Тихо като в Рио
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тихо като в Рио

Рядко се вижда ранно отпадане на Серена Уилямс. Не бяха много тези, които го видяха на живо в Рио

Тихо като в Рио

Празните места по трибуните са поредният проблем на олимпийските игри в Рио де Жанейро

Божидар Къртунов
35597 прочитания

Рядко се вижда ранно отпадане на Серена Уилямс. Не бяха много тези, които го видяха на живо в Рио

© Reuters


Празните места по трибуните са поредният проблем на олимпийските игри в Рио де ЖанейроМъжки викове се разнасят около трибуната за медиите в "Кариока арена 1". Суматохата е предизвикана от двама бразилци, заели местата си за играещия се вече десетина минути мъжки баскетболен мач между САЩ и Австралия, и трети, който им пречи да гледат, докато се суети около входа в търсене на мястото си. Друг, по-възрастен, зрител а-ха да се намеси, но жена му го успокоява. До него американец на средна възраст искрено се забавлява на създалата се кавга. Минута по-късно на входа вече се появили нови закъснели зрители, а доброволците разпоредители са все така неспособни да овладеят ситуацията.

Тази сцена вероятно най-добре описва цялостната картина, наречена "Олимпийските игри в Рио де Жанейро". От едната страна са южноамериканците – хаотични организатори и запалянковци, а от другата са гостите на игрите, които се чудят къде са попаднали. И това е в ситуация, в която на трибуните има достатъчно зрители за суматоха. Но много от състезанията се провеждат пред незапълнени трибуни.

Къде са зрителите?

След перипетиите по подготовката на игрите, след началото на същинските състезания организаторите се изправиха пред нов много голям проблем – ниската посещаемост. Къде другаде, ако не на олимпийските игри човек може да гледа отпадането на Серена Уилямс в тенис турнира и спечелването на 21-ия златен медал на плувеца Майкъл Фелпс в рамките на три часа? Но дори и на мачовете на звездите в тениса или на финалите в плуването се виждат много свободни места. Футболните стадиони, които приемаха мачовете от световното първенство преди две години, сега са полупразни. Присъстващите най-много да освиркат звездата Неймар заради постната продукция на бразилския състав.

Състезанията по колоездене, които във всяка европейска държава биха били съпътствани от ентусиазирани зрители по трасето, се провеждат в своя стерилна среда. По пътя не може да бъде видян нито един запалянко. На Крис Фрум и компания няма кой да им пречи, както на "Тур до Франс", но няма и кой да ги поздрави за резултатите. На по-специализираните спортове като стрелба и кану-каяк в бързи води присъстващите могат да хванат агорафобия заради празните пространства по трибуните.

Странно за Бразилия, но празните места се виждат и в турнира по плажен волейбол на Копакабана. Когато местните звезди Лариса Франка и Талитга Антонес играха срещу рускини, на 12-хилядния стадион имаше 4400 зрители. "Едно от обясненията е, че билетите са за цял ден. Хората могат да влязат да гледат даден мач и след това да излязат, а по-късно да се върнат отново", обясни служителка в пресцентъра на Рио 2016 пред "Капитал". Според нея интересът към състезанията се засилва постепенно. Същата теза разви и говорителят на игрите Марио Андрада на пресконференция в олимпийския парк. Той обяви, че над 80% от билетите са продадени и като цяло заложените цели са постигнати.

Домакините очакват да дойде помощ за повишаването на интереса от спечеления първи златен медал за домакините от джудистката Рафаела Силва. "Няма нищо по-добро за продажбата на билети от това страната организатор да спечели първия си златен медал", каза той. И добави, че в случая е важна народопсихологията - бразилците са свикнали да купуват билети в последния момент. "Това важи за всичко - не само за билети, но и за пазаруване и т.н.", уточнява служителката в пресцентъра.

Данните, представени от Андрада, показват, че в понеделник са продадени 100 хиляди билета от общо 1.1 милиона нереализирани. Това е десет пъти повече от средното дневно ниво две седмици преди началото на игрите. "Невъзможно е да устоят, когато игрите са при тях. Иска ни се вече да бяхме продали повече билети, но не се оплакваме - продажбите ще стават все повече и повече", добави той.

Много, но бедно

Това, че олимпиадата се провежда в мегаполис с над 12 милиона население и в държава с над 200 милиона жители, не помага особено. Бразилия се намира в най-тежката си криза от десетки години - икономическа, политическа, социална и т.н. Според служителката в пресцентъра билетите не са скъпи и местните хора могат да си ги позволят. На друго мнение е Соня - ангажирана да насочва запалянковците в олимпийския парк. "Цените са високи. Малко са хората, които могат да си ги позволят. В тази криза бразилците мислят какво да сложат на масата, какво да облекат", заяви тя пред "Капитал".

Никога най-значимият спортен форум не е бил толкова близо и до други нации, изпитващи силна страст към спорта. Това обаче не означава задължително, че - както в Европа - хиляди жители от държавите на континента ще пристигнат, за да гледат. Единственото изключение е Аржентина. "Доколкото знам, са дошли около 15 хиляди аржентинци. Повечето са тук за няколко дни", каза пред "Капитал" Алехо от Росарио. Запален фен на баскетбола, той е в Рио до края на игрите. От другите страни се виждат малки групи фенове, но не може да се говори за масово посещение на игрите.

Тази индиферентност на южноамериканците към игрите прави разликата с Лондон преди четири години, където цените бяха двойно по-скъпи. Тогава зрителите изпълваха дори залата за вдигане на тежести въпреки нулевия британски елемент в този спорт, а имаше и много туристи. Лондон 2012 продаде 8.2 от общо 8.5 милиона билета. Сега нито британци, нито гражданите на другите западни държави с финансови възможности не изпълват трибуните, въпреки че повече от половината билети струват около 17 долара.

До голяма степен туризмът е повлиян от притесненията от вируса зика, мръсотията и престъпността. Темата "зика" реално е отминала или най-малкото не е актуална за олимпийските игри, защото е зима и комари няма. Да кажеш, че престъпността в Рио де Жанейро не е притеснително висока, би било глупост. Организаторите са се постарали в тази насока, но едва ли достатъчно, за да привлекат достатъчно чуждестранни зрители.

Единични инциденти като този с обстрелян журналистически автобус логично привличат вниманието, но са по-скоро изключение в контекста на игрите. Също като обирите на журналисти. Дори ходенето пеша около полунощ в кварталите в близост до олимпийския парк е спокойно (стига да се абстрахираш от потискащата среда с мръсотия, тъмни сгради и странни миризми, на каквито европейци и американци не са свикнали).

Реклама, която не продава

Това, че игрите не започнаха гладко, не помага. Домакините смятат, че свободните места са били предизвикани от проблемите с пропускателния режим. Стотици зрители се редяха на дълги опашки, докато влязат на съоръженията и някои от тях пропускаха важни надпревари. "Определено проблемите с проверките се отразиха на желанието на хората да влязат. Някои, особено тези с деца, предпочетоха да си отидат", каза Андрада. Той отчита, че по задължение трябва да се пазят 6% от капацитета на съоръженията за продажба в последния момент и това също влияе на общия процент реализирани билети.

След първия ден в хаоса очевидно беше въведен ред и сега все още остава да се изчистят детайлите, за които по бразилски не е останало време, докато се върши подготовката в последния момент. Един от тези детайли е всички доброволци и разпоредители (които са много добронамерени и винаги готови да помогнат) да са наясно със задълженията си. "Орязването на бюджета се отрази и е очевидно, че игрите не са перфектни. Но няма как да се правят сравнения с други игри. Тези в Сидни бяха на много високо ниво. След това в Атина също имаше проблем с продажбата на билети. В Пекин режимът е друг и не може да се прави паралел, а с Лондон изобщо няма място за сравнение", каза Себастиан Фест пред "Капитал".

Като дългогодишен журналист в ДПА и настоящ във водещия аржентински вестник "Насион" той има преки впечатления от провеждането на последните няколко олимпийски игри, а също така е очаквал с голямо желание стъпването на форума в Южна Америка. "Постепенно нещата тръгват и телевизионно игрите ще изглеждат много добре. Рио е златна визитка за Бразилия", допълни журналистът. Но и той не можеше да предвиди, че телевизионното излъчване на скоковете във вода ще се превърне в кошмар за домакините, защото целият свят видя зеленясалия басейн. Така, докато домакините изчистват един казус, се появява нов. И докато гасят пожар след пожар, игрите ще приключат.

Празните места по трибуните са поредният проблем на олимпийските игри в Рио де ЖанейроМъжки викове се разнасят около трибуната за медиите в "Кариока арена 1". Суматохата е предизвикана от двама бразилци, заели местата си за играещия се вече десетина минути мъжки баскетболен мач между САЩ и Австралия, и трети, който им пречи да гледат, докато се суети около входа в търсене на мястото си. Друг, по-възрастен, зрител а-ха да се намеси, но жена му го успокоява. До него американец на средна възраст искрено се забавлява на създалата се кавга. Минута по-късно на входа вече се появили нови закъснели зрители, а доброволците разпоредители са все така неспособни да овладеят ситуацията.

Тази сцена вероятно най-добре описва цялостната картина, наречена "Олимпийските игри в Рио де Жанейро". От едната страна са южноамериканците – хаотични организатори и запалянковци, а от другата са гостите на игрите, които се чудят къде са попаднали. И това е в ситуация, в която на трибуните има достатъчно зрители за суматоха. Но много от състезанията се провеждат пред незапълнени трибуни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Корумпирана, бедна, престъпна държава без адекватна инфраструктура, здравеопазване, образование, социална политика...

  В моето село на това му викат "на гол тумбак и чифте пищови".

  Бразилия е уникална държава - много красива и много интересна, но това изсипване на милиарди беше най-голямата тъпня, която са сътворявали някога.

 • 2
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  жалко 200 милиоан населени, първа Олимпиада в Южна америка а трибудниите обидно празни..
  А това не е арабска страна, бразилците са велики купонджии.. наистина не го разбирам..

 • 3
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  беднаци ,дори не им е до купон ,явно е ,че игри ще могат да се провеждат само в големи столици на основния континент Европа или най много Азия ,просто другите нации не се интересуват от масовите спортове ,а и телевизията си казва думата

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Да, бразилците разбират от спорт. Няма глупаци, които да идат да помахат на колоездачи за 5 минути, докато минават покрай тях ВЕДНЪЖ. Логично. За скучен спорт в Бразилия няма място. Срам за Евроспорт, че подчиниха някога невероятната си програма на глупости като Тюр дьо Франс.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И между другото за явление, произлизащо от Европа, не може да се очаква друго. Спорта си е спорт, но Европейските зрители винаги са били фактор. Само погледнете колко струва двупосочен самолете билет до Рио и си дайте сметка колко от европейците биха направили подобна инвестиция.

 • 6
  oror avatar :-|
  Orchid

  От откъслечните интервюта в статията виждам, че организатори и местни журналисти се опитват да звучат оптимистично, но не им се получава.
  Както за всеки бизнес, така и за олимпиадите (които реално са превърнати в чиста проба бизнес) е нужно предварително проучване на "пазара" - не само финансовите измерения, но и народопсихология, интереси и прочие. Видно е, че в заслепението си за покоряване на нови пазари, МОК е прескочил тази стъпка от процеса.
  Резултатът е виден - празни трибуни и стотици проблеми извън тях.

 • 7
  ee3si avatar :-|
  ee3Si

  аз не гледам игрите, защото съм окончателно загубил доверие в чистотата и спонтанността им - това са някакви игри и надпревари на дрогирани (допингирани) същества и лекарските и научни екипи покрай тях. Освен това има и много силна политическа, спонсорска и бизнес намеса в резултати, съдийство и какво ли още не, само спорт няма. Та не се учудвам, че и южно-американците не им пука много какво се случва там.

 • 8
  smahnat avatar :-|
  Дъската ми хлопа

  [quote#1:"qdk12501326"]В моето село на това му викат "на гол тумбак и чифте пищови". [/quote]
  Рио печели домакинството през 2009 година, когато е изглеждало, че спиралата върви нагоре. На следващата година, обаче, си избират Дилма Русев за президент. Дотам.

 • 9
  shilliew avatar :-|
  shilliew

  [quote#3:"edin drug"]се провеждат само в големи столици на основния континент Европа или най много Азия[/quote]

  Добавете САЩ + Канада, Австралия и Нова Зеландия и приключваме. Уточнение: за Европа - без Балканите, трите Рус и Кавказ - дори Азербайджан не става. Може и без Швеция и Италия - отпадат главно заради ония тълпи... За Азия - без мюсюлманските държави, Индия, областта Индокитай.

  Това е. Цели два континента (Африка и ЛатиноАмерика) просто не стават за световни спортни форуми. (Чили може, тази държава май е най-читавата от "иберийското наследство".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.