Икономическото наказание на Кения ще има политически последици

Решението на Международния валутен фонд от 1 август да спре отпускането на заем от 220 милиона долара за Кения може да се окаже сериозен удар върху цялостното състояние на страната. Безспорно една от най-стабилните в икономическо и политическо отношение африкански държави, Кения има хронични проблеми с държавното управление. С процъфтяваща корупция, която плаши чуждестранните инвеститори, лоша инфраструктура - от остарелите телефонни връзки до разнебитените пътища, и политически репресии, жестоко потушените антиправителствени демонстрации миналия месец, Кения не може да се посочи за пример на образцова демокрация.

Твърдият курс на МВФ

Досега дългогодишният президент на страната Даниел Арап Моа се разминаваше само с предупреждения и добронамерени съвети от МВФ и Световната банка да предприеме мерки за борба с корупцията. Кения придоби печална известност с избухването на т. нар. афера “Голденбърг”. През 1991 и 1992 г. правителството плаща на едноименната компания близо 100 милиона долара компенсация за износ на злато и диаманти. Всъщност Кения не добива никакви скъпоценни камъни освен съвсем малко количество злато. Скандалът се превърна в синоним за корупция, тъй като, въпреки че срещу няколко служебни лица са били повдигнати обвинения, нито едно от делата не е завършено. Взаимоотношенията обаче между МВФ и Кения следваха един повтарящ се ритуал - всяка година чуждите инвеститори се оплакваха от корупцията, лошото икономическо управление и незачитането на човешките и гражданските права. Съответно ежегодно кенийските власти обещаваха реформи и след отпускането на поредния транш продължаваха да присвояват държавни средства.
Наскоро МВФ даде явни индикации, че смята да излезе от порочния кръг. Фондът изтъкна, че занапред предвижда да използва критерия добро управление в оценяването кандидатурите на страните за получаване на помощ. В Кения този подход не обещаваше нищо добро за финансите на страната. През последния месец МВФ настоятелно изискваше уволненията на някои високопоставени държавни служители в енергийния сектор, които според фонда, освен че са корумпирани, възпрепятствали реформите във въпросната сфера. Ответни мерки от правителството нямаше.
Това, с което чашата на търпението преля, бе уволнението на завеждащия управлението по митниците и акцизите. Престъплението му се изразяваше в това, че се е обявил против мощна групировка търговци, известни с факта, че извършват внос, без да плащат необходимите мита и такси. Публична тайна е, че зад тях стоят интересите на президента Моа, който нарече искането на МВФ за възстановяване на уволнения шеф намеса във вътрешните работи. Фондът обаче остана непреклонен и в резултат отмени отпускането на помощния заем от 220 милиона долара. В добавка Кения е заплашена от прекъсване на притока инвестиции от основните си външни партньори - Япония и Германия, които се ръководят от поведението на МВФ.
Въпреки че за момента страната е в състояние да се справи с флуктуациите на пазара заради поддържаното високо ниво на банковите резерви, провалът на преговорите с МВФ не носи нищо добро за имиджа на Кения на международната финансова арена. Кенийският шилинг загуби близо 30% от стойността си спрямо долара, като достигна рекордно ниски нива. В деня, когато фондът обяви решението си, местните инвеститори се надпреварваха да продават държавни ценни книжа на борсата. Подобно бе положението и на международната фондова борса, където чужди компании се опитваха да прехвърлят дяловете си от кенийски смесени предприятия на символични цени.

Предизборни тревоги

В началото кенийският президент бе склонен да не обръща особено внимание на решението на фонда, като заяви, че сумата на отказаната помощ е нищожна в сравнение с размера на цялата кенийска икономика. Съветниците му по икономическите въпроси обаче го предупредиха, че без МВФ Кения ще бъде заплашена от прекъсване на плащанията по външния си дълг, който възлиза на 6.1 милиарда долара. След като излязоха наяве реалните измерения от спирането на заема, Моа се видя принуден лично да поиска от представителите на МВФ подновяване на преговорите. Делегацията от международната финансова институция пристигна в Кения на 25 август, като се надяваше планираните срещи с Моа да отразят реална промяна в отношението му към ширещата се корупция в страната. Засега мненията относно хода на разговорите са разделени. Немалка част от коментарите са песимистични: “Лесно е да се говори, трудно е да се постигне съгласие”, заяви високо- поставен служител на фонда.
Трудностите за президента идват предимно от факта, че в края на годината предстоят избори, които управляващата партия Кенийско африканско национално обединение (КАНО) заедно с лидера си Моа е решена да спечели. Опозицията, въпреки значителната подкрепа, която има сред населението, е разединена. Насилието, което набира скорост по курортната крайбрежна ивица на страната, буди въпроса в чий интерес е смъртта на цивилни граждани и пропадането на туристическия сезон.
Атаките на въоръжени банди, които започнаха в началото на август, досега са взели 43 жертви, включително и 9 полицейски служители. Управляващите обвиниха опозицията в разпалване на етнически конфликти в областта, за да отложат предстоящите избори. От своя страна опозиционните лидери твърдят, че КАНО експлоатира създаденото междуплеменно напрежение за политически цели. Засега разговори между партиите не се предвиждат.
Акциите са насочени към т.нар. горни племена, които не са коренни жители на крайбрежната област. Те са не само по-богати от местните хора, и следователно по-добри жертви за грабеж, но и поддържат опозицията. Така че в района, контролиран от КАНО, не е трудно да се създадат бунтовни настроения срещу скоро заселилите се. Статистиката на полицейските арести е показателна за това кой, поне на книга, се смята, че стои зад нападенията. От 450 задържани само двама са членове на управляващата партия, като се предполага, че са били арестувани само защото, разгневена от убийствата на 9 свои колеги, полицията е преодоляла страха си от местните политически босове. Разпитите на задържаните недвусмислено показаха, че основната част от групата зад нападенията е била събрана, въоръжена и обучена във вътрешността на страната. Целите й са чисто политически - да се запази крайбрежието за КАНО.

Жертви срещу власт

Въпросът сега е дали в стремежа си да получи нов 5-годишен мандат Моа и приближените му не отидоха прекалено далеч. Корупцията и лошото икономическо управление, които доведоха МВФ до безпрецедентното решение да откаже помощ поради политически причини, заплашват да засилят недоволството сред населението и без това изнервено от убийствата на цивилни граждани. Президентът Моа възнамерява да спре опозицията в опитите й да прокара реформа в конституцията дори с цената на живота на невинни. В този смисъл са оправдани някои твърдения, че крайбрежният терор е просто предизборна загрявка. Не се знае обаче как ще реагират близо 30-те милиона кенийци, които живеят под прага на бедността. За тях оцеляването е въпрос, значително по-важен от политическите спорове.
Пресен пример са стотиците бездомници от гетото в Найроби, които вече няколко дни се ровят в изхвърлена на сметището бракувана царевица въпреки предупрежденията, че е заразена. “Ще видя дали познатите ми ще се разболеят и тогава ще изям моята част”, заявява безработна жена, чиито злободневни проблеми едва ли вълнуват управляващите. А дали тяхната болест е лечима и кой ще се наеме да изнамери лекарството за нея е въпрос, чийто отговор може да се потърси някъде из неизбродимите африкански савани.
Такива неща са ежедневие в тази част на света. Корупцията пък е ежедневие почти в целия свят. В случая по-важното е, че за първи път МВФ се намесва директно във вътрешната политика на дадена страна. Една от дългосрочните последици може да е това, че фондът ще се превърне в организация, по-силна дори от ООН например. А последиците за отношението на МВФ към страните членки, получаващи заеми от него (включително България), тепърва предстои да се видят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар