От два ЦСКА на земята

Агонията на червения футболен клуб може да приключи негативно още следващата седмица

Кой ще вземе историята и успехите, ако сегашният ЦСКА изчезне
Кой ще вземе историята и успехите, ако сегашният ЦСКА изчезне    ©  LAP.bg
Кой ще вземе историята и успехите, ако сегашният ЦСКА изчезне
Кой ще вземе историята и успехите, ако сегашният ЦСКА изчезне    ©  LAP.bg

Поредната седмица от агонията на ЦСКА не даде отговор на въпроса ще го има ли този футболен клуб и под каква форма. Дори изпълнителният комитет на БФС отложи заседанието си за понеделник, 22 юни, за да може ако има да се случва нещо, да се случи. Но това е последната възможна дата в общественото пространство да се появи някакъв нов ЦСКА, с лиценз, който да участва в първенството на А група след точно един месец. А във вторник или сряда ще се състои и жребият за разпределението на двойките.

Заседанието на изпълкома е важно, защото на него се утвърждават документите и наредбите за новото първенство. Там се записва колко отбора играят, при каква система плюс всички останали подробности. Това заседание е важно и по друга причина – изпълнителният комитет е единственият орган, който може да вземе крайно решение по въпроси, разглеждани от комисиите. Той може да отмени отнемането на лиценза на досегашния ЦСКА (оригиналното му название е "Професионален футболен клуб ЦСКА" АД) от лицензионната комисия, което беше потвърдено и от апелативната. Само в правомощията на членовете на изпълнителния комитет е да решат дали да си затворят очите, да погазят процедурите и да спасят, ако има нещо за спасение, или да оставят нещата да си минат по реда си.

Обединение на приказки

В последните възможни дни за маневри обаче не се случи нищо по двата фронта. Прокламираното обединение между Васил Божков и Гриша Ганчев не получи никакво документално и процедурно развитие. Като се изключи масовата подкрепа от десетки фенклубове на "плана на г-н Божков и г-н Ганчев", в правното пространство нямаше промяна. За да се появи нов ЦСКА с лиценза на "Литекс", трябва да се направят поне няколко неща. Първото е дружеството "Професионален футболен клуб "Литекс" да се преименува на ЦСКА, иначе ще си остане "Литекс". Това трябва да се вземе с решение на общото събрание, каквото не е свиквано. "Литекс" засега не е направил никакви стъпки за промяна на седалището си от Ловеч в София, за да може след това да преговаря с министерството на спорта за получаване на базите. Напротив - "Литекс" дори започна подготовка с досегашния си треньор Красимир Балъков.

Заявената подкрепа от запалянковци обаче не е достатъчно условие ловешкият клуб да се превърне в ЦСКА с всичките произтичащи от това последствия. Едно от тях например е, че "Литекс" ще изгуби лиценза си за участие в европейските турнири, защото като такъв е подадена заявката в УЕФА преди повече от месец. Все още не е виждана практика един отбор да играе под едно име в Европа, а под друго в родината си. Не е практика и търговското дружество да носи едно име, а отборът му да се подвизава с друго. Допитванията на "Капитал" до хора, свързани с тази материя, показват, че подобна практика няма и няма да бъде допусната, въпреки че в останалите дейности не е проблем едно дружество да има продукт с различен бранд. "Единственото възможно нещо според мен е клубът "Литекс" да съдържа името ЦСКА, примерно "Литекс - ЦСКА", но това е клубът "Литекс". Това не е ЦСКА, коментира за "Капитал" дългогодишният председател на лицензионната комисия Красин Кръстев. Така се спазва (изискването в наредбите) да има връзка между стария клуб "Литекс" и новия клуб, но пак остава един проблем - как ще се смени местонахождението."

Подобно изискване за приемственост беше въведено преди години, когато клубове от различни краища на България се преместваха в други градове. По подобен начин по времето на управлението на Георги Илиев беше "възроден" "Локомотив" (Пловдив) след преместването на "Велбъжд" (Кюстендил) в Пловдив. Новият "Локомотив" дори стана шампион на България след това.

В сегашната ситуация особеностите са много. От едната страна е изявената подкрепа на феновете за Васил Божков да издържа ЦСКА. Но той няма да издържа вече наличния клуб предимно заради задълженията му. На въпроса ако Божков се свърже с настоящите собственици и дали биха му дали акциите на ПФК ЦСКА АД, единият от акционерите, Юлиян Инджов, отговаря: "Ако го направи и го поиска, още сега. Можем да го предоставим в рамките на 30 минути. Трябва да има феърплей, ако ние го разпространим медийно." Но не само Божков, а никой видимо не иска да плаща дълговете, натрупани предимно по времето на "Титан" и Александър Томов. Те според различни източници и разчети са между 23 и 30 милиона лева.

Фалит и рестарт

В същото време сегашният ПФК ЦСКА АД уверено върви към фалит и учредяване на ново дружество в аматьорския футбол. Собствениците на сега съществуващия клуб Милко Георгиев и Ивайло Манджуков категорично не правят опити за спасяването на ЦСКА в професионалния футбол. "Изходът за спасението минава чрез ново дружество и рестарт на проекта ЦСКА. Ключът за плавния, нормален и цивилизован преход минава през сегашното ПФК", заяви Инджов пред bTV в интервю в присъствието и на другите двама акционери.

Такова дружество вече е учредено – ФК ЦСКА АД. То трябва да подаде заявка за участие в А окръжна група (четвъртото ниво на българския футбол), ако не се слее с друг клуб, който вече играе във В група. Според неофициални източници сегашните собственици вече са започнали да предлагат договори на служители да работят в новото дружество. В същото време не се предлагат договори на футболисти и постепенно в неизвестността настоящият състав се разпада.

Изтичането на футболисти без пари практически обезценява и последните останали активи на настоящия ЦСКА, тъй като при евентуална процедура по несъстоятелност (каквато още не е поискана) няма да има какво да се продава. Клубът не притежава нищо стойностно извън играчите – нито база, която е на спортното министерство, нито сериозно движимо имущество (представителният автобус например е на лизинг), нито дори може да се предполага, че заложената марка ЦСКА в НАП струва много. При учредяването на какъвто и да било нов клуб вероятно ще се стигне до изработването на нови символи, така че да не се налага да се откупуват правата върху старата.

Неяснотата около футболния отбор обаче поставя под съмнение въобще намерението на Манджуков, Георгиев и Инджов да развиват футболен отбор с такава марка. "Бюджетът ще е в рамките на 4 милиона. Ще се разчита основно на български футболисти. Няма да се занимаваме с покупко-продажба на чужденци. По-добре отборът да тръгне от Б група или В група и останалите пари да се инвестират в инфраструктурата", заяви Инджов.

Ролята на феновете

Този ЦСКА за момента изглежда обречен да спечели общественото внимание. Въпреки че на практика ще е най-логичният последовател на досегашния клуб, запалянковците масово стартираха кампания по "припознаването" на проекта на Божков и Ганчев, преди още да се е родил. "Цесекарите са официално първите в света, които са се отрекли от собствения си отбор още преди той дори да е прекратил съществуването си. Отборът с историята им, с трофеите им, с цветовете им, с успехите им вече "не бил техен". Припознали друг!?", написа във Facebook журналистът Желю Станков.

Въпросът с припознаването има своята ключова стойност по отношение на базите на червените. Те се ползват от ПФК ЦСКА АД по договор за наем със спортното министерство. Новият ЦСКА, който и да е той, ще държи да ги ползва най-малкото за да наследи историческата връзка на стадион "Българска армия" с историята на клуба. Спортният министър Красен Кралев обаче заяви, че ще води разговори за отдаването на базите с клуба, който бъде припознат от феновете. Как ще се измерва припознаването засега не е ясно. Съществува вариант проектът на Божков и Ганчев въобще да не се състои или да не може да се вмести в сроковете. Тогава е възможно да се появят множество футболни дружества ЦСКА, които да претендират да са автентичните наследници на сегашния с 31 национални титли. А може и да няма никакъв ЦСКА.

Още от Капитал