Треньорската въртележка във волейбола

Пламен Константинов се задържа като селекционер на националния отбор по волейбол въпреки напрежението. Засега...

Пламен Константинов, селекционер: "Идеята е да се готвим за световното първенство през 2018 г."
Пламен Константинов, селекционер: "Идеята е да се готвим за световното първенство през 2018 г."    ©  FIVB.ORG
Пламен Константинов, селекционер: "Идеята е да се готвим за световното първенство през 2018 г."
Пламен Константинов, селекционер: "Идеята е да се готвим за световното първенство през 2018 г."    ©  FIVB.ORG

Българин, чужденец, българин, чужденец... Грубо казано, в тази последователност се редуват треньорите на националния отбор по волейбол в последното десетилетие. Почти като във въртележка изглежда много трудно някой от тях да се задържи стабилно и да получи възможността да развие дългосрочно идеите си. Настоящият селекционер Пламен Константинов устоява на предизвикателството. Засега... Тъй като във волейболната федерация (БФВ) всичко е предпоследно.

Българският отбор трябваше да чака до заключителния си девети мач в Световната лига, за да спечели първата си победа. Успехът с 3:2 срещу Австралия се оказа много ценен, защото подпечата оставането на националите в елитната първа дивизия и през следващия сезон. Сега идва време за размисъл, критики и планове, тъй като явно най-успешният колективен спорт в България е в застой и ако това продължи по-дълго време, той нищо чудно да тръгне по пътя на футбола.

Накъде да гледаме

Това лято се оказа сравнително спокойно за българските волейболисти от гледна точка на натовареността. След неуспеха в олимпийската квалификация в Берлин стана ясно, че ангажиментите ще са свързани само със Световната лига и с дебюта в Европейската лига. Част от опитните волейболисти останаха извън състава с обяснението, че ще почиват. По желание на Константинов бяха оформени два отбора, като той се обоснова със стремежа да се даде възможност на повече играчи да натрупат опит. Експериментът с въвеждането на бета отбора, който участва в Европейската лига, обаче не успя да промени "проклятието на четвъртото място", което преследва българските волейболисти вече няколко години. Въпреки че финалите бяха във Варна, воденият от Мирослав Живков състав загуби най-напред от Естония в полуфинала, а след това и от Австрия в мача за бронзовите медали.

Накрая, след като се тегли чертата от краткото волейболно лято, спортните резултати на националния отбор не са добри. Ключово сега е какви въпроси ще бъдат зададени и по-важното - какви ще са отговорите.

Константинов изтъкна при завръщането от последните срещи от Световната лига в САЩ, че "няма голяма изненада от това, че сме изиграли някои колебливи мачове". Според него погледите трябва да са насочени към световното първенство през 2018, на което България е домакин съвместно с Италия. Звучи логично, защото така беше решено - годината да бъде отправна точка за бъдещо изграждане на отбора.

В същото време селекционерът добави, че е готов да приеме критиките към него, защото те са част от процеса. Такива се появиха от колегата му Виктор Карагьозов след шестата поредна загуба в турнира. Според него критериите в националния отбор са занижени, откакто Константинов е селекционер. "В годините назад - в ерата на Мартин Стоев, Силвано Пранди, Радостин Стойчев, Найден Найденов и Камило Плачи, две-три загуби се асимилираха като драма. Търсеха се отговорности и имаше сериозни реакции от страна на ръководство, както и на журналистическата гилдия, а също така имаше и широка обществена реакция. Но в последните три години това не е така, което за мен е учудващо и абсолютно парадоксално", каза той пред сайта "За Дупница".

Факт е, че треньорските смени във волейбола досега бяха много чести и в някои случаи дори постигнатите добри резултати не бяха гаранция за спокойна работа. Константинов вече втора година е на поста и засега от федерацията не дават знак, че ще има нова рокада. Поне официално. "Целта, която си поставихме за тази година, я изпълнихме", заяви вицепрезидентът на БФВ Любомир Ганев при завръщането от САЩ.

Плетеница от интереси

Карагьозов е прав за нещо важно. "Недоизказани останаха причините за неучастието на Братоеви, Николай Николов, Теодор Салпаров, Тодор Алексиев... И загадка беше за мен и последният случай с Николай Пенчев", каза треньорът. Факт е, че някои от най-опитните състезатели останаха извън състава, а това беше облечено с обяснението, че ще почиват. Най-странен беше случаят с Николай Пенчев, който малко преди Световната лига заяви, че иска почивка, но впоследствие се извини и се присъедини към отбора. Източник на "Капитал" заяви, че по време на турнира в състава е имало противоречия. Константинов и Ганев обявиха, че "външни фактори" пречат на отбора. От думите им се разбра, че са намесени и мениджърски интереси. В състава попаднаха млади волейболисти, които се надяват да бъдат забелязани и да преминат в по-големи клубове, за да продължат развитието си. Разпределителят Георги Сеганов (преминал от ЦСКА в новака в италианския елит "Сора") вече осъществи крачката и ще играе в Серия А1.

Самото обяснение за подмладяване също се оказа обект на критики. В първите шест мача титулярният състав беше изграден от играчи, които вече бяха основна част от националния отбор, а единственият нов беше Сеганов. В последните три срещи в САЩ Константинов даде възможност на състезатели като Розалин Пенчев, Алекс Грозданов и Бранимир Грозданов. Впоследствие селекционерът обясни, че включването на нов разпределител само по себе си носи огромна промяна. Същото сподели и доскорошният капитан на националния отбор Владимир Николов. "Разпределителят е половин отбор. Със сигурност още преди лятото се знаеше, че ще е трудно. Регламентът е такъв, че за нас нямаше как да е лесно (България нямаше домакинства и изигра по два мача със Сърбия, Русия и САЩ). Целта е изпълнена дотолкова, че запазихме мястото си в елита. Другата година вече трябва да се търсят резултати", каза Николов пред "Капитал".

Неговото име беше свързвано с поста на селекционер, също както и това на Мартин Стоев. В допълнение двама независими един от друг източници на "Капитал" твърдят, че Николов опитва да привлече млади състезатели в "Левски Боол", чийто ръководител е, с уверението, че от другата година ще е пряко ангажиран с националния отбор. Той отрече и допълни, че няма стремеж да заема никакви постове, свързани с националния отбор до световното през 2018 г. "Пламен свърши изключително добра работа и в никакъв случай не бива да си подава оставката", добави Николов.

Продължаваме напред

Пламен Константинов се задържа като селекционер на националния отбор по волейбол въпреки напрежението.

Поне засега в националния отбор ще се следва мотото на боксьора Кубрат Пулев - "продължаваме напред". Константинов заяви, че договорът му е до 2018 г. и че остава на поста си. В много случаи през годините федерацията е показвала, че постоянството и изпълнението на предварително начертани планове не е най-силната ѝ черта. Самият селекционер дойде на поста в труден момент, а под негово ръководство през 2015 г. България се представи силно на европейското първенство и игра полуфинал. От друга страна, Константинов е изключително взискателен и с твърд подход към състезателите. С голяма част от тях (най-вече с тези, които са в почивка) той беше и съотборник. Нещо повече - беше капитан, на който те разчитаха. Впоследствие като селекционер изтъкна, че една от важните задачи ще е да успее да постави чертата и да се получи взаимно уважение, подобаващо на отношенията състезател - треньор.

Сега на дневен ред е разговорът, който Константинов иска с ръководството на федерацията. "Има някои външни фактори, които ще ги обсъдя с управителния съвет на федерацията и ще искам да се вземат мерки. Ако преценят те след нашия разговор, тогава да ги обявяват. Има външни фактори, които влияят лошо на някои състезатели. Трябва да има някакво решение. Има някои неща, които са извън рамките на нормалното", каза селекционерът. Той отговори уклончиво на въпроса дали има конфликти в отбора. Самите волейболисти също не са говорили за евентуални "вътрешни фактори", които да пречат на отбора.

Така волейболното родео продължава, а от федерацията, Константинов и от самите състезатели зависи дали ще бъдат създадени необходимите условия бикът да бъде укротен и поведен към световното през 2018 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  fred avatar :-|
  Fred

  Преди за 2-3 загуби изритваха треньори с доказани успехи и световно име. Сега за 8 /ОСЕМ!/ поредни загуби и то от начинаещ с нищо не доказал се треньор само леко мърморене. Това е да си номенклатурен подмазвач и любимец на ръководството. Прогноза, докато не изритат Данчо Инженерина и цялата номенклатура послушковци с които се е обградил ще вървим надолу.

 • 2
  nicks avatar :-|
  nicks

  Копаем копаем, с този темп скоро ще стигнем другата страна на земята.

 • 3
  mils5656 avatar :-|
  mils5656

  Проблемът не е в треньора, а над и под него ! Над него във федерацията, Любо и Данчо са некадърници от класа, но с топ не могат да ги бутнат от там . Под треньора НЯМА ШКОЛИ за подрастващите волейболисти , откъде да дойдат качествените играчи ? Та ние от 197 година когато играхме финал с ГДР в България, от тогава досега не сме научили нищо ново, повтаряме едни и същи грешки - не могат да бият силен и точен сервиз с отскок, нямаме добра блокада, нямаме добро посрещане, не вдигаме добре топката за атака, атакуваме шаблонно и улесняваме противника . С подобна игра нямаме място и в десятката на световния волейбол. Но от Данчо и Любо трябва да се почне , незабавно !

 • 4
  _brego_ avatar :-|
  _brego_

  [quote#3:"mils5656"]С подобна игра нямаме място и в десятката на световния волейбол.[/quote]Само след месец и половина това ще е вече реалност. За огромно наше съжаление и радост на по-горе цитираните екземпляри.

 • 5
  kkozarev avatar :-|
  Kamen Kozarev

  Пламен Константинов е интелигентен мъж, състезател, и треньор, за разлика от огромна част от състезателите, треньорите, и администраторите във волейбола. Към тази бройка мога да прибавя и мрънкачите, като коментиралия в пост №1. Пламен Константинов правилно гради дългосрочната стратегия на отбора, рестарт, и загубите в един-два турнира нямат никакво значение. Световното първенство е голямата цел, и средствата я оправдават.

 • 6
  bezhanetsa avatar :-|
  bezhanetsa

  До коментар [#5] от "kkozarev":

  Преди ден на пресконференцията Пламен заяви, че няма поставени цели за световното през 2018 г.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал