Батков и Цветан Василев съвсем заплетоха казуса с "Левски"

Отговорът на въпроса "Чий е "Левски" остава неясен, въпреки изказванията на главните действащи лица в сюжета около продажбата на 42% от акциите на футболния клуб на кипърска офшорка

Вместо да стане по-ясен отговорът на въпроса "Чий е "Левски", главните действащи лица в сюжета около продажбата на 42% от акциите на футболния клуб на кипърска офшорка внесоха още повече неясноти. 

Собственикът на клуба Тодор Батков и банкерът Цветан Василев дадоха напълно противоречащи си версии кой кой е в ситуацията, която "Капитал" описа в последния си брой

Веднага след излизането на материала на сайта на "Капитал", Батков се включи по радио "Дарик", за да обясни, че кипърската офшорка Diggeraso Limited е негова, а не на Делян Пеевски, както се предполага в материала. 

"От акциите 90% са мои и са на едно мое дружество. От вземанията, които са на стойност 28 милиона лева, 9 милиона са на мое дружество, а останалите пак на мен като физическо лице... Познавам Пеевски, за когото се твърди, че е собственик на клуба. Но кипърското дружество е мое. Даже сега се активизирах и поисках от регистъра удостоверение, което да покаже, че аз съм му собственик. От тук нататък Пеевски си е Пеевски, но аз съм Тодор Батков", заяви той.

В същото изявление Батков признава, че е взел заем от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев през 2011 г., както се твърди в материала. 

"Действително през ноември-декември 2011 г. беше кризисна ситуацията и трябваше спешно да се намерят един милион лева, за да се платят заплатите. Тогава говорих с Цветан Василев и се разбрахме да помогне. Помощта му бе договор за заем. Аз не отричам, че моя фирма му дължи пари по този заем", добави той.

Според документите, които "Капитал" публикува ден преди Коледа през 2011 г. свързаната с Цветан Василев "Билдинг рисорт" ЕООД е предоставила заем на офшорката 1 милион лева, за да финансира покупката на акции в "Левски" и половината дълг на "Левски" към Батков.

В изказванията на Батков не стана ясно защо е било необходимо да взима заем, за да купи чрез своя офшорка от своите акции в "Левски" и от своя дълг.

Подобен въпрос зададе и Цветан Василев, който в неделя отрече да е разговарял с Батков и да му е давал заем.

"Как г-н Батков е договорил с мен заем, при условие че не е говорил с мен, а с г-н Делян Пеевски и адвокат Александър Ангелов", попита той в изявление, цитирано в inews.bg.

"Ако съм му дал заем, защо залогът на 39% от акциите на "Левски" не е в моя полза, а е в полза на подставените лица, свързани с този кредит? Ако кипърската фирма, в която г-н Батков е заложил 39% от акциите на "Левски", е 100% негова собственост, каква е логиката да дава в залог акциите на "Левски" сам на себе си? Кого лъже с този залог г-н Батков", попита още Цветан Василев.

Още в петък Батков даде отговор на последния въпрос: "Аз съм известен с това, че не лъжа".

Иначе Тодор Батков обяви, че за да докаже, че той контролира ситуацията в "Левски" през септември ще се проведе общо събрание, каквото не е провеждано през последните две години. 

"В момента има процедура за капитализиране на вземанията. Предстои вещи лица да направят оценка и през септември ще има общо събрание на клуба. На него капиталът ще бъде увеличен до 28 милиона лева. И тогава Тодор Батков ще има 64%... Кипърското дружество също ще има акции, които ще са 35%, 0,1% ще бъдат акциите на досегашните физически лица", каза той.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  sir_makarenko avatar :-|
  Гочоолу - премиер без порфтейл!

  Защо Иво Прокопиев е в конфликт на интереси по казуса КТБ.
  Линк към поредната изява на Прокопиев от тази сутрин, в която той отново се подвизава, като независим говорител.
  http://novanews.bg/news/view/2014/07/21/80928/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B5-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%82%D0%B1/
  Изумен съм от дебелоочието на Иво Прокопиев да обвинява Иван Костов в конфликт на интереси за това, че има депозит в КТБ и не може да говори по случая. А в същото време самият Прокопиев да го играе независим анализатор на ситуацията и да дава квалификации и присъди.
  Извинявайте, но Прокопиев в е конфликт с Цветан Василев от поне 5 години. В конфликт е, защото счита, че Василев е имал влиянието през 2008 г. в БНБ, така че бордът на централната банка да откаже лиценз на банката на Прокопиев Финансиа. Която банка впрочем, той упорито представяше като бизнес модел за лоу кост банка, но пък доста от тогавашните му съветници споделят, че моделът й е бил предвиден именно да събере парите на енергийните дружества - държавни и частни.
  С всичко това казвам, че Иво Прокопиев е в отчайващ конфликт на интереси по случая КТБ. Защото конфликт на интереси е не само дали имаш депозит, а дали са заинтересован от иден или друг сценарии по проблема. И да, Прокопиев е заинтересован от това банката да падне - по лични и бизнес причини.
  Личните мисля, че ясни и това е да "натрие носа" на Василев, който през последните години се ползваше от медиите на Пеевски в битката си с Прокопиев. Личните причини на Прокопиев са и свързани с американските му контрагенти - политически и икономически покровители, които очевидно недолюбват Василев - било то защото Василев прокарва проруски интереси или защото се бори за собствени, които не съвпадат с американската политика в България и на Балканите. Не случайно след посещението си в САЩ, което беше повече от седмица Борисов открито сближи позицията си с ДПС и макар и не много членоразделно подкрепи маневрите на Пеевски по случката с КТБ.
  Прокопиев естествено има и бизнес интерес от срутването на КТБ. Защото след това срутване ще има доста активи, които задкулисно ще сменят собствеността си, като разпродажбва с цел погасяване на "капиталовата дупка". Всеки, който се домогне до тези разпродажби ще направи луди пари. Прокопиев е експерт в ловенето на риба в мътна вода. А сега разчита на политическа подкрепа покрай присламчването си до Бойко за втори път. Прокопиев в изключително близък до Бориславова, под чиийто контрол ще преминат медиийте на Пеевски сега. Бориславова влиза в новата роля на Василев - да преразпределя политическото брокерство на финансово ниво. Или по-точно тя се завръща там, от където беше изместена от Василев. За това е и цялата дандъния в държавата.
  Така че много моля, айде по-полека с обвиненията към другите изказващи се по темата хора.

 • 2
  pp90 avatar :-?
  pp90

  Не мога да разбера, след като офшорката е негова, какъв е смисълът да прехвърля акции на самия себе си, освен ако не върти някаква далавера.

 • 3
  hristo_ivanov16 avatar :-|
  hristo_ivanov16

  До коментар [#1] от "Иван Искров е топ меринджей. КОЙ му го втъкна в ГЖ":

  Икономедия, няма ли да ограничите дължината на коментарите, никой няма нужда да чете излиянията на всеки, чийто работа позволява да стои и да пише романи в работно време.

  Апетитни активи в КТБ няма, не го ли разбрахте. Има активи (вземания), които няма как да бъдат събрани по юридически, икономически и всякакъв друг легален начин, което е идеалния вариант за крайните бенефициенти, капиш ?

 • 4
  plasticman avatar :-|
  plasticman

  Да, Батков никога не лъже...
  В държавата преобладават "почтени" и "коректни" хора като него, та затова сме на това положение.
  И после строят църкви (както сам каза по Дарик), мислейки си, че това ще послужи като индулгенция пред Ония. Да, ама нещата не стоят съвсем така...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  sir_makarenko avatar :-|
  Гочоолу - премиер без порфтейл!

  До коментар [#3] от "hristo_ivanov16":

  А тези вземания как са покрити, бе чичи? Може би със залог на акции, дялове в компаниите, свързани с Василев, които банката е кредитирала. Това не са ли активи, според мен някои апетитни - Петрол, НУРТС, БТК, ГИПС, Русенска корабостроителница, ДУНАРИТ....

 • 6
  the_core avatar :-P
  The Core

  .."От акциите 90% са мои и са на едно мое дружество. От вземанията, които са на стойност 28 милиона лева, 9 милиона са на мое дружество, а останалите пак на мен като физическо лице......

  Олеле.. Оттече се Лецкито по Перловска ... 28 милиончета!
  Гонзето дали може да ги изкара с това отборче?

  Още в петък Батков даде отговор на последния въпрос: "Аз съм известен с това, че не лъжа".
  Демек - не е адвокат ли?

  Много смешна статия...

 • 7
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Тодор Батков има доста кредити и съветвам Веждито да си вземе парите от агент Тара.

 • 8
  hristo_ivanov16 avatar :-|
  hristo_ivanov16

  До коментар [#5] от "Иван Искров е топ меринджей. КОЙ му го втъкна в ГЖ":

  "покрити" ахахах не ме карай да се смея, че има много хора около мен :D
  покрити вика хахаха

 • 9
  azs41314323 avatar :-|
  azs41314323

  Гриша Ганчев намекна преди година ,че в Левски има нов собственик. Нека господин шматков да спре да овърта и да каже истината.

 • 10
  kolejorz avatar :-|
  kolejorz

  И Батков, и Василев лъжат или най-малкото премълчават голяма част от истината.

  Време е за всички свои пируети Цветанчо да бъде задъжан и разпитван от ДАНС, Прокуратура, НСС и др.

  А агент Тара - вън от "Левски"!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал