Патова ситуация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Патова ситуация

Президентът на БФШ Силвио Данаилов заподозря целенасочена атака срещу него

Патова ситуация

Българската федерация по шах се оказа в центъра на скандал, от който губи спортът

Божидар Къртунов
31918 прочитания

Президентът на БФШ Силвио Данаилов заподозря целенасочена атака срещу него

© Капитал


Майсторството в шаха изисква да предвиждаш какво ще се случи няколко хода напред. В момента българският шах попадна в много тежко положение, от което ще е трудно да се измъкне, а и процесът ще е бавен. Управляваната от Силвио Данаилов българска федерация (БФШ) се озова в центъра на скандали и никое от възможните решения няма да е лесно. Вариантите за предстоящите ходове не са много, но разиграващата се "партия" вече се отразява негативно на състезателите и на имиджа на организацията.

Ако преди малко повече от десетилетие страната имаше двама световни шампиони - Антоанета Стефанова и Веселин Топалов, и беше домакин на един от най-силните турнири - "Мтел мастърс", то сега това остава като добър спомен в сива реалност.

Шах с пешката

Данаилов изгради и утвърди силни позиции не само в България, но и на международно ниво като мениджър на Веселин Топалов. Успехите на русенския гросмайстор и активността на Данаилов се оказаха катализатор в този процес. През 2010 г. като президент в първия си мандат начело на БФШ той спечели изборите и оглави и Европейския шахматен съюз (ЕШС). Проблемите му съвпаднаха с края на управлението му в европейския шах.

Опозицията му в България - в лицето на предшественика му в БФШ Стефан Сергиев и на бившия общински съветник от Дупница и състезател на отстранения от федерацията клуб "Марек Юнион Ивкони" Методи Стойнев, започна да подава сигнали за нередности и злоупотреби.

В основата са организираните през 2014 г. европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив и европейските купи за мъже и жени в Албена и Златни пясъци. За тях спортното министерство, управлявано тогава от Мариана Георгиева, е отпуснало съответно 476 000 и 447 870 лева. Следват няколко проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), които разглеждат как са похарчени средствата.

Твърденията на опозиционерите са, че като президент на ЕШС Данаилов е създал фирма с името Европейски шахматен съюз ООД (ECU Delaware LLC) в американския щат Делауеър и са превеждани средства в офшорна сметка. Също така се изтъква, че въпросните турнири изобщо не съществуват в календара на Европейския шахматен съюз, пред АДФИ от ЕШС заявяват, че посочената сметка в САЩ не е на организацията. В една от проверките си агенцията констатира, че по сметката в Делауеър от БФШ са направени преводи от 202 200 евро и 147 800 евро, като се отчитат нередности при фактурирането на средствата.

Наскоро ръководството на ЕШС информира, че е поискало документи и фактури от българската федерация за преводи в периода 2011 - 2014 г. "Тези преводи за стотици хиляди евро не са отчетени в сметките на ЕШС и очевидно никога не са пристигнали в ЕШС", се казва в официалния сайт на съюза. Оттам допълват, че до момента от БФШ са представили пред българските власти документи и фактури, които са непознати за ЕШС и които не са признати за автентични. От съюза посочват, че вече са информирали Интерпол, както и офиса на ФБР в посолството на САЩ в Швейцария. Пред България стои заплахата на 10 септември по време на общото събрание в Баку да бъде отстранена от ЕШС, а евентуално и от международната федерация (ФИДЕ).

Успоредно с това от март тази година спортното министерство (ММС) спря финансирането на БФШ. Федерацията трябва да плати 381 386.86 лева, които според ММС не са похарчени целесъобразно. БФШ обжалва пред ВАС.

Защо биете негрите

Данаилов съзира в цялата картина провокация срещу себе си. Той смята, че в основата на обвиненията и разследванията са създадени от "марионетки" на президента на международната федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов. Председателят на федерацията от години критикува шумно Илюмжинов. "Очаквам на 12 септември в Баку да има импийчмънт срещу него и да бъде свален. Трима ще са кандидатите за президент на ФИДЕ и аз ще съм един от тях", каза Данаилов пред "Капитал". Според него проблем на БФШ с ФИДЕ няма, но призна, че може и да се приеме изваждане на България от ЕШС. "Ако това стане, то ще е за месец, защото веднага ще спечелим в спортния съд в Лозана."

Стойнев определя като "пълна простотия" това, че вместо да отговаря на конкретните въпроси, свързани с твърденията за злоупотреби, президентът на БФШ вижда световни конспирации и говори, че Илюмжинов продава петрол на Ислямска държава. "Това е все едно казва: "Ама вие защо биете негрите". Нека отговори защо за турнира в Албена е наета зала за 250 хил. лева за десет дни. Ние потърсихме и се оказа, че наемът е 1000 лева на ден. За подобни схеми на източване през същата фирма се води разследване в Черна гора, а вероятно ще има и в още страни. Ако Данаилов смята, че му петним имиджа, може да ни съди, но знае, че така ще трябва да представи в съда всички договори", добави той.

На въпрос за подозрителните турнири Данаилов отговори пред "Капитал": "Защо се заминавате с минали неща? Аз съм президент, аз съм мениджър. Президентът не открива сметки. Никога не съм докоснал една стотинка. За мен е престиж да помагам на българския шах."

По думите му договорите за отпуснатите през 2014 . средства са подписани от девет души, включително и от министъра. Той обаче не се е подписвал. "Аз съм президент и не подписвам нито договори, нито фактури. Аз се занимавам с програмата "Шах в училище". И добави, че пред ЕШС не са предоставени договори и фактури за турнирите, защото те са дадени на българските власти, които ги проверяват.

Стойнев заяви, че на проведеното на 23 юли общо събрание на БФШ правата му са били спрени, защото е сред критиците. По думите му опозиционно настроените клубове не са участвали в събранието за сметка на около 15 "кухи" клуба, създадени само да подкрепят статуквото. Според федерацията са присъствали представители на 42 от 83 клуба и събитието е преминало при "добър тон и взаимно уважение".

"Какъв е смисълът да се ходи, когато не ти дават думата за неудобни въпроси", каза Стойнев. От БФШ съобщиха, че Данаилов е "упълномощен да предприеме незабавно всички необходими действия за защита на авторитета на федерацията срещу неправомерните и злонамерени външни опити за нейната дискредитация и дестабилизация". Самият Данаилов отговори на обвиненията с думите, че съперниците му разчитат на "кухи" клубове и се ръководи от хора без работа.

Възможна ли е рокада

Опозицията усилва натиска си, като вече регистрира Български шахматен съюз. "Подготвяме документи, които да предадем в спортното министерство с желанието да получим лиценз", каза Стойнев пред "Капитал". Според него "Данаилов няма правилен ход" в създалата се ситуация, но ММС трябва да отнеме лиценза на федерацията, за да се избегне международен срам. "Най-страшното е, че в момента ни помагат да си оправим нещата отвън, а ние тупаме топката и се туткаме."

Министерството е поставено между чука и наковалнята, като за момента не предприема крайни мерки. Затова и получава упреци от двете страни. Според Данаилов ММС е назначило за своята проверка на федерацията "некомпетентен инспектор, който дължи 25 хил. лева на НАП и няма право да е държавен служител." Той допълва, че чака "да бъде сменено това ръководство на министерството, защото то е некомпетентно". "Имат огромно его и искат да стане тяхното", заяви президентът на федерацията.

Недоволен от спирането на парите на БФШ, той твърди, че "90% е сигурно, че България за пръв път няма да участва в шахматната олимпиада". По изчисленията му са необходими около 120 хил. лева, за да бъдат изпратени женският и мъжкият отбор в Баку през септември.

"След спирането на финансирането през март четирима души осигуряваме средствата за федерацията, като сме дали от джоба си около 200 хил. лева. Мога да дам и за участието в олимпиадата, но няма да го направя, защото мисля, че не е редно, защото това са състезатели, които представят България", каза президентът на БФШ. По думите му от ММС са отказали да отпуснат целево финансиране, докато не бъдат платени тези 381 хил. лева. "Как да ги платим, като върви обжалване в съда", добави той.

Стойнев пък е недоволен, че министерството проверява федерацията само за 2014 г. "Защо не видят какво се е случвало между 2011 и 2013 г.? Подготвяме писмо директно до министър-председателя Бойко Борисов, за да бъде запознат със случващото се."

В цялата ситуация големите потърпевши са българските състезатели, сред които има талантливи деца като Нургюл Салимова, която стана световна шампионка за момичета до 12 години миналия ноември.

Майсторството в шаха изисква да предвиждаш какво ще се случи няколко хода напред. В момента българският шах попадна в много тежко положение, от което ще е трудно да се измъкне, а и процесът ще е бавен. Управляваната от Силвио Данаилов българска федерация (БФШ) се озова в центъра на скандали и никое от възможните решения няма да е лесно. Вариантите за предстоящите ходове не са много, но разиграващата се "партия" вече се отразява негативно на състезателите и на имиджа на организацията.

Ако преди малко повече от десетилетие страната имаше двама световни шампиони - Антоанета Стефанова и Веселин Топалов, и беше домакин на един от най-силните турнири - "Мтел мастърс", то сега това остава като добър спомен в сива реалност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  zidane avatar :-P
  zidane

  леко непълна ми се вижда статията. Силвио Данаилов е добре известен, но пробвайте малко с другите "играчи" - има много неща зад "негрите" ...
  Нургюл, като действаща световна шампионка (слава Богу), не е зависима от федерацията, стотици деца обаче са...

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "След спирането на финансирането през март четирима души осигуряваме средствата за федерацията, като сме дали от джоба си около 200 хил. лева."

  Откъде тези хилядарки бе? Историята малко ми напомня за Бареков и неговите "богати приятели". Според мен единия още не се е накрал, а другия много, ама много му се краде.

 • 3
  dimitarts avatar :-(
  dimitarts

  Както тази, така и много други федерации успяват да пооткраднат пари. Това го правят президентите и приближените около тях. Много е тъжно, защото сумите са големи, а търсене на отговорност няма. Парите в най-честия случай са държавни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK