Ново 21
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново 21

Shutterstock

Ново 21

Намерението на ММС пак да категоризира спортовете вече предизвиква напрежение

Георги Филипов
5242 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Началото на боя започна. Думите се на спортния министър Мариана Георгиева, но не очаквайте да излезе на ринга и да си пробва възможностите срещу някой от братята Пулеви. Нито ще води окупационни действия в Спортната палата в центъра на София. Министерството на младежта и спорта започна процедура по категоризация на спортовете, която трябва да доведе до оптимизация на средствата за развитие на т.нар. спорт за високи постижения. Въпреки че при предишното ръководство на министерството при Свилен Нейков беше въведена нова система за финансиране на федерациите, сега се подготвя още по-нова. По-дългосрочната цел е парите да се използват по-концентрирано и целенасочено при по-засилен контрол върху резултатите.

Мариана Георгиева недвусмислено загатна, че може да се прекрати практиката да се финансират всички лицензирани федерации. В момента от бюджета за спорт се издържат 83 спорта. От тях олимпийските са 38, но не всички успяват да постигнат участие на олимпийски игри, а още по-малко смислени резултати. Според философията на промените дори някои от олимпийските федерации също трябва да отпаднат от държавното финансиране. "Трябва да сложим ред в контрола на финансовите средства, които разходват федерациите, защото нещо ми се губи по трасето, не мисля, че парите се разходват за същността на дейността на федерацията", заяви Мариана Георгиева по време на блиц пред парламентарната комисия наскоро.

По-малко, но колко

Въпросът обаче е колко федерации да останат на държавна издръжка. За да избегне пряко ударите върху нея, Мариана Георгиева прехвърли топката на олимпийския комитет, който да даде предложения за приоритетното финансиране. "БОК трябва да каже на кои 15, 17 или 20 федерации трябва да се дават двойно и тройно повече пари, колко ще покажат средствата, като се парцелират математически. Убедена съм, че и след тази стъпка, в която кажем: ето тези 15 или 9 федерации ще финансираме, просто ще стана боксова круша", каза тя.

Като основание за намаляване на спортовете се сочи примерът във Франция и Словения. В първата при много по-добри финансови възможности и повече успешни спортове се финансират между 25 и 27, според различните експертизи. "Считам, че има много пари в спорта, страшно много пари, но не са правилно разпределени – както и преди ви казах, 83 федерации – няма нужда. Ако вземете стария фиш на тотализатора, там пише кои са, с изключение на Българския автомобилен съюз, алпинизма и мотоциклетизма… Една Франция отглежда 27 спорта и съм сигурен, че има долу-горе малко по-голям бюджет от нас", заяви депутатът от "Коалиция за България", двукратният олимпийски шампион Таню Киряков.

Другият пример, който дават експертите на спортното министерство, е Словения, която по население е по-малка от България и където се финансират само четири спорта. След запитване на "Капитал" до Министерството на образованието, науката и спорта на Словения отговориха, че все пак се финансират 54 федерации с общо 5.1 милиона евро за спорт на високо ниво.

Нагласата в ММС все пак е стимулиране на под 20 спорта, сочи проучването на "Капитал" с различни експерти в министерството.

Според досегашната система вследствие на провала в Лондон спортовете бяха разделени на три групи, като най-пълно финансиране получаваха шестте спорта с класиране в осмицата. След това беше групата на спортовете с подобно класиране в предишните две издания на олимпийските игри - лека атлетика, спортна стрелба, плуване, кану-каяк, гребане, джудо и бадминтон. При тях се финансират не цели отбори, а отделни спортисти, като целта беше да се финансират доказани спортисти с шанс да продължат да имат добри резултати, но се обръща внимание и на младите спортисти, които също получават финансиране. В групата, в която бяха тенис, тенис на маса, колоездене, стрелба с лък, ловна стрелба, фехтовка, модерен петобой, триатлон, таекуондо, конен спорт и батут, получаваха финансиране само за юноши и девойки. В четвъртък спортното министерство отпусна целево финансиране на Григор Димитров за игрите в Рио де Жанейро, защото класирането му от Лондон не му позволяваше да влезе нито в първата, нито във втората група.

Социални и специални

Българският олимпийски комитет, който в последните години не беше питан по каквито и да било съществени въпроси за елитния спорт, се спря на 21 спорта. Сред тях попаднаха всички с класиране до осмо място на олимпийските игри в Лондон - бокс, борба, волейбол, вдигане тежести, гимнастика, художествена гимнастика плюс четири зимни и група от 11 "социално значими и престижни спортове", в които България печели медали от световни и европейски първенства и световни купи - лека атлетика, плуване, баскетбол, кану-каяк, тенис, спортна стрелба, конен спорт, ветроходство, гребане, джудо, тенис на маса.

В тази група липсват спортове като хокей на лед, бадминтон или колоездене, които могат да попаднат както в графата на социално значимите, така и при печелещи медали. "Ако карането на колело не е социално значимо, не знам кое е. Имаме участия на световни и европейски първенства, на олимпийски игри и състезатели в топ отбори. Предполагам, че е станала грешка и ще алармираме за това", коментира за "Капитал" президентът на Българския колоездачен съюз Петър Бончев.

По подобен начин реагира и президентът на федерацията по бадминтон Пюзант Касабян, чийто спорт също остана извън предложения списък за приоритетно финансиране: "Във всяко отношение може да се мерим с останалите – ние сме вторият по големина, популярност и значимост ракетен спорт, имаме три състезателки в топ 50 на света, участваме редовно на олимпийски игри, печелим медали от европейски първенства и освен това сме един от спортовете, които от дълги години имат програма за развитието на спорт в училище".

Той отхвърля и тезата, че неглижирането на спорта му може да има нещо общо с конфликт с председателя на БОК Стефка Костадинова или факта, че беше в лагера на Васил Иванов-Лучано на последните избори. "Вярно е, че Лучано е в управителния съвет на нашата федерация, но нямам конфликт с никого от БОК. Помагали са ни много и са ни подкрепяли при проекти по програмата за олимпийска солидарност", казва той.

Според източници на "Капитал" гласуването на списъка е преминало с много препирни. Случайно или не в списъка от 21 спорта попаднаха представителите на всички членове на новия изпълнителен комитет на БОК. Най-спорни сред тях изглеждат ветроходството и конният спорт. В ръководството на БОК обаче има двама представители на ветроходството – президентът на федерацията Валентин Николов и ректорът на Националната спортна академия Пенчо Гешев. Конният спорт се ръководи от семейството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който е бивш член на изпълнителния комитет и член на БОК и минава за един от най-близките на Костадинова по пловдивска линия. Най-загадъчно остава присъствието в категорията на зимните спортове на федерацията по спортни шейни (пълното наименование е Българска федерация по шейни на улей и естествени трасета) вместо например хокеят на лед. Шейните например все още нямат спечелена квота за игрите в Сочи. От БОК не пожелаха да коментират решението.

В спортното министерство също личи изненада от присъствието точно на тези три спорта – ветроходство, конен спорт и спускане с шейни. След запитванията на "Капитал" оттам отказаха да влизат в коментари и подробности, докато не се проведе среща с БОК и не приключи процедурата по категоризация. Все още не е ясно дали тези, които останат под чертата, ще бъдат финансирани частично или изобщо ще бъдат отрязани. Там обаче повече клонят към идеята да се намали решително разпиляването на средства сред по-малки федерации. Само от през 2012 г. около 3 милиона лева са били отделени за финансирането на дейността на 41 неолимпийски федерации. Някои от тях и в момента недоволстват, че не получават достатъчно средства и има "недооценяване на успехите". "За мен тази категоризация трябваше да се направи отдавна, но по точни и ясни критерии. Надявам се да бъдем оценени", каза през седмицата президентът на една от успешните неолимпийски федерации, тази по самбо, Румен Стоилов. В групата на неолимпийските например попада и шахматът, който може да претендира, че е успешен и със социално значение. Но при толкова федерации, свикнали с държавното финансиране, разделянето с тези пари ще е болезнено.

Началото на боя започна. Думите се на спортния министър Мариана Георгиева, но не очаквайте да излезе на ринга и да си пробва възможностите срещу някой от братята Пулеви. Нито ще води окупационни действия в Спортната палата в центъра на София. Министерството на младежта и спорта започна процедура по категоризация на спортовете, която трябва да доведе до оптимизация на средствата за развитие на т.нар. спорт за високи постижения. Въпреки че при предишното ръководство на министерството при Свилен Нейков беше въведена нова система за финансиране на федерациите, сега се подготвя още по-нова. По-дългосрочната цел е парите да се използват по-концентрирано и целенасочено при по-засилен контрол върху резултатите.

Мариана Георгиева недвусмислено загатна, че може да се прекрати практиката да се финансират всички лицензирани федерации. В момента от бюджета за спорт се издържат 83 спорта. От тях олимпийските са 38, но не всички успяват да постигнат участие на олимпийски игри, а още по-малко смислени резултати. Според философията на промените дори някои от олимпийските федерации също трябва да отпаднат от държавното финансиране. "Трябва да сложим ред в контрола на финансовите средства, които разходват федерациите, защото нещо ми се губи по трасето, не мисля, че парите се разходват за същността на дейността на федерацията", заяви Мариана Георгиева по време на блиц пред парламентарната комисия наскоро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  laveol avatar :-|
  laveol

  Съгласен съм с доста от коментарите в статията с 1-2 изключения. На базата на какво хокеят на лед следва да се разглежда като социално значим или успешен спорт за България? Мнохго ли е популярен, много ли спортисти (или по-скоро отбори) има, занимаващи се с него? До скоро първенството на България се играеше от 3 (три) отбора. Да не говорим, че извън София почти няма условия да се практикува (то не, че в София условията са кой знае какво). Не знам защо толкова настоявате на хокея (споменат е два пъти), но няма обективна причина той да се разглежда като приоритетен. Не знам какво се има предвид под "кънки", но ако определението не включва шортрек, то ето ви един много по-достоен кандидат.

  Другото, което ме притеснява е това целево финансиране, отпуснато на Гришо. Не ме разбирайте погрешно, подкрепям го и т.н., но ме съмнява, че той наистина има нужда от тези пари. Само миналата седмица заработи толкова. Това да се дават пари за подготовка на вече наложил се спортист в толкова комерсиален и добре заплатен спорт ми се струва абсурдно. Все едно от министерството на спорт да дадат 100 хил на български футболен отбор влязъл в групите на Шампионската лига. Много по-смислено ми се вижда сумата да отиде за млади спортисти или за повече и по-достъпни съоръжения, например.

 • 2
  dimko avatar :-|
  dimko

  До коментар [#1] от "laveol":
  Бъдете сигурен, че спортовете ще бъдат категоризирани не по спортни, а по комерсиални/криминални дори, намерения и цели на спонсорите, които владеят връзката "спорт-бизнес"...

 • 3
  stg avatar :-|
  stg

  в това че не всички спортове са равни няма никакво съмнение, така че идеята не е лоша , но каква ще е реализацията не знам, както е писал колегията упоритоста с която се развива примерно хокей на лед в България е покъртителна


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.