Новото златно момче

Анди Мъри направи решителната крачка към статута на световна звезда

Мъри сложи край на 77-годишното чакане за британски шампион на "Уимбълдън"
Мъри сложи край на 77-годишното чакане за британски шампион на "Уимбълдън"    ©  Reuters
Мъри сложи край на 77-годишното чакане за британски шампион на "Уимбълдън"
Мъри сложи край на 77-годишното чакане за британски шампион на "Уимбълдън"    ©  Reuters

Под невероятния рев на публиката на централния корт след спечелването на последната точка Анди Мъри падна на колене на тревата. След това отиде в ложите да поздрави своите поддръжници, включително и треньора си Иван Лендъл. Това бяха заключителните моменти от финала на тенис турнира "Уимбълдън", които обаче се превърнаха в мигове на раждането на нова истинска звезда на световния спорт.

Родилните при Мъри продължиха дълго и преминаха през спечелването на олимпийската титла в Лондон преди година и след това на US Open. В неделя Мъри сложи край на 77-годишното чакане на нова британска титла в мъжката схема на "Уимбълдън" след победа с 6:4, 7:5, 6:4 над световния номер 1 Новак Джокович. На паузата след успеха на Фред Пери през 1936 г. беше сложен край.

Всичко по три

С тази победа Анди Мъри не само затвърди статута си на британски спортен герой, но увеличи и неговия потенциал да печели от рекламни договори. Дълго време шотландецът не успяваше да излезе от сянката на основните си конкуренти Роджър Федерер, Рафаел Надал и Джокович, защото му трябваше един по-символичен успех. Той вече го има след успеха в 28-градусовия неделен следобед. "Победата го поставя в позицията да покаже, че не е чудо за един турнир", коментира Найджъл Къри, директорът на лондонската маркетингова агенция BrandRapport.

Консултантът Джонатан Габей твърди, че Мъри може да увеличи три пъти приходите си, които сега се оценяват на 12 милиона долара годишно. "От толкова отдавна не се е случвало британец да спечели "Уимбълдън". Пред него се откриват неограничени възможности", заяви Габей, който е работил за BBC и Royal Bank of Scotland. Найджъл.

Къри твърди, че Мъри може да печели по около 50 милиона паунда (75 милиона долара) на година.  В момента шотландецът има рекламни договори с RBS, Swatch, Adidas и Head. "Марките търсят човека, който ще доминира в следващите три-четири години. Федерер вероятно няма да се задържи толкова дълго, има въпросителни около Надал, което прави Мъри един сигурен залог", коментира Къри.

Повече от британец

Експерти по спонсорството твърдят, че на базата на успеха си на "Уимбълдън" той може да предложи много по-комплексен пакет. Излизането от статута си на вечен претендент със спечелването на повече от един турнир от шлема може да го направи атрактивен на повече пазари, традиционно запазени за Надал и Федерер.

Един от основните проблеми при подписването на на рекламни договори е, че той е много добре приет във Великобритания, но не е толкова добре разпознаваем извън страната. "Пазарът се държи консервативно, когато стане въпрос за Мъри, защото не предизвиква емоции. Той се опитва да промени това, а един документален филм наскоро даде възможност на публиката да го види в непозната светлина", коментира Стив Мъртин, изпълнителен директор на M&C Saatchi Sport and Entertainment.

Миналата година беше най-успешната в кариерата на шотландеца до момента, тъй като спечели първия си турнир от Големия шлем - US Open, както и олимпийската титла от игрите в Лондон. Въпреки това той изоставаше значително в приходите от своите основни конкуренти. Носителят на 17 титли от шлема Роджър Федерер е спечелил 71 милиона долара от наградни фодове и десетте рекламни договора. Световният номер 1 Новак Джокович печели по около 27 милиона долара на година, следван от Рафаел Надал с 26 милиона.

Ново съперничество

Мъри заяви, че е изиграл най-тежкия си гейм в кариерата при 5:4 в последния сет, когато пропиля при мачбола, преди да спаси три точки за пробив. "Започнах да чувствам нервност и започнах да мисля какво точно се е случило. Много рядко може да се случи да бъдеш пробит от 40:0 на трева и при твой сервис на "Уимбълдън", заяви той.

За тениса съперничеството между Мъри и Джокович може да измести това на Федерер и Надал, което ще зависи от контузиите на испанеца и дълголетието на швейцареца. Мъри и Джокович вече са играли един срещу друг в четири финала на турнири от Големия шлем, включително в два от последните три. Мъри спечели два от тях, а балансът помежду им е 2:2. Сега обаче показа, че и игрово, и психологически е готов да бъде на нивото на най-добрите. "Той успя да бъде постоянен и да стигне до края. Изключително ме развълнува", заяви майка му Джуди Мъри, която е и негов първи треньор.

Още от Капитал