Войната за допинга
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Войната за допинга

Reuters

Войната за допинга

Президентът на МОК влезе в открит конфликт с WADA по казуса с държавната допинг система на Русия

Георги Филипов
36359 прочитания

Reuters

© Reuters


Дълги години Международният олимпийски комитет (МОК) и Световната антидопингова агенция (WADA) бяха от добрите. Двете организации заедно прокламираха борбата с допинга и дори се опитваха да хващат нарушителите. МОК беше инициаторът на войната срещу измамниците и главен лобист за по-строги правила, а WADA - основният изпълнител. Но това беше доскоро. Откакто докладите на WADA започнаха да уличават Русия в държавно спонсорирана система за употреба на допинг и прикриване на положителни проби, нещата се промениха. Антидопинговата агенция остана сама, а воденият от германеца Томас Бах МОК се чуди как да не изхвърли колективно руснаците от участие на олимпийските игри в Рио. И вече границата между добрите и лошите започна да се размива. Най-малкото двете организации не изглеждат вече да играят в един отбор или най-малкото да имат синхрон.

Докладът на канадския професор Ричард Макларън за влиянието на руското правителство в прикриването на допинг нарушения по време на олимпийските игри в Сочи вдигна казуса с Русия на коренно ново ниво. До този момент се смяташе, че има голям проблем с руските атлети, защото първите свидетелства дойдоха именно в този спорт. Разкритията на Макларън обаче установиха участието на Федералната служба за сигурност (известна като ФСБ) в подмяната и фалшифицирането на положителни проби от зимната олимпиада в Сочи, където Русия завърши на първо място по медали. Досега не имало в историята толкова сериозни обвинения към цяла държава, и то такава, която обикновено е в топ 5 на класирането по медали на олимпийски игри.

МОК отказа да наложи групово наказание на руските спортисти, като прехвърли топката на отделните международни федерации. Всяка от тях трябваше да преценява индивидуално за всеки руски спортист в различните спортове дали е годен да участва в Рио на базата на данните от WADA. В някои спортове като леката атлетика, вдигането на тежести и гребането руснаците не бяха допуснати до олимпиадата. В други спортове не бяха открити достатъчно убедителни доказателства за системна употреба на допинг. Ден преди началото на игрите МОК позволи на около 270 руски спортисти да участват, което е около 70% от спечелилите право 387 души. Основният въпрос беше докъде стига желанието и правото на МОК да действа по-решително и искаше ли да го направи.

Оправдания дебнат отвсякъде

Според бившия фехтувач Томас Бах комитетът е трябвало да покаже справедливост спрямо невинните спортисти, които не би трябвало да страдат заради нарушения, за които нямат вина. Тази теза съвпада с претенциите на самите руснаци, които естествено видяха и политически елемент и атака срещу спорта си. Ако тази система в Русия е действала така, както е описано в доклада, то е обидно. Това е атака към олимпийските ценности и арогантно отношение към целия спорт. Но не бива да наказваме отделния човек заради цялата система. Това не е нашият начин на мислене. Руското правителство не бива да бъде причина за отпадането на обикновените спортисти", заяви Бах в Рио преди началото на олимпиадата. Часове преди откриването той каза, че справедливостта "е сляпа" и е важно да се гледат фактите. "Те са, че има доклад със сериозни обвинения. С подхода си показахме, че всеки може да следва олимпийската си мечта. Че не е нужно да попада в капана на тези, които предлагат да се използва допинг", добави германецът.

От WADA, която е независима организация, макар и наполовина финансирана от МОК, обаче очакваха повече. Техните доклади или доклади на националните антидопингови асоциации неведнъж са ставали повод за отнемане на състезателни права, без дори да са давани положителни проби. Докладът срещу колоездача Ланс Армстронг се основаваше само на косвени доказателства, всъщност предимно на свидетелски показания, но това не беше пречка американската агенция USADA да го спре от колоезденето и да му бъдат отнети седемте титли от "Тур дьо Франс".

Сегашният доклад на проф. Макларън също стъпва на редица свидетелски показания, и то на достатъчно високопоставени служители в руската антидопингова система. Но освен това разполага и с доказателства от разследванията на място.

Изхвърлянето на Русия от олимпиадата даваше шанс да се подаде сигнал към всички държави, които толерират и подпомагат употребата на допинг за политически цели, че няма да има търпимост. А олимпиадата в Сочи, където съвършената система за подмяна на проби е функционирала, беше именно такъв инструмент за геополитическо влияние на Владимир Путин. Под негово давление страната похарчи над 50 милиарда долара за организацията на игрите в момента на увеличаващо се напрежение в света. Само месец по-късно Русия започна процеса по анексирането на Крим.

Една от защитните тези на Бах е, че докладът идва в неподходящ момент, в който трябва да се вземе трудно решение за участието на Русия в Рио, без да могат фактите да се проверят. Проф. Макларън обаче заяви, че МОК напълно погрешно е интерпретирал фактите в доклада и че в нито един момент целта не е била да се разкриват индивидуални положителни проби. "Нищо в доклада не е обвинение. Нямаше да сложа нещо, което не отговаря на стандартите. Да се твърди, че това са обвинения и че те не са доказани и че няма доказателства... Там има доказателства и аз съм ги осигурил. Доказателствата са подкрепени от анализи на данни, шишета с проби. Имам лабораторни доказателства за някои от тези проби. Нямаше да сложа нищо в доклада, за което нямам доказателство и което нямаше да издържи в който и да било съд по света", заяви той в интервю за вестник The Guardian.

Директна атака

Ситуацията, в която изпадна - да бъде критикуван от редица западни спортни лидери и организации на спортисти, накара Бах да тръгне в атака срещу WADA. Той използва сесията на МОК преди игрите, за да поиска реформи в антидопинговата агенция и начина й на работа. В същото време WADA дори не успя да даде традиционната си пресконференция. "Последното развитие ни показа, че ни е необходима пълна ревизия на антидопинговата система на WADA. МОК призовава за по-ефективна и твърда антидопингова система. Искаме ясни отговорности, повече прозрачност, повече независимост и повече хармонизация на действията", заяви германецът, чиято организация осигурява 13 милиона от бюджета на WADA за 2016 г. от 26 милиона долара.

Други критици обвиняват WADA, че е трябвало да реагират много по-рано, когато свидетелят за първите разкрития в леката атлетика Юлия Степанова се е обърнала първо именно към агенцията. Президентът на антидопинговата агенция Крейг Рийди, който е и вицепрезидент на МОК, не беше съвсем съгласен с констатациите на Бах, макар да призна необходимостта от по-ефективни действия.

Човекът, който помогна да се разкрие руската система за употреба на допинг, обаче намира вина и в двете организации. Според Джак Робъртсън и МОК, и WADA не са се справили добре с кризата и призова за нови лидери на двете организации. "Хората на терен от WADA бяха прекрасни, най-добрите. Но имам чувството, че бяха предадени от своите лидери. Почти си загубих гласа от рак на гърлото и знам някои неща за рака. А това е като рак – ако не го изчистиш, ще се върне по-лошо. Видяхме го във ФИФА. Трябва да махнеш не само президента, но и неговите съратници", заяви той за сайта за разследваща журналистика ProPublica. Журналистът Ник Харис твърди, че още през 2013 г. в Mail on Sunday е разкрил системата на Русия за произвеждане на допинг шампиони и че още тогава е предоставил доказателства в МОК, които не са се върнали никога повече при него.

Силата на властта

Редица журналисти смятат, че Бах използва една позната тактика да има последната дума при всеки скандал, за да се чува неговото мнение. А думата му е подкрепена и от финансовите възможности на МОК. "Той знае, че може да надвика Крейг Рийди при всяка негова реплика. Това беше и причината Сеп Блатер да се задържи толкова много време на власт. Когато екшънът започне и шумът понамалее, самият продукт, който управляват, довършва работата. Добрите новини ще засенчат лошите и нещата ще утихнат", коментира журналистът от сайта Sport360 Джеймс Пиърси. А според Ник Бутлер от берлинския Tagesspiegel първият германски президент на МОК тотално е съсипал репутацията на организацията. "Когато беше избран за президент на МОК преди три години в Буенос Айрес, той веднага получи обаждане от Владимир Путин", написа авторът. Други анализатори също свързват мекото решение срещу Русия с близките отношения между двамата.

След поредната атака срещу WADA в Рио обаче най-много се насажда усещането, че Бах ще се опита да смени ръководството на агенцията и да я направи политически по-угодна. Той вече спечели една подобна битка срещу вече бившия президент на втората най-голяма многоспортова организация - SportAccord, Мариуш Визер. Когато беше разкритикуван, Бах инициира масово оттегляне на подкрепата за Визер, след което унгарецът беше принуден да подаде оставка. Сега битката може да има много по-сериозни последствия, защото тъкмо WADA получи още по-силни разследващи функции и започна да произвежда по-задълбочени разследвания извън процеса по регулярен антидопингов контрол. А в общественото съзнание вече започва да става все по-ясно, че конфронтацията с руските власти не му е по вкуса.

В този дух журналистът от специализирания сайт за олимпийска тематика insidethegames.biz Ник Бътлър написа: "Бах, изглежда, е по-раздразнен от WADA и нейния президент сър Крейг Рийди, отколкото от водещите руски политици, включително Владимир Путин и спортния министър Виталий Мутко, които са утвърждавали държавната програма за стимулиране на употребата на допинг." Единственото липсващо парче в пъзела до момента е мнението на американците и американските спонсори.

Дълги години Международният олимпийски комитет (МОК) и Световната антидопингова агенция (WADA) бяха от добрите. Двете организации заедно прокламираха борбата с допинга и дори се опитваха да хващат нарушителите. МОК беше инициаторът на войната срещу измамниците и главен лобист за по-строги правила, а WADA - основният изпълнител. Но това беше доскоро. Откакто докладите на WADA започнаха да уличават Русия в държавно спонсорирана система за употреба на допинг и прикриване на положителни проби, нещата се промениха. Антидопинговата агенция остана сама, а воденият от германеца Томас Бах МОК се чуди как да не изхвърли колективно руснаците от участие на олимпийските игри в Рио. И вече границата между добрите и лошите започна да се размива. Най-малкото двете организации не изглеждат вече да играят в един отбор или най-малкото да имат синхрон.

Докладът на канадския професор Ричард Макларън за влиянието на руското правителство в прикриването на допинг нарушения по време на олимпийските игри в Сочи вдигна казуса с Русия на коренно ново ниво. До този момент се смяташе, че има голям проблем с руските атлети, защото първите свидетелства дойдоха именно в този спорт. Разкритията на Макларън обаче установиха участието на Федералната служба за сигурност (известна като ФСБ) в подмяната и фалшифицирането на положителни проби от зимната олимпиада в Сочи, където Русия завърши на първо място по медали. Досега не имало в историята толкова сериозни обвинения към цяла държава, и то такава, която обикновено е в топ 5 на класирането по медали на олимпийски игри.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  Stabilnost avatar :-|
  Пунта Мара ПРЕМИЕР

  ами това е азия все пак

 • 2
  dgerald avatar :-|
  dgerald

  Ама тия германци много си обичат Русия....

 • 3
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Доказателствата са само думи на двама емигрирали от РФ в САЩ лица, които имат свои си мотиви да предоставят "информация" на Независимата Комисия.

 • 4
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  Отчайващо! Явно спортните организации са така проядени от корупция, че не могат да се излекуват, трябва да се закрият. И изобщо, професионалният спорт е вреден не само за здравето.

 • 5
  xyha avatar :-|
  xyha

  Някой видя ли някакви доказателства ? Само обвинения , базирани на приказки на недоволен бивш служител . Спорта е професия . Представете си , че хванат колегата ви , че взима наркотици и вас ли трябва да уволнят ?

 • 8
  mxthms avatar :-|
  Огнян Тодоров

  До коментар [#3] от "venelingeologia":


  До коментар [#5] от "xyha":


  До коментар [#6] от "voltaire":
  Ало комунистите,човека е казал ясно,че всички доказателства са в доклада.Ама то при вас плюенето е професия.

 • 9
  oror avatar :-(
  Orchid

  [quote#0:"статията"]Единственото липсващо парче в пъзела до момента е мнението на американците и американските спонсори.[/quote]
  Просто все още не са изследвали задълбочено американците. Далеч съм от мисълта, че при тях всичко е чисто. Както и при китайците и всички останали нации. Или пък някой не е пропял.
  За съжаление, спортът се превърна в една надпревара на по-богати и по-бедни държави да си мерят постиженията в задкулисните игри - технологии и рецепти за увеличаване издръжливостта, бързината, точността; облекла и обувки, медицински хватки. Отделно са съдийските лобита, а на върха са личните взаимоотношения на президенти и президенти... което често върви в пакет с финансови взаимоотношения.
  Погледнато от тази страна, горките спортисти са само гладиаторите в големите борби на властимащите.

 • 10
  proza avatar :-|
  proza

  По политически причини тази олимпиада се превърна в съзтезание с един участник. Не знам как може да се кефиш на победа, когато предварително си елиминирал конкуренцията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK