Тъжната олимпиада

Бразилският град спечели домакинството в период на икономически бум, но седем години по-късно страната е затънала в невиждана от десетилетия финансова и политическа криза

Олимпийските игри никога не са били евтино събитие. В последните десетилетия дори са много разточително мероприятие въпреки опитите на Международния олимпийски комитет да го вкара в някакви прилични норми. Още от Монреал през 1976 г., когато градът едва не фалира, е ясно, че ефективността от домакинството на подобен форум е относително ниска. Игрите са дори опасни за своите организатори. Е, започващата олимпиада в Рио извади на показ всички най-големи страхове.

Бразилският град спечели домакинството в период на икономически бум, но седем години по-късно страната е затънала в невиждана от десетилетия финансова и политическа криза. Поради липсата на достатъчно финансиране самото провеждане на игрите се случва на косъм, а повечето от обещаните социални и екологични проекти не се осъществиха и почти сигурно няма да се осъществят и в бъдеще.

Като капак дойде невижданият по размерите си досега допинг скандал с руските спортисти, чието присъствие в Рио вече хвърля сянка върху честността от изхода на състезанията (виж текста Войната за допинга). Може ли организацията на олимпийските игри да продължава по този начин?

Бразилия получи домакинството преди седем години, когато икономиката й растеше бурно. Тогавашните обещанията обаче сега са неизпълними


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове