По-убедителни от всички

Бойните спортове получиха държавното признание чрез схемата за финансиране

Противоречията в каратето са изгладени, но трите федерации остават
Противоречията в каратето са изгладени, но трите федерации остават    ©  LAP.bg
Противоречията в каратето са изгладени, но трите федерации остават
Противоречията в каратето са изгладени, но трите федерации остават    ©  LAP.bg

Ако сте пропуснали актуалната спортна драма от седмицата, то тя разказва как 19-годишният шампион по таекуондо Йордан Колев продава мартеници, за да финансира участието си по състезания. На други места по света това щеше да е страхотна журналистическа история за това как един успешен спортист едновременно работи и реализира кариера на татамито. В България обаче публикациите завършваха с упреци към спортното министерство защо не плаща на поредния кандидат за държавно финансиране. А пък в ММС трябваше да се оправдават и да обясняват за неразбориите във федерацията по таекуондо.

Историята щеше да е просто поредният пример за изкривената представа за ролята на държавата в подпомагането на спорта. Тя включва непрекъснати претенции, че този или онзи спортист или спорт трябва да бъдат подкрепяни финансово, а някои директно издържани, защото всеки се чувства уникален и важен. Но проблемът с Йордан Колев идва в момент, в който ММС направи рязък завой и започна да финансира един куп бойни спортове за сметка на традиционни, олимпийски и не по-непопулярни спортове.

Неолимпийски уклони

От момента, в който Красен Кралев пое управлението на министерството, той предприе поредица от ходове за съкращаване на броя на финансираните спортове. За последните две бюджетни процедури намали броя им двойно – от над 80 до 43 през настоящата година. След последното орязване без държавно финансиране останаха 14 спорта - хокей на лед, голф, аеробика, триатлон, ръгби, кърлинг, автомобилен спорт, мотоциклетизъм и други. Но пък за сметка на това в списъка остават десет спорта, които попадат в категорията бойни или силови, без да броим бокса, който е един от най-успешните олимпийски спортове в последните години. От десетте избрани само още един е олимпийски – версията на таекуондо WTF (Световна таекуондо федерация), която получава същото финансиране както и неолимпийската версия ITF (виж инфографиката). В България втората (севернокорейската) е малко по-популярна, защото е започнала развитието си преди 1989 г. Но пък МОК признава южнокорейското таекуондо.

Какво обаче кара министерството да предпочете ММА или кикбокса пред хокея на лед или мотоциклетизма? "Не трябва да има разделение на олимпийски и неолимпийски спортове, тъй като това е министерство на спорта, а не министерство на олимпийските спортове. Има неолимпийски федерации, които са с огромно социално значение и бележат бум в развитието. Те трябва да бъдат погледнати от държавата с двете очи. Такъв пример са бойните спортове, които са ангажирали 20 000 младежи, ученици", коментира няколко пъти Кралев.

Аспирациите на бойните спортове за "държавно признание" не са нови, но го получиха реално едва при сегашното управление на министерството. "Дали сме най-успешната федерация, дали сме в челната тройка, или има и други спортове, които завладяха световните и европейските върхове и ни задминаха, за да знаем към какво да се стремим през следващата година. Защо от Министерството на младежта и спорта да не бъдат класирани и федерациите според успехите, които постигат през годината, за да виждат хората какво се случва? Дали не е време всичко да излезе в публичното пространство и да се види в крайна сметка кой какво прави за спорта, какво заслужава и какво получава? Въпроси много, отговори няма", пише в отчет-призив на сайта си Българската федерация по кикбокс и муайтай в края на миналата година. Като резултат от призива ведомството в София поставя кикбокса на 20-о място по държавно финансиране и на първо сред бойните спортове с 335 хиляди лева на година.

Федерацията може сега да се оглавява от почетния консул на Тайланд в България Виктор Меламед, но както се казва в един друг материал за държавното първенство: "Варна – Меката на муайтай в България". До избирането на Меламед на извънредно събрание през 2014 г. федерацията е базирана във Варна, а неин президент е варненецът Боян Колев. На последното държавно първенство, организирано от клуб ТИМ съвместно с клуб "Вокил" и община Варна, присъстват кметът на града Иван Портних и самият Кралев. Пред местните медии министърът изразява отново тезата си в подкрепа на бойните спортове перифразирано: "Картинката на спорта в България доста се е променила. Има няколко олимпийски дисциплини, които все още привличат младото поколение, но има и неолимпийски (сред тях и муайтай), радващи се на широк кръг обществена подкрепа. Те имат и сериозен социален ефект и трябва да ги подкрепяме."

На всеки му каратето

Всъщност Варна е Мека не само на кикбокса и муайтай, а и на редица други бойни спортове. Връзката с клуб ТИМ се вижда и в поне още една федерация – тази по карате киокушин. Неин президент е една от трите основни фигури в групата "Химимпорт" Марин Митев. Каратето всъщност е и един от спортовете, където междуличностните различния сред водещи бизнесмени и политици в последните 20 години години са довели до създаването на три федерации. И всичките те сега се финансират от държавата. Ако се приеме, че има една оригинална организация по карате-до, това е Българската национална федерация по карате (БНФК) с президент Алексей Петров. В последните години тя водеше дела срещу решението на първия спортен министър на ГЕРБ Свилен Нейков да лицензира друга федерация – тази по шотокан карате-до. Тя е създадена около клуб "Ипон", тясно свързан с премиера Бойко Борисов. Президент на Българската федерация по шотокан карате-до е Александър Славков, който заедно с Борисов основават "Ипон" през 1995 г.

Покрай проблемите на Алексей Петров при първото правителство на ГЕРБ Нейков узакони и "ипонската" федерация, като ѝ издаде лиценз за спортна дейност само месец след учредяването ѝ и през 2011 г. Не само това, но в три поредни години клуб "Ипон" получаваше държавно финансиране за различни свои проекти, като например "Устойчиви спортно-социални дейности" за 40 хиляди лева през 2011 г. или проекта "Здраве за всички" за същата сума година по-рано.

През 2013 г., когато правителството на ГЕРБ вече е паднало, от БНФК инициират среща с тогавашния заместник-министър на спорта Йордан Йовчев, след която съобщават до медиите: "БНФК настоява да бъде потърсена наказателна отговорност от бившия министър Свилен Нейков, да се отнеме неправомерно издадената спортна лицензия, да бъдат възстановени неправомерно получените субсидии в бюджета на Министерство на младежта и спорта. БНФК ще сезира прокуратурата за извършените от Свилен Нейков престъпления и ще заведе дело срещу него. От новото ръководство на ММС БНФК очаква бързи и адекватни действия за решаване на проблема." Тогава освен всичко останало от федерацията на Алексей Петров твърдяха, че не е нормално да бъдат лицензирани и финансирани федерации по различни стилове и дисциплини. Или с други думи, това е все едно да има отделни федерации по хвърляния или скокове в леката атлетика.

Сега на това противопоставяне между трите карате федерации е сложен край според новия генерален секретар на БНФК Емил Атев. "Има промяна в политиката ни и вече нямаме никакви претенции към останалите две федерации. Напрежението е потушено и съдебните претенции са оттеглени. Отворени сме към сътрудничество. Шампионатите ни също са отворени за участието на клубове, които не са и наши членове. Даже наскоро проведохме лагер-сбор на националния отбор на базата на "Иккен", въпреки че те развиват повече кикбокс", коментира Атев за "Капитал".

Въпросът за легитимността на карате федерациите става по-актуален с оглед на факта, че това е един от спортовете, които по новите правила на МОК могат да бъдат включени в програмата на олимпийските игри в Токио. Дълги години карате кандидатства за постоянен статут, но при наличието вече на един японски спорт – джудо, и на един боен – таекуондо, не успява да пробие през ситото на гласуващите членове на МОК. Сега домакините на отделните олимпиади имат правото да предлагат популярни на своя територия спортове в програмата и Токио 2020 ще се възползва. В това отношение БНФК е с едни гърди напред пред останалите две карате федерации, защото членува в признатата от МОК Световна карате федерация (WKF). В световен мащаб обаче съществуват и различни световни федерации и по киокушин, и по шотокан, които си организират свои световни и европейски първенства. Затова непрекъснато се появяват съобщения за безчет шампиони, които искат признание. А в Бургас и Варна немалка част от отличените в анкетите за спортист на месеца са представители на различни бойни спортове.

Всичките разновидности карате, независимо от различията между стиловете и отношенията между президентите на съответните федерации, представляват вероятно най-масовата част от бойните спортове. По оценка на Атев в България с карате се занимават около 15 хиляди души, като "Иккен" и "Ипон" са освен сред най-известните, но и сред най-големите клубове. "В крайна сметка в каратето има много силен морален кодекс и е нормално да се придържаме към него, като загърбим различията и разногласията си", коментира Атев.

Заедно получаваме повече

За да обединят силите си за държавно признание, различните федерация по бойни спортове дори се събраха в асоциация, в която влязоха част от най-големите организации плюс тези по айкидо, ушу, кендо, джуджицу и други. Членовете ѝ отчитат, че във федерациите учредители членуват над 400 клуба в цялата страна с над 25 хиляди състезатели. "Целите на организацията са да популяризира бойните спортове, да изгражда спортисти, които да бъдат от полза и на обществото. Спортистите ни трябва да получат заслуженото признание и от държавата", обяви председателят на асоциацията Димитър Ангелов на пресконференция през октомври миналата година. Той е и вицепрезидент на федерацията по кикбокс и муайтай. В заявката си за държавно признание добавя: "Една неолимпийска федерация с 5000 членове трябва да бъде равнопоставена на една с олимпийска с 50."

Покрай драмата с шампиона - продавач на мартеници, стана ясно, че макар в повечето федерации вече да има единение, в олимпийското таекуондо не е така. Йордан Колев е бил предвиден за държавно финансиране, но заради спорове около легитимността на ръководството на федерацията с нея не може да се подпише договор. През юли миналата година собственикът на веригата клинични лаборатории "Рамус" Росен Михайлов спечели изборите за президент в надпревара със Слави Бинев. Победата е постигната с един глас - 16:15. След избора си Михайлов казва пред медиите: "Въпреки че в последните пет години бележим голямо развитие, спортистите в таекуондо са колкото служителите в моята фирма, което може да говори добре за фирмата ми, но не говори добре за таекуондото." Той вкарва един нов член в управителния съвет – депутата от "Атака" Явор Нотев, който да помага с контактите си и юридическия си опит. Това явно идва в повече на депутата от Патриотичния фронт Бинев и той обжалва съдебно решенията на събранията с мотива, че в гласуването е участвал представител на клуб с фалшиво пълномощно. От лагера на Михайлов твърдят, че три клуба, които го подкрепят, не са допуснати на събранието. През есента 19 от общо 36 клуба изпратиха писмо в подкрепа на Михайлов, което обаче няма юридическа тежест. В резултат на пренесената в съда битка финансирането на федерацията е блокирано, а оттам и на състезателите. "Предупредил съм действащото ръководство, че ако не се постигне консенсус и не си оправят документите, ще им отнема лиценза, за да не страдат състезателите. Но първо ще преведа средствата за подготовка на клубовете", заяви Кралев пред "Капитал" по този повод.

Извън асоциацията на бойните спортове остана федерацията по ММА (съкращение на "Смесени бойни изкуства"). Девизът на българския сайт за ММА е "По-брутални от всички". Въпреки че след създаването й имаше спорове дали попада в категорията "спорт", в последно време все повече анализатори се съгласяват с тази теза. Едно от нещата, което го различава от кеча например, е, че боевете ММА не са режисирани или фалшиви. Освен това има правилник за чистота на ударите, който като цяло осигурява безопасността на състезателите, а и на турнирите. ММА започна да спазва и правилата за допинг контрол. Въпреки че не е масова практика и е много спорна, в някои държави вече има и ММА за деца. Агресивното развитие на спорта в световен мащаб не подмина и България, а и претенциите за държавно признание. В края на миналата година Кралев и президентът на ММА федерацията Станислав Недков-Стъки си размениха любезности – министърът беше отличен за подпомагане и популяризирането на ММА по време на балканското първенство, а пък от своя страна Кралев им осигури място в държавното финансиране за тази година с над 100 хиляди лева. "Учредената преди година федерация по ММА е най-бързо развиващата се спортна федерация у нас. За по-малко от година са изградени над 20 клуба в страната, имаме световен вицешампион, европейски шампион. Тези успехи говорят за постоянство в работата", похвали емеемейците Кралев. Когато през декември министърът се срещна с шампионите по кикбокс и муайтай, в сайта на федерацията това беше определено като "велик ден за бойните спортове в България". А по отношение на финансирането може да се каже, че е постигнат "велик пробив" благодарение на умението си да бъдат достатъчно убедителни в исканията си.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  g_nett76 avatar :-|
  g_nett

  Лошото е, че и на Околовръстното са убедителни тия "спортни" деятели. Между впрочем, всяко от споменатите по-горе имена по някакъв начин е свързано с криминалния ни "преход". Без изключение.

 • 2
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  До коментар [#1] от "ganet76":

  Много грешиш. Истинските спортисти (като описаните в статията) не са улични побойници. Побойници стават тези с комплекси, които не ги бива в спорта. Справка - побойника от околовръстното - смазват го в мачовете, има клипчета как за нищо не става.

 • 3
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev

  и ти много грешиш , човека е много много прав , криминални предтъпления и в момента се вършат от горе цитираните лица До коментар [#2] от " Щастливец 15 ":

 • 4
  jve avatar :-|
  jve

  Г-н Филипов, пробвай да си обективен малко. Приемаш или не приемаш критериите на министерството за финансиране? Отричаш ли необходимостта да се финансират спортове, които са масови и привличат децата в залите?
  Борбата, която е номер едно по финансиране, не е ли също боен спорт? Боксът не е ли боен спорт?
  Естествено, че е велик пробив. Държавата си затваряше очите четвърт век за популярността и успехите на бойните спортове. Така че това "умение да се убеждава" е малко изсмукано от пръстите, за да е пиперлива статията.
  А какво да кажем за налятите милиони в мотополигони и Федерацията по мотоциклетизъм? И Р. Петков умее да убеждава, нали? Но колко са трениращите там?Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал