Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 27 авг 2016, 16:49, 29008 прочитания

Мел Йънг: Анди Мъри не получава финансиране и премии за олимпиадата

Председателят на "Спорт Шотландия" пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Олимпийски безнадеждно

Пет стъпки как българският спорт да стане по-конкурентен и ефективен

26 авг 2016

Стоян Добрев: В Сърбия повече искат успеха и са по-обединени

Треньорът на националния отбор по класическа борба на Сърбия пред "Капитал"

26 авг 2016

От Рио до пладне

Представянето на България на олимпийските игри

20 авг 2016

Сиромашка радост

Българският спорт се озова в позиция, в която и един медал е повод за измиване на очите

19 авг 2016
Визитка

Мел Йънг пое през юни управлението на "Спорт Шотландия" - структура за управление на спорта към Министерството на спорта, здравеопазването и психическото здраве в Шотландия. Той е основател на световното първенство за бездомни и има опит в превръщането на спорта в двигател на социалната промяна и подобряване на живота. Придобива популярност с проектите си за социално предприемачество, като например Мрежата на улични вестници. Назначен е на граждански договор за четири години с дневна ставка от 230 паунда при работно време 6.5 дни на месец.
Какъв е бюджетът, който ръководената от вас структура разпределя, и на какъв принцип?
Бюджетът на "Спорт Шотландия" идва от два основни източника – националната лотария, която се организира на територията на цяла Великобритания, и правителството на Шотландия. За последната финансова година комбинираният ни бюджет от лотарията и правителството беше 98 417 100 паунда за капиталови разходи и финансиране на спорта. Това е малко повече от нормалното, което правителството на Шотландия влага във важните инфраструктурни проекти – "Ориам" (новият национален спортен подготвителен център) и ремонта на досегашния Национален подготвителен център "Инверклайд".

Какъв е делът на централното финансиране на спорта и какви средства инвестират местните власти?
"Спорт Шотландия" инвестира в много области на спорта, покриваме училищния спорт и образованието, клубовете и спортните хъбове по места, а също така и елитния спорт за високи постижения. С нашите партньори работим активно с местните власти, спортните федерации, клубовете и треньори, както и всички останали, за да изградим спортна система от световна класа. Сега вече разполагаме с повече и по-добри възможности за хората да спортуват или да се развиват в техния избран спорт. Въпреки че бюджетът ни се променя от година на година, ние инвестираме средно 10-15% от цялата сума за спорт и физическата активност, а основният дял (85-90%) се пада на нашите 32 местни власти. Нашата роля е да добавяме стойност на тази инвестиция – дали със съоръжения, треньори, специфични програми, спортни хъбове от клубовете по места, структури за елитен спорт или нещо друго.

Какви са основните принципи, когато решавате как да разпределяте парите?
Специално в елитния спорт "Спорт Шотландия" инвестира 60.187 милиона паунда за олимпийския/параолимпийския цикъл 2013 - 2017. Това е увеличение от сумата, която беше за предишния период между 2009 и 2013 г., когато беше 50 милиона паунда. Но това дава представа само за част от ситуацията. Шотландия е една от четирите страни в рамките на Великобритания. "Спорт Великобритания" е организация, която се концентрира върху представителния спорт и инвестира 274.465 милиона паунда за олимпийския цикъл и 72.786 милиона за параолимпийския цикъл. Шотландските спортисти, разбира се, се възползват от тази програма, която включва програми за тренировки, треньори и подкрепящ щаб. Според мен е много обнадеждаващо, че в програмата им за медалисти или потенциални медалисти има 164 шотландци, от тях 92-ма тренират в Шотландия.

Как подпомагате спортистите. Само финансово или по друг начин?
"Спорт Шотландия" използва инвестицията от правителството и лотарията, за да създаде атмосфера и култура, при която шотландските спортисти знаят, че ще бъдат заобиколени от специалисти от световна класа и ще бъдат тренирани по отлични програми. Това ги прави уверени, че ще им бъде осигурен абсолютно всичко, което е необходимо, за да се представят отлично на световната сцена. Много ми беше приятно да видя, че 7 от 16-те шотландски медалисти са спортисти, които са израснали, живеят и тренират в Шотландия. Ние винаги се стремим да предложим добра среда за нашите спортисти, след което да им осигурим правилната тренировъчна програма, независимо къде се намират. И накрая - сътрудничеството ни със "Спорт Великобритания" гарантира на спортистите ни най-добрата възможна подкрепа.

А как определяте кои спортове да финансирате приоритетно и кои не толкова добре?
За да определим в кои спортове и спортисти да инвестираме, работим в тесни връзки с различните структури на правителството с отношение към спорта. С тяхна помощ и съдействие решаваме в кого точно да инвестираме и колко. Нивата се определят въз основа на нашите ясно очертани принципи, но също и на базата на изчисление какви цели сме им поставили и какво могат да постигнат. Всичко е основано на план за разходите. Те подават заявка към нас, в която описват общите си разходи и прогнозират какви резултати биха могли да постигнат. Ние решаваме как и с колкото да ги подпомогнем, като разглеждаме какъв е шансът да постигнат високи резултати, какво са постигнали досега и какво можем да си позволим. Разходите се контролират чрез формални проверки и детайлен мониторингов процес. Можем да превеждаме парите годишно, на шест месеца или на три месеца.Какви средства получава например тенисистът Анди Мъри за подготовката си за олимпийските игри?
Анди Мъри няма да получи никаква финансова подкрепа за своята подготовка. Неговите успехи в турнирите на АТП показват, че нивото му на приходи надвишава изискванията за финансова подкрепа. Той обаче може да получи съдействие в подготвителните центрове на "Спорт Шотландия" и да ползва каквито си поиска спортни услуги. Той можеше да разчита на цялата подкрепа и услугите на британския отбор в навечерието на игрите в Рио и по време на самите игри. Като казваме услуги, имаме предвид експерти и специалисти по кондиция, силова подготовка, спортна медицина, практическа психология, спортно възстановяване, спортна психология, анализи на представянето, физиотерапевт и специализирана програма за подготовка.

А колко ще получи като премия за златния медал в тенис турнира?
Мъри и всички спортисти на Великобритания не получават финансови бонуси за спечелените медали. Няма да бъдат дадени такива на нито един шотландски или британски спортист.

А ако спортистът е в не толкова комерсиален спорт, как го подкрепяте?
Спортистите имат право на достъп до правителствените програми и подкрепа на шотландското правителство. Те имат право и на т.нар. Награди за спортно представяне. Номинацията за тях се прави на базата на редица критерии, най-вече на оценка на потенциалните възможности да спечелят медал. Финансирането се следи внимателно и размерът на помощта се определя на базата на това дали имат приходи от други източници. Ако приходите им стигнат определено ниво, подкрепата се намалява или спира. Възрастта също се взима предвид, тъй като е важно дали могат да се състезават на международно ниво при мъжете и жените.

Колко важни е за "Спорт Шотландия" да имате медалисти и шампиони от олимпийски игри?
Олимпийските и параолимпийските игри по принцип са място, където се демонстрира най-доброто от спортния талант. Там шотландците могат да спечелят медали, а пък всички медалисти от двата форума повишават нашия национален престиж. В последните години направихме сериозен прогрес по отношение на връзките между училищния, местния спорт и клубовете. На самите клубове им помагаме методично - как да се организират, как да са устойчиви, кои съоръжения да ползват, как да се промотират. След това идват спортните хъбове - това са структури, финансирани от лотарията, които са междинно звено между клубовете и елитните центрове за подготовка. Те представляват спортен център, общински център, училище, парк или игрище, или комбинация от тях, където няколко клуба се събират и развиват една спортна общност. Те дават прекрасна възможност да се организира активен живот по определени популярни в съответния регион спортове. Там хората работят заедно, обменят опит и знания. Мога да кажа уверено, че вече успяхме да изградим един много усъвършенстван модел за преминаване от нивото на масов спорт през клубовете към специализирана подготовка.

Каква е основната мисия на "Спорт Шотландия" и вашата лична по време на сегашния ви мандат?
Нашата мисия е да видим една Шотландия, където спортът е начин на живот и се е настанил в сърцата на шотландците със своето позитивно влияние. Вярваме силно, че спортът дава положителен и ценен принос в личностното, колективно и националното благосъстояние в Шотландия. Имаме голям напредък, тъй като вече разполагаме с най-добрите съоръжения в историята както на местно, така и на елитно ниво. Успяхме да усъвършенстваме връзките между местните общности, клубовете и елитния спорт. Сега се опитваме да задържим успехите от Лондон 2012, Сочи 2014, Игрите на британската общност в Глазгоу 2014 и олимпиадата Рио 2016. Давам само един пример – шотландците в британския отбор спечелиха 13 медала от 16 различни спортисти.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Бой за 700 милиона долара 4 Бой за 700 милиона долара

Кой ще спечели повече от шоуто Мейуедър - Макгрегър: професионалният бокс или ММА организаторите

26 авг 2017, 32810 прочитания

Футболни отбори във водещите първенства в Европа отчитат рекордни приходи Футболни отбори във водещите първенства в Европа отчитат рекордни приходи

Основната причина са по-добрите договори за телевизионни права

12 юли 2017, 16468 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Спорт" Затваряне
По синята спирала надолу

"Левски" е започнал да задлъжнява с експресни темпове

10 декара хаос в парк "Витоша"

Екоминистърът Нено Димов отново създаде казус, в който не могат да се ориентират нито институции, нито граждани

Операторите на ПИБ

Миналата година банката е дала заеми за над 100 млн. лв. на новите собственици на "Нет 1" и активите на "Макс телеком", а новите компании са на един адрес

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Истории от двете Америки

Досега неизлизали на български разкази на Труман Капоти и Кларис Лиспектор

Портрет на художника като номад

Борис Праматаров за това как различните градове променят артиста

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете