Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Руските лекоатлети се готвиха за Рио 2016 в настроение, но разкритията и допинг скандалът промениха картината

Досвидания, Рио

Как Русия се озова на прага на безпрецедентно изхвърляне от олимпийските игри

Александър Иванов
38202 прочитания

Руските лекоатлети се готвиха за Рио 2016 в настроение, но разкритията и допинг скандалът промениха картината

© Reuters


Една спортна победа може да направи много повече за утвърждаването на нацията, отколкото сто политически лозунга. С този призив Владимир Путин изпрати руските спортисти в Сидни през 2000 г. - първата олимпиада, откакто той се възкачи на президентския стол.

Путин прегърна широко спорта като главен инструмент за демонстрация на мощта на Русия. Страната похарчи невижданите дори на лятна олимпиада 51 милиарда долара, за да организира зимни игри в черноморския курорт Сочи, а айсбергът на мегаломанския проект беше първото място в класирането по медали и спечелването на 13 златни отличия - с десет повече, отколкото "сборная" завоюва четири години по-рано във Ванкувър. Белязаната от корупция, използване на нелегални имигранти и незачитане на човешките права подготовка беше забравена, а Сочи се превърна в личен и национален триумф за Путин.

Две години по-късно "бижуто" на руския президент е на път да доведе до безпрецедентно изхвърляне на Русия от лятната олимпиада в Рио де Жанейро. В понеделник независима комисия на Световната антидопингова агенция (WАDA) публикува доклад, според който по време на игрите в Сочи е действала държавно организирана схема за употреба и прикриване на допинг.

Според информацията, представена от канадския професор и адвокат по спортно право Ричард Макларън, спортното министерство на Русия е ръководило манипулиране на резултатите и подмяната на положителните проби с отрицателни, като това е ставало с активното участие на Тайните служби за сигурност (ФСБ) и Центъра за спортна подготовка (ЦСП).

WADA препоръча да бъдат спрени от участие в Рио 2016 както руските спортисти, така и длъжностните лица от руското правителство. Такива са и призивите на голяма част от западните спортни и антидопингови организации. От другата страна стоят обвиненията на Москва в "чудовищен политически натиск" и лайтмотивът, че "вината не е колективна, а персонифицирана". Сега всичко е в ръцете на обвинявания в топли връзки с Кремъл, но обявил намерение да налага "възможно най-тежки санкции" Международен олимпийски комитет (МОК). А междувременно олимпиадата чука на вратата.

Как се стигна дотук

Разследването за манипулации по време на зимната олимпиада започна, след като бившият директор на руската антидопингова лаборатория Григори Родченков обяви в интервю за New York Times, че е имало държавно организирано прикриване на положителни проби на руски спортисти в Сочи. Родченков потвърди думите на бившия служител на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Виталий Степанов в предаването "60 минути" по CBS. Степанов и съпругата му - бившата състезателка в бягането на 800 м Юлия Степанова, са информаторите, благодарение на които се стигна до разкритията на германската телевизия ARD и последвалото изваждане на Русия от световната атлетика.

Степанов е получил информация за Сочи директно от Родченков, който е нает за шеф на московската лаборатория, след като руските атлети завършват едва шести по медали във Ванкувър и представянето на домашната олимпиада става въпрос от национален мащаб. Двамата са били близки и са общували по скайп, а Степанов е записвал разговорите им. Така се стига до интервюто, в което Родченков признава, че е разработил "коктейл от три забранени субстанции", който се смесвал с алкохол и се давал на руските спортисти. В същото време антидопинговите експерти и тайните служби подменяли пробите за урина на допингираните руснаци с чисти проби, събрани месеци по-рано при "тайна среднощна операция".

"Родченков и всички други свидетели, които бяха интервюирани, са счетени за достоверни. Персоналът в московската лаборатория не е имал избор за това дали да бъде включен в държавно организираната система", заяви Макларън на пресконференцията при представянето на доклада.

Фактът, че преки доказателства няма и че обвинението не обхваща само конкретни хора, а цялата организация, има своето обяснение. Това е американската практика в разследването на подобен род казуси. Сходен беше принципът при разследването срещу американската колоездачна легенда Ланс Армстронг, който никога не е давал положителна проба, така и при доклада на сънародника на Макларън - Дик Паунд, който доведе до изхвърлянето на Русия от леката атлетика.

Защо се стигна дотук

Веднага след публикуването на доклада на Макларън Русия съзря "чудовищен политически натиск", тъй като се обвиняват ведомства като министерството на спорта и тайните служби за сигурност на Русия. "Днес наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Да, формите на тази намеса са се променили, но същността им е предишната - да се превърне спортът в инструмент за геополитически натиск, формиране на негативен образ на държави и народи", обяви Путин в съобщението на сайта на Кремъл. Той прави аналогия с взаимния бойкот на олимпиадите в Москва и Лос Анжелис в началото на 80-те години и "разцеплението в олимпийското движение".

В същото време президентът започна чистка по върховете на местния спорт, а всеобщият призив в Русия беше, че трябва да има "индивидуална справедливост, а не колективна отговорност". "Имаме проблеми, с които трябва да се справим, но това не означава, че трябва да подложим и другата буза", заяви трикратната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Ирина Роднина пред агенция ТАСС. Според нея "има много силен външен натиск върху Русия", а докладът на Макларън "умишлено е представен в навечерието на олимпийските игри". "Всичко, което се случва в момента, е уреждане на сметки с Русия", допълни тя.

Поддръжниците на теорията за заговор привеждат и факта, че до разследванията на WADA се стигна след разследвания на американска и германска медия, както и фактът, че САЩ са най-големият "финансов благодетел" на WADA, осигурил на организацията над 25 млн. долара от 2003 г. Както по традиция се случва, отбранителната позиция за международна конспирация влезе в действие, за да остави на заден план вътрешните проблеми в Русия.

"Да, допинг за спортистите може, докато не те хванат. Но в психически нормалните държави допингът се взима от спортистите, защото искат да са по-бързи, да скачат по-високо, да са по-силни. И държавата ги лови, защото не обича, когато я правят на глупак. В Русия в името на Владимир Путин държавата създаде цяла инфраструктура, за да прави на глупак целия свят. И всичко това в името на същата цел - да се подмаже на Бащата на народа", написа руската журналистка Карина Орлова в коментар на профила си във "Фейсбук".

Какво следва

Пред МОК няма много варианти. Единият е да наложи пълна олимпийска забрана на Русия - решение, което организацията по-скоро не желае да вземе. По-вероятният изход е да остави международните федерации в отделните спортове да решат, както се случи с IAAF. Ако обаче избере второто, трябва да вземе предвид факта, че във всяка от тези федерации има политическа борба и конфликт на интереси. Крайният резултат от това може да бъде объркваща каша от руснаци, произволно разпръснати из Рио.

Засега едно нещо е сигурно - олимпийските игри ще преминат без участието на лекоатлети под флага на Русия. Последните надежда на руските атлети угаснаха в четвъртък, след като Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отхвърли жалбата им срещу наказанието, наложено от IAAF.

Спортният министър на Русия Виталий Мутко отговори с изявление, че предстои да бъдат обмислени следващите стъпки, защото "не можем да оставим нещата такива, каквито са". Руският спорт обаче се озова в ситуация, в която само може да чака и да се надява.


18 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  А можеше да карат само на водка, ама пусти амбиции.

 • 2
  dage avatar :-(
  dage

  Фактът, че статията не е подписана, говори за изключителната обективност и смелост на журналистите в бг. От информацията, поднесена плахо-плахо, става ясно, че няма никакви обективни данни за подмяната, а доноси на лица, останали недоволни от нещо си. Дори да е имало намерения за подмяна, подмазвачество, подлизурстване, подлагане и т.н., субективната страна на разследването е водеща, респективно и резултатите от цялото "разследване" са субективни заключения, а не излагане на обективни факти. В края на деня арбитражът няма какво друго да стори, освен да провери, дали международната федерация е спазила процесуалния ред за вземане на решението и го е потвърдил. Жалко за олимпийската идея, която отстъпи място на Голямата игра. А "Капитал" не е лошо да сменят с жълто титулярния си цвят...

 • 3
  dgerald avatar :-|
  dgerald

  До коментар [#2] от "dage":

  Явно от скоро си тук, за това да ти кажа : Горе в дясно пише автора- в случая Александър Иванов. Има и снимка дори.

 • 4
  ddemivor avatar :-|
  ddemivor

  [quote#2:"dage"] няма никакви обективни данни за подмяната, а доноси[/quote]
  Има записи на всички разговори по Скайп; тях ли наричаш доноси?

 • 5
  2.5 avatar :-?
  2.5

  “Двамата са били близки и са общували по скайп, а Степанов е записвал разговорите им.”

  Въпросът е, със Степанов ли е комуникирал Родченков или с някой друг?

  :-)

 • 6
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Писалият тази статия (тя все пак има автор, нищо че не е подписана) все пак още не е ударил дъното, щом не си е сложил името отдолу. Има надежда.

 • 7
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  "Всичко, което се случва в момента, е уреждане на сметки с Русия"-и по тая линия Русия да бъде изхвърлена не само от Рио а и от Европа и Азия-направо да я изхвъолят в космоса с помощата на няколко клотона-мегатона-а руснаците начело с Владимир Владимирович да ги хвърлят на акулите.(само руснаците-татарите-не те са демократични и добри)

 • 8
  zamen avatar :-P
  д р Чарли Мишкин от ГРУ

  Руснаците са "големи спортисти", но нека си починат една две Олимпиади.
  Па след това, ако спрат да се подпомагат, може и да бъдат допуснати да участват.

  Бой по ушанките.

 • 9
  didi8 avatar :-|
  Doge

  До коментар [#6] от "султана глаушева":

  Султанке, явно си нова тука защото статията си има автор и той се казва Александър Иванов, и снимка си е поставил даже. На теб оставям сложната задача да намериш скритата картинка (снимката на автора).

 • 10
  elling avatar :-|
  elling

  До коментар [#6] от "султана глаушева":

  Хахаха, за първи път в живота си ли четеш нещо сама? Статията била неподписана, майко мила...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK