Мачът с Италия е мач на психика

Новият национален футболен селекционер Ивайло Петев пред "Капитал"

Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева

Новият селекционер на националния отбор по футбол Ивайло Петев ще дебютира на 28 март в европейската квалификация срещу Италия в София. Той пое отбора след раздялата между БФС и Любослав Пенев след последния мач от есента - 1:1 с Малта. Петев направи "Лудогорец" два пъти шампион на България, след като изведе отбора от Б група до титлата през 2012 и 2013 г. Той обаче беше уволнен през есента на 2013 г., малко преди "Лудогорец" да влезе в групите на Лига Европа. След това не успя да стане треньор на "Левски" заради инцидента със събличането на пресконференция. Той работи една година в АЕЛ (Лимасол), с който завърши на второ място.

Защо се съгласихте да станете национален селекционер?

- За всеки треньор това е престиж и голяма отговорност. Не ми трябваше много време да приема това предизвикателство. По същото време имах още две реални предложения, но просто националната кауза стои над всичко. Хората, които ме познават, знаят - моите цели са много високи. Никога не се примирявам с малко. Доста амбициозен съм. Дори в някои случаи малко повече, което ми е някакъв недостатък. Но аз съм такъв - ако може нещо, което се свършва за три години, да го свърша за една.

В кой момент вече си мислехте, че можете да се заемете с тази работа, и опитът в чужбина даде ли ви повече самочувствие, че можете да се справите?

- Предложението дойде в момента, след като си бях тръгнал от бившия си отбор, и националната кауза наклони везните. Трябваше ми известно време да премисля нещата, да се запозная по-отблизо в детайли. Не бях гледал чак толкова мачове на отбора. В рамките на двайсетина дни или един месец точно това правих - гледах мачове. А тази година в Кипър беше изключителна важна, защото за пръв път отидох да работя в чужбина. Имах изключително много трудности и това, което направихме, не беше никак малко с един отбор със средни възможности. От тази гледна точка опитът беше много важен. Научих много нови неща, които ще са ми от полза. Опитът там ми даде още по-голям стимул и тласък да се заема с това предизвикателство.

България сега е точно отбор с ограничен ресурс. Как може да се постигне добър резултат с него?

- Това е кристална истина, но с повече работа всичко се получава. Въпросът е да поставим нещата на масата и всеки един играч да работи и да знае за какво работи. Да има ясна цел. А моята цел от първия ден, от който съм се заел с треньорска дейност, винаги е била да работя, за да постигам успехи.

Треньорската работа в клуб и националния отбор обаче е различна. В националния отбор нямате много време за обиграване – около 4-5 дни. Как ще се справите?

- Концентрира се внимание върху противника и от първия ден се работи целенасочено към самата среща. Но колкото имаме ние, толкова има и противникът.

Да, но италианците не са сменяли националния си селекционер?

- Определено те имат предимство и всички го знаем. Това е нотката за още по-голяма мотивация, за да успеем срещу такива отбори. Интересното при мен е, че съм много по-спокоен срещу много силни съперници и съм по-притеснен срещу по-малки отбори, каквито в нашата група са Азербайджан и Норвегия. Но когато дойде голям двубой като този срещу Италия - там не чувствам никакво притеснение. Напротив.

А футболистите мотивирани ли са, защото през последната година с липсата на резултати не изглежда да си вярват и да имат самочувствие?

- Доколкото успях в това време да говоря с играчите, усещам у тях ентусиазъм, което е много важно. Но когато не постигаш резултат, когато залитнеш в една или друга посока е нормално настроението в отбора да е по-минорно. Точно в тези моменти трябва да сме изключително силни, да се прояви малко по-голям характер, за да може този момент да се прескочи. Наясно съм какво могат да направят играчи, които имат малко по-силен характер, дори да нямат чак толкова индивидуални качества.

Наскоро се видяхте с Любослав Пенев и той каза, че ви е предупредил за играчи, ръководство, предателства и минни полета. Притеснява ли ви нещо от това, което сте чули от него?

- Да, доста обстойно поговорихме. Няма да разкривам подробности. Той е уважаван от мен човек и треньор. В много добри отношения сме. Но самият разговор беше ползотворен и има какво да науча. Но няма да разкрия точно какво.

Как оценявате тази, условно казано, подмяна на поколенията, която беше извършена при Пенев?

- Тя е нужна. Мачът с Италия е малко по-различен от всички останали, защото противникът е голямо име и за него трябва да влязат футболисти, които са играли на високо ниво и които са участвали в такива мачове. Това е мач на психика. Трябва да сме много здрави психически във всички 90 минути. Най-важното е да не допускаме елементарни грешки и да не даваме предимство на противника. Правихте ли опит да върнете Димитър Бербатов?

- Разговаряхме един път с неговия агент, но така остана. Той винаги е добре дошъл в националния отбор, стига да иска. Нямаме петима като него, но това си е негово решение.

Един от големите проблеми е, че има футболисти от чужбина, които не играят, и такива от България, които играят редовно. В последните години този очевиден казус стои пред всеки национален селекционер. Кое е златното сечение при избора?

- Така е, пред нас стои Италия и ние трябва да направим всичко възможно да изиграем един добър мач и да вземем един положителен резултат. Аз съм сигурен в повиканите играчи. Избрах футболисти, които са участвали в такива мачове. По възможност да играят извън България. И аз съм сигурен, че те ще се представят на ниво. Ако спечелим, ще направим нещо велико. Ако загубим – всеки губи. Но най-важното е да играем добре.

Хората от "Лудогорец", които изиграха немалко мачове в Шампионската лига, психически по-устойчиви ли са вече в духа на това, което казвате, в сравнение с тези, които не играят редовно в чужбина?

- Определено да. Те натрупаха изключителен опит и тяхното предимство е, че с всички тях съм работил и знаят моите изисквания. Надявам се и хората, с които ще работим за пръв път, бързо да разберат моите виждания и изисквания.

Има и друг казус – с футболисти, с които сте работили, се познавате добре. Но понякога има останали някакви негативни чувства. В полза ли ще е, че сте работили с играчите от "Лудогорец"?

- Със сигурност ще бъде от полза. Аз познавам до болка тези момчета и все пак с тях сме постигнали доста. Познавам ги като характер. Така че безрезервно вярвам както на тях, така и на всички останали.

В последните мачове на Пенев имаше критики обаче, че се викат много играчи от "Лудогорец" и се пускат малко от тях в игра. Имате ли притеснения в това отношение, защото бившият ви работодател Кирил Домусчиев беше най-видният изразител на тези критики?

- Не може всички да играят. Затова имаме една седмица да работим. Критици винаги ще има. Треньорът взима решението и е напълно нормално, че не могат всички да играят. Пълно щастие няма.

Казусът с изпуснатата дузпа на Ивелин Попов приключен ли е?

- Не гледах този мач. Всеки може да изтърве дузпа. И много по-големи футболисти са го правили. Но лошото е, че загубихме две точки. Нормално е самият Ивелин да е разочарован, но го приемам за нещо нормално. Не мога да мисля за някакви странични фактори.

Притеснява ли ви, че играчи през годините се оплакват, че хора от ръководството на футболния съюз ги критикуват?

- Чак за притеснения не мога да кажа, че имам. От Борислав Михайлов и от целия изпълком трябва да идва помощ. Нормално е, когато няма резултати, да има и критики. Но тази критика трябва да бъде градивна. Аз не мога да дирижирам кой по какъв начин се изказва, но моето разбиране е, че трябва БФС да е в помощ на отбора. На мен персонално няма как да ми повлияят и трудно ще ми повлияят. Въпросът е да се запази една добра атмосфера в лагера и момчетата да са спокойни. Аз си мисля, че ще направим всичко възможно тези неща да се овладеят. Не трябва да се обръща толкова внимание и да се концентрираме върху мача.

Кое е първото нещо, което си помислихте, че трябва да промените в този отбор?

- За мен най-важно е отборът да играе както искам аз. Винаги, където съм бил, това ми е било основно изискване. Подходът към самите играчи – максимално бързо да разберат какво искам. На този етап трябва да играем печелившо и виждам във всеки футболист възможност да намери резерв и да подобри представянето си. А и се надявам да предам от своята амбиция на играчите си.

Имали ли сте колебание във вашата кариера дали късметът не ви убягва?

- Много е важно късметът да те покрие в точния момент. Но не може да чакаме само на късмет, трябва и да сме добри. Трябва да имаме ситуации за отбелязване на гол. Когато си по-силен, и късметът ще дойде. Мисля, че през годините това, което ни липсва, е класиране на голямо първенство като национален отбор. Това е най-голямата ми болка и се надявам, че в близко бъдеще ще го имаме.

Реално поизпуснахме влаковете за европейското първенство във Франция. Виждате ли все пак някакъв потенциал?

- Да, виждам. Имаме теоретичен шанс и докато го имаме, ще се борим с всички сили. Не излизаме просто да играем, а за да спечелим.

Още от Капитал