"Главболгарстрой" ще ремонтира Зимния дворец

Обединението "София спорт" даде най-висока цена от 40.7 млн. лв., но получи и най-висока техническа оценка

Зимният дворец ще претърпи цялостна реконструкция
Зимният дворец ще претърпи цялостна реконструкция    ©  Надежда Чипева
Зимният дворец ще претърпи цялостна реконструкция
Зимният дворец ще претърпи цялостна реконструкция    ©  Надежда Чипева

Сдружение с участието на "Главболгарстрой" АД е най-вероятният изпълнител на ремонта на Зимния дворец в София. Ценовите оферти на петте кандидата бяха отворени във вторник, докато тече назначената от служебния спортен министър Евгения Раданова проверка на редовността на процедурата.

Обединението "София спорт", в което заедно с ГБС участва и проектантското бюро "Фор райс" ООД, даде най-високата ценова оферта, но получи двойно повече от втория по техническите показатели и това й отрежда първо място в процедурата. "София спорт" предложи 40 744 982.70 лв., а прогнозната стойност на организатора - държавната фирма "Академика 2011" АД беше 40 833 333 млн. лв.

До отваряне на ценовите оферти в процедурата за инженеринг бяха допуснати три от участниците. Обединението "Академика спорт" ("Станилов" ЕООД и "Вамос" ООД) и "Понсстройинженеринг" ЕАД бяха отстранени заради пропуски в документацията и изпълнението на техническото задание. Най-ниска цена даде обединението "2014 Монолит" ("Монолит София" АД и "Пътища и мостове" ЕООД)  37.990 млн. лв., а по средата се оказа офертата на "Зимен дворец модернизация 2014" ("Планекс" ООД и "Иво Петров архитекти" ООД) - 38.990 млн. лв.

Обединението около ГБС обаче получи 59 точки за своето техническо предложение, докато останалите два участника бяха оценени значително по-ниско. Техническото предложение на "Зимен дворец модернизация 2014" беше оценено с 30.5 точки, а това на "2014 Монолит" с едва 10 точки. Тази огромна разлика практически предизвестява успеха на "София спорт", тъй като крайната оценка е разпределена в съотношение 70/30 в полза на техническата оценка спрямо ценовата оферта.

Победителят ще извърши проектирането, строително-монтажните работи и строителния надзор. ГБС има доказан опит в строежа на подобни съоръжения, тъй като изгради "Арена Армеец", както и откритата преди няколко месеца "Арена Ботевград", докато за останалите не е известно да имат опит със спортни зали. "Планекс" заедно с "Иво Петров ахитекти" ще участва в строежа на първите обекти от "София тех парк", а "Монолит София" също участва в подобни процедури.

По бързата процедура

Документацията, всяка от които по над 500 страници, беше оценена от комисията за по-малко от един месец. Конкурсната процедура тръгна на 24 юли по същество, след като няколко пъти беше забавяна заради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС).

Реконструкцията на Зимния дворец беше първата заявена цел на министъра на спорта от кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева и вероятно ще остане като изпълнение в наследство на новия редовен спортен министър. Георгиева поде инициативата да се направи цялостен ремонт на построеното през 80-те години съоръжение заради домакинството на едно международно състезание по шорттрек през миналата зима, въпреки че конкретно за този случай беше необходимо само освежаване. Георгиева не се отказа от намерението си и обяви залата в Студентски град за опасна.

Стартирането на процедурата обаче се забави заради съпротивлението на федерациите в т.нар. ледени спортове, тъй като се рискуваше сезонът им да бъде съсипан поради наличието само на едно подобно работещо съоръжение в София - пързалката на "Славия". Затова реално обществената поръчка за инженеринг тръгна през април, след като правителството увеличи с 35 млн. лв. капитала на държавното дружество "Академика 2011". Тя обаче беше обжалвана от Би Ес Кей ЕООД с основна претенция, че изискванията за ключовите експерти са прекалено завишени. Фирмата оспорваше и съотношението на тежестта на оценката за техническото задание и цената. КЗК отхвърли жалбата, а преди месец и половина същото направи и ВАС.

Между проверката

Въпреки че федерацията по кънки, в чието ръководство беше и самата Раданова, ще бъде една от най-ощетените при евентуално затваряне на Зимния дворец за предстоящия сезон и съмнително високата стойност на ремонта, служебният спортен министър се ограничи само с проверка на редовността на поръчката. При представянето на екипа си миналата седмица тя обяви, че е назначен вътрешен одит в "Академика 2011", който да изясни обстоятелствата.

От самото начало поръчката изглеждаше съмнително скъпа на фона на подобни ремонти на други спортни съоръжения в България. Зимният дворец е с капацитет 2500 зрители и се очертава реконструкцията му да струва 45% от стойността за изграждането на чисто новата "Арена Армеец" за 12 хил. зрители. Преди четири години за строежа на най-голямата българска зала бяха платени 90 млн. лв. В същото време се очаква ремонтът на Дворецът на културата и спорта във Варна за увеличаване на капацитета до 5000 зрителите да струва 6 млн. лв. Чисто новата "Арена Ботевград" за 4500 души струваше 7 млн. лв.

Бившият спортен министър Мариана Георгиева няколко пъти обясни, че високата цена се дължи на стратегическото значение на Зимния дворец и че цената може да е по-малка от прогнозната. Оказа се, че е точно с 88.4 хил. лв. по-ниска.

 

Спортни проекти

- Изграждането на чисто новата "Арена Армеец" за 12 хил. зрители струваше 90 млн. лв. 

- Чисто новата "Арена Ботевград" за 4500 души струваше 7 млн. лв.

- Ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна за увеличаване на капацитета до 5000 зрителите струва 6 млн. лв. 

- Зимният дворец е с капацитет 2500 зрители и ремонтът му ще струва 45% от цената за "Арена Армеец" 

 

Допуснатите кандидати

"София спорт" ("Главболгарстрой" и проектантско бюро "Фор райс" ООД) с цена 40.744 млн. лв. и 59 точки за техническото си предложение.

"Зимен дворец модернизация 2014" ("Планекс" ООД и "Иво Петров архитекти" ООД) с цена 38.990 млн. лв. и 30.5 точки за техническата оферта.

"2014 Монолит" ("Монолит София" АД и "Пътища и мостове" ЕООД) с цена 37.990 млн. лв. и 10 точки за техническата оферта.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  Винаги съм казвал, че обществени поръчки, които са с тежест 50/50 и повече в полза на техническата част са 100% нагласени. Чисто юридически не може да се обжалва оценяването на критериите на техническите параметри. Тук явно се вижда, как фирми, които са обявили цени с 3 милиона по-ниски цени, не са спечелили. Правете си сметка дали е нагласена поръчката.
  П.С. 50 милиона за зала (обявените суми са винаги без ДДС)???? Нова ли ще вдигат? И да напомня, че никой не знае последно колко ще излезе, все пак имат между 5-10% наддоговаряне повреме на строежа

 • 2
  axd14700100 avatar :-|
  axd14700100

  ... поредния чудовищен грабеж! От съюза на архитектите казаха, че нова зала реално ще струва 10 до 12 милиона... ама ще луснат бойковите далавери с Армеец... изобщо мамата *******

 • 3
  rattrack avatar :-|
  rattrack

  Оттново любимата ми фирма! Бях се притеснил, че няма да спечели.

 • 4
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  такива примери не доказват ли, че няма значение, кой е на власт, грабителството си върви. и не показват ли, че вместо да се иска оставка, обществената енергия трябва да се насочва срещу реализацията на конкретни безобразия

 • 5
  kk_ avatar :-?
  kk_

  "Победителят ще извърши проектирането, строително-монтажните работи и строителния надзор."
  Не че искам да споря с автора, ама и строителния надзор да се включва ... си е малко незаконно. Може би се има в предвид авторски надзор на проекта, което е съвсем друга бира.

 • 6
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Хъммм. По принцип ГБС може и да вдигнат капацитета. А и трябва да се има в предвид, че рекострукциите са по скъпи от нова зала на голо поле.
  Дори да решат да сринат старата до основи и да я вдигнат на ново пак е по скъпо от просто да строиш ново.

  И пак 40 млн. лв може да са и много и малко - въпроса е какво се включва в това.
  Все пак тази зала има инсталация за лед за разлика от Арената.

  Спомням си разликата в реконструкциите на стадионите "Васил Левски" и "Армията" през 90-те. На Армията направиха 4 тоалетни и смениха седалките, докато националния доста сериозно го обновиха.

 • 7
  abdulhazred avatar :-|
  abdulhazred
 • 8
  xqv31309910 avatar :-P
  Just Бахур

  Как така реконструкция ще е по-скъпо от ново строителство?

  Няма кофражи, арматури, изливане на бетон, вдигане на зидове. Да не забравяме, че Арена Армеец трябваше да е с по-голям капацитет, но Тиквуня реши да крадне от там и капацитета на залата се намали...

  Може би с част от тези 40-50 млн. ще обезщетят собственици те на чалготеките в Зимния, заради пропуснатите ползи, знае ли човек...

 • 9
  kk_ avatar :-|
  kk_

  До коментар [#8] от "xqv31309910":
  Защо реши, че няма да има кофражи, бетони и др. подобни. Все пак сградата е строена в годините, когато не се е изисквало да се проверяват сградите за земетръс. Със сигурност по действащите в момента еврокодове ще се наложи преизчисление на конструкцията.

 • Nikolay Drumev

  ....докато за останалите не е известно да имат опит със спортни зали

  Планекс имат опит:
  http://planex.bg/articles/256/kamchia-sports-complex.html

  за Монолит София не намерих, но предполагам, че и те имат опит, вероятно е било изискване по процедурата.

  За Главболгарстрой...единствената фирма, която печели поръчки на максимална цена, като все са за големи и значителни обекти. Няма да е лошо да им напрвят една статия в която да ги съберат всичките подобни поръчки, заедно с условията, при които ги печелят, че да им лъснат малко схемите...току вуж някой се зачудил как става тази работа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал