Супер какво?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Супер какво?

Дербитата "Левски" - "Литекс" бяха сред най-интересните в А група. Досега

Супер какво?

БФС е пред избор какво да прави с футболното първенство

Георги Филипов
6824 прочитания

Дербитата "Левски" - "Литекс" бяха сред най-интересните в А група. Досега

© LAP.bg


Ако попитате някой свой приятел дали се вълнува от български футбол, най-вероятно ще ви отговори с въпрос от типа: "Няма ли вече да го закриват?" Сред познатите ви вероятно има много, които ще заявят, че въобще не се интересуват от случващото се по стадионите в България. Но в същото време телевизионните рейтинги показват, че това са най-гледаните мачове. По-гледани дори и от английските.

От новия полусезон мачовете в българската А група остават с един по малко и ще са общо четири на кръг заради отстраняването на "Литекс". Четирикратният шампион загуби мястото си заради изваждането на отбора в последния мач за миналата година срещу "Левски". В сряда изпълнителният комитет на БФС само потвърди, че няма основание да коригира решенията на дисциплинарната и на апелативната комисия. "Моето лично мнение беше друго. Моето мнение беше, че трябва да се гледа в името на футбола. Аз съм категорично против шампионът на България да се определя в заседателните зали на футболния съюз", заяви на излизане от заседанието Наско Сираков и потвърди, че е бил за търсене на компромис и оставянето на "Литекс" в първенството.

По казуса с "Литекс" нямаше какво да се направи, тъй като поне в този случай правилниците са категорични още от 1996 г., когато Томас Лафчис извади "Левски" от финала за Купата на България срещу "Славия". Протакането на последното решение, включително и със създаването на междуведомствена комисия, създаде за пореден път усещането, че се търси дори и невъзможна вратичка в закона. И този път, както в случаите с отнемането на професионалните лицензи на ЦСКА и "Локомотив" (София) през лятото, друг вариант просто нямаше.

До казуса "Литекс" едва ли щеше да се стигне, ако не беше дългогодишното лавиране между членове и алинеи в угода на един или друг клуб и насаденото впечатление, че всеки въпрос може да бъде "уреден". Още повече че създателят на "Литекс" Гриша Ганчев е член на изпълнителния комитет и това му даваше по-голямо влияние върху взимането на решения. Но след като през лятото БФС реши най-накрая да показва принципност, сега ръцете бяха изцяло вързани.

Битка без биткаджии

Какво следва оттук нататък? БФС е изправен пред невиждана ситуация, при която първенството вече се лиши от три от ключовите отбори в исторически план – ЦСКА, "Локомотив" (София) и "Литекс", с почти 40 спечелени титли. ЦСКА и "Литекс" по традиция играеха основна роля при определянето на шампиона. А червените са и един от двата най-популярни отбора в България. Конкуренцията значително намалява и в битката за титлата остават "Лудогорец", "Левски" и евентуално "Берое". Като се добави и фактът, че по традиция поне два отбора приключват участието си още със започването заради финансови проблеми или просто защото нивото им е за Б група, продуктът не е много впечатляващ.

В последните години БФС направи стъпки да ограничи до минимум талаша в първенството, като намали участниците първо на 12, а след това и на десет отбора, които да играят много по-често мачове помежду си и да се получават много по-качествени двубои. Когато обаче това беше направено, не се предвиждаше част от най-добрите отбори да не играят или да изпаднат по средата на сезона. "Изказвам мое мнение - аз държа "Литекс" да остане, но ако се направи компромис за един, трябва да се прави за втори, за трети. Заради тези компромиси сме стигнали дотук през изминалите години", заяви наскоро спортният директор на "Левски" Георги Иванов.

Картината догодина би била още по-притеснителна. "Литекс" би трябвало да играе в Б група. Съдбата на ЦСКА ще бъде неясна, тъй като няма практически шансове да получи професионален лиценз. Клубът е в процедура по несъстоятелност и без наличието на оздравителен план и кандидат да изплати задълженията ЦСКА ще продължи да бъде неизвестно колко време в това състояние. До момента синдикът Дора Милева е признала задължения за 19 милиона лева, но текат срокове за предявяване на нови искове и на оспорване по съдебен ред на решенията й. "Локомотив" (София) започна на чисто от А окръжна група и ще му трябват поне още две години, за да се изкачи до А група, и то при положение че има финансиране за такъв проект.

Нещото по-висше

Пред ръководството на БФС стои въпросът да остави нещата да се развиват по естествения си ход или да предприеме кардинална промяна в регулирането на първенството. В последната седмица е имало засилени совалки за консултиране между представители на клубовете, БФС и спортното министерство за излизане от ситуацията. На БФС им е било дадено ясно да се разбере, че компромис по случая с "Литекс" не може да се направи, защото в противен случай рискува отнемане на лиценза за спортна дейност с всички последващи ефекти. Сред тях например е обезсилването на договорите на професионалните футболисти.

При тези совалки се е стигнало до идеята за създаване на нов формат на първенството, условно наречен Суперлига или Висша лига. Президентът на БФС Борислав Михайлов призна, че такава идея съществува и е поставена на масата. Голямото притеснение на хората от "Литекс" е, че могат да загубят част от футболистите си без пари, защото в договорите им е заложена клауза за прекратяване при неучастие в елитната група. За останалите отбори с амбиции притеснителното е, че нивото спада драстично. А за притежателите на телевизионните права – че интересът ще намалее, въпреки че "Литекс" не беше най-популярният отбор. Някои негови мачове обаче - като този с "Левски", предизвикваха огромен интерес.

Идеята за нов формат гласи, че досегашната система за излъчване на участниците в А група се зачерква и се изготвя изцяло нова елитна група, като факторът класиране до момента не влияе. В нея би трябвало да започнат да играят само отборите, които отговарят на определени критерии. Основният е наличието на осигурено финансиране. Още преди началото на сезона всеки кандидат-участник ще трябва да предостави финансови гаранции за своето състояние, за да е ясно, че няма да приключи сезона още по средата или че няма да участва проформа. По този критерий ще могат да се съберат най-добре осигурените отбори, независимо в коя група играят в момента. Така се дава шанс и на клубове като ЦСКА, ако е намерил решение на своите проблеми, и "Локомотив" да се върнат в елита по бързата писта.

Отделно ще бъдат поставени и други критерии като състояние на стадионите, инфраструктурата, детско-юношеските школи и др. С много от тези критерии през последните години БФС правеше компромиси и се позволяваше да се играе футбол на откровени ниви, като например стадиона на "Черно море" във Варна или на "Марек" в Дупница. "Идеята е за създаване на Висша лига или Суперлига, в която могат да бъдат поканени тези, към които спонсорите имат интерес, телевизиите имат интерес. Тези отбори дори може да са в по-ниските нива, но да имат достатъчно пари, да имат добър стадион, школа", потвърди и Борислав Михайлов след заседанието на изпълкома.

Времето тече

От този момент нататък много важна ще бъде ролята на клубовете, които имат интерес от участие в по-силно и по-добре регулирано първенство.

Идеята за Висша лига съществува от поне 15 години, когато Професионалната футболна лига искаше да ръководи първенството. Но поради липсата на разбирателство по това кой да управлява съдийската и дисциплинарната комисия, откъдето идват част от най-големите проблеми, това така и не се случи. Сега ПФЛ е мимикрираща организация с твърде протоколни функции.

От друга страна, част от президентите на клубове отново са в конфликтни отношения – само преди няколко месеца от "Литекс" нарекоха собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев "делиорманска мастия". По традиция "Левски" и "Литекс" са в обтегнати отношения, а и на всички е ясно, че без ЦСКА този проект не става много смислен. Всичко това означава, че, за да се случи Висшата лига, предстои ежедневна интензивна работа отсега до лятото.

Другият вариант е цялата организация на тази концепция да се остави в ръцете на БФС, чието ръководство не изглежда много заинтересовано да си навлича нови отговорности. То си позволи да не се събира половин година, за да не вземе отношение по случващото се с ЦСКА. А след това протака два месеца казуса с "Литекс". Или както каза Борислав Михайлов: "Правилата на първенството за следващия сезон вече са залегнали в наредбата." Така че пасивността на БФС може да доведе само до едно - нещата да си продължат по досегашната система. Което на този етап изглежда като най-сигурния път към самозакриване.

Ако попитате някой свой приятел дали се вълнува от български футбол, най-вероятно ще ви отговори с въпрос от типа: "Няма ли вече да го закриват?" Сред познатите ви вероятно има много, които ще заявят, че въобще не се интересуват от случващото се по стадионите в България. Но в същото време телевизионните рейтинги показват, че това са най-гледаните мачове. По-гледани дори и от английските.

От новия полусезон мачовете в българската А група остават с един по малко и ще са общо четири на кръг заради отстраняването на "Литекс". Четирикратният шампион загуби мястото си заради изваждането на отбора в последния мач за миналата година срещу "Левски". В сряда изпълнителният комитет на БФС само потвърди, че няма основание да коригира решенията на дисциплинарната и на апелативната комисия. "Моето лично мнение беше друго. Моето мнение беше, че трябва да се гледа в името на футбола. Аз съм категорично против шампионът на България да се определя в заседателните зали на футболния съюз", заяви на излизане от заседанието Наско Сираков и потвърди, че е бил за търсене на компромис и оставянето на "Литекс" в първенството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  kalinski avatar :-P
  Kalin

  направо да се закрива тая мъка, наречена БГ футбол, да се присъжда пожизнена титла на фекаЛеефски, и да се свършва с тая мъка =)

 • 2
  shilliew avatar :-|
  shilliew

  И? Както в държавата (министерства, съдилища, прокуратура, полиция), управителите на големите футболни клубове са със съмнително минало, и само "перат", а повечето местни провинциални отбори живуркат в ръцете на местни "велможи". А тези, в БФС, които не са свързани с клубовете, са нагаждачи и пионки на съмнителни субекти. И резултатите са налице. Дори няма нормална публика (изключения има в някои градове, като в Стара Загора, Бургас).

 • 3
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Докато не се оправи съдебната система, да навлезнат прокурори във футбола, никоя голяма компания няма да прави бизнес с нашите отбори. На 2-3 отбора спонсорите им ги назначават.

  А мачове има, дори много яки - есента Берое и Литекс направиха зрелищно 3 на 3 с много обрати и интересен футбол, с атмосфера и публика и всичко.

 • 4
  l_i_k_a_t_a avatar :-|
  l_i_k_a_t_a

  Да оставят два отбора Лудогорец и Левски и да си играят през седмица.
  Ако искат да се бият, да се любят, каквото искат да правят.
  Само,че ДИЕМА Екстра да дават по 4 лв да ги гледаме.

 • 5
  wwwwww avatar :-|
  wwwwww

  Да го наименоват Суперперука

 • 6
  abc18 avatar :-|
  abc18

  Най-добре е да го закрият, а след това да закрием и държавата, като я поделим между Турция и Русия и да се свърши вече. Хем Доган ще е доволен, хем и Местан цял.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.