Футболна диагноза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Футболна диагноза

"Левски" страда и заради честите наказания заради привържениците си, като този сезон вече има три мача без публика<br />

Футболна диагноза

Състоянието на "Левски" показва най-често срещаните проблеми на българските футболни клубове

Георги Филипов
9798 прочитания

"Левски" страда и заради честите наказания заради привържениците си, като този сезон вече има три мача без публика<br />

© LAP.bg


Когато един отбор не върви, виновен е треньорът. Когато един футболен клуб в България не върви, виновен е собственикът. Светът, както знаем, не е толкова просто устроен. Винаги има много фактори, които или не се чуват, или не искат да се чуят. Или просто не се знаят, което пречи на реалистичната оценка.

"Левски" по подобие на всички големи футболни клубове в България е от този тип казуси, в които най-често нещата са или черни, или бели. Напоследък на "Герена" е с все по-малко нюанси синьо. Постепенното, но очевидно задълбочаване на кризата има просто обяснение – няма пари. Клубът не генерира достатъчно, а и собственикът Тодор Батков няма възможност да покрива пасивите, както е било преди години. А тогава и загубите са били по-малко и дори е имало периоди на печалба.

Този казус не е нов за българския футбол и може да намери много сходни примери, тъй като в голяма степен финансирането на отборите в България е зависимо от състоянието на собственика. Последният ярък пример беше рухването на "Черноморец", а това, изглежда, е и реална посока за развитие на пловдивския "Ботев". "Левски" обаче е достатъчно популярна и силна марка, чието финансиране може да се приближи до нормалните в големите и силни първенства. Задлъжнялостта е относително голяма, но по официални данни е предимно към Батков и би могла лесно да се изчисти чрез трансформирането на дълга в собственост.

Това обаче едва ли ще реши въпроса как "Левски" да не е на загуба и да функционира нормално, без да се налага собствениците да дофинансират съществуването му. Проблемите всъщност не са свързани с условно нареченото "лошо управление на Батков". Синият клуб е емблематичен пример за това какво може да се случи с всеки друг в България, когато администрацията не работи добре, когато

разходите са неразчетени

и дори когато феновете създават проблеми. В "Левски" тази амалгама води до системното влошаване на финансовото състояние, а оттам и до невъзможността отборът да се развива на футболния терен. Заради прекалената задлъжнялост в началото на лятото клубът стана обект на санкции от УЕФА за нарушаване на финансовия феърплей. Всъщност отчетите на клуба, които иначе "Левски" не публикува от две години, показват 20 милиона натрупани дългосрочни задължения, и то след приспадане на неразпределената печалба от 8.5 милиона лева. Тази печалба обаче се точи непрекъснато през годините, което създава съмнения за това, че парите никога не са влезли в клуба. Само за последните две години загубата е 13.5 милиона лева поради все по-слабото представяне на отбора и във вътрешен план, и в чужбина, както и поради липсата на трансфери на играчи зад граница.

Всъщност проблем за клуба е разходната част, но по-големият е приходната, показват анализите на икономистите от тръста "Синя България", който се надява да получи 15% собственост и да върне присъствието на запалянковците в управлението на клуба.

Разходите през миналите години са били свързани с високите възнаграждения на футболистите. До това лято таванът на заплатите в "Левски" е бил 15 хиляди евро, което нямаше да е такъв проблем, ако резултатите на съставения от тези скъпоплатени играчи отбор успяваше да спечели титлата или поне Купата на България. В резултат на изискванията на УЕФА за финансов феърплей бюджетът за заплати е намален с 40%, а максималната заплата е 10 хиляди евро. "Перото за заплати остава най-високото в разходната част, въпреки че през лятото "Левски" се раздели с почти всички свои чужденци. Това е и причината отборът да прекрати договорите им", коментира експертът на Института за пазарна икономика Петър Ганев, който е правил анализ за целите на тръста.

В момента "Левски" отделя за заплати на първия отбор 230 хиляди лева месечно, или по-малко от 3 милиона лева на година. Отделно около 1.3 милиона на година струва издръжката на школата, от която обаче рядко в мъжкия състав се вливат нови футболисти. По-честата практика е "Левски" да захранва другите отбори със свои играчи. "За всеки произведен от школата на "Левски" футболист се дължи сума от другия клуб, която е минимум 50 хиляди лева. Само от събирането на тези суми би могло да се осигури немалка част от бюджета на школата. Само че обикновено се намесват други фактори – приемащият клуб няма пари да плати, следват молби да не се спира развитието на момчето и в крайна сметка "Левски" ги освобождава без финансови претенции", коментира Ганев.

По-големият проблем е, че от школата в първия състав не влизат относително евтини млади футболисти, а "Левски" трябва да купува играчи отвън. Дори и практиката от последните месеци на миналата година да се дава шанс на по-талантливите юноши изглежда забравена с началото на новия сезон. Бившият вече треньор Пепе Мурсия докара двама нови испанци. "Вместо един от тях със заплата 10 хиляди лева биха могли да играят трима юноши с по 3000 лв. И според мен голяма разлика няма да има", коментира друг анализаторите на синия тръст, Ивайло Тасев.

Малки приходи

Ежемесечно "Левски" е на загуба от по над 400 хиляди лева в резултат на относително постоянните разходи от около 650 хиляди лева. В тази сума влизат разходите заплати на персонала, за данъци и осигуровки, за екипировка, за поддръжка на стадиона, глоби и такси към Българския футболен съюз. Вероятно в някой друг български клуб стойностите няма да са много по-различни с изключение на перото за заплати на играчи и треньори.

Но "Левски" не успява да постигне същите приходи и въпросът е защо. Всъщност средномесечните приходи на клуба са около 220 хиляди лева, или по-малко от разходите за заплати на играчите. "Неучастието в европейските клубни турнири е пагубно за клуба. Това е един от източниците на свежо финансиране, откъдето при редовно участие в групите на турнира могат да влизат по около 2 милиона евро на сезон", коментира Петър Ганев.

Шампионът "Лудогорец" е типичен пример за това как с редовно участие в европейските турнири можеш да си покриеш разходите за една година и дори да излезеш на печалба само от представянето в Лига Европа. В Шампионската лига приходите би трябвало да ти гарантират значителна печалба, защото минимумът е около 10 милиона евро.

Другото перо за свежи приходи са трансферите на играчи към други клубове, каквито в "Левски" не са извършвали от продажбата на Гара Дембеле във "Фрайбург". Техните футболисти обичайно се продават за минимални суми, ако въобще успеят да ги реализират зад граница. Дори и в ЦСКА при много други относително равни условия – липса на добър стадион, на приходите от спонсори и реклама и участие в евротурнирите, се опитват да продават всяко лято играчи в чужбина, с което да попълват дупките в приходната част.

Липса на интерес

"Левски" обаче е типичен пример как се отразява липсата на интерес у спонсорите върху приходите. В момента "Мтел" и временният генерален спонсор "Лев инс" осигуряват по-малко пари, отколкото преди години "Мтел" самостоятелно. Договорът с "Лев инс" е до края на годината, защото в клуба се надяват тогава да има раздвижване по отношение на преговорите с "Газпром". Понастоящем приходите от реклама и спонсорство са по 110 хиляди лева на месец.

Немаловажен е и фактът, че "Левски" печели все по-малко от домакинските си мачове. В последно време отборът попадна в цикъл на наказания от БФС да играе при затворена врата заради скандалите, които правят феновете при гостувания. Така ползата от запалянковците се превръща във вреда на клуба, за което определено спонсорът няма вина. Липсата на сектор А също допринася за свиване на приходите от мачове. "Жизненоважно е сектор А да се завърши, защото само той може да носи по около 2 милиона лева на година. Както и да се престане с тази практиката да се играе без публика", смята Ганев.

Рецептата при тази ситуация не е много сложна и би била полезна за всеки клуба. В "Левски" трябва час по-скоро да завършат основния си сектор на стадиона и да печелят от него, да спрат да играят без публика и да повишат приходите си от мачове, да работят по активно в търсенето на основен спонсор (голяма болка и за ЦСКА), да се опитват да произвеждат играчи за продажба и да се борят по-активно в европейските турнири. За изпълнението на някои цели трябва и добър треньор, който да направи силен отбор. Последното обаче, колкото и да е просто на пръв поглед, изглежда, е най-големият проблем в българския футбол.

Когато един отбор не върви, виновен е треньорът. Когато един футболен клуб в България не върви, виновен е собственикът. Светът, както знаем, не е толкова просто устроен. Винаги има много фактори, които или не се чуват, или не искат да се чуят. Или просто не се знаят, което пречи на реалистичната оценка.

"Левски" по подобие на всички големи футболни клубове в България е от този тип казуси, в които най-често нещата са или черни, или бели. Напоследък на "Герена" е с все по-малко нюанси синьо. Постепенното, но очевидно задълбочаване на кризата има просто обяснение – няма пари. Клубът не генерира достатъчно, а и собственикът Тодор Батков няма възможност да покрива пасивите, както е било преди години. А тогава и загубите са били по-малко и дори е имало периоди на печалба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Закриване!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  kalinski avatar :-P
  Kalin

  друго си беше едно време, когато се играеше с Родопа до гол =)

 • 3
  mhi03368479 avatar :-|
  Bate Zozo

  БОРАТ да вземе да се махне.. с такъв полуидиот за собственик е велико чудо че отбора все още го има.

 • 4
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  Левски трябва да печели по 20-50 лв от всеки свой фен на година. При да кажем 200 хиляди активни фена това прави 4-10 млн лв на година. Тук включвам билети, фен артикули, интернет реклама от клубен сайт и т.н. Борат и компания трябва да намерят подходящ директор продажби и да го изпратят да види в Европа как се правят пари от футбол. Или примерно Левски да подпише договор и да плаща за ноу хау от Дортмунд например.

 • 5
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#4] от "toshiro":

  подпише договор и да плаща за ноу хау от Дортмунд например.
  Договор за кое-за играчи на дублиращия Борусия Д,за организация.................не ти разбрах идеята ?

 • 6
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  До коментар [#5] от "kapitalcho":
  Как се развива маркетинг на футболен тим

 • 7
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#6] от "toshiro":

  Това могат да го вземат и без пари от Лудогорец:)
  Но проблемът в Левски не са парите,а липсата на акъл какво да ги правят ,кка да ги харчат ,инвестират и увеличават.

 • 9
  mano avatar :-|
  Svetoslav Pavlov

  като всяко нещо в България. Пари не се инвестират умно, за да се върнат като повече пари а парите се "раздават". И когато този дето ги е "радвавал" спре да го прави, почват да се ослушват ...

  справка : Ботев Пловдив, ЦСКА, Литеск ... както и абсолютно всички "фирми", дето усвояват едни пари - било те общински, държавни или ервопейски.

  Бизнес означава : да се вземат едни пари, да се инвестират и те да донесат повече пари, а не някой да налее едни пари в нищо не печелещо начинание. Незнам кога ще им уври главата на така наречените "бизнесмени". Всяко предприятие, което не носи пари а губи пари е обречено на спиране.

 • 10
  prince_of_bankya avatar :-?
  Индивидуален паметник на културата

  До коментар [#7] от "kapitalcho":
  Какво да вземат от Лудогорец? Как Боби Естествената коса прекрои регламента на Б група по средата на сезона, за да може отбора на гелосания да влезе в Агрупа? Как се хапва със съдиите? Как да играеш с/у юношите на Миньор? Как се вози публика до стадиона с автобуси, или как се добавя кренвирш, бурканче лютеница и самун хляб към пакета с билета?
  Тоширо е прав, че Боресия Дортмунд (германският модел) трябва да е пример, защото при тях феновете държат над 51% от акциите, това в България може да стане трудно, но е по силите само на няколко отбора. И Лудогорец и Литекс не са между тях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK