятно ще остане основен фаворит да ги придобие и в дългосрочен план. БНТ засега остава с един мач от А група, един от Лига Европа и световните и европейски първенства.

Още от Капитал