Курс: Раздвижване на спортни имоти

Около 40 обекта ще бъдат отдадени под наем или продадени. И не само на легенди

Голяма част от спортните имоти под държавно управление се нуждаят от основен ремонт
Голяма част от спортните имоти под държавно управление се нуждаят от основен ремонт    ©  LAP.bg
Голяма част от спортните имоти под държавно управление се нуждаят от основен ремонт
Голяма част от спортните имоти под държавно управление се нуждаят от основен ремонт    ©  LAP.bg

Спортното министерство ще се опита да се раздели с управлението на около 40 имота под една или друга форма, гласи концепцията на министерството, с която "Капитал" разполага. Част от обектите ще бъдат отдадени под наем, други ще бъдат развивани с публично-частно партньорство, а трети (най-голямата част) ще бъдат продадени. "Имаме много мъртва инфраструктура, която трябва да се съживи. За по-малките обекти можем да се справим с наши средства, но за по-големите проекти нямаме такива възможности. А има и много терени и бази, които просто не ни трябват", коментира спортният министър Красен Кралев за "Капитал". В списъка, който предстои да бъде одобрен, попадат както популярни и вероятно атрактивни обекти като конната база "Хан Аспарух" в София или спортната база "Спартак" в Созопол, но и множество неизвестни за обществеността обекти като апартаменти и почивни бази на язовири или курортни градчета.

Основният въпрос е как ще се случва това и дали процедурата ще е достатъчно прозрачна, особено след като Кралев анонсира след заседание на правителството, че бившият футболен национал Димитър Бербатов ще получи 67 дка терен на 4-и километър за своя футболна академия. Преди това никъде ММС не беше обявявало намерения да отдава този терен, за който би могла да се появи и конкуренция. "Има терен, който ще бъде предоставен от Министерството на отбраната на Министерството на младежта и спорта за управление. Има и заявено инвестиционно намерение. Има различни форми и всички те се обсъждат - дали ще е за публично-частно партньорство, за наем или за концесия", каза той дни след лансирането на идеята.

Чакаме инвеститори

И до момента не е ясна под каква форма ще бъде предоставен теренът на Димитър Бербатов и защо точно на него. "Бербатов предостави конкретен проект и изяви желание да инвестира в развитието на своя академия. Нашата работа е да намерим конкретен терен и да му съдействаме. Това ще бъде отношението ни към всички потенциални инвеститори, които покажат сериозни намерения", заяви за "Капитал" Кралев.

Според него юристите все още търсят оптималния вариант, при който терените да бъдат отдадени. Тезата на Кралев е: "Всеки е добре дошъл, ако иска да подобри инфраструктурата за спорт. Ние ще търсим вариант да му помогнем." Един от проблемите е, че в конкретния случай за никой друг не е било ясно, че държавата смята да предостави подобни терени за изграждането на спортна инфраструктура. Няма и ясна процедура, която да създаде конкурентна среда за потенциалните кандидати. Също така не е ясно дали трябва кандидатът да е голямо име като Бербатов, или може и да не е. И какво ще се случи, ако например Христо Стоичков поиска същия терен със свой проект. "Трябва да е наистина сериозна инвестиция, а не за два-три терена", казва Кралев, но не уточнява колко голяма трябва да бъде тя.

Не е ясно дори какво предвижда проектът на Димитър Бербатов. От спортното министерство не разкриват никакви конкретни параметри, за да се оцени дали наистина в проекта има стойност. Опитите на "Капитал" да се свърже с хора от екипа на футболиста също не дадоха резултат. Единственото ясно е, че от поне една година се правят опити да се намерят терени за неговата школа, като дълго време с тази задача беше ангажирана общината. Първо се говореше за терените на конната база до стадион "Българска армия", след това за терените в Панчарево, които ползва ЦСКА. При последния известен вариант в Борисовата градина ставаше въпрос за два терена на площ 7 декара и школа със 100 деца до две години. Отборите му трябваше да са три. Това изглежда твърде малко за проект, който е осем пъти по-голям.

Известни са поне няколко случая, в които действащи столични футболни школи с множество отбори и стотици деца са излизали на свободния пазар, за да си купят терени за развитието на своите проекти. Преди повече от две години подобна стъпки направи академията "Национал", която е една от най-големите в София по отношение на работата с детски градини и училища. Собствениците й са закупили терен от 6 декара за строежа на игрища, но забавянето по административни причини всъщност е направила проекта неактуален. "За съжаление вече се оказа, че този проект няма да ни свърши работа, защото се разраснахме много, имаме множество детски отбори в първенствата и ни трябват повече терени за пълноценна подготовка", коментира за "Капитал" собственикът на академията Благомир Муртин. Според него в подобна ситуация са и други академии, които имат нужда от терени.

Представител на една от тях, без да желае да бъде цитиран, изрази разочарование, че се дава предимство на концепция, която все още не е на ниво, за сметка на вече работещи добре школи в столицата и с доказан опит и наличие на деца. В случая с "Национал" например дори имат предимство по настоящото законодателство, защото вече имат регистрация като футболен клуб.

Обектите на светло

Това е втори случай, в който Кралев лансира голям проект на държавни терени без предварително огласяване на условия за кандидатстване за тях. Първият беше с проекта за нов тенис комплекс на мястото на стадион "Юнак", към който интерес има турската компания Garanti Koza. Инвестицията беше обявена в рамките на 30-35 млн. лв., а идеята е комплексът да бъде на три нива, с четири покрити и четири открити корта, с подвижен покрив, който се прибира за пет минути. Капацитетът му е за 4000 седящи места, 1400 от които във ВИП зоната.

Теренът на стадион "Юнак" попада в активите на "Национална спортна база" ЕАД, чийто собственик е спортното министерство. За този терен обаче Столичната община има други идеи според проекта за развитие на Борисовата градина. Затова на Garanti Koza е предложен терен в рамките на парк "Възраждане" в Зона Б-5", който не е толкова атрактивен, но поне ще е близо до терена край "Пирогов", който турската компания закупи наскоро за втория си голям проект в столицата. "В случая с Garanti Koza говорим за стратегически партньори с инвестиционна програма, който идва с готово финансиране и експертиза от изграждането и управлението на комплекса в Истанбул. Не делим инвеститорите на чужди и българи, но искаме да работим с реални кандидати, и то за големи проекти", казва Кралев.

И в двата случая – с Бербатов и Garanti Koza, видим проблем е липсата на информация за намеренията на ММС. Сега, когато спортното министерство обявява идеите за раздвижване на спортните имоти става ясно, че десет от обектите ще бъдат развивани чрез публично-частно партньорство, други 13 ще бъдат отдавани под наем, а 17 ще бъдат продадени. В първата група попада спортният комплекс "Червено знаме" на "4-и километър", където има хотел, плувни басейни, волейболна зала. Имотите на местността Къро, където вероятно ще са терените на Бербатов, са предвидени за отдаване под наем. Те са от другата страна на бул. "Асен Йорданов", срещу "Червено знаме" и зала "Арена Армеец". "Не намирам за нормално министерството да управлява толкова обекти и терени. Те трябва да влязат в търговските дружества, които имаме – НСБ и "Академика 2011", коментира Кралев.

Под шапката на министерството са 59 имота, като 21 от тях са под прякото управление на ММС, а 33 са предоставени за управление на търговските дружества. Обектите, които ще се развиват с публично-частно партньорство, ще се стопанисват от НСБ ЕАД. Кралев твърди, че вече има интерес към някои от базите на негово подчинение – за конната база "Хан Аспарух" например ще се изисква инвестицията да покрие изискванията за всички спортове от модерния петобой. За базата в Пампорово ще се изисква да се превърне като междинна височинна база между Белмекен и "Спортпалас" край Варна.

По настоящото законодателство те трябва да се отпускат за ползване до 10 години, другият вариант е да се преминава през концесионна процедура за по-дълъг период от време. Това вероятно е и една от причините много от потенциалните кандидати да не търсят съдействие от министерството. В новия закон за спорта, който вероятно ще се разглежда в началото на следващата година, ще бъде заложен по-дълъг срок за отдаване на спортната база. Остава и да се даде равен шанс на всички възможни кандидати, защото легендарни имена има много, но те сами по себе си не са гаранция за нещо добро. Спомнете си само колко бързо Христо Стоичков препродаде един терен в центъра на София, който общината му предостави по времето на кметския мандат на Бойко Борисов.

Още от Капитал