Чий е "Левски"

Кипърска офшорка е придобила 42% от акциите с финансиране от кръга на Цветан Василев

Крие ли се някой зад гърба на Тодор Батков?
Крие ли се някой зад гърба на Тодор Батков?    ©  LAP.bg
Крие ли се някой зад гърба на Тодор Батков?
Крие ли се някой зад гърба на Тодор Батков?    ©  LAP.bg

"Аз, Тодор Костадинов Батков, съм собственик на 90% от акциите с право на глас, на 95% от привилегированите акции без право на глас." Ако думите ви звучат познато, то това е, защото често в последните години на Тодор Батков му се налага да обяснява чий е футболен клуб "Левски". Въпреки че по последните достъпни публични документи той е собственик на синия клуб, в последно време винаги е имало усещането, че някой в сянка дърпа конците. Странни кадрови решения, нелогични бизнес решения и продължителни отсъствия на Батков от общественото пространство – цяла съвкупност от събития, които трудно могат да бъдат оправдани само с "той не разбира от футбол" или "свършил е парите".

На емоционална пресконференция на 10 октомври 2013 г. след драмите около разсъбличането на неосъществения старши треньор на отбора Ивайло Петев той заяви още: "Ако не съм аз, кой е? Кажете кой друг е собственикът? Аз съм на 55 години и е малко смешно всеки път да повтарям кой е собственикът."

Не е смешно. Съществуват основателни подозрения, че не е той. Още през 2011 г. част от акциите на Батков в "Професионален футболен клуб "Левски" АД са били купени, а част от задълженията на клуба към него като кредитор са били цедирани от кипърска офшорка, показват документи, с които "Капитал" разполага.

От договор за предоставяне на паричен заем става ясно, че ден преди Коледа на 2011 г. между "Билдинг рисорт" ЕООД и кипърското дружество Diggeraso Limited е сключен договор за заем, по силата на който българската фирма предоставя 1 милион лева на офшорката, за да финансира покупката на акции в "Левски" (виж договора вляво).

Diggeraso Limited е придобила 195 хиляди обикновени поименни акции и 120 хиляди поименни привилегировани акции от капитала на "ПФК "Левски" АД, както и 50% от всички вземания на Тодор Батков към футболния клуб, като цената на цесията е 184 хил. лв. Уставният капитал на "Левски" е 750 хиляди лева, разпределен в същия брой акции. Офшорката е придобила 39% от обикновените поименни акции и 48% от поименните привилегировани акции, или общо 42% от капитала на клуба.

Усвояването на заема става на няколко транша, които "Билдинг рисорт" трябва да направи. Първите два са директно по сметката на Тодор Батков – 315 хиляди лева за придобитите от кипърска офшорка акции и 184-те хиляди лева за цедирания от Батков дълг към Diggeraso Limited. Останалата сума от 500 хиляди лева трябва да бъде преведена директно на футболния отбор, тъй като кипърската офшорка е поела ангажимент да я предостави на клуба като заем.

Срокът на заема от "Билдинг рисорт" към офшорната компания е две години, след като сумите са преведени в края на декември и в началото на януари 2012 г. от сметките на "Билдинг рисорт" в КТБ към сметките на Тодор Батков и "Левски" в Инвестбанк. Сравнение във финансовите отчети на "Билдинг рисорт" за 2010 и 2011 г. (който е последният вписан в Търговския регистър) показва, че действително през 2011 г. стойността на предоставените от фирмата заеми се е увеличила с 1 млн. лв.

Кой стои зад кредиторите и купувача

Фирмата "Билдинг рисорт" е собственост на "Ареском", която от своя страна е 100% собственост на Александър Радев. Дружеството е от съзвездието фирми около банкера Цветан Василев и е заложено в КТБ в края на 2009 г. срещу заем от 2 милиона лева. Самият Радев е управител и на "Си Ди дивелопмънтс", която е собственост на една от основните фирми на Василев ТЦ-ИМЕ. Той е и в борда на "Обединени български вестници" АД, което държи 90% от ИПК "Родина" и в две разпространителски фирми на вестници. Последните две са регистрирани на адреса на станалата известна сграда на бул. "Цар Борис" в София, където в началото на скандалите между Василев и Пеевски имаше акция на прокуратурата в офиси.

Александър Радев отказа коментар по темата, като заяви, че не му се занимава с този въпрос

Регистрираното в средата на 2011 г. в Кипър Diggeraso Limited е с неясен собственик и се представлява от директора CHM Trustee Services. По непотвърдена информация зад офшорното дружество стои депутатът от ДПС Делян Пеевски, но това трудно може да се докаже.

За възможна връзка на офшорката с Пеевски говори и друг факт. На 21 май тази година Александър Радев уведомява Diggeraso Limited, че договорът е изтекъл и те дължат главницата от 1 милион лева, както и натрупаните лихви за 212 хиляди лева. Тази претенция идва в момент, в който отношенията между бившите партньори вече са влошени и точно месец преди КТБ да бъде затворена.

Рязко в нелегалност

Случайно или не, но последното общо събрание на ПФК "Левски" се проведе през декември 2011 г., като в последните две години традиционните събрания за приемане на отчета не са провеждани. Такова не може да се случи потайно, защото миноритарният дял, макар и нищожен, е разпределен между много дребни акционери и за събранията винаги се разбира по един или друг начин. 

Непровеждането на общи събрания на практика не дава възможност да се провери какво е актуалното акционерно състояние на дружеството. Същевременно "Левски" спря да публикува в Търговския регистър и годишните си отчети, въпреки че в това отношение беше футболен клуб за пример в България.

"Капитал" потърси Тодор Батков за коментар по статията, но той не отговори на мобилния си телефон, нито реагира на изпратените съобщения до редакционното приключване на броя. След излизането на материала, той се включи по радио "Дарик", за да даде своята версия (виж карето).

Липсата на прозрачност в управлението на дружеството през последните години скри и реалността около финансовото състояние. Както "Левски" изглеждаше по-безпроблемният от двата софийски гранда по отношение на лицензирането, така на 17 май УЕФА обяви, че сините са един от деветте клуба в Европа с нарушения по финансовия феърплей. В резултат на сключеното между "Левски" и УЕФА споразумение столичният клуб се задължи да плати 200 хиляди евро глоба (която ще бъде удържана от компенсациите при бъдещи участия в турнирите), да не увеличава фонда работна заплата и да бъде подложен на мониторинг, който включва предоставяне на доклад за разходите на всеки шест месеца.

Според отчетите, с които "Капитал" разполага, миналата година бюджетът за заплати е бил 8.9 милиона лева от общите разходи за персонала от 9.4 милиона лева. От "Левски" обясниха само, че са се подвели по тенденцията за увеличаване на разходите за трансфер на играчи с високи заплати, но не разкриха какво е реалното им финансово състояние.

"Цена на "Левски" не мога да кажа, защото не се продава, но на мен това удоволствие за тези години ми струва 41 милиона лева. Около 22-23 милиона са официално финансиране, което аз и мои фирми са предоставили на клуба. Всичко има в клуба - одит. Аз не взимам от "Левски", аз давам на "Левски", каза Батков пред радио "Дарик" през март.

Документите логично показват, че положението е далеч от розовото. В последните две години, в които клубът не публикува отчетите си в Търговския регистър, "Левски" е продължил да трупа загуба със завидна скорост. За 2012 г. загубата е 5 милиона лева, а за 2013 г. вече е 8.5 милиона лева. Отрицателният капитал на клуба достига 24.255 милиона лева към края на миналата година. Задълженията на клуба възлизат на 39 милиона лева, като 10 милиона от тях са краткосрочни (в рамките на 1 година), а 28.9 милиона лева са дългосрочни, вероятно към самия Батков. А след като половината от тях са цедирани на кипърската офшорка, е ясно какво влияние може да има тя върху съдбата на "Левски".

Любопитно е, че винаги когато е ставало въпрос за продажба, Батков се е разграничавал от тандема Василев - Пеевски, а в онова интервю през март заяви: "Най-лесното е аз да се откажа. Тогава какво ще се случи с "Левски"? Къде е алтернативата? Нека тези, които ме призовават (да се оттегля), да си дадат отговор "Да дадем ли "Левски" на политиците и на задкулисието?" Историята обаче помни, че когато има нужда от финансиране, Батков е склонен да предаде даден проект частично в ръцете на хора, които по-скоро кръжат в орбитата на задкулисието, отколкото на светлата страна на бизнеса. Така че невъзможни неща няма.

Отговорът на Батков*

"Аз съм известен с това, че не лъжа. От акциите 90% са мои и на едно мое дружество. От вземанията които са на стойност 28 милиона с лихвите, 9 милиона са на мое дружество, а останалите пак на мен като физическо лице. В момента има процедура за капитализиране на вземанията. Предстои вещи лица да направят оценка и през септември ще има общо събрание, където капиталът ще бъде увеличен до 28 милиона. И Тодор Батков ще има 64%, 0.1% ще бъдат акциите на досегашните физически лица", каза Батков.

"Действително през миналата година говорих с Цветан Василев, като ние имаме договор за заем, аз не отричам, че му дължа пари. На база на този заем 500 хиляди бяха преведени по сметка на мен, а аз ги предадох на "Левски". Другите 500 хиляди бяха преведени на "Левски".

Батков заяви, че кипърското дружество е негово: "Даже сега се активизирах и поисках удостоверение, което да покаже, че аз съм собственик".

Накрая завърши с думите: "Левски" продължава с преговорите и с "Газпром". Още малко трябва да устискаме и ще дойдат светли дни с помощта на голямата братска страна".

*Цитатите са от gong.bg на базата на изказванията на Батков по радио "Дарик"

Още от Капитал