Прегорялата ютия

Сложна плетеница от взаимовръзки задушава българския футбол, но всички бягат от отговорност

Борислав Михайлов вижда вината навякъде, освен в себе си
Борислав Михайлов вижда вината навякъде, освен в себе си    ©  Анелия Николова
Борислав Михайлов вижда вината навякъде, освен в себе си
Борислав Михайлов вижда вината навякъде, освен в себе си    ©  Анелия Николова

Модерните ютии ги знаете, нали? Вървят гладко, под пара, технически отлични, вършат си работата право в целта. Е, нашата не е такава. Нашата е от онези тежките, старите, които а-ха да се разсееш и вече е станала белята. А ние толкова сме се разсеяли, че вече се чудим как да изстържем изгорялото, за да можем да продължим с работата.

Метафората с ютията беше вкарана във футболния фолклор от Любослав Пенев, когато започна да работи с националния отбор. "Оптимист съм и смятам, че ще има резултати. Националният отбор е като ютия на дъното, но ще я отлепя оттам. Може да е самоуверено, но аз съм смел", каза през пролетта на 2012 г. той. И наистина под негово ръководство имаше моменти, в които ютията беше отлепена. Сега обаче изглежда, че тя с още по-голяма сила се върнала на дъното.

Без съмнение националният отбор пропуска Евро 2016 във Франция. Първото европейско, което ще е с разширен формат от 24 отбора. Дори това не помогна на българския състав да се промъкне към финалите и след загубите с 0:1 от Норвегия в София и с 0:1 от Италия в Палермо всичко е ясно. До края остават два кръга, а чисто математическите възможности за влизане в баражите са толкова фантастични, че не си заслужава да бъдат описвани.

Професори по оправдания

На въпрос за скандиранията "Оставка" от края на мача с норвежците президентът на БФС Борислав Михайлов се учуди: "Моята? Защо? Те феновете могат да гледат където си искат. Значи аз от 20 години не играя футбол, нито съм треньор на отбора. Аз правя това, което трябва да прави един президент. Това е. Естествено, че всички сме притеснени. На кой му е добре да гледа измъчен мач."

Сякаш като от същия калъп излезе и отговорът на вицепрезидента Йордан Лечков: "Оставка на кого? На мен? Да видяхте в състава Лечков или Михайлов? Малко по-сериозно нека се отнасяме. В България прекалено много се смесват нещата, не искам да влизам в детайли. Ако Лечков е играл... На този стадион мисля, че нямате забележки към Лечков, когато е играл. Едно и също го дъвчем толкова години вече."

Михайлов насочи проблемите към клубовете. "Не искам да критикувам никого, мен могат да ме критикуват колкото си искат. В клубните отбори се правят футболистите, нали? Така. Вижте с колко чужденци играят, още първия кръг всички заминаха по местата си. Оттам натам другите играчи, които са по чужбина - 90% не играят по отборите си. Това не е в силата на никой от нас да го промени. Към момента", заяви президентът на БФС. Той изтъкна, че няма да говори за тактически въпроси, тъй като "треньорите имат абсолютно всички условия, имат цялата свобода да избират най-добрите според тях играчи".

Според него друг проблем е във футболистите и по-точно в липсата на достатъчно характер. "Както ние сме играли. И ние сме били по-слаби от Норвегия. Аз си спомням един от първите ми мачове - в Осло, не ги бяхме били дотогава (Норвегия). За мен беше дебют в европейска квалификация. 1:2 в Осло само с характер. Половината бяхме 19-годишни. Сега когато мачът е много важен, нашите играчи прегарят. Това никой не може да ти го даде, ако сам не си го дадеш."

И за финал дойде и мнението му, че "българинът винаги има твърде високи очаквания във всичко", което е проблем. "Трябва да бъдем по-търпеливи. Това са най-добрите футболисти в България, това е истината."

Десетгодишното търпение

След около месец се навършват десет години, откакто Михайлов смени Иван Славков-Батето и заедно с някои от основните фигури от поколението на "четвъртите в света" оглавиха българския футбол. Под тяхно ръководство националният отбор още не се е класирал за голямо първенство. Последното такова остава Евро 2004. След провала в квалификациите за Евро 2016 със свито сърце се очакват и тези за световното в Русия 2018, където България е в тежката група с Франция, Холандия и Швеция...

Успоредно с това и вътрешното първенство е в бедстващо положение, а клубове като ЦСКА и "Локомотив" (София) са извън професионалния футбол. Докато големите отбори в Европа още бяха в почивка, българските вече бяха приключили участието си в евротурнирите. Също както когато през 2012 г. ЦСКА и "Левски" бяха отстранени рано от "Мура" и "Сараево". Тогава Михайлов каза, че клубовете сами са си виновни. "Не се чувствам добре, но не чувствам никаква вина от това, което се случи с клубовете", заяви той. Сега не чувства вина и за националния отбор, а отново насочва горящата топка към клубовете.

"Ние сме направили цялата стратегия, която не се изпълнява по клубовете и там всеки си прави каквото си иска. Това не е преди 89-а година, когато имаше планове и трябваше да се изпълняват. Сега всеки треньор си прави плановете. Футболният съюз прави абсолютно всичко. Ако някой търси вината в него, е сбъркал много", каза Михайлов след загубата от Норвегия, която остави България без победа у дома в официален мач от пролетта на 2013 г.

Президентът на БФС е прав, че клубовете имат основополагаща роля. Големият проблем идва от прекалено преплетените интереси. Половината президенти и собственици на клубове са в изпълнителния комитет на БФС. В най-честия случай те решават, че селекционерът е виновен, и го сменят. Откакто Михайлов е на власт, за десет години националният отбор е воден от осем треньори, като Станимир Стоилов беше на поста два пъти.

Представителите на Изпълкома обикновено само констатират очевидното - като това, че "това са ни футболистите в момента". А не мислят за изграждането на състезатели. Отличен е примерът с Кирил Домусчиев и неговия "Лудогорец", който това лято привлече куп бразилци и румънци в скъпата си селекция въпреки опадането в квалификациите на Шампионската лига. "Честно казано, това не ми е самоцел (ограничаването на броя на чужденците). Да са пет, шест, осем българи. Националният селекционер да си иска. Това си е неговият бизнес (на Пенев), неговото право и неговите изисквания. За мен е важно отборът да е силен", каза преди година Домусчиев.

Поглед в дълбочина

Общите приказки и прехвърлянето на отговорността са безполезни. Време е да се погледне професионално и да се потърси план за действие, защото в противен случай ще продължим да сме само коментатори. "Нещата са по-дълбоки и не могат да се решат с магическа пръчка", каза треньорът на "Монтана" и бивш селекционер Михаил Мадански за "Капитал". "За мен проблемите са много по-далеч. Вижте колко правителства се смениха и няма построен нито един стадион, нито изкуствено игрище за децата. Ето, в Монтана имаме 200 деца и още искат да играят, но няма къде. В Турция държавата прави съоръжения и ги дава на клубовете да ги ползват."

Според него задължаването на клубове да ползват по един свой юноша до 21 години дава резултат и това се отразява положително на младежкия национален отбор. "Другото е, че в националния отбор в последните две-три години се залага на едни и същи хора, които не играят по клубовете си. Българското първенство не е толкова слабо и е хубаво да се взимат футболисти, които играят редовно. Нищо че са в по-малки клубове. Някой знае ли къде играят исландците или словаците? А Сърбите, като са по Висшата лига, да не са прокопсали? Трябва да се викат тези, които са гладни за изяви и за успехи", заяви Мадански.

Друг от бившите селекционери - Станимир Стоилов, изрази увереност, че ако се започне работа с школите на клубовете, скоро ще има и резултати. "Това не е нищо ново. Отново започна дискусия за смяна на треньора и за футбола в България. Време е за кардинално решение и това как ще се развива футболът на клубно ниво", каза той пред радио "Дарик".

"Трябва да се хванем за малкото хубаво останало в българския футбол и да се опитаме да го развием. Проблемът е дълбок. Всички ние трябва да го решим. Дава се власт на хора, които не зачитат нищо. Има хора, които постигат всичко с борба и с търпение. Ние четири-пет години вече държим Бербатов далеч от националния отбор заради подобни изказвания. Христо Стоичков отиде в Маями заради същото. БФС в лицето на Борислав Михайлов трябва да събере всички собственици на клубове и да им каже, че трябва да започват да работят сериозно с ДЮШ. До три-четири години всичко може да си дойде на мястото. Само с работа може да стане", добави Стоилов, който вкара "Астана" в Шампионската лига.

Докато българският отбор редува провал след провал в квалификациите, доскорошното футболно джудже Исландия си осигури предсрочно класиране за Евро 2016, след като преди две години стигна до баражите за световното в Бразилия. Футболистите от островната държава с население едва 330 000 души вече се котират доста добре в първенства като английското и холандското. Допреди десет години климатичните условия в Исландия не позволяваха практикуването на футбол през дългата зима. В началото на века обаче се изготви стратегия и започна да се инвестира в спортна инфраструктура, в детско-юношеския футбол и в треньорите, които се занимават с развитието на младите играчи. От клубовете вече се изисква да наемат висококвалифицирани специалисти със съответните лицензи не само в първия тим, но и във всички отбори в школите. В противен случай те не получават лиценз от федерацията. На младите играч се дават рано път и немалко от тях още в тинейджърска възраст преминават или в добри европейски отбори, или в техните академии. Националният отбор вече бере плодовете от добрата стратегия, а по всичко изглежда, че това ще продължи, след като и младежите им вървят отлично в европейските квалификации и записаха победи над Франция и Македония.

Това вече е стратегия. Дългосрочна. Такава, при която ръководителите на футбола са се съобразили с всички фактори и са решили как може да се постигне успехът. Другото е преследване на интереси и дърпане на чергата към себе си.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  В БФС намърдахме едни малоумници, некадърници и откровени престъпници, които обаче ясно съзнават, че такива пари няма къде иначе да спечелят. Затова все те не са виновни...още Батето е виновен.

 • 2
  fokata avatar :-|
  fokata

  За управлението на футбола трябва добри ръководители и специалисти, а не футболисти.
  Учениците изпревариха учителя...по корупция!

 • 3
  irod.kalchev avatar :-|

  Вината на БФС за слабия ни футбол е точно 0 (нула). Жалко е когато медиите падат до нивото на виртуалните фенове и повтарят същите нелепости.

  Футбол ще имаме тогава, когато се появят още много като братя Домусчиеви. Нема нищо лошо ако водещите клубове разчитат на чужденци, това е техно право, но когато имаме 16 финансово обезпечени отбора в А група и още 18 в Б, с развити школи и бази, тогава и ще се произвеждат български футболисти на килограм.

  А кога ще се появят нови инвеститори във футбола ни от калибъра на Домусчиев? Никога. Заради храчещите медии с анонимни драскачи и лумпенизираните виртуални фенове. Никой не иска да си дава парите и за награда да бъде оплют. Също и заради непрестанните скандали с треньори, президенти, спортни директори, декларации; кой луд ще инвестира или ще гледа първенство в което се говори за "гелосани мастии"?

 • bat_plamen

  В близките пет години не виждам как ще се отлепи "ютията" наречена Бг футбол от дъното.Даже вземам да се чудя дали сме стигнали дъното или още ще потъваме?!

 • 5
  joh06377502 avatar :-P
  Vespertine

  До коментар [#3] от "България подкрепя тероризма?":

  Пич, ако само за миг бе възможно да осъзнаеш колко си зле,
  една гаубица нямаше да ти е достатъчна, за да се гръмнеш...

 • 6
  shilliew avatar :-|
  shilliew

  Тези още "летят", но не осъзнават, че всъщност "падат", и то безтегловно. Следващият клубен цикъл - 2016/17, може да завърши така, че нито един български клубен отбор да продължи след първоначалния кръг (този сезон само Берое прескочи първоначалния. Под "първоначален кръг" имам предвид кръга, в който клубовете започват европейския "поход".) При днешната ситуация не храня никакви илюзии, че клубния футбол някак ще се оправи, особено при липсата на два от постоянните професионални клубове (и то столични) и пълното мафиотизиране на последния столичен клуб (Славия отдавна витае само в тотото, като пуска някакви бисери колкото да извряка). За провинцията - само Берое е светъл лъч, но колко ще издържи; Ботев и Локо Пд ще мижитуркат при липсата на парички... Черно море "живее" в разкапан от мафията град... останилите провинциални клубове в А и Б група всъщност вече са полупрофесионални... Пълното фиаско ще бъде при още по-следващия - 2017/18, когато завършват и световните квалификации - Холандия също е в криза, Швеция навлиза в блатото, но това при тях ще е мимолетно... обаче Беларус надига глава, Люксембург пък се отърсва от примиренческия си статут на туристи и вече гледа на кръв за всяка точка за престиж.

  А начело на държавата са мутри, комунистически люпила и потурнаци от ДС, с обслужващ съд, прокуратура, НАП, КФН, ДАНС и още прочие институции, които нехаят за местното население и се ослушват за големите началници отвънка (САЩ, ЕС, Кремъл), защото от тях идват големите пари.... да не говорим за вълната от Близкия изток... А в малките общини - местни "бейове" с връзки. За какъв футбол и изобщо за какъв спорт и култура говорим в тази държава?

 • 7
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Айде скрийте се бе! Имало криза! Верно? Кога го забелязахте това в София? Когато паричките на Чорни и Черепа привършиха и Левски и ЦСКА клюмнаха?

  Има криза от десетилетия, защото в училищата, в градовете децата няма къде да играят. Клубовете нищо не развиват наред с това. И така - в цялата страна.

  Наред с това професионален футбол няма години наред в градове като Русе, Велико Търново, Бургас, Плевен, Шумен... А там където има - гасне...

 • 8
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  "В Турция държавата прави съоръжения и ги дава на клубовете да ги ползват."

  Държавата трябва да дава пари за спортни съоръжения за масов спорт, където всеки може да отиде и да спортува. Не трябва да финансираме мафиотите, станали шефове на професионални клубове, за да перат пари.

 • 9
  tpotoap avatar :-|
  TPOTOAP

  Треньор на Монтана е Ферарио Спасов, а Михаил Мадански е спортен директор.

 • 10
  unknoun avatar :-|
  Чичо Ваньо

  "От клубовете вече се изисква да наемат висококвалифицирани специалисти със съответните лицензи не само в първия тим, но и във всички отбори в школите. В противен случай те не получават лиценз от федерацията."

  Ами така се прави в Исландия!Тук лиценз се взима с едни пари под масата.Няма значение дали отговаряш на някакви изисквания.Щом си платил на точните хора,нямаш проблеми.Ако се спазват някакви правила,българският футбол трябва да стане аматьорски.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал