Да се чете дозирано
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да се чете дозирано

Мариана Георгиева - винаги в състояние на съзнание и състояние на отговорност

Да се чете дозирано

За шест месеца Мариана Георгиева заложи на ремонтите, командировките и неясните изказвания

Георги Филипов
26054 прочитания

Мариана Георгиева - винаги в състояние на съзнание и състояние на отговорност

© Капитал


"Принципът на ветрилото е дебалансиран принцип на резултативната политика. Това е моето верую. Така смятам аз. Около това градя политиката на Министерството на младежта и спорта. Това е европейският стандарт."

Разбрахте ли какво са веруюто, политиката и европейският стандарт? Ако не сте, вероятно не сте единствените. Вече шест месеца всички, които имат отношение към спорта, се опитват да разберат какво иска да каже и направи ресорният министър проф. доктор на филологическите науки Мариана Георгиева. Може причината да е в недостатъчното лингвистично образование. Но може да се крие и в твърде сложния и неясен начин на изразяване на министъра, която изненадващо оглави спорта без никакви познания в тази област. А когато не е ясно какво смята да извърши в своето ведомство, няма как да бъде преценено дали успява да се справи с работата си. Опитът й през седмицата в почти двучасово експозе пред журналисти да защити извършеното през последните 6 месеца попадна във водовъртежа на сложните й изрази от типа "по маниера на концентричните кръгове ще наслагвам и наставям".

Ко? Нье!

Половин година след избора й обаче никой не смее да оспорва казаното от нея, поради което не е ясно какво точно се случва в спорта. То е толкова неразбираемо, че поставя в конфуз (често използвано от нея определение) всички, с които контактува, независимо дали са треньори, спортисти, президенти на федерации, журналисти или депутати. А понякога въпросният монолог се лее в поток на съзнанието и доста дълго, а журналистите трябва да си вземат командировка с преспиване в спортното министерство. Независимо дали говори 15 или 120 минути, отсрещната страна е поставена в стресова ситуация, в която непрочитането на професурата й на тема "Синтактични аспекти на гносеологическата недостатъчност (дефицити на предикацията) (с оглед на българския език)" се превръща в откровен недъг.

Досега проф. Георгиева е посещавала комисията по въпросите на младежта и спорта в Народното събрание два пъти за т.нар. блицконтрол. Той по правило протича така – депутатът задава прост и разбираем въпрос. Мариана Георгиева се впуска в 15-минутен оплетен отговор като следния: "първите букви на азбуката на спортната политика са, особено в тежко време и при преброени пари, че трябва да преглътнем и да приемем консенсус" или "такъв беше плачът на федерациите, когато започнахме да се срещаме, и съответно на мен това ми беше, така да се каже, опорната точка, една от Архимедовите опорни точки, че подобен дисбаланс, без да съм финансист, разбира се, но това е елементарно, подобен дисбаланс не е маркер на рентабилна политика". След което депутатът има два варианта на реакция: а) да каже, че нищо не е разбрал и да поиска разяснение, или б) да приеме отговора за такъв какъвто е, и да благодари. Затова избягват уточняващите въпроси, а наблягат на окуражаващите реплики. А накрая заседанието завършва с бодрото изказване на депутата от БСП Георги Мърков, който заключава: "Подкрепям ви във всяко ваше начинание. Ще стоим зад промените, които искате да направите в името на българския спорт." И заседанието приключва с видимото облекчение, че няма да бъдат подлагани повече на това лингвистично мъчение, спрямо което словото на Димитър Пенев-Пената е като стих от Григорий Цамблак.

Назад към "доказаните кадри"

Това, че хората, към които министър Георгиева адресира своите послания, нищо не разбират, може да бъде отчетено като техен личен проблем. Но това е част от по-големия проблем дали министърът знае какво иска да се направи и дали зад сложни и объркани фрази не се опитва да прикрие своята некомпетентност. В първите си изявления тя е подчертавала, че е спортувала като ученичка, а приближените й изтъкват, че на този пост не е задължително да си бил спортист, а да си мениджър. Случайно или не, но мениджърските й решения в персонален план съвпадат с тези на Васил Иванов-Лучано по времето на царското  управление. За началник на кабинета беше върнат Николай Боршуков, който по времето на Лучано беше главен секретар на министерството, а след това беше изтеглен в държавния резерв на пряко подчинение на тогавашния заместник-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски. Хората, които заеха ключови позиции в дружествата под шапката на ММС, също бяха от банката кадри на Лучановото управление. Може би не случайно Боршуков е като сиамски близнак на министъра – тя никога и никъде не се появява без него, дори и в най-далечните задгранични командировки. Дали не може без подкрепата му или не й позволяват да се разделят, но те изглеждат като едно цяло.

Служители на спортното министерство твърдят, че все пак Георгиева взима решенията. Определят я като едновременно благ и тираничен човек. Двете състояния се променят рязко и неочаквано, като деспотичното й поведение е предимно по служебни въпроси. "Иска да има контрол върху всичко, а отношението към служителите на моменти е като на деспот", разказва за "Капитал" човек от обкръжението й. Ако й се опълчиш с доводи, има шанс секунди по-късно вече да е променила драстично тона.

Пред "Капитал" тя се определи веднъж като "по-мъж от мъжете" - в смисъл, че си държи на думата. Хора около нея твърдят, че не дава лесно на президентите на федерации да й се качват на главата, но в същото време успява да ги умилостиви. Обикновено в спортните среди това става с пари, но напоследък и най-традиционните жалващи се са замлъкнали. Само президентът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов си позволи да я нарече "Марианка на полянка", но това е логично заради отказа й да отпусне 3.6 милиона лева за моторите. Парите бяха пренасочени за ремонт на спортни училища.

Слабостите на властта

Въобще строително-ремонтните дейности се очертават да бъдат една от любимите теми на професора по синтаксис. Още в първите дни обяви начало на спешен ремонт на Зимния дворец, за който първо федерациите по зимни спортове протестираха, а след това се оказа, че няма да получи от финансовото министерство нереално високата сума от 50 милиона лева. След това насочи въпросните 3 млн. лв. (без ДДС), които искаше мотокросът, за ремонт на спортни училища. За победител в търга беше избран единственият оцелял след отстраняване на останалите кандидати. В началото на седмицата четири от десетте фирми, участващи в конкурса за избор на изпълнител, подадоха жалба в КЗК срещу процедурата, което предизвика нейна 10-минутна реч на пресконференция ден по-късно. А като свой приоритет за 2014 г. Георгиева обяви строителството в 1/3 от общините на мултифункционални спортни комплекси за по няколко спорта, включително и покрит басейн.

Пътнико свиден

Другата голяма слабост на спортния министър са командировките. За шестте месеца тя е прелетяла по груби сметки на вестник "Преса" 29 хиляди километра, като най-активна беше през ноември. Тогава й се събраха 5-6 работни дни в София, тъй като присъства последователно на форума "Мир и спорт" в Монако, на годишната среща на Световната антидопингова агенция в Южна Африка, на световно първенство по самбо в Санкт Петербург и на заседание на спортните министри от страните - членки на Европейския съюз. През септември също натовари активно програмата си с командировки в чужбина – първо гостува на световното първенство по борба в Будапеща, след това на европейското първенство по волейбол в Копенхаген. А от датската столица отпътува директно за Вилнюс за неформален форум на министрите от ЕС.

От всички пътувания проф. Георгиева излезе с нови знания за спорта – как се управляват успешно спортни домакинства, как спортът да се използва за мирни инициативи, как се развива борбата с допинга. В Монако например заяви, че "спортът е средство за постигане на толерантност, взаимно уважение и помирение на обществата в световен мащаб". Това вероятно можеше да бъде установено и без посещение на форум, където с министри бяха представени предимно африкански страни и такива от бившия Съветски съюз. Трудното дозиране на задграничните прояви изглежда напълно резонно, ако ги използва за разтоварване от "всички ужаси" в българския спорт и да се държи "в съзнание и отговорност". "Защото, ако съвсем се потисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа." А това, каквото и да значи, може да има непоправими последици за българския спорт. Или пък обратното? Кой може да разбере?

"Принципът на ветрилото е дебалансиран принцип на резултативната политика. Това е моето верую. Така смятам аз. Около това градя политиката на Министерството на младежта и спорта. Това е европейският стандарт."

Разбрахте ли какво са веруюто, политиката и европейският стандарт? Ако не сте, вероятно не сте единствените. Вече шест месеца всички, които имат отношение към спорта, се опитват да разберат какво иска да каже и направи ресорният министър проф. доктор на филологическите науки Мариана Георгиева. Може причината да е в недостатъчното лингвистично образование. Но може да се крие и в твърде сложния и неясен начин на изразяване на министъра, която изненадващо оглави спорта без никакви познания в тази област. А когато не е ясно какво смята да извърши в своето ведомство, няма как да бъде преценено дали успява да се справи с работата си. Опитът й през седмицата в почти двучасово експозе пред журналисти да защити извършеното през последните 6 месеца попадна във водовъртежа на сложните й изрази от типа "по маниера на концентричните кръгове ще наслагвам и наставям".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

88 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-P
  Николов

  Този формен олигофрен е действащ професор, че и министър?

  Е*ем ти образованието, е*ем ти и държавата.

 • 2
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart

  Висша форма на простотия.

 • 3
  nns avatar :-|
  nns

  Само по името на дисертацията и става ясно , колко отдавна е загубила връзка с центъра за управление на полетите и свободно се рее в междузвездното пространство.

 • 4
  velkov76 avatar :-|
  velkov76

  много яка статия,искрено се забавлявах....

 • 5
  velkov76 avatar :-P
  velkov76

  До коментар [#3] от "nns":

  ..и не само,лети и около земята..и то доста

 • 6
  dievski avatar :-|
  dievski

  ...Анализирайки симптомите на нейните парадоксални изказвания,то илюзиите и биха рухнали върху телеметричната основа на нашия скептицизъм...и т.н.
  Боже..вън от сектора на спорта..вън..

 • 7
  graham avatar :-P
  graham

  Ахахахаха, нечовек е Марианка на полянка (да цитирам един друг български класик, виден ползвател на всякакви бюджетни излишъци, възлизащи на по някой и друг милион лева)! lol

 • 8
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: ""първите букви на азбуката на спортната политика са, особено в тежко време и при преброени пари, че трябва да преглътнем и да приемем консенсус" или "такъв беше плачът на федерациите, когато започнахме да се срещаме, и съответно на мен това ми беше, така да се каже, опорната точка, една от Архимедовите опорни точки, че подобен дисбаланс, без да съм финансист, разбира се, но това е елементарно, подобен дисбаланс не е маркер на рентабилна политика..."

  Смеехме се на Пената, но той се оказа същият възпитаник на немската класическа школа! Ама откъде у нас ум да го оценим по достойнство!
  Не е късно да оправим нещата! За следващ министър на спорта след Пената да се готви д-р Николай Михайлов! И него си го бива!

 • 9
  veselpatilancho avatar :-P
  патиуанчо

  Цитатите на г-жата са крайно недостатъчно. Дайте още.

 • 10
  igla avatar :-|
  Дилема

  Великолепна статия! Забавлявах се на остроумието на автора и "лекото" му перо. Браво!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK