Зали в залитане

Най-силният обединител за политиците - една нова зала

Зали в залитане

Новата "Арена Ботевград" повдига много въпроси за увлечението по строеж на подобни съоръжения

Георги Филипов
15645 прочитания

Най-силният обединител за политиците - една нова зала

© Lap.bg


Кое е това място, което може да събере бившия премиер Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Михаил Миков и евродепутата от БСП Илияна Йотова, без да се скарат?  Откриването на една чисто нова зала има подобна магнетична сила. Миналия уикенд в тяхно присъствие беше открита новата многофункционална спортна зала в Ботевград с капацитет до 5000 зрители, която по замисъл трябва да обслужва нуждите на общината и най-вече някога величавия баскетболен тим на "Балкан" (Ботевград).

Желание да строят свои спортни зали имат редица по-големи и по-малки градове в страната, а наскоро правителството отпусна средства за няколко подобни проекта из цялата страна по програмата си за развитие на регионите. Концепцията и реализацията на "Арена Ботевград" обаче поставят много въпроси, които биха могли да послужат като пример за бъдещите строежи – дали общините знаят какво да правят със залите, от какъв капацитет имат необходимост и колко е редно да похарчат за това удоволствие. Ботевградската зала показва в какво небрано лозе може да се окажат общините, но и също така, че не е задължително да има мащабна инвестиция.

За разлика от много други подобни проекти залата в Ботевград има необичайно голям капацитет, който я поставя сред най-големите подобни съоръжения в страната. Тя може да побере  повече зрители от Двореца на културата и спорта във Варна, който обслужва 300-хиляден град. "Арена Ботевград" би могла да се намеси в пазара на спортни и културни домакинства, които не изискват голяма зала като "Арена Армеец", но които също така не са толкова много. Доскоро в нишата на новите и средно големи съоръжения в близост до столицата се беше наместила залата "Арена Самоков" със своите 2500 зрители.

От случващото се в Ботевград става ясно, че водещи са били желанието и ентусиазмът да има едно ново модерно съоръжение в общината. Седмица след откриването й арената няма ръководство и дори няма яснота как ще се управлява и ще се натоварва със събития. Кметът на града Георги Георгиев заяви, че тепърва общинският съвет в дискусия със спортните хора от града ще обсъждат кой да поеме управлението. "Аз смятам, че трябва да се намери професионална мениджърска фирма, която да се занимава с това. Не е работа на общината да управлява залата и да запълва календара. Докато не се намери ръководство, ще се използва от баскетболния отбор и другите ни спортни клубове", заяви за "Капитал" той. Георгиев допълни, че три-четири федерации вече се обаждали да питат какви са условията. На въпроса все пак колко ще струва издръжката на това съоръжение и дали няма да е твърде голяма без най-обикновен бизнес план и идея за генериране на приходи, той отговори: "Как можем да направим такава калкулация, като ние едва миналата седмица я открихме? Тя е чисто нова и не може да има никакви амортизации."

Ботевград, освен че разполага с качествен баскетболен отбор, би могъл да се превърне в регионален център за домакинства. Съвсем наблизо е базиран баскетболният шампион "Лукойл Академик", който ежегодно участва в международни турнири. Тъй като домакинската зала в Правец не отговаря на стандартите за европейските купи, отборът играе тези мачове в София. Регионалният прагматизъм обаче може да отстъпи място на местната завист. Дни след откриването на "Арена Ботевград" спортният директор на "Лукойл Академик" Сашо Везенков обяви, че плановете за строеж на също голяма зала в Правец са валидни (разстоянието между двата града е 13 км). "Защо да ме притеснява този факт? Аз бих се радвал всяка община да си има зала – и Мездра, и Луковит. Но все пак за една такава зала като нашата е хубаво да има поне 25 - 30 хиляди жители в общината (явно визирайки факта, че населението на община Правец е малко над 8000 души). Нашата зала можем да я напълним с 5000 души, а те могат ли? Ако "Лукойл Академик" искат да играят при нас, вратите са отворени", казва кметът на Ботевград.

Капацитетът и модерността на "Арена Ботевград" всъщност позволява там да се случват много повече събития освен баскетболните мачове на местните отбори. От години някои спортни федерации и клубове изпитват проблем с домакинството на свои прояви, защото капацитетът и инфраструктурата на наличните в София съоръжения не отговарят на международните изисквания. Понякога "Арена Армеец" със своя капацитет и дневен наем от 15 хиляди лева им идва твърде голяма. Затова в последните години "Арена Самоков" се беше превърнала в най-удобното съоръжение близо до столицата. Преди няколко години там волейболният ЦСКА домакинстваше мачовете си от Шампионската лига, през изминалата това правеше там дупнишкият "Марек Юнион Ивкони". Освен това залата домакинства на редица други баскетболни и волейболни събития, като последното от тях беше европейската волейболна квалификация при жените в началото на годината. Двете федерации я използват за подготовка на свои юношески и девически отбори. "Залата ни е заета целогодишно от клубовете от града, но и от множество международни прояви. Смятам, че капацитетът от 2500 зрители е оптимален за град с 30 хиляди жители. Много малко пъти залата е била пълна, но пък има изискване на международните федерации за определен капацитет при съответния ранг състезание", коментира за "Капитал" мениджърът на залата Красимира Банова. Важна е и  близостта на Боровец, където да се настаняват гостуващите тимове при първенства с над 500 участници, защото хотелите в Самоков нямат такъв капацитет.

Въпреки че самоковската зала има от години професионално управление и е може би най-популярната и натоварена извънстолична зала, тя все още не може да излезе на печалба. "Всяка година постъпленията от ползватели на залата се увеличават, но все още сме далече от печалбата. Приблизително около една трета са приходите в сравнение с разходите. Останалата част се компенсира от община Самоков, която е убедена в положителния социален фактор от наличието на едно такова съоръжение. Имаме още много резерви - като отдаване под наем на зали и търговски обекти, но няма интерес", добави тя. Банова не е притеснена от конкуренцията на Ботевград въпреки по-лесния достъп по магистрала от София, защото смята, че самоковската зала има своите конкурентни предимства – разполага с четири съпътстващи малки зали, оборудвана е със съоръжения за 16 спорта, наличието на собствен хотел, когато се използва за лагери. "Можем да предложим конкурентни цени на ползване. Колкото една зала е по-голяма, се изискват повече финанси за поддръжката и за всекидневните разходи. Оттам и таксите за ползване са по-високи", добави тя.

Въпросът с капацитета, а оттам и цената на строителството и последващата експлоатация в много случаи, изглежда, се подценява и вместо да се преценява разумно, се превръща и във въпрос на местна чест. Също като в Ботевград с общински характер е и залата в Горна Малина, която беше открита миналата година. Тя обаче е с капацитет от едва 700 души, за да отговаря на потребностите на местния спорт.

Друг е случаят с едно друго очакване. През тази година трябва да започне строежът на друга голяма за българските стандарти зала – в Бургас. Там са се насочили към съоръжение с максимален капацитет 6500 зрители (5000 основен и 1500 допълнителен) като част от цялостен комплекс на мястото на бившето военно командване на дивизията в града. В Бургас имат своето оправдание за този размер. Общината смята да я специализира за лека атлетика, а не да се бие на пазара на волейболни и баскетболни събития. "Концепцията ни предвижда да кандидатстваме за европейското първенство по лека атлетика на закрито през 2017 г. Минималният капацитет е 5000 зрители. Проучихме, че в нашия регион има само една подобна зала за лека атлетика – в Истанбул, разказа за "Капитал" заместник-кметът по строителството инж. Костадин Марков, който разчита на добрата си съпътстваща инфраструктура като наличие на летище, хотели и по-мекия зимен климат от близостта на морето. От федерацията ни уверяват, че би могла да се запълни четири месеца през зимата с гостуващи спортисти. Това няма да е поредната зала, а център за лека атлетика. Плюс това защо трябва да се чувстваме наказани и да не приемаме също мачове от Световната лига по волейбол."

Прогнозната цена на залата в Бургас е 30 милиона лева, като държавата отпусна първите 5 милиона по плана за развитие на регионите. С тях от общината се надяват да завършат проектирането и да се стартира строителството в рамките на календарната година, а след това да се търсят още средства. Стойността на съоръжението би трябвало да бъде малко над 4615 лева на място, което е тройно повече от залата в Ботевград. Там се справиха само със 7.02 милиона лева, или 1400 лева на място. В Самоков залата струваше 16 милиона лева, или 6400 лева за място. В крайна сметка е много важно да има идея за това как ще бъде натоварена една зала, какви събития ще се провеждат в нея и колко ще струва на данъкоплатците.

Кое е това място, което може да събере бившия премиер Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Михаил Миков и евродепутата от БСП Илияна Йотова, без да се скарат?  Откриването на една чисто нова зала има подобна магнетична сила. Миналия уикенд в тяхно присъствие беше открита новата многофункционална спортна зала в Ботевград с капацитет до 5000 зрители, която по замисъл трябва да обслужва нуждите на общината и най-вече някога величавия баскетболен тим на "Балкан" (Ботевград).

Желание да строят свои спортни зали имат редица по-големи и по-малки градове в страната, а наскоро правителството отпусна средства за няколко подобни проекта из цялата страна по програмата си за развитие на регионите. Концепцията и реализацията на "Арена Ботевград" обаче поставят много въпроси, които биха могли да послужат като пример за бъдещите строежи – дали общините знаят какво да правят със залите, от какъв капацитет имат необходимост и колко е редно да похарчат за това удоволствие. Ботевградската зала показва в какво небрано лозе може да се окажат общините, но и също така, че не е задължително да има мащабна инвестиция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Да се налеят едни пари, едни наши фирми да изпълнят държавните и общинските поръчки, че да изкарат някой лев - това е цялата работа.

 • 2
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Необяснима критика от страна на Капитал. Залата в Ботевград е със страхотна архитектура и уникално ниска цена! Общината там заслужава огромна похвала защото осигури перфектен спортен център на жителите си

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  до тук добре с усвояването, но както личи - освен в Самоков, другаде идея какво да правят с построеното - нямат!

 • 4
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  На гол тумбак чифте пишови.

 • 5
  extrasho avatar :-|
  extrasho

  По-добре зала, отколкото мол. Не е най-доброто, но поне е крачка във верната посока.

 • 6
  e_mil avatar :-P
  tamada

  [quote#2:"Батков-вън"]Необяснима критика от страна на Капитал. Залата в Ботевград е със страхотна архитектура и уникално ниска цена![/quote]
  Ми то най-голямата критика си е направил кметът: "Първо я построихме, а тепърва ще правим бизнес план и ще търсим фирма да я управлява". Може и да греша, но според мен дори дребните еднолични търговци знаят, че първо правиш калкулации, а чак след това купуваш. :)
  Ботевград има население към 20-21 хил. души. Тези 5000 зрителски места са 1/4 от населението барабар с бебетата. Колко пъти в годината ще ги напълнят? Дори федерациите да плащат за тренировки е очевидно, че ще ходят там само на лагери. Това със сигурност не може да изпълни капацитета.
  Очевидно е изхвърляне. В този мащаб Бургас би трябвало да построи зала за 50 хиляди.

  По-скоро са некоректни сравнителните изчисления за цената на едно място. Защото в Самоков не залата струва 16 млн лева, а целият комплекс - пет зали, плюс спортните уреди и съоръжения за много видове спорт, плюс хотел за над 120 души, плюс басейн с олимпийски размери, плюс две конферентни зали с над 100 места, плюс ресторант за 150 души и множество гъдели: сауни, фитнеси, рехабилитации и т.н.
  И въпреки, че явно ползват комплекса целогодишно, въпреки че хотелът сигурно печели от конферентен туризъм, въпреки близкия популярен планински курорт, който води много клиенти... самоковци твърдят, че печалбата покрива едва 1/3 от разходите. И че общината редовно бърка в джоба си за да им помага.

  Така че като няма бизнес план, на никой не му дреме за страхотната архитектура. Тая зала тепърва ще генерира всекидневни разходи по поддръжката. В Бургас поне са направили проучване за бъдещите печалби, освен това градът е 10 пъти по-голям от Ботевград, с множество курорти около него и с много по-добра инфраструктура. Нищо чудно един ден тяхната 30 милионна зала да излезе по-евтино на местните данъкоплатци, отколкото супер ниската първоначална цена на ботевградската.

 • 7
  neznam_koi avatar :-|
  neznam_koi

  Подобна голяма зала започва да се строи много наблизо-в Мездра. Към момента е обевена поръчката, макар и наредена вече. Какъв е замисъла? Може би да се източат средства от еврофинансиране докато са още на власт. А това, че създават условия за свръх конкурентност в един малък район около София и че ще започнат проблемите с издръжката след година две не ги интересува. Нали се гушат. Залата във Варна ще се избият с ТИМ как да я заграбят. Там ремонта е един голям фарс, а града беше някога лятото над 1 000 000 с посетителите. Евала на всички други. Политик в България да Ви наричат, първа обида е за мене!!!

 • 8
  pruch avatar :-P
  pruch

  До коментар [#6] от "tamada":

  Може и да греша, но според мен дори дребните еднолични търговци знаят, че първо правиш калкулации, а чак след това купуваш. :)

  Грешите ,приятелю!
  За справка може да се допитате до номер 1 бизнесменът на родината великият ни президент,спящият по паркингите,строителят на Адлер...... Р.Плевнелиев.
  Последният му проект да построим градче за учените ,пък после да ходим да ги правим ... учените има много какво да Ви каже .
  :-)

 • 9
  ceco avatar :-|
  Цецо

  До коментар [#5] от "extrasho":

  С малката разлика, че в мола обществени средства не се влагат. За разлика от залите.
  Вместо да се строят безмислени гиганти (а са безмислени защото професионален, т.е. самоиздържащ се и съответно атрактивен за публиката, спорт у нас няма) е много по-добре да се построят нормални и достатъчни салони и басейни в училищата. И игрища и балони в кварталите.

 • 10
  tic_tac avatar :-|
  hashtag

  До коментар [#7] от "neznam_koi":

  Когато държавата прави някакви проекти винаги трябва да се има едно наум. Тенденциозно се вкарват пари в определени проекти, а други са оставени на магия. От една е вярно, че парите за спорт никога не стигат. Но от друга се чудя какво толкова има в Ботевград, че та трябва да се строи някакъв гигантски баскетболен комплекс и с какво е по-приоритетен от тези в по-големите градове. Между другото, спортната зала във Варна не вярвам някой да се избива да я заграби, там трябва да се налеят страшно много пари, а държавата отпуска стотинки, колкото да отбие номера. Твърде заета е да финансира Ботевград.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал