Лавина от омраза

Инцидентът над хижа "Яворов" в Пирин или какво се случи с емпатията

Една от лавиноопасните долини в България - Мальовица
Една от лавиноопасните долини в България - Мальовица
Една от лавиноопасните долини в България - Мальовица
Една от лавиноопасните долини в България - Мальовица

Научих за лавината над хижа "Яворов," под която загинаха три момчета, докато се връщах от Мальовица след два дни със ски в планината.  Пътувах в колата с един приятел. Когато му казах, че е паднала лавина на "Яворов", той каза, че синът му е там този уикенд за да кара борд. Не се притесни, защото първоначалната информация беше за пострадали гръцки туристи. Всъщност детето му беше израснало с него в планината и му имаше пълно доверие. По-късно щеше да стане ясно, че синът му е помогнал в акцията. Тогава въобще не беше ясно какво се е случило – нито броя на пострадалите, нито мащабът на инцидента.

После се разбраха детайлите – лавината е паднала към 14:30 ч. от Безименен връх към Погледец. Затрупаните са трима. Имали са лавинни уреди (пипс – устройство, което излъчва радиосигнал, който позволява локацията на затрупания), сонди (с които се сондира за точното му локализиране) и лопати. Приятелите им, които са били в района, са организирали спасителна акция по всички правила. За съжлаление когато през следващите минути до час затрупаните са изровени, те вече са били починали.Това са фактите.

В часовете и дните след лавината медиите вече бяха пълни с текстовете за случилото се.

Фактологическите грешки и противоречията се преплитаха със звучни епитети. Жълтият драматизъм "те са си виновни" беше надут до макс. Думите не бяха достатъчни, трябваше и снимков материал. Снимки на шейните, които свалят телата, фоторепортаж от входа на моргата. Аутопсия в реално време. Оцелелите се причакват от упор пред районното, за да разкажат как се чувстват.

Или сме забравили или не ни пука, че загиналите Камен Чипев, Кристиян Велинов и Момчил Велчев имат роднини и приятели, които страдат. Вероятно някои от тях до вчера не са знаели, че са ги загубили.

Базов принцип в журналистическата етика е да не засилваме мъката на хората, попаднали в беда. Такава информация, пише в Етичния кодекс, ще съобщаваме със съчувствие и сдържаност. Като журналисти сме поели ангажимент да уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си. 


Да, момчетата не е трябвало да бъдат там при тези условия. Но нека не забравяме, че в планината границата между субективна и обективна опасност е много тънка. Инциденти като този в неделя на хижа "Яворов" се случват и ще продължат да се случват. Те са функция от броя на хората, които карат извън писта, който се увеличава с всяка изминала година. Във Франция средно на година от лавини загиват по 30 човека. А в България инцидентите по обработени писти със сигурност са много повече от тези извън писта.Противно на това, което внушават медиите, истината е, че като цяло обществото на хората, които обичат да карат извън писта уважава планината и в никакъв случай не може да бъде обвинено, че подценява риска. Вижте форума на тяхната организация - Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и ще разберете. Има хора, които знаят за лавините не по-малко от средностатистически планински спасител. Със сигурност познават снега повече от тези, които обработват пистите на Банско. И са добре екипирани. За съжаление това не винаги е достатъчно.  

В морализаторско-жълтия речитатив практикуването на извънпистово каране беше сравнено със самоубийство. Стигма, която няма да видите след нито един инцидент на писта, където необезопасените оръдия за сняг, шахти и писти не са самоубийство, а чисто убийство. Няма да прочетете защо е важно да се кара с каска, нито какви са правилата за поведение (скорост, изпреварване, предимство) на писта. Или пък къде може да изкарате курс за лавинна безопасност. Не прочетохте и за това какво са лавините и как се образуват, за структурата на снега, за екипировката, която е необходима. Къде и кога е опасно.

Все неща, които ще помогнат да на хората да са информирани, което е първо условие за да няма инциденти. Но явно сега не е време нито за познание, нито за почитане паметта на загиналите – ако щете и само с мълчание. Място за емпатия няма. Тя беше отнесена от лавината на озлоблението и отчуждението много преди миналата неделя.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


117 коментара
 • 1
  vassilun avatar :-(
  vassilun

  "Базов принцип в журналистическата етика е да не засилваме мъката на хората, попаднали в беда."

  Аз не съм забелязал да се спазва този принцип! Съвременните журналисти търсят сензацията на всяка цена и дори си я "измислят", ако не намерят такава!

 • 2
  roulette avatar :-(
  Чичкото

  Много жалко за момчетата.

  Има дни в които е хибаво да останеш на пистата или в хижата.

 • 3
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън
  • -41
  • +247

  Наистина беше много ниско и тъпо отразяването от медиите, както и повечето коментари под статиите... Много жалко наистина. Тези хора са осъзнавали напълно риска, който поемат. Но дори и да не са - не са пречели на никой друг и целият риск е бил само и единствено за тях самите. Хора, които не напускат комфортната си зона ги заклеймяват, без въобще да ги разбират. Тъпо.

 • 4
  yaga avatar :-|
  yaga
  • -10
  • +322

  чудесен текст, който заковава пирон точно в проблема - атомизирано общество, сведено до оцеляване чрец агресия и омраза.

  Браво на Росен, ето че журналистика може да се прави напук на жълтата помия и липсата на усет и подготовка да се пише по теми, от които си нямат и понятие.

 • 5
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Единствения свестен материал,който прочетох тези дни във връзка със случилото се.
  Ще се въздържа да коментирам компетентността и разбирането на загиналите и останалите от тяхната група за реалностите във високата планина.
  Нито пък ще натяквам смелостта на планинските спасители и доброволци,рискуващи собствения си живот за да спасят пострадалите...

 • 6
  wall_e avatar :-(
  WALL-E

  Страхотен текст!
  Всичко това, което се излива в публичнито пространство е страшна гнус...
  Особено от коментатори, които планина са виждали на снимка във вестника и нямат и идея за колко подготвени хора става дума в случая. Мир на душите им и сила на близките...

 • 7
  tom_sawyer avatar :-|
  Tom Sawyer
  • -69
  • +162

  "Да, момчетата не е трябвало да бъдат там при тези условия."

  До авторът на статията. Съжалявам за загубата на трите момчета но.....в ТВ репортаж, един от участвалите в спасителната акция спасители, в ефир каза, че е предупреждавал няколко пъти цялата група да не карат извън обозначенията и въпреки всичко те са отишли.
  Лично за мен истината, е че българинът "знае" по добре от другите как се прави нещо, и мрази да бъде ограничаван или да му се казва какво може или не може да прави.

  Големи сме в нарушаване на правилата дори и с риск на собственият си живот.

 • 8
  bludniq_sin avatar :-|
  bludniq_sin
  • -23
  • +123

  [quote#3:"Батков-вън"] и целият риск е бил само и единствено за тях самите[/quote]
  не е така според мен, защото спасителите, които са отишли да ги измъкнат също са рискували.
  [quote#2:"Чичкото"]Много жалко за момчетата. [/quote]
  29 г е най-младият - хора които работят, вероятно гледат и възпитават деца (може би по-възрастните двама).
  На мен пък ми прави впечатление, че винаги когато има жертви хора на по 30 и нагоре години дори, все са "момчетата", а когато са извършители на дадено престъпление (дори не от най-тежките) "момчетата" много бързо се превръщат в медии и коментари в "мъжът", "извергът" и тн.

  Както се казва в статията - толкова екипировка индикира, че са осъзнавали опасностите и са рискували - е - платили са си за риска с най-скъпото. Нито повече, нито по-малко. Това са фактите.

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • -11
  • +146

  Преди известно време лавина затрупа планински спасители,докато се мъчеха да стигнат до мястото на ,където са пострадали хора.За щастие,успяха да ги извадят навреме.Жалко за загиналите млади хора.Но все пак,не трябва ли малко дисциплина да проявим,когато дни наред ни предупреждават за усложняване на обстановката и силни снеговалежи.Вярно,че всеки носи отговорност за себе си,но да не забравя близките си и тези,които рискуват живота си ,за да ни спасяват.

 • 10
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  За спасителите никакъв риск не е имало щото са дошли 9 часа след получаването на сигнала, когато не е имало какво да правят.

  Но темата за физическата форма на ПСС-арите е друга история.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал