Дотук само държавата си изпълни "задължението" за стадиона на "Лудогорец"

За съоръжението бяха отделени 5 млн. лв. публични средства, а няма и следа от обещаните от Кирил Домусчиев 20 млн.лв. инвестиция

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Разград с хеликоптер и първи разгледа новата трибуна за малко над 2300 души
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Разград с хеликоптер и първи разгледа новата трибуна за малко над 2300 души    ©  LAP.bg
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Разград с хеликоптер и първи разгледа новата трибуна за малко над 2300 души
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Разград с хеликоптер и първи разгледа новата трибуна за малко над 2300 души    ©  LAP.bg

Футболният шампион "Лудогорец" си има нова трибуна "Моци". Откриха я в петък един министър председател, двама министри - Лиляна Павлова и Владислав Горанов и президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. За новата трибуна и 70-годишния юбилей на клуба пяха поп-фолк изпълнителката Десислава (която изпълни новия химн на "Лудогорец"), "сръбската легенда Цеца, фолкдивата Джена и детето с ангелски глас Крисия".

Прекомерната употреба на гостуващи беше гарнирана с факта, че двама от тях са пътували с хеликоптер за събитието. Цялата комбинация вероятно доведе до словесното изригване на собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев срещу репортер на Би Ти Ви с определението "олигофрен".

Толкова ли е важна трибуната "Моци" и какво представлява?

Това е съоръжение за 2308 зрители и е част от проекта на братя Домусчиеви за модернизиране на стадиона в Разград, за да може отборът да домакинства там мачовете си от същинската фаза на европейските клубни турнири. Сегашният стадион може да домакинства само до ниво квалификации в Шампионската лига (без плейофа). След това трябва да се играе на стадион от категория четири звезди, какъвто компромисно се води националният стадион "Васил Левски".

Финансови ангажименти и свързани фирми

Идеята за тоталната реконструкция на бившия стадион "Дянко Стефанов" се роди, когато преди две години мач на "Лудогорец" се засече с предвидения доста по-рано концерт на Роджър Уотърс "Стената". В разразилия се скандал се намери решение за домакинството на разградския отбор. Но след като бурята около "някаквия концерт" се размина, Домусчиев обяви, че е готов да инвестира 20 милиона лева в обновяването на стадиона, ако общината поеме своя дял и по този начин покаже ангажираност към неговия футболен проект.

Тъй като община Разград нямаше излишни 5 милиона лева, поемането на "своя дял" дойде от държавата. Като част от програмата "Региони в растеж" държавата отпусна 3 милиона лева на общината. Тя от своя страна осигури финансирането на строежа. Конкурсът за изпълнение обаче не беше спечелен от случайна фирма, а от свързаното с братя Домусчиеви "ЕИС-Строителна компания" ООД. Само две фирми бяха допуснати до отварянето на офертите, като въпросното дружество предложи 3.998 млн. лв. с ДДС при прогнозна стойност от 4 милиона лева. Офертата на на конкурента ЗЗД "Консорциум КТМП" беше 3.999 млн. лв. с ДДС. Строителят изпълни ангажимента си и успя да изгради кръстената на румънския защитник трибуна в срок (той беше 180 дни).

При правителството на ГЕРБ общината припомни на държавата за своя ангажимент за останалите два милиона лева. И те бяха осигурени без проблеми. Както разказва в рубриката "Гледна точка" пред вестник "Стандарт" кметът Денчо Бояджиев: "В края на миналата година, когато строителните работи на стадион "Лудогорец арена" бяха напреднали, аз изпратих писмо до кабинета "Борисов 2" с молба остатъкът от нужните ни два милиона лева за довършване на трибуна "Моци" да се предвидят в бюджета за 2015 г. Правителството уважи искането ни и тази пролет получихме средствата, с които изпълнихме проекта докрай". 

След това общината премина през още една поръчка с "договаряне без обявление", за да добави още един милион лева към проекта с мотив "необходимост от извършване на допълнителни строително-монтажни работи". Така сумата беше оформена на пет милиона лева. За избора на изпълнител на строителството той казва само, че "бяха обявени две поръчки, а много хора от региона получиха работа".

До тук общината не е отделила нищо за строителството на трибуната, а целият разход е за сметка на държавния бюджет. Общината, респективно държавата, обаче са си изпълнили ангажимента към Кирил Домусчиев - техният финансов дял е осигурен и проектът е реализиран. Сега остава да се случат останалите 75%, които са делът на собствениците на клуба и заради които започна всичко. 

Защо имаше празни места в Големия ден

От създаването си "Лудогорец" се лашка между социалната си роля и желанието да бъде бизнес проект. Подобно нещо се случи и с откриването на трибуната - футболният клуб пусна билети по 50 лева (за централната трибуна) и 25 лева за трибуна "Моци", тъй като в тази сума освен шампионският мач срещу "Локомотив" (София) влизаше и концертът след това, както и възможността да се разгледа новата трибуна в деня на отворените врати през уикенда. Собствениците на абонаментни карти трябваше да доплатят съответно 35 и 15 лева. В същото време стана ясно, че са били раздавани безплатни билети. Част от тях са били разпределяни сред учениците в Разград. Така че при тези цени на билетите в един иначе беден регион е обяснимо, че на трибуните имаше празни места. 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • -22
  • +132

  Не е работа на премиер министъра на една държава да открива трибуни. Колкото и да е важно това за местния клуб. От друга страна, може би е по-безвредно Боце да се занимава с такива неща, отколкото да "работи"....

 • ПАВЛА
  • -36
  • +148

  Бясна съм, че данъците, които плащам, отиват за домусчиевите капризи!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Сега държавата да сложи по един стюарда на тази трибуна и да събира всичките приходи, докато не видим другите 3 трибуни.

 • 5
  bobi221 avatar :-?
  bobi221

  Защо държавата му даде 100% вместо само 20 % .

 • 6
  Trayan avatar :-|
  Trayan
  • -104
  • +44

  Е, каква следа да има, Дневник? Защо пишете глупости? Трибуните се строят една по една без стадионът да прекъсва работа. Току-що откриха първата. Сега вероятно ще изчакат да минат предварителните кръгове на ЕКТ и в края на лятото ще започнат сектор В. Ако в края на годината няма започната друга трибуна, тогава такова заглавие би било оправдано. Или може би очаквахте, че за 2 дена ще започне да се строи или дори ще се завърши трибуна?
  Нека кажем и истината, че на този стадион Домусчиеви вече са инвестирали няколко милиона лева, с които е вкопан терена за да се премахне пистата, изграден е нов терен с отопление, изградено е осветление и видеонаблюдение, озвучаване и са изградени първите 3 реда на всички трибуни и връзката им с терена. Обновени и достроени са всички трибуни, реконструирани и обзаведени са помещенията. Базата на отбора също е инвестиция на Домусчиеви. Вземете и потърсете информацията и можете да пресметнете точно колко милиона са инвестирали досега. Инвестираното е в пъти това, което е дала държавата. А предстои да инвестират поне още толкова. Сега започва разширение на базата.
  Изключително лошо впечатление прави, че втълпявате полуистини. А истината лесно може да се провери. Разликата от стадион "Дянко Стефанов" до Лудогорец Арена и от поляната до Гнездо на орли е може би 20 милиона лева частни инвестиции и едва сега 5 млн. държавни, преди да се вложат още 20 млн.частни.
  Ще хвърлите ли малко светлина и над изграждащите се за 5 млн. лева стадиони в Царева Ливада, в Чипровци и т.н.? Там няма частно участие, всичко е с обществени средства. В момента се строят над 20 стадиона по програми в малки населени места, където нито има шампион и участник в ШЛ, нито ще има.
  А направи ли ви впечатление качеството на откритата трибуна и стегнатият срок, в който беше изпълнена, голяма част през тежка зима?

 • 7
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Няма лошо да строим стадиони, но кога ще започнем да строим фабрики?

 • 8
  blaster avatar :-|
  Blaster _

  А на хартия за тези милиони подписал ли се е? Или само на "честна дума" да разчитаме?

 • 9
  Trayan avatar :-|
  Trayan

  До коментар [#3] от "ПАВЛА":

  Малко цифри и факти:
  – ЦСКА дължи 10 милиона лева на НАП;
  – ФК Берое се издължа от държавен ТЕЦ, като стадионът им беше обновен с нов терен и осветление, купиха си и автобус;
  – Над 20 проекта за стадиони, всеки за около 5 млн. лева, се строят в населени места като Царева ливада, Чипровци, Драгоман, където няма отбори от А група и едва ли ще има;
  – Лудогорец направи така, че България да бъде споменавана с уважение в Европа;
  – Лудогорец вкара в България десетки милиони евро от участието си в евротурнирите и предстои да ги инвестира в разширението на стадиона и базата си, използвайки български фирми и работници;
  – Лудогорец плаща данъци в България за цялото това предприятие, което реализира приходи от чужбина;
  – Лудогорец вече е инвестирал около 20 млн. лева в стадион и база и престои да инвестира поне още толкова. За момента няма факт, който да ни кара да се съмняваме в това;
  – На фона на общо над 40 милиона инвестиции на Лудогорец, държавата ще инвестира 5 в стадион, който остава общинска собственост!

 • 10
  Trayan avatar :-|
  Trayan

  [quote#7:"kratun.ko"]Няма лошо да строим стадиони, но кога ще започнем да строим фабрики?[/quote]

  Строят се фабрики. Дори в Разград същият Домусчиев построи още един завод, освен този, който има. Строят се и на още много места от други хора. Но проблемите ни са други. Едното е изключително ниското заплащане на труда и оттам ниския стандарт на хората. Другото е страшно неуредения ни живот – инфраструктура, здравеопазване, образование. Това са ни проблемите. Фабрики има, но на никой не му се работи за 400 лева. Никой не иска да си троши колата по пътища за които плаща винетки. Никой не иска да няма здравеопазване, след като плаща осигуровки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал